Meteen naar de content

Culturele hoogtepunten van West-Timor, Indonesië

gastblogger-debra-verduin

Door Debra

Cultuur en Unesco

Indonesië

Zoek jij een plek met veel cultuur en weinig toeristen? Bezoek dan West-Timor, één van de meest oostelijke eilanden van Nusa Tenggara in Indonesië. De Nederlanders vestigde hier in de 17de eeuw de kolonie Nederlands-Timor. En ondanks dat we ons hier niet van onze beste kant hebben laten zien, word je hier met open armen ontvangen door de lokale bevolking. West-Timor is een bijzonder eiland, waar je een heel ander Indonesië ervaart dan op het toeristische Bali!

Kupang

Kupang is de hoofdstad van West-Timor. In het oude gedeelte van Kupang vind je nog een aantal plekken die je doen denken aan de tijd dat de Nederlanders hier waren, zoals oude pakhuizen en een begraafplaats. ’s Avonds is het een must om een bezoekje te brengen aan ‘the nightmarket’. Hier eet je heerlijke verse vis die op de barbecue wordt klaargemaakt. Rondom de markt heb je diverse winkels en marktkraampjes waar je lokale producten kunt kopen.

Een leuke plek om te verblijven is Lavalon Hostel in Kupang. De eigenaar kan je veel tips geven. Ook is dit een leuke plek aan zee om andere reizigers te ontmoeten.

Omgeving van Kupang verkennen

Naast de stad zelf is het ook erg leuk om de omgeving van Kupang te verkennen. Huur hiervoor een scooter voor een dag en rijd langs de verschillende stranden. Maar let wel op, het is niet mogelijk om overal een duik in zee te nemen in verband met zoutwater krokodillen!

Crystal Cave in Kupang

Een ander hoogtepunt is een bezoek aan de Crystal Cave. Een grot met kristal helder water. Jongens uit de buurt zwemmen hier en uiteraard kun jij zelf ook een duik nemen. Kijk wel uit bij de afdaling want het kan behoorlijk glad zijn.

Muzikale familie

Aan de andere kant van de stad vind je een bekende muzikale familie. Zij maken muziek op de Sasando, een traditioneel snaarinstrument gemaakt van bamboe dat oorspronkelijk van het eiland Roti komt. De hele familie bespeelt dit instrument en reist ermee de wereld over (o.a. de vakantiebeurs in Utrecht). Als je de winkel bezoekt, wordt er zeker een demonstratie gegeven. Nog leuker als je zelf vraagt of je mee mag spelen of zingen!

Soe

Soe is het eerste ‘grote’ dorp dat je tegenkomt vanaf Kupang. Je kunt ervoor kiezen om er met de lokale bus heen te gaan of met een auto. Soms is het mogelijk deze te delen met anderen om de kosten te drukken. Ook in Soe vind je nog een aantal aandenkens aan Nederlands-Timor. Er staat een grote boom die geplant is voor de geboorte van Prinses Beatrix. En je vindt hier  het wijkje“Kampung Belanda” met een aantal typisch Nederlandse huizen.

In Soe kun je ook de Oehala Waterval bezoeken. Deze waterval bestaat uit meerdere terrassen. Als er genoeg water is, kun je hier heerlijk zwemmen. Een verborgen parel vlakbij Soe is de spring. Vraag hiervoor aan een local de weg. Dit is een riviertje met meerdere watervallen. Volg de rivier stroomopwaarts en je kunt heerlijk zwemmen in helderblauw water.

Kupang-West-Timor-Indonesie

Traditionele dorpen in West-Timor

Soe is ook de basis voor het bezoek aan een aantal traditionele dorpen. Ik bezocht de dorpen None en Boti. Ze liggen erg afgelegen en de inwoners spreken alleen een lokale taal. Je hebt dus zeker een gids nodig om hier heen te gaan. Een goede gids om mee af te spreken is Jemri Saluk, je kunt hem vinden op Facebook of vraag in je hotel naar zijn naam. Eén van zijn ouders is geboren in Boti en hij spreekt daarom de lokale taal en tevens prima Engels. Ga jij met een gids op pad? Spreek altijd van tevoren de prijs af en betaal achteraf.

None

Op 18 km ten oosten van Soe vind je None. Dit is het laatste koppensnellersdorp in West-Timor. Het hoofd van het dorp verwelkomt je en vertelt over alle rituelen die de stam kent. Ook laat het stamhoofd zien hoe zij vroeger de strijd aangingen met de tegenstander. De inwoners van het dorp zijn warm en gastvrij. Het is zo vredig hier dat het moeilijk te geloven dat twee generaties geleden nog mensen werden onthoofd.

None-West-Timor

Boti

Ver van de dichtstbijzijnde stad en verscholen achter een bergrug ligt het koninkrijk Boti. De inwoners zijn volledig zelfvoorzienend en willen geen hulp van de overheid. Ze maken geen gebruik van moderne middelen zoals elektriciteit. De inwoners leven zoals hun voorouders hebben gedaan. Tevens kun je hier een demonstratie zien van het textiel weven in de patronen van de stam.

In de omgeving zijn ook een aantal andere traditionele dorpen te bezoeken!

Visa-run Indonesië

Ben jij voor langere tijd in Indonesië en heb je een nieuw visum nodig? Vanaf West-Timor, het Indonesische deel van het eiland, kun je een visa-run doen naar Oost-Timor. Hier kun je jouw visum verlengen!

Onze favoriete reisgadgets voor Indonesië

1 reactie

  • Wal Suparmo 19 februari 2017 - 20:02

    De eenigste misschien nog in takt en gebruikte Europese kerkhof is in Kupang waar graf tomben van Spaanse,Portugese en Hollanders v an 16 00 nog liggen.In andere steden in Indoneia zijn kerkhoven al veranderd in super markets of andre meer nuttige gebouwen want hjet is juist minden in de stad.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen