Koukleumen opgelet: Winterslaapzak getest!


Wanneer je in de winter wilt gaan kamperen, is de kou één van de grootste struikelblokken. Niemand wilt ‘s nachts rillend wakker worden of tijdens je vakantie overdag moe zijn omdat je ‘s nachts geen oog hebt dicht gedaan. Betekent dat dat je in de winter dus niet in een tentje de kou in kunt? Natuurlijk niet. Ik testte tijdens mijn tocht door de bergen een winterslaapzak en ik heb goed nieuws voor de koukleumen!

Thermarest Altair winterslaapzak getest Thermarest Altair winter sleepingbag

Wat betekenen die getalletjes bij een slaapzak eigenlijk?

Hierboven zie je de vierseizoenen-slaapzak waar ik mee op pad ging: de Thermarest Altair. Deze met dons gevulde slaapzak heeft de specificaties: -5°C, -12°C en -32°C. In gewone taal betekenen deze cijfertjes dat je tot ver onder het vriespunt comfortabel in deze slaapzak kunt slapen. Maar waar staan ze eigenlijk precies voor?

De drie getalletjes hebben natuurlijk wel een betekenis, dus ben je op zoek naar de voor jou meest geschikte slaapzak, let er dan goed op. Wanneer je het extreem snel koud hebt, let dan vooral op het eerste (minste warme) getalletje. Deze temperatuur geeft aan bij welke temperatuur mensen die het snel koud hebben, warm zullen blijven. Bij de Altair is dit dus bij vijf graden onder nul.

Heb jij het “gemiddeld” snel koud, dan kun je naar het tweede getalletje kijken. Tot -12°C zal je in de Altair lekker warm blijven. Heb jij helemaal geen problemen met kou (dit is waarschijnlijk de enige groep die in de winter ook daadwerkelijk gaat kamperen), dan kun je naar getalletje drie kijken, wat bij de Altair betekent dat je tot -32°C kunt slapen.

Thermarest Altair winterslaapzak

Klein, lichtgewicht en toch warm.

Te veel technische details zal ik je besparen, maar dat een slaapzak die zo warm is slechts 1100 gram weegt, is een enorm pluspunt. De slaapzak is gevuld met dons en meteen al bij het erin kruipen voel je de zachtheid en warmte. Samen met de slaapzak krijg je twee zakjes: de reiszak om in je rugzak te stoppen als je op pad gaat, en de opbergzak, waarin je de slaapzak thuis bewaart. De laatste zak is veel groter, zodat het dons haar kwaliteit niet verliest tijdens een lang verblijf in de kast of op zolder.

Hoe slaapt de Altair eigenlijk? Nou, vooral warm. Je hebt genoeg ruimte binnenin om te bewegen, maar hebt toch het idee dat de slaapzak goed om je lichaam past. De slaapzak (net zoals het bijpassende matje) kunnen wat knisperende geluiden maken, maar als je eenmaal slaapt is dat geen issue meer. Tenslotte is de Altair (wederom in combinatie met het bijbehorende matje) vrij glad, maar daar heeft Thermarest iets op bedacht: met een elastieksysteem waar je 0,0 last van hebt tijdens het slapen maak je je slaapzak en matje aan elkaar vast. Nooit meer naast je matje belanden en nooit meer naar beneden rollen. Ideaal!

Thermarest Altair Review winter slaapzak

Is deze winterslaapzak aan te raden?

De Thermarest Altair is echt perfect voor in de winter. Hij is warm, licht, klein en comfortabel. Van de kleine minpuntjes (bijv. wanneer de slaapzak nat is, duurt het relatief lang voor hij weer droog is) zullen de meeste gebruikers geen last hebben. Wil jij met een comfortabele zekerheid de kou in, dan is dit jouw slaapzak!

Maar dan komen we bij het enige échte nadeel: de prijs. De medium versie kost €599,- en de large €640,-. Voor een doorsnee backpacktripje is dat aardig aan de prijs en voor een weekendje Pinkpop is deze slaapzak ook niet aan te raden.

Overweeg je echter om vaker in de kou de bergen in de te gaan en wil je voorbereid zijn op elke situatie, dan is de Altair de overweging zeker waard. Dat de prijs het enige nadeel is, rechtvaardigt die hoge prijs eigenlijk meteen weer. Even slikken, en vervolgens de rest van je leven geen spijt meer van hebben.

Aantal sterren: ★★★★★★★★★ . (9/10)

Bestel de Thermarest Altair hier.

NeoAir XLite Test Review

Ik heb de Altair getest in combinatie met de bijbehorende NeoAir XLite. Dit slaapmatje is een verademing voor elke backpacker. Het matje weegt slechts 350 gram, is extreem klein op te rollen en blinkt uit in eenvoud. Ideale pasvorm die past bij de elastieke banden van de Altair en andere Thermarest slaapzakken. Met een dikte van 6 cm is de NeoAir XLite een serieuze optie voor hikers, fietsers en andere backpackers.

Voor de NeoAir XLite gelden dezelfde mindere eigenschappen als voor de Altair slaapzak, namelijk dat het oppervlak vrij glad is en het materiaal wat knisperig. Dus zijn het lage gewicht en het kleine formaat voor jou niet zo belangrijk, dan zijn er betere (en goedkopere) alternatieven. Maar hecht jij juist veel waarde aan dat lichtgewicht en het pakformaat, dan is de NeoAir XLite een perfecte keuze, helemaal wanneer je hem gebruikt in combinatie met een Thermarest slaapzak. Voor de NeoAir XLite betaal je €140,- en het gewicht en comfort in ogenschouw nemend, lijkt dat niet al te veel.

Aantal sterren: ★★★★★★★★ .  . (8/10)

Bestel de NeoAir XLite hier.

Meer handige reviews

Ga jij kamperen? Lees dan ook onze review over de BioLite Firepit en de Omnia camping oven of lees welke handige kampeergadgets wij meenemen naar de camping. Bekijk hier al onze product reviews. Tip: Bekijk ook onze skivakantie paklijst!

 

+ There are no comments

Add yours