8x The best of Florence


De Toscaanse stad Florence straalt één en al romantiek en historie uit. Geen enkele stad in Italië kent zoveel bouwwerken uit de renaissance als Florence. Met als hoogtepunt de indrukwekkende ‘Duomo’. Maar vergeet ook niet het bekende Uffizi museum dat de grootste kunstcollectie ter wereld huisvest. Of Galeria dell’Academia waar Michelangelo’s beroemde David te bewonderen is. Maar Florence is meer dan kunst en cultuur, want je kunt er ook genieten van de overheerlijke Italiaanse keuken. Kortom Florence is de ideale citytrip bestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur én het goede Italiaanse leven! En om daar optimaal van te kunnen genieten deel ik mijn acht favorieten in Florence.

best-of-florence

1. Het mooiste bouwwerk van Florence

De Duomo is het meest markante bouwwerk van Florence. Het massieve, maar schitterende bouwwerk, torent hoog boven de stad uit. Wanneer je er voor het eerst ‘tegenaan’ loopt tijdens je bezoek aan de stad, sta je echt even met open mond te kijken. Vooral omdat deze enorme kerk echt middenin het centrum staat, lijkt hij nog groter en indrukwekkender dan hij al is. Het is dan ook letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt om de torens van de Duomo te beklimmen. Wanneer je dit online boekt, kun je de lange wachtrijen overslaan en op het geboekte tijdstip binnentreden. Je kunt zowel de toren als de koepel (Giotto’s bell tower) beklimmen. Heb je last van hoogtevrees, beperk je dan tot een bezoek aan de kathedraal. Durf je de klim wel aan, begin daar dan mee, want je kunt tijdens de klim aan de koepel al een blik binnenin de kathedraal werpen, waardoor je daar na afloop niet meer perse heen hoeft.

florence-duomo-giotto-bell-tower

Tip: bezoek de torens aan het einde van de middag, tijdens ‘het gouden uurtje’ voor het mooiste licht. Ik beklom de toren in de felle ochtendzon, waardoor ik in tegenlicht moest fotograferen, wat erg jammer was.

duomo-florence

2. Het lekkerste Italiaanse ijs in Florence

Je vindt in Italië op iedere straathoek wel een gelateria, waar je overheerlijk Italiaans ijs kunt kopen, zo ook in Florence. Maar vermijd de ijssalons met de prachtig felle kleurtjes, want dat is vaak geen goed teken. Maar hoe weet je nu wat echt de lekkerste ijssalon is? Nou, door te testen natuurlijk! En dat heb ik alvast voor je gedaan :). En aangezien zelfs het pistache ijs bij gelateria dei Neri naar echte pistache noten smaakt, durf ik wel te stellen dat je hier het lekkerste ijs van Florence vindt. Ik heb in twee weken tijd bijna alle smaakjes uitgeprobeerd en zelfs na veel proeven, heb ik nog geen favoriet kunnen aanwijzen, ze zijn namelijk allemaal zó lekker! Probeer het zelf zou ik dus zeggen…

gelateria-dei-neri-florence

3. Het meest indrukwekkende museum van Florence

Zoals gezegd, bevat het Uffizi museum (voluit: Galleria degli Uffizi) de grootste kunstcollectie ter wereld. En niet zomaar een collectie, maar één met beroemde werken van grootmeesters uit de kunstgeschiedenis als Boticelli, Leonardo Da Vinci, Raphaël en Michelangelo. En naast alle beroemde werken, is het museum zelf ook een pareltje met schitterende fresco’s die het gehele plafond van de bovenste verdieping van het museum bedekken. Boek ook een bezoek aan Uffizi online om wachtrijen te vermijden.

uffizi-museum-florence

4. De beste sandwich in Florence

Rijen dik staan er elke dag voor de kleine sandwich shop All’ Antico Vinaio. Dus wil je het beroemde broodje gevuld met de beste Italiaanse vleeswaren, truffel en andere Italiaanse delicatessen proeven? Sla dan je slag op een ongebruikelijk tijdstip (bijvoorbeeld rond 16.00 uur), zodat je er niet zolang voor in de rij hoeft te staan. Eenmaal een sandwich bemachtigd, schenk dan een plastic bekertje wijn in bij de selfservice bar en zoek een plekje op de stoeprand om van je late lunch én de gezelligheid op straat te genieten.

all-antico-vinaio-florence

5. De meest smakelijke prosciutto in Florence

Schuin tegenover de sandwich shop vind je een hele goede Prosciutteria (La Prosciutteria). Hier kun je, net als bij bovengenoemde, ook heerlijke sandwiches krijgen, maar een echte aanrader is om ‘s avonds de plank met hapjes en een fles wijn te bestellen en deze op de stoep, al mensen kijkend, op te eten. Trek hier gerust een paar uur voor uit, want je kunt een overdaad aan Italiaanse lekkernijen verwachten.

la-prosciutteria-florence

6. Het mooiste uitzichtpunt (voor zonsondergang) in Florence

Wil je echt van het mooiste uitzicht genieten over de stad? Bezoek dan voor zonsondergang Piazzale Michelangelo. Neem een fles wijn mee en geniet vanaf de trap op het plein, samen met andere toeschouwers, van een schitterende zonsondergang over Florence en het Toscaanse platteland. Vanaf hier heb je zicht op de bekende brug ‘Ponte Vecchio’, het Uffizi museum, de Duomo en andere schitterende bouwwerken van de stad.

zonsondergang-florence-uitzichtspunt zonsondergang-florence

7. De lekkerste koffie in Florence

Alsof het nog niet genoeg is, vind je in Via dei Neri niet alleen de lekkerste sandwich shop, Gelateria én Prosciutteria, je kan er ook nog eens hele lekkere koffie drinken! Bij Ditta Artigianale kun je uitgebreid genieten van een heerlijk bakje koffie in alle soorten en maten of je neemt een take-away mee voor onderweg. Zin in een (gezonde) lunch, ook dan ben je hier aan het juiste adres. Bovendien vind je hier, in tegenstelling tot de meeste plekken, een leuke mix van locals en toeristen.

artigianale-coffee-florence

8. De leukste winkel van Florence

Concept store, cocktailbar, lunchroom, bloemenwinkel en restaurant, eigenlijk is La Menagère alles in één. En precies dat is wat dit zo’n leuke ‘winkel’ maakt. Het is er niet heel goedkoop, maar het eten en de cocktails zijn er wel erg lekker, de wifi snel en omgeving inspirerend.

la-menagere-florence

Ook erg leuk is de ‘Urban garden’ die verscholen ligt tussen de twee grote winkelstraten in. Hier kun je voor weinig, een cocktail drinken in een mini-oase in de stad en genieten van live muziek op een warme zomeravond.

Onze favoriete producten bij deze reis

+ There are no comments

Add yours