Meteen naar de content

Beklim trots van Yosemite National Park: Half Dome

Marc Lommert

Door Marc

Amerika

Wandelvakantie

Yosemite National Park is het decor voor misschien wel de mooiste dagwandeling op aarde: de supergave hike naar Half Dome. Tijdens mijn reis om de wereld heb ik hikes gemaakt in alle soorten en maten. Van licht tot zwaar en van gewoon mooi tot overweldigend. En van alle eendaagse wandelingen die ik gemaakt heb, waar ook ter wereld, staat Half Dome op nummer 1. De belevenis van het door de wildernis lopen, de kick van jezelf omhoog trekken en de onbeschrijflijke omgeving maken een beklimming van Half Dome tot een hike die niet gemakkelijk te overtreffen is.

Half-Dome-Yosemite-National-ParkHalf Dome Yosemity National Park 08

Yosemite National Park: de trots van Californië

Yosemite National Park is een plekje hemel op aarde gelegen in de granieten wildernis genaamd Sierra Nevada (besneeuwde bergketen), te vinden op een steenworp afstand van het gezellige San Francisco. Voor veel mensen die in Frisco aan hun rondreis door de VS beginnen, is Yosemite waarschijnlijk de eerste stop op de roadtrip. En meteen niet de minste! Mocht je je rondreis beginnen in The Big Apple, lees dan ook al onze tips voor bezienswaardigheden in New York. Yosemite National Park is een paradijs. In de Sierra Nevada groeien bomen tot ruim boven de 3000 meter, waardoor het gebied, met uitzondering van de steilste rotswanden, ontzettend groen is. Daarnaast heeft Yosemite een overvloed aan riviertjes, meertjes, watervallen, steile rotswanden, wandelpaden op elk niveau en bovendien is de temperatuur er zelfs in het voorjaar al meer dan aangenaam.

Half Dome Yosemity National Park 02 Half Dome Yosemity National Park 01

De hike naar Half Dome

Half Dome is, zoals de naam al aangeeft, een bergtop in de vorm van een halve bol. Waar de andere helft van de bol gebleven is? Die is er nooit geweest! Erosie heeft lang geleden al bepaald dat Half Dome half moest zijn, en dat maakt het aanzicht eigenlijk alleen maar spectaculairder. Voor de sportievelingen onder ons is Half Dome binnen een dag te beklimmen. Een waanzinnige hike van een uurtje of tien, met een stijging van bijna 1500 meter, waarvan de laatste 100 meter een stijgingspercentage van 60% heeft! Hieronder zie je wat je tijdens zo’n beklimming van Half Dome zoal tegenkomt. Half Dome steekt 1444 meter boven het dal uit en ligt op bijna 2700 meter boven zeeniveau. In totaal is de route zo’n 13,7 km lang en is het hoogteverschil 1460 meter. Op het einde van de wandeling vind je stalen kabels (Cables) als leuning om de stijle Half Dome op te kunnen.

Checklist voor je reis naar Yosemite National Park

 • Niks vergeten? Bestel al je reisbenodigdheden in onze travelshop
 • Vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Half Dome Yosemity National Park 03 Half Dome Yosemity National Park 04

Lower Yosemite Valley

Het eerste deel van de hike is het “verkennen” van Lower Yosemite Valley, een dag voor je beklimming wel te verstaan. Laat je tijdens een easy wandeling verwennen door het natuurschoon van de Sierra Nevada en bekijk Half Dome alvast van onderaf. Zet een dag later vroeg je wekker, want vooral in de zomer wil je het niet te warm hebben tijdens de weg omhoog. Begin je hike daarom nog voor zonsopkomst, dan is het ook nog lekker rustig op de weg naar boven.

Half Dome Yosemity National Park 05 Half Dome Yosemity National Park 06

Bos en watervallen

Tijdens je wandeling naar boven zie je de zon opkomen en loopt de temperatuur al snel op. Gelukkig wandel je door de beschutting van prachtige bossen en passeer je een aantal verfrissende watervallen, zoals Vernal Falls (100m hoog) en Nevada Falls (180m hoog).

Half Dome Yosemity National Park 07 Half Dome Yosemity National Park 09

Het imposante Half Dome

Eenmaal uit de bossen kun je de granieten pieken van de Sierra Nevada pas echt op je in laten werken, maar de meest imposante top verschijnt iets later pas in zicht: Half Dome. De staalkabels via waar je je het laatste stuk omhoog moet trekken ontdek je gelukkig pas als je er vlak voor staat. Wát is die piek hoog!

Half Dome Yosemite National Park

360 graden view over Yosemite

Heb je je eenmaal langs de kabels omhoog getrokken, dan gaat er een wereld voor je open. Een uitzicht van 360 graden op één van de hoogste toppen van Yosemite. Heb je last van hoogtevrees, kom dan niet te dicht bij de rand, want het gaat echt recht maar beneden.

Half Dome Yosemity National Park 10 Half Dome Yosemity National Park 11

Zelf Half Dome beklimmen?

Wil jij Half Dome ook beklimmen, let dan op: sinds 2011 is voor alle dagen van de week een permit nodig om de top te bereiken. Regel dit permit voordat je Yosemite inkomt, want ter plaatse kan het niet meer. Via deze website kan je je permit regelen. Het is misschien wat geregel, maar het gaat het zó waard zijn: geloof mij daar maar in! Per dag mogen 225 mensen naar binnen. Een deel van de permits wordt voor het seizoen al uitgedeeld en een deel van de permits is een loterij. Dus houd hier rekening mee. Een bezoek aan Yosemite is heel makkelijk te combineren als wanneer je een roadtrip door het Zuidwesten van Amerika maakt. Lees meer hierover in ons artikel: Een rondreis Zuidwest Amerika een afwisselende reisroute van een maand.

Accommodaties in Yosemite National Park:

Half Dome Yosemity National Park 13

Tips voor de wandeling in Yosemite National Park

 • Misschien overbodig om te zeggen, maar de wandeling is intensief, dus zorg dat je goede (wandel)schoenen aan hebt.
 • Neem daarnaast ook voldoende water mee.
 • Houd het weerbericht in de gaten en ga niet hiken als het heel erg bewolkt is. Niet alleen is het uitzicht dan een stuk minder spectaculair: als het gaat regenen wordt het pad nat en dat kan ook gevaarlijk zijn.
 • Zorg dat je een kaart hebt van de route, je kunt die hier via de website van het park vinden.
 • De beste periode voor de wandeling is tussen half mei en half oktober

4 reacties

 • Dianne 11 april 2016 - 22:52

  Je kunt ook om 11uur ‘s ochtends naar het ranger station gaan en je permit voor de volgende dag halen. Je kunt de pech hebben dat het heel druk is en er geen permits meer zijn, maar het is dus niet onmogelijk en per se noodzakelijk hem van tevoren te kopen.

  • Marc 12 april 2016 - 08:18

   Hee Dianne, thnx dat wist ik nog niet! Ik zou trouwens zeker aanraden om het van te voren te regelen, want vooral in de zomer en weekenden vis je anders geheid achter het net. Maar fijn om te weten dat wanneer je “per ongeluk” een keer in Yosemite belandt, een permit in ieder geval nog niet uitgesloten is! ;-)

 • Glenn De Bont 4 november 2019 - 14:24

  Het lijkt erop dat de cables open gesteld worden gewoonlijk vanaf Memorial day (eind mei) tot half oktober. Is het ook mogelijk om buiten deze periode (eind april) de half dome te beklimmen?

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen