Onwerkelijke herfstkleuren in het Duitse Zwarte Woud


Bij de herfst denk je al snel aan helse regenbuien, snijdende winden, donkere stormen en een ijzige kou. Maar de herfst heeft ook een andere kant. Een kant met de meest prachtige kleuren die moeder natuur ons te bieden heeft. Hmmm… misschien is het toch nog niet zo’n gek moment om op pad te gaan, dat najaar.

De mistige bossen van het Zwarte Woud Het bos rondom de Feldberg en Feldsee in het Zwarte Woud

Het zwarte woud in de herfst

Ik besloot deze herfst af te reizen naar het Zwarte Woud, in het zuidwesten van Duitsland. De naaldbomen waar dit berggebied haar naam aan te danken heeft blijven weliswaar het hele jaar door donker, maar ik hoopte op genoeg andere vegetatie die wel voor wat kleur zou zorgen.

Prachtige herfstkleuren   De Duitse ochtendzon

Feldberg, een hoogtepunt

Vol goede moed – maar ook wel een beetje onzeker, het blijft immers de herfst – trok ik met mijn tentje over de goed aangegeven wandelpaden en trotseerde onder andere de Feldberg, met 1493 meter het hoogste punt van het Zwarte Woud. En wát ben ik geïmponeerd. Werkelijk nog nooit in mijn leven heb ik zoveel mooie herfstkleuren bij elkaar gezien.

Uitzicht vanaf de FeldbergOp de top van de Feldberg  Wandelend door het Zwarte Woud

Rondstruinen tussen de Duitse herfstkleuren

Of je nu boven op een berg of heuvel stond, of nog over de met kleurrijke bladeren bedekte bosgrond stapte, het Zwarte Woud is in de herfst overal even mooi. En buiten de prachtige natuur zijn er nog talloze berghutten waar je kunt slapen of lunchen en liggen verspreid tussen de heuvels sfeervolle oud-Duitse dorpjes en steden. Ook Freiburg, de gateway naar het Zwarte Woud en de bestemming waar je hoogstwaarschijnlijk aankomt wanneer je met trein of bus reist, is absoluut de moeite waard om in de schaduw van het Woud wat rond te struinen.

Fotogeniek landschap

De foto’s die ik op mijn tocht maakte en hier met jullie deel, lijken haast nep, of in ieder geval bewerkt. Maar ik kan jullie verzekeren dat dit gewoon is zoals het Zwarte Woud in het najaar oogt. Het is een absolute aanrader en zonder enige twijfel mijn mooiste herfstervaring ooit. En dat op nauwelijks vijf uur rijden van Nederland

Mistige bossen Onwerkelijke kleuren rondom een mistige Feldsee Eenzame kleuren diep in het Zwarte Woud

6 Comments

Add yours
 1. Yvonne

  Wat een mooie herfstfoto’s! Ik ben pas half november in de gelegenheid om een weekend weg te gaan, maar vraag me af of dit te laat is om de mooie herfstkleuren te fotograferen… of alle bladeren dan niet al lang gevallen zijn… zo lastig inschatten. Weet je nog welke datum jij er ongeveer was?

  • Marieke

   Hey! Net als mijn naamgenoot hierboven, ben ik ook heel benieuwd naar de route. Heb je gekampeerd in het wild of op campings?
   Lijkt mij een mooie bestemming voor aankomende herfst!

 2. Marc

  Hoi allemaal! Ik had niet doorgekregen dat er zoveel reacties waren! Sorry voor mijn late antwoord.. De wandeling op de Feldberg zijn wij bij het liftstation begonnen en via de noordkant de berg opgewandeld. Daarna zuidwaarts naar beneden en overnacht in de Todtnauer Hütte. De rest van de campings waren legitieme kampeerterreinen, maar in het wild kun je ook makkelijk terecht (laat het wel precies zo achter als je het aangetroffen hebt, zie mijn artikel over wildkamperen!)
  @Yvonne, sorry ik kan nu pas reageren. Wij waren er in oktober, maar het verschilt erg per jaar. Of de bladeren zo’n mooie kleur hebben heeft alles met geluk te maken, ze zijn maar een week of 2/3 echt zo gaaf te zien als hierboven (ik had geluk!)

  Groetjes!

+ Leave a Comment