Meteen naar de content

Stedentrip Plovdiv, Bulgarije: ga 8000 jaar terug in de tijd

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Balkan

Bulgarije

Cultuur en Unesco

Oost-Europa

Stedentrip

Plovdiv, Bulgarije is een tamelijk onbekende stad voor een plek met ruim 8000 jaar geschiedenis. De tweede stad van Bulgarije met pakweg 350.000 inwoners was in 2019 wel Europese culturele hoofdstad, maar echte bekendheid heeft de ‘antieke en eeuwige stad’ in Nederland nog niet. Plovdiv is een van de langst bewoonde gebieden in Europa en bestond al voor Rome en Athene. De oudste resten stammen uit 6000 v.Chr., maar de stad werd twee eeuwen later officieel gesticht.

In Plovdiv bestaat oud en nieuw naast elkaar: enerzijds vind je er een van de best bewaarde antieke theaters uit de tijd van de Romeinen; anderzijds is het tegenwoordig een bruisende studentenstad met hippe barretjes en graffiti kunst. Ik vond Plovdiv zelfs een leukere stad dat de hoofdstad Sofia. In dit deel ik mijn tips voor de mooiste bezienswaardigheden en wat te doen tijdens een vakantie in Plovdiv.

Is een stedentrip Plovdiv onderdeel van een rondreis door Bulgarije? Lees dan ook onze tips en reisroute voor een rondreis Bulgarije

Stedentrip Plovdiv bugarije

De oude stad van Plovdiv

De oude stad van Plovdiv staat sinds 2004 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is helemaal terecht! Plovdiv Old Town spreidt zich uit over drie heuvels en bestaat uit een mix van bouwwerken uit de antieke tijd, de middeleeuwen en de Bulgaarse renaissance (18e-19e eeuw). Als je door de oude stad loopt, voelt het alsof je een geschiedenisboek instapt. Op straat liggen klinkers en overal om je heen zie je prachtig beschilderde bouwwerken met houten kozijnen en statige deuren.

Opgravingen

Niet alleen de huizen van de Bulgaarse bourgeoisie springen in het oog, maar ook de opgravingen die op steeds meer plekken worden gevonden en tentoongesteld. Bij ieder steegje dat je inslaat, wacht weer een verrassing: Romeinse zuilen, een middeleeuwse stadspoort of een rustig met planten begroeid kerkje. Naast het feit dat de oude stad tal van Plovdiv ‘s bekendste bezienswaardigheden huist, is het ook een hele prettige plek om te zijn. Het is veel rustiger dan het hedendaagse centrum, nog niet zo toeristisch en er hangt een gemoedelijke sfeer. Het lijkt alsof je het “openluchtmuseum” helemaal voor jezelf hebt. Het is wel handig om dichte schoenen aan te trekken. Ook de straten zijn een overblijfsel uit vroegere tijden en liggen dus niet altijd even recht.

Door ons geselecteerde accommodaties in Plovdiv, Bulgarije

The Ancient Theatre van Philippopolis

Alleen al dit theater is de moeite van een vakantie naar Plovdiv waard. The Ancient Theatre is één van de best bewaard gebleven Romeinse theaters ter wereld en werd vermoedelijk in de eerste eeuw na Christus gesticht. Je kunt het theater overdag bezoeken met een stadspas, waarmee je alle top bezienswaardigheden van Plovdiv kunt aandoen. Het theater ligt tussen Dzhambaz en Taksim Hill en kijkt uit op de nieuwe stad van Plovdiv. Er passen ongeveer 7000 toeschouwers in.

Een voorstelling bijwonen

Vandaag de dag is het theater nog steeds in gebruik, dus als je even niet weet wat te doen in Plovdiv, dan moet je zeker een voorstelling meepikken… Zo bezochten wij ‘the Voice of Kamen’, een show ter ere van de Bulgaarse operaheld Kamen. Opera is nog altijd heel populair in Bulgarije, ook bij de jonge bevolking. Het was een hele bijzondere ervaring om mee te maken. We zaten op kussens op de stenen tribune met de lichtjes van de nieuwe stad vol flats en verkeersaders op de achtergrond. Speciaal voor de gelegenheid was er wijn gestookt en gelabeld als L’Opera. De akoestiek was verrassend goed en weerklonk prachtig tussen de heuvels. Bij het Tourist Information Center naast de moskee kun je kaartjes kopen voor voorstelling in het Ancient Theatre. Zeker een aanrader tijdens een stedentrip Plovdiv. 

Zonsondergang bij Nebet Thepe

Op de heuvel Nebet Thepe liggen niet alleen archeologische resten uit 4000 v.Chr., maar geniet je ook van een prachtige zonsondergang over Plovdiv Old Town. Het is een heerlijke, rustige plek om in de namiddagzon te genieten van een wijntje of een biertje en langzaam de dag voorbij te laten trekken. Er zijn hier geen terrassen, dus je zult net als de Bulgaarse studenten zelf een drankje mee moeten nemen. Achter de stad prijken de Rhodope Mountains, die het geheel een sprookjesachtige uitstraling geven.

De Bulgaarse Renaissance in Plovdiv Old Town

Plovdiv nam een belangrijke plaats in tijdens de Bulgaarse Renaissance. De stad werd een economisch en cultureel centrum, waar vele artistieke geesten en zakenmannen heen trokken. In Old Town herinnert veel aan deze welvarende periode uit de Bulgaarse geschiedenis. Je vindt hier tal van bezienswaardigheden, die het verhaal vertellen van de gegoede burgerij van Plovdiv, Bulgarije in de 18e en 19e eeuw.

Kunstgalleries en musea

Sommige traditionele huizen zijn opengesteld voor publiek en huizen tegenwoordig kunstgalleries of musea. In Balabanov Huis uit de 19e eeuw leer je meer over hoe het leven van de bourgeoisie eruit zag. Hier zijn de kamers ingericht, zoals ze er destijds uitzagen en geniet je van prachtig antiek. Hindliyan huis vertelt het verhaal van zakenman Stefan Hindliyan, die het blauwe huis in 1835 bouwde. Dit is een perfect voorbeeld van een renaissance huis en geeft je een inkijkje in het leven destijds. Een grappig detail is, dat zelfs de badkamer nog in tact is en toentertijd al heet water had. 

plovdiv bezienswaardigheden

Ancient Stadium van Philippolis

Op de rand van de oude naar de nieuwe stad ligt het Ancient Stadium van Philippopolis. Dit stadion ligt eigenlijk onder het huidige stadsniveau en is inmiddels grotendeels uitgegraven, nadat het werd ontdekt tijdens de renovatie van Plovdiv’s belangrijkste winkelstraat. Je kunt het stadion gratis bezoeken en tegen betaling een 3D-film kijken over de tijd van de Romeinen, die het stadion gebruikten voor hun paardenraces en atletiekwedstrijden.

Stadspas voor alle Plovdiv bezienswaardigheden

Tegenover het stadion zit het Tourist Information Center. Hier – en bij alle aangesloten bezienswaardigheden in Plovdiv – kun je een stadspas kopen die 24 uur of 72 uur geldig is. De pas geeft toegang tot vele top bezienswaardigheden van Plovdiv, waaronder het Balabanov huis, het Ancient Theatre en het historisch museum. Je kunt kiezen uit verschillende arrangementen vanaf 24 Lev voor 24 uur en 36 Lev voor 36 uur. Je kunt de kaart ook online kopen via de website van Plovdiv City Card. Uiteraard kun je ook losse entree betalen, maar als je van plan bent meerdere bezienswaardigheden aan te doen tijdens je vakantie in Plovdiv is dit een goede deal!

Kapana, de nieuwe stad van Plovdiv, Bulgarije

Plovdiv is meer dan alleen the Old Town, die de historische kant van de stad belicht. Plovdiv is namelijk ook een hippe studentenstad en dat zie je vooral in de wijk Kapana. Kapana barst van de gastro bars met een fusion van Bulgaars eten gecombineerd met smaken uit alle hoeken van de wereld. Hier spelen ‘s avonds straatmuzikanten, vind je gave graffiti en muurschilderingen en proef je de beste Bulgaarse wijnen. Voor je Kapana in loopt vanuit de oude stad, zie je eerst nog een van de bijzondere bezienswaardigheden van Plovdiv: de Dzhumaya moskee uit de 14e eeuw, die gebouwd werd ten tijde van het Ottomaanse Rijk. Dit elegante bouwwerk is vaak gesloten voor publiek, maar als je de kans krijgt om even binnen te kijken…

bezienswaardigheden plovdiv vakantie

Straatkunst in Kapana, de trendy wijk van Plovdiv, Bulgarije

De wijk Kapana is niet alleen een wijk van studenten, maar ook van subculturen en de jeugd. Het bruist, leeft en daagt uit. Op de meest onverwachte plekken vind je grote muurschilderingen en graffiti kunstwerken. Dit is de wijk, waar het tegenwoordig gebeurt: van uitgaan en braderieën tot lekker eten en muziek. Tot ‘s avonds laat kun je hier heerlijk eten, maar let op, kom je voor 20:00 uur, dan kun je beter vooraf een plekje reserveren. In de kleine kleurrijke straatjes van Kapana zitten zelfs in de kleinste panden wijnbars en “beer therapy shops”. Je kunt vanuit het oude centrum van Plovdiv eenvoudig naar Kapana wandelen. Ben je moe na een lange dag? Neem dan een taxi terug naar je hotel. Als je een officiële taxi met meter neemt, ben je binnen de stadsgrenzen nooit meer dan een paar euro kwijt.

Kapana, Plovdiv muurschilderingen

Het uitgaansleven van kleurrijk Kapana

Kapana en uitgaan zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een lekker hapje? Een chique diner? De hele nacht dansen? Hier moet je zijn in Plovdiv, Bulgarije! Als je naar Kapana gaat, zijn een paar dingen die je beslist moet proeven:

  • Rosé uit de Rose Valley 60 km ten noorden van Plovdiv
  • Bulgaars Craft beer
  • Ayran; de Bulgaarse yoghurt die gedronken wordt met een schijfje komkommer en het geheim achter een lang leven zou zijn
  • Koude tomatensoep! Super lekker op een warme dag en ook nog eens heel gezond
  • Pasta met rundvlees en truffelsaus; één van Plovdiv’s specialiteiten

Je kunt je prima vermaken in deze kleurrijke wijk vol kunst, cultuur en muziek. Let erop dat sommige restaurants en bars self-service hebben om de drukte aan te kunnen en je dus je eigen drankje binnen moet halen. Geen zin in? Liever uitgebreid uiteten? De chiquere etablissementen hebben uiteraard gewoon bediening. Ook is het bij het bestellen handig om rekening te houden met het feit dat je altijd precies krijgt wat er op de kaart staat. Bestel je spareribs? Dan krijg je ook echt alleen spareribs en word je geacht zelf garnituur bij te bestellen, zoals gebakken aardappels, friet besprenkeld met witte kaas of salade.

plovdiv bulgarije

Checklist voor je reis

Het Bachkovo klooster

Het Bachkovo klooster ligt op 40 minuten rijden van Plovdiv, Bulgarije en is prima te bereiken vanaf the Southern Bus Station van de stad. Er rijden ieder uur minibussen naar de geïmproviseerde halte bij het op één na bekendste klooster van Bulgarije, dat in 1083 gesticht werd door twee Georgiërs, die de magische plek op doorreis ontdekten. Lange tijd was Bachkovo afgesneden van de buitenwereld en eigenlijk voelt het hier nog steeds zo op de rij met souvenirwinkels vol pannen, snijplanken en tafelkleden na.

Populaire bezienswaardigheid in Plovdiv

Vanuit het klooster – dat nog steeds bewoond wordt door monniken – kijk je uit op de Rhodopen Mountains. De omgeving is rustig, maar in het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk worden. Ook veel Bulgaren brengen een bezoek aan het klooster om een kaarsje voor hun dierbaren te branden, hun kinderen te laten dopen of het aangrenzende museum te bezoeken. Een bezoek aan het Bachkovo klooster is prima te combineren met een stedentrip Plovdiv.

Bachkovo en de Rhodopen

Als je van het Bachkovo klooster 1 km naar het gelijknamige plaatsje wandelt, ben je onmiddellijk de drukte uit. Het leven kabbelt voort op het ritme van de seizoenen en het enige vertier is een barbecue aan de kant van de weg. Bachkovo is een typisch bergdorpje, waar men niet veel woorden over de grens spreekt.

Rhodopen Mountains

Vanuit Bachkovo kun je wandelingen maken in de Rhodopen Mountains, een gebied met eigen tradities en gemeenschappen die de hele winter afgesneden zijn van de buitenwereld door sneeuwval. Ook in de winter zijn de Rhodopen Mountains prachtig om te bezoeken en kun je er skiën. Voor de grootste skigebieden van Bulgarije moet je in noordelijk richting Sofia reizen, naar het Rila gebergte. Lees hiervoor ook onze tips voor wandelingen in de Rila Mountains in ons artikel over een rondreis Bulgarije.

plovdiv bezienswaardigheden

Rondreis door Bulgarije maken of verder op reis door de Balkan?

Is je vakantie in Plovdiv de start van een reis door Bulgarije? Lees dan onze tips over een vakantie Bulgarije met een complete reisroute langs de Zwarte Zee, naar de hoogste top van de Balkan en het Rila klooster. Ook schreven we over een low-budget stedentrip Sofia, die eenvoudig te combineren is met een stedentrip Plovdiv. Er is een goede busverbinding tussen de twee grootste steden van Bulgarije en ook met de trein kun je een bezoek gemakkelijk combineren.

Lees ook onze andere blogs over de Balkan of een vakantie in Oost-Europa.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen