Wildkamperen: Slapen waar jij wilt
Behalve de wind en wat krekels hoor je niks. Het gras waarop je ligt is zacht, zo zacht dat het lijkt alsof er nog nooit iemand over gelopen heeft. En elke keer dat je je tentje uitkruipt word je overweldigd door de pracht van de Alpenvallei waarover je uitkijkt. Juist, je bent aan het wildkamperen.
Wat is wildkamperen?
Wildkamperen wil zeggen dat je je tentje opzet op een plek in de natuur die daar niet voor aangewezen is. Je ziet tijdens je wandeling, fietstocht of autorit een mooi plekje om de nacht door te brengen en doet dat vervolgens ook.
Waarom zou je willen wildkamperen?
Soms heeft het een praktische reden om zomaar ergens in de natuur te overnachten, bijvoorbeeld dat je te moe bent om nog verder te lopen/rijden naar een hotel of camping. In onder andere West Australië zijn de wegen lang en de overnachtingsmogelijkheden op één hand te tellen. Schroom daarom niet om na een lange reisdag je auto Highway 95 af te sturen en tussen de struiken je tentje op te zetten.
De meeste avonturiers kamperen echter in het wild om het alleen zijn. Geen luidruchtige Engelsen in de tent naast je, geen keffende teckels uit die permanent bewoonde stacaravan en geen goederentrein die je om 05:00 van je opblaasmatje trilt. Gewoon puur natuur, alleen jij en je omgeving. Thee zetten boven een vuurtje, wassen in een riviertje en sterren kijken zonder lichtvervuiling. Zo is kamperen ooit bedoeld.
Is het eigenlijk wel toegestaan?
Natuurlijk heb je bij wildkamperen te maken met regels. Op sommige plekken (zoals de Scandinavische landen) is het toegestaan om in het wild te overnachten, maar in de meeste landen is het verboden, of is ten minste permissie nodig van de landeigenaar (vaak een boer). Dat gezegd hebbende: wildkamperen door (berg)wandelaars of fietsers wordt vrijwel overal gedoogd, mits je je aan de ongeschreven wetten houdt. Zorg er daarom voor, waar je ook in het wild kampeert, dat er behalve wat belopen gras, geen enkel spoor van je aanwezigheid achterblijft. Neem je afval (ook sigarettenpeuken en etensresten) met je mee en graaf uitwerpselen in. Gebruik tijdens het wassen in beekjes biologische zeep en ga respectvol om met dieren, hoe klein ook.
ideaal voor een wandelvakantie in de bergen: de hangmattent
Is het niet gevaarlijk?
Wanneer je je goed voorbereid hebt, zijn de gevaren gemakkelijk te overzien. Maar natuurlijk kun je in benarde situaties terecht komen. Daarom onderscheiden we drie vormen van gevaar.
Wat betreft het gevaar door mensen overvallen (of erger) te worden terwijl jij alleen in je tentje ligt: dat gevaar is te verwaarlozen. Ja, aan de rand van achterstandswijken of in conflictgebieden je tentje opzetten is natuurlijk vragen om problemen. Maar op 2000 meter hoogte in de Pyreneeën hoef je echt niet bang te zijn dat er iemand op zoek is naar jou.
De natuur is wat dat betreft verraderlijker. In Amerika leven in de populaire wandelgebieden, waaronder de Andes en de Sierra Nevada, beren, wolven en slangen. Ga zonder kennis van (en bescherming voor) deze gevaarlijke dieren nooit in het wild kamperen. Wees daarnaast voorzichtig met het weer. Sneeuw, regen en wind kunnen niet alleen het kampeerplezier bederven, maar tevens tot levensbedreigende situaties leiden. Slaap in de bergen ook nooit op het laagstgelegen punt; regenbuien kunnen een lieflijk ogend bergdal binnen een uur omtoveren in een kolkende watermassa.
Maar je grootste gevaar ben je in veel gevallen zelf. Word met een verblijf in de middle of nowhere niet overmoedig, daar hulpdiensten vaak ver weg gestationeerd zijn en gsm bereik niet altijd even betrouwbaar is. Bereid je altijd gedegen voor op welke uitdaging dan ook en informeer familie of vrienden over je plannen en route.
Beloning
Durf jij het nu nog steeds aan om te gaan wildkamperen? Dan zal er een onbeschrijflijke wereld voor je open gaan. Je zal de grootsheid van de natuur op een nieuwe manier ervaren, zonder dat je tijdens een wandeling bang hoeft te zijn dat de berghut vol is of of je überhaupt voor het donker nog wel een slaapplaats vindt. Je zal op plekken komen waar geen van je vrienden of bekenden ooit geweest is en je zult, liggend in je slaapzak, kijken naar zonsopkomsten die je enkel kent uit tijdschriften.
De natuurgebieden en nationale parken waardoor je reist ga je al wildkamperend niet alleen zien; je gaat ze ook beleven. Je reisverhalen zullen intenser zijn en je reisfoto’s ongeëvenaard. Maar boven alles zal de herinnering aan elke verlaten kampeerplek je je leven lang bijblijven.
Meer kampeerinspiratie
Houd jij van kamperen en wil je hier wel meer over lezen? Bekijk dan ook eens ons artikel met de leukste camping gadgets, een bell tent kopen en camping kachels!