Meteen naar de content

5 Must-do’s in het bloemendorp aan het water: Aalsmeer

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Nederland

Stedentrip Nederland

Weekendje weg

Soms heb je gewoon zin in een dagje uit in eigen land. Of je nu een dagje met vrienden of familie op stap wilt, of met je gezin, het is leuk om een dagje te plannen met verschillende activiteiten: voor ieder wat wils. In en rond het ‘bloemendorp’ Aalsmeer, op een kwartier rijden van Amsterdam, vind je leuke ingrediënten voor een divers dagprogramma dat iedereen kan waarderen. Maar wat te doen in Aalsmeer? Mix cultuur en natuur met een stuk varen over de Westeinderplassen…. met deze 5 activiteiten in en rond Aalsmeer ben je écht een dagje weg!

1. Bezoek de grootste én de kleinste bloemenveiling van Aalsmeer

Als je aan Aalsmeer denkt, denk je waarschijnlijk aan de bloemenveiling. En terecht, want Aalsmeer heeft de grootste bloemenveiling van de hele wereld! Je kunt deze veiling ook bezoeken. Maar wist je dat je ook de kleinste bloemenveiling van Aalsmeer kunt bezoeken? Deze is gelegen bij de Historische Tuin in Aalsmeer en is, met de veilingklok uit 1930, leuk om te bekijken. En dan vooral op de laatste zaterdag van de maand (apr-sep), want dan kun je ook meedoen aan een echte veiling! In de Historische Tuin kun je een diversiteit aan bloemen bewonderen, sommige soorten vind je nergens anders ter wereld. En er zijn wel 225 verschillende soorten rozen! Ook voor fotografen is dit een mooie plek, je kunt hier prachtige foto’s van bloemen maken. Daarnaast leer je in de Historische Tuin meer over de Aalsmeerse tuinbouwgeschiedenis van 1700 tot 1940. Tip: een bezoek aan de Historische Tuin is goed te combineren met een high tea bij het naastgelegen Tuinhuis!

bloemen-aalsmeer

2. Ga het water op: watersport op de Westeinderplassen

Of je er nu voor kiest om te gaan suppen, zeilen, of per rondvaart– of fluisterboot de Westeinderplassen te verkennen: het is altijd leuk om even het water op te gaan. De Westeinderplassen zijn ooit ontstaan als afgraving voor turfwinning. De plassen hebben een totaaloppervlakte van 10 km2 en bestaan uit verschillende kleine en grote plassen, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Je kunt dus verschillende gedeeltes per boot verkennen! Wil je lunchen bij de Westeinderplassen? Restaurant Joseph Aan de Poel heeft een terras aan het water!

westeinderplassen aalsmeer

3. Leer hoe paling gevangen en gerookt wordt, óf ga zelf vissen!

Iemand die dagelijks de Westeinderplassen bevaart, is Theo Rekelhof. Voor zijn visserijbedrijf vist hij, met de boot die achter zijn huis ligt, op paling, meerval, snoekbaars, snoek, baars en krab. Visserijbedrijf Rekelhof is een familiebedrijf dat al bijna 150 jaar bestaat. De paling wordt ter plekke gerookt en in de winkel aan huis verkocht. Heb je nog nooit verse paling geproefd, dan is het zeker het omrijden waard om dit hier eens te doen. En heb je het wel eerder geproefd, dan wéét je dat het het omrijden waard is. In de winkel kun je ook de vitrinekasten vol gevonden voorwerpen bekijken, die Theo opviste uit de Westeinderplassen. En dat zijn er nogal wat! Wil je een keer meevissen dan kan dat ook, je gaat dan met Theo een halve dag op zijn boot de Westeinderplassen op en leert daarbij van alles over vissen.

paling aalsmeer

4. Beklim de 51 meter hoge watertoren van Aalsmeer

Het mooiste uitzicht over Aalsmeer en de Westeinderplassen heb je vanaf de 51 meter hoge watertoren van Aalsmeer. Vanaf de toren kun je, bij heldere dagen, zelfs Haarlem en Utrecht zien. De watertoren zorgde voor de watervoorziening van de hele omgeving, maar nu is hij niet meer als zodanig in gebruik. Als je de toren gaat beklimmen, kun je nog de enorme bassins waarin het water heeft gezeten bekijken. De watertoren is alleen te beklimmen op bepaalde zondagmiddagen, check dus goed de openingstijden voor je gaat!

wat te doen in aalsmeer: beklim de watertoren

5. Bekijk hoe meel gemalen wordt in molen De Leeuw

Een korenmolen staat van oudsher altijd in het centrum van een dorp of stad, zodat het meel dichtbij de inwoners was. In Aalsmeer is dit niet anders. Dit maakt het bezoeken van korenmolen De Leeuw extra makkelijk! Als je de molen bezoekt, kun je met eigen ogen zien hoe graan wordt vermalen tot meel. Zo’n 20 jaar terug is de molen volledig verbouwd en inmiddels is hij weer in gebruik als korenmolen. De enthousiaste molenaars vertellen je hier graag meer over! Ook kun je in het winkeltje van de molen meel en meelmixen kopen. De molen en de winkel zijn elke dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 geopend voor publiek.

molen de leeuw aalsmeer

Ga je een rondje Aalsmeer en omstreken maken? Dan is het makkelijk om fietsen te huren, dit kan bij Waning Tweewielers in het centrum van Aalsmeer. En zoek je meer tips over wat te doen in Aalsmeer? Bekijk dan ook eens de site van Visit Aalsmeer!

Meer van Nederland ontdekken?

Wil je wel vaker weg in eigen land? Verken bijvoorbeeld Brabant en kies voor een weekendje Breda, Den Bosch of Bergen op Zoom! Of ga een paar dagen naar Limburg. Ga citytrippen in Amersfoort of Deventer of kies bijvoorbeeld voor een eiland en ga uitwaaien op Schiermonnikoog! Lees ook onze tips voor ludiek overnachten in Nederland.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen