De leukste trip in Krakau: rijden in een Trabant!


De Poolse stad Krakau heeft veel te bieden, een rijke geschiedenis, lekker eten, vriendelijke mensen en een heerlijke stad om doorheen te struinen. Maar er is één ervaring die je echt niet wilt missen als je in Krakau bent: boek een tour in een Trabant. Het is zo leuk en bijzonder om een communisme tour te krijgen in een auto die staat voor die tijd. 

Zelf ook een tour in een Trabant in Krakau boeken? Wij boekten deze tour van 4 uur!

Trabant tour Krakau
Fotocredits: Crazy Guides

Doet ‘ie het of doet ‘ie het niet?

Rijden of gereden worden in een Trabant is een bijzondere ervaring. Je weet nooit of hij het blijft doen en of je dus een stuk aan moet duwen. En ook bij het stoplicht is het elke keer een opluchting als je verder kunt rijden. De auto is bijna helemaal van kunststof, dus je kunt er letterlijk op springen!

Trabant tour Krakau

Nowa Huta: communistische ideaalwijk

In de tour die wij deden werden wij gereden door een gids, een Poolse student die ook nog eens heel veel te vertellen over het communisme. En dat maakte het nóg interessanter. Want eerlijk gezegd: voor wij de tour deden wisten wij niet echt alle ins en outs van het communistisch systeem van de Sovjetunie. Een leerzame tour dus! In Krakau is tijdens de Sovjetperiode een wijk gebouwd die het voorbeeld moest worden van een communistische wijk, een soort ideaalwijk. Deze wijk werd Nowa Huta genoemd. Tijdens de tour rijd je hier niet alleen doorheen, je kunt ook echt een kijkje nemen in het dagelijks leven van die tijd.

De tour begint met een bezoek aan een restaurant, dat nog onveranderd is gebleven. Dit betekent dat het nog steeds gerund wordt volgens communistisch systeem: alle personeelsleden zijn gelijk. De ene week kan iemand dus in de bediening staan, terwijl hij de week daarna bedrijfsleider is en de week daarna de toiletten schoonmaakt.

Ook staat een bezoek aan een flat op het programma, dat is bijzonder omdat alle flats in die tijd precies hetzelfde waren, ook qua inrichting. Jouw flat zag er dus hetzelfde uit als die van de buren. Je ruikt zelfs nog echt de geur van toen!

Foto 04-08-14 15 43 00

Eten in een milkbar

De tour wordt afgesloten met een ‘etentje’ in een Milkbar. Deze bars worden (nog steeds) gesponsord door de overheid, zodat iedereen goedkoop ‘uiteten’ kan. Tussen aanhalingstekens, omdat het nou niet bepaald een heel gezellige plek is. Maar inderdaad, je kunt er voor weinig geld een redelijke maaltijd krijgen. Én, het moet gezegd worden, de zoete framboos/bosbes dumplings smaakten heerlijk!

Milkbar Polen

Zelf een Trabant tour boeken 

Wij boekten deze tour, de Trabant tour van 4 uur dus. Bij de korte tour sla je het bezoek aan de flat en de Milkbar over en deze zijn echt wel de moeite waard! 

Meer tips voor stedentrips in Oost-Europa

Op zoek naar een goedkoop weekendje weg, dan zijn een stedentrip Sofia, Bulgarije of een stedentrip Riga, Letland ook aanraders! Of wat dacht je van een stedentrip Boedapest? Een superleuke keuze voor een leuke citytrip, zeker als je van Kerstmarkten houdt! Ook bijzonder voor wie echt eens iets anders wil, een stedentrip Belgrado, Servië. Bekijk hier meer inspiratie voor een stedentrip Europa of een roadtrip van Krakau naar Zakopane, Polen.

Ook een stedentrip maken? Regel het zelf óf boek bij een reisorganisatie

Ga je je stedentrip zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours en skip-the-line tickets voor je stedentrip vind je op Tiqets. Een van de leukste manieren om een stad te leren kennen is tijdens een fietstour via Baja Bikes. Een andere originele manier om een stad te ontdekken is via een Escape tour. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. Wil je opgehaald worden van het vliegveld op je bestemming? Boek dan een taxi via Welcome Pickups. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een stedentrip te organiseren of laat je je graag verrassen? Boek dan een stedentrip inclusief reis en verblijf bij één van onderstaande reisorganisaties. Check ook zeker de aanbiedingen, soms ben je met een package deal nog goedkoper uit ook!

Categories

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment