Rondreis Oman: Een onvergetelijke roadtrip


Wie een rondreis Oman gaat maken, kan op veel vraagtekens rekenen vanuit het thuisfront. Maar het reisadvies voor Oman dat ik je kan geven is alleen maar positief! Schitterende landschappen, interessante dorpen en steden en ongelooflijk gastvrije bevolking. Zelf huurde ik een auto en maakte ik een fantastische roadtrip door Oman, met avontuurlijke offroad stukken, bijzondere ontmoetingen en geweldige vergezichten.

Bij aankomst op de hypermoderne luchthaven heb je meteen door dat dit verre van een derde wereld land is. Binnen een uur zit je met je huurauto op de snelweg richting de stad. Niet zomaar een huurauto, een grote 4×4, want voor de mooiste ervaring moet je wel offroad.

Muscat

Muscat is langgerekt en bestaat uit een aantal dorpen die aan elkaar gegroeid zijn. De oudste delen van de stad zijn Old Muscat, waar ook het paleis van de Sultan te vinden is, en Muttrah. Deze laatste is tevens de haven waar cruiseschepen aanleggen. Toch is dit een leuk stadje om te verblijven vanwege de aanwezigheid van een traditionele Soukh met wierook, juwelen en Khanjar en traditionele Omani met rijk versierde messen. Deze messen spelen een belangrijke rol in de Omani cultuur en er is er zelfs één terug te vinden in de nationale vlag.

Via een mooie weg langs de zee rijd je van Muttrah naar oud Muscat. Het is niet groot, maar zeker een leuke bezienswaardigheid in Oman. Al is het alleen al om het paleis van de Sultan te zien. Je mag deze niet bezoeken, aangezien de goede man er woont, maar een indrukwekkend gebouw om te zien, is het zeker.

Oud Muscat

Bimmah Sinkhole

Tijd om de stad te verlaten en de woestijn in te gaan. Het eerste dat meteen opvalt, is dat het niet een zandwoestijn is. Het landschap is ruig en kaal met bergen aan je rechterhand en de zee aan de linker. De Bimmah Sinkhole is een mooie eerste stop. Bijna 20 meter diep is het en een prachtige plek om kort te zwemmen. Met een stalen trap daal je het gat van 50 bij 70 meter af om bij helder blauw water te komen. Het zinkgat staat in verbinding met de zee en is ontstaan doordat het ‘dak’ is ingestort, nadat de onderliggende kalksteen weg was gesleten. Verder over de goed geasfalteerde weg kom je aan bij een groter dorp aan de noordkust genaamd Sur. Het is een vissersdorp waar nagenoeg niets gebeurt. Er zijn echter een aantal restaurants waar je prima kunt eten.

Bimmah Sinkhole

Checklist voor reizen naar Oman

Niks vergeten? Bestel al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Oman in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering

Ras al Jinz schildpadden reservaat

Het doel van dag is Ras al Jinz schildpadden reservaat. Niet al te ver van het reservaat is een voormalige legerbasis omgetoverd tot hotel. Wij pakken echter de tent uit en zetten deze op in de vlakte voor de ingang van het reservaat. Mooi beschut door een rotswand is het wachten op het donker. Na zonsondergang starten de begeleide bezoeken aan de schildpadden. Er is een limiet aan het aantal bezoekers per dag. De bezoeken zijn van tevoren te reserveren. Met een gids loop je, na het bekijken van een introductiefilm, naar het strand. Er wordt gebruik gemaakt van rode lampen die de schildpadden niet storen tijdens het eieren leggen. Het is een magisch gevoel om de bedreigde groene schildpadden aan land te zien worstelen om vervolgens met de voorpoten een gat te graven, waar ze hun eieren in plaatsen. Het klinkt als iets eenvoudigs, maar het is een ervaring die je zeker bij blijft.

Fort in Oman

Wadi Bani Khalid

Wij bezochten Oman vlak na het regenseizoen. Dit zorgde voor mooie plaatjes en volle wadi’s. Een wadi is een rivierdal in een woestijn. Een groot deel van het jaar staat deze droog, behalve wanneer het regent. Eén van de bekendere wadi van Oman is Wadi Bani Khalid. Deze bekendheid is te danken aan de toegankelijkheid, grote en het feit dat er nagenoeg altijd water in staat. Er is een simpele infrastructuur aangelegd zodat mensen er kunnen picknicken en zwemmen. Veel families komen er daarom in het weekend naartoe. Het water ziet er hoe dan ook zeer uitnodigend uit. Een sprong in het frisse kristalheldere water en je kunt de hitte van de zon weer volop aan.

Oman Wadi II

Accommodaties

Hotel
Ras el Jinz Turtle reserve
RAS EL JINZ | Voor wie niet wil wildkamperen, maar wel graag de schildpadden wil zien, is deze accommodatie perfect!
Hotel
Centara Muscat hotel Oman
MUSCAT | Voor wie de eerste nachten luxe wil overnachten, zonder de hoofdprijs te betalen is het Centara Muscat hotel perfect.
Desert camp
Al Reem Desert camp
WAHIBA SANDS | Liever wat luxer dan wildkamperen in de woestijn? Overnacht dan bij het schitterende Al Reem Desert Camp.

Op bezoek bij de Bedoeïenen en wildkamperen in Wahiba Sands

Wanneer je denkt aan Oman is het eerste wat bij mensen opkomt: zand, zand en nog eens zand. Begrijp me niet verkeerd er is geen gebrek aan zand. Maar zandduinen beperken zich in Oman vooral tot Wahiba sands. Dit is dan ook meteen wel een gebied van 16.000 vierkante kilometer! Met duinen tot wel 200 m hoog wordt het gebied bewoond door nomadische bedoeïenen. Het gebied is alleen toegankelijk met een 4×4. Deze komt dus voor het eerst goed van pas. Rijd met hoge snelheid door het lege zandgebied, duin op, duin af. Het is mogelijk om een bedoeïenentent te bezoeken als je wordt uitgenodigd, iets wat nagenoeg altijd gebeurt. De Bedoeïenen kunnen je eveneens gidsen verder het gebied in. Je moet namelijk wel met een 4×4 om kunnen gaan om op de juiste manier duinen te kunnen bedwingen in je auto.

Het wildkamperen, krijgt hier een nieuwe lading. Omringd door 200 m hoge rode zandduinen onder één van de weinige bomen voel je je echt aan het einde van de wereld. De zachte warme wind blijft tot na zonsondergang waaien en door het gebrek aan, nou ja wat dan ook, slaap je in een stilte die bijna niet voor te stellen is. In het gebied zijn een aantal (luxe) tentenkampen gebouwd voor toeristen. Zie je slapen in een tent niet zitten is dit een mooi alternatief.

wahiba sands

Nizwa

Er zijn slechts een paar steden van enig formaat in Oman. In totaal wonen er maar vier miljoen mensen in een land ter grootte van Italië. Nizwa is één van deze steden en is tevens de uitvalsbasis om de nabijgelegen Hadjar bergen te bezoeken. Het is één van de oudste steden van Oman en vanwege de ligging een belangrijke handelsplek. Het is zelfs een tijd de hoofdstad van Oman geweest. Zeker één van de bezienswaardigheden van Oman die je niet mag missen.

Net als in de meeste dorpen en steden is er een fort te vinden. Deze werd van oudsher gebruikt als verdedigingswerk tegen aanvallen van andere dorpen en rivalen. Het fort van Oman is groot en neemt een opvallende plek in de stad in. Net als de meeste forten in Oman is het fort volledig gerenoveerd en ingericht als museum. Vanaf het dak is er een mooi uitzicht over de stad en de Sultan Quaboes moskee. Een typische uitzicht dat veel wordt gebruikt in promotie van het land en met goede reden.

Nizwa

De Hadjar bergen

Wanneer je denkt dat het rijden in de zandduinen van Wahiba Sands uitdagend was, begint het pas echt wanneer je de Hadjar bergen in rijdt. Er zijn een aantal geasfalteerde wegen, maar de meest indrukwekkende wegen zijn de onverharde wadi’s die je inrijdt. Hier komt de 4×4 pas echt tot zijn recht. Je moet weten welke wadi’s je wel en niet in kunt rijden. Deze unieke reisgids gebaseerd op satellietbeelden komt goed van pas. Met een grote 4×4 door water, over rotspartijen en gravel paden langs afgronden rijden, het is niet voor iedereen een fantastische ervaring. Maar voor wie van avontuur houdt, is dit een onvergetelijke ervaring. Combineer dit met het wildkamperen en je hebt het ultieme gevoel van vrijheid snel te pakken.

4x4 in Oman

Eten bij de mensen thuis

Wanneer je na een tijd gereden te hebben wilt stoppen voor wat eten en drinken, kan het een uitdaging zijn een geschikte plek te vinden. Er lijken nergens restaurants te zitten. Wanneer je echter één van de dorpelingen vraagt (in het Engels, iedereen lijkt Engels te spreken) word je al snel uitgenodigd bij de mensen thuis. Zelden vind je een vriendelijkere bevolking dan de Omani. Tijdens één van deze stops vertelde een oude man vol trots dat hij ook in Dubai was geweest. Dit als reactie op de vraag waar we geweest waren voor Oman. Hij vertelde dat hij circa 50 jaar geleden op de ezel (!) op pad was gegaan, maar dat hij het maar een saai vissersdorp vond.

Omani

Hiken bij Jebel Shams

Met een hoogte van circa 3000 m is Jebel Shams de hoogste berg van Oman. Het mooie van de berg is dat je een groot deel van deze hoogte met de auto af kan leggen. Verwacht wederom geen asfalt, maar dat maakt de rit des te spectaculairder. De rit start in een smalle canyon, waarbij je langs de rivierbedding langzaam je weg naar boven vindt. Een heel aantal steile stukken en gravelwegen later ben je in de buurt van de top. Het uitzicht de canyon in, met de top, op de achtergrond zorgt voor een indrukwekkend panorama.

Jebel Shams

Lost City trek Oman

Het is mogelijk om naar de top te lopen. Rond de top zijn echter nog een aantal andere trekkingen te lopen. Eén daarvan is de Lost City trek. Bij deze trek daal je een stuk de canyon in en loop je langs de wand naar een diepe bocht. Hier komt water naar beneden zetten en is er een kleine natuurlijke vijver. Dit water was voldoende voor een klein dorp. Het dorp is al lang niet meer bewoond, maar de ruïnes zijn nog steeds te bezoeken. Een mooie trekking, waarbij je uitzicht houdt op de top en de canyon. Vlak voor het einde (je loopt dezelfde route weer terug) is er een uitzichtpunt de woestijn in. Zo ver je kunt kijken, ‘niets’.

Lost City trek

Duiken in Oman bij de Dimaniyat Islands

Oman heeft nog een serie van eilanden in het noorden: De Dimaniyat Islands. Gelegen op circa 18 km uit de kust is een groep van negen eilanden te vinden. Het gebied is een natuurreservaat en op de eilanden leven voornamelijk vogels en schildpadden. Deze komen hier om eieren te leggen. De eilanden zijn vooral voor duikliefhebbers een aanrader. Het koraalrif is kleurrijk en er zitten een aantal zeldzame soorten tussen. De fauna is ook volop aanwezig van de kleinste vissen tot roggen, vijf soorten schildpadden, dolfijnen en met veel geluk zie je zelfs walvishaaien. Om bij de eilanden te komen vertrekken de boten vanuit Barka. Een dorp 70km ten westen van Muscat gelegen. Er zijn enkele duikscholen die dagtrips aanbieden naar de eilanden.

Oman Wadi

Oman reisadvies

Dus moet een rondreis Oman op je bucketlist komen? De landschappen zijn spectaculair, de steden en dorpen interessant, maar boven alles staat de vriendelijke bevolking. Oprecht en hartelijk zorgen zij voor een geweldige reiservaring of je nu wildkampeert of gewoon verblijft in een hotel. Oman is veilig om doorheen te reizen en dus zelfs met een huurauto goed te verkennen! Vermijd het regenseizoen in januari en februari, dan is het een fantastische ervaring om door Oman te reizen.

Klimaat Oman

Het klimaat in Oman is over het algemeen droog te noemen. Er is echter een kort regenseizoen in januari en februari. Reizen in deze periode wordt sterk afgeraden. Omdat het bijna niet regent in Oman, wordt dit gecompenseerd wanneer het wel regent. Dit zorgt er ook voor dat de wegen overstromen en moeilijk toegankelijk worden. Plotselinge hevige regenval in de bergen is echter nog gevaarlijker. Er komt dan in korte tijd zoveel water naar beneden dat jaarlijks mensen verdrinken in het water dat door de ravijnen stort.

+ There are no comments

Add yours