Meteen naar de content

De Eden verrekijker HD 8×32 getest: een kleine verrekijker voor op reis

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reisaccessoires

Reviews

Toen ik op vakantie ging naar Costa Rica, hadden een aantal mede-reizigers een kleine verrekijker bij zich. En ik merkte dat op zo’n reis, waarbij je spontaan fanatiek vogelspotter wordt, het wel heel leuk is om een compacte verrekijker bij je te hebben. Zo kun je het wildlife net iets beter bekijken. Maar zoals iedere reiziger weet, is kofferruimte vaak schaars. Als ik een verrekijker meeneem, moet hij dus wel compact zijn. Toen ik dus een compacte verrekijker van het merk Eden mocht testen, de Eden verrekijker HD 8×32, vond ik dat zeker interessant! Ik heb nog nooit eerder een verrekijker gebruikt en kijk hierbij dus niet alleen naar hoe compact hij is, maar ook naar waar je überhaupt op moet letten als je een verrekijker voor op reis wilt aanschaffen, hoe je een verrekijker goed instelt en natuurlijk of deze verrekijker bevalt op reis!

goede kleine verrekijker voor op reis

Hoe kies je een goede kleine verrekijker voor op reis?

Als je je gaat verdiepen in het kopen van een kleine verrekijker, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn hele goedkope verrekijkers, maar ook hele dure. Dus waar moet je nu op letten als je gewoon een goede verrekijker wilt die je kunt gebruiken op reis? We beginnen even bij het uitleggen van de begrippen die je ziet bij de verschillende type verrekijkers. Wij testten natuurlijk de Eden verrekijker HD 8×32. Het merk verrekijker is daarbij Eden, maar wat betekenen de getallen 8×32 nu eigenlijk?

Bekijk alle verrekijkers van Eden >

Vergrotingsfactor

Elke verrekijker heeft een vergrotingsfactor; de factor waarmee hij je beeld vergroot. Als je ziet staan ‘Eden verrekijker HD 8×32’, is de vergrotingsfactor van deze verrekijker 8. Je beeld wordt dus 8x dichterbij gehaald. Bijvoorbeeld: als je op ongeveer 80 meter afstand een mooie vogel ziet, dan lijkt hij door je verrekijker op slechts 10 meter afstand. Omdat je alles natuurlijk zo goed mogelijk wilt bekijken, lijkt het logisch om een verrekijker te kopen met de allergrootste vergrotingsfactor. Helaas is het niet zo simpel. De verrekijker vergroot namelijk niet alleen je onderwerp, maar ook de trillingen en bewegingen van de verrekijker zelf. Bij vergrotingen vanaf ongeveer 10x wordt het steeds lastiger om de verrekijker zo stabiel vast te houden dat het beeld niet te veel beweegt. Je hebt dan een statief nodig en dat is natuurlijk niet wat je zoekt bij een compacte verrekijker voor op reis.

kleine verrekijker vakantie

Lensdiameter

Het tweede getal (32) in de naam ‘Eden verrekijker HD 8×32’ staat voor de diameter van de frontlens. Hoe hoger dit getal, hoe groter de lichtinval van de verrekijker is. Dit zorgt ervoor dat je de verrekijker ook onder slechte lichtomstandigheden kunt gebruiker. Ga je naar een tropisch land als Costa Rica, Zuid-Afrika of Sri Lanka op vakantie bijvoorbeeld, dan zul je niet veel te maken hebben met slechte lichtomstandigheden en kies je liever voor een wat lager getal. Een verrekijker met een grotere frontlens is namelijk ook vaak zwaarder.

Waterdichte verrekijker

Als je een verrekijker voor op vakantie wilt kopen, is het natuurlijk wel handig dat hij spatwaterdicht is. Een plens water over je verrekijker terwijl je in een boot safari bent bijvoorbeeld, is namelijk zo gebeurd. En het is jammer als je verrekijker dan gelijk stuk is. De Eden verrekijker HD 8×32 is redelijk waterdicht, dat wil zeggen dat je hem niet langdurig onderwater kunt houden, maar een plens water overleeft hij zeker.

compacte verrekijker

Omvang en gewicht van de verrekijker

Natuurlijk zijn omvang en gewicht van de verrekijker ook heel erg belangrijk als je hem vaak mee op reis neemt. Het liefst koop je een compacte, klein formaat verrekijker, die ook nog eens lichtgewicht is, maar ook van goede kwaliteit. Nu is dit artikel geen verrekijker test, waarbij ik meerdere kleine verrekijkers met elkaar vergelijk, ik kan dus alleen iets zeggen over de verrekijker die ik getest heb: de Eden verrekijker HD 8×32. Deze kleine verrekijker voor op reis weegt 480 gram en is met zijn 5,5 x 10,5 x 11,5 cm een goede, compacte verrekijker te noemen.

eden verrekijker test

Het gebruik van een verrekijker met een bril

Als je een bril draagt, zit deze natuurlijk tussen je oog en de verrekijker in. Dit betekent dat de afstand die je daar moet overbruggen groter is dan bij iemand die geen bril draagt. Als je dus als brildrager een verrekijker wilt kopen, is het handig om bij de specificaties naar de oogafstand te kijken, deze moet tenminste 15mm zijn om als brildrager comfortabel door de verrekijker te kunnen kijken. Daarnaast hebben sommige verrekijkers ook verstelbare oogkappen waarmee je de oogafstand aan kunt passen, zie ook onderstaande video. De Eden verrekijker HD 8×32 heeft een oogafstand van 16mm. Je kunt ook kiezen voor een verrekijker met dioptriecorrectie, hierbij kun je de verrekijker aanpassen naar de sterkte van je bril, zodat je deze niet op hoeft te zetten als je door de verrekijker kijkt.

Mijn conclusie over de Eden HD 8×32: een goede, kleine verrekijker voor op reis

Inmiddels heb ik de Eden verrekijker HD 8×32 meegenomen op een van mijn reizen naar Malta. Ik ben natuurlijk geen vogelaar, maar wel een reiziger die graag de natuur opzoekt. Voor dit doel is de Eden verrekijker heel geschikt; het is een goede, kleine verrekijker voor op vakantie. Het is dan misschien niet de allerlichtste verrekijker die verkrijgbaar is, maar het is wel een kleine verrekijker die makkelijk in je (hand)tas past. En hierbij speelt de prijs natuurlijk ook een rol, deze verrekijker kost slechts € 129,-. Voor deze prijs koop je een makkelijk in te stellen, waterdichte, stevige kleine verrekijker met een goed beeld. Daarbij wordt de verrekijker heel compleet geleverd met een tasje, lensdoppen, microvezeldoekje en draagriem.

Meer weten over de verrekijkers van Eden? Bekijk actuele informatie en prijzen.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen