Zo slaap je wél lekker in een vliegtuig


nekkussen-banner

Eerder beschreven we al hoe je het jezelf zo comfortabel mogelijk kunt maken in een vliegtuig én dat we vliegen eigenlijk hartstikke leuk vinden. Maar er is één activiteit in een vliegtuig waar heel veel mensen mee struggelen: slapen in het vliegtuig. Natuurlijk heb je altijd de mazzelaars die een upgrade krijgen, of gewoon genoeg geld neerleggen voor business class, maar we gaan er even vanuit dat de meerderheid van ons daar niet toe behoort. En dat betekent gewoon dat je urenlang veroordeeld bent tot die ene vliegtuigstoel. En wij helpen je om hier het beste van te maken! Van het meest comfortabele vliegtuig nekkussen tot meer beenruimte in het vliegtuig!

1. Opblaasbaar vliegtuigkussen

Een vliegtuigkussen is natuurlijk altijd handig. Want, zeker als je in het midden zit, kun je je hoofd niet altijd ergens tegenaan leggen. Een U-vormig nekkussen voor in het vliegtuig is daardoor ideaal. En dan het liefst eentje die je kunt opblazen, dat scheelt een hoop bagage. Wij vinden het opblaasbare vliegtuig nekkussen van Cocoon echt de meest fijne die er is. Deze is comfortabel (niet te smal) en heeft een uitwasbare buitenhoes die ook nog eens zacht aanvoelt. Zeker in combinatie met een comfortabel oogmasker slaap je prima in het vliegtuig!

2. Kies je stoel slim

Het is altijd een beetje schipperen, het kiezen van een vliegtuigstoel. Kies je voor het gangpad dan hoef je niet over andere passagiers heen te klauteren wanneer je naar het toilet wilt. Maar wil je lekker slapen, kies dan absoluut voor een raamplek. Je kunt dan helemaal je eigen hoekje creëren en je zoveel mogelijk afzonderen van de rest van het vliegtuig. Misschien overbodig om te vermelden, maar de middenplek is natuurlijk de slechtste keuze. Je hebt hier niets om tegenaan te leunen én niet het voordeel van de vrijheid van het gangpad. Als het even kan, kies dan voor een plek bij de nooduitgang. Deze plaatsen bieden altijd net iets meer beenruimte. Je kunt de indeling van het vliegtuig van tevoren bekijken op Seatguru.

vliegtuig-irritaties

TIP: Stap zo laat mogelijk in het vliegtuig. Je kunt dan zien of er nog plekken leeg zijn en een rij voor jezelf claimen. Veel vaker dan je denkt is het vliegtuig namelijk niet vol en kun je de stewardess bij instappen vragen of er nog plaatsen over zijn. Zo ja, dan mag je na het sluiten van de deuren een eigen plaats uitkiezen en kan het zomaar zijn dat je een hele rij voor jezelf hebt!

3. Je eigen dekentje

In het vliegtuig krijg je vaak standaard een dekentje. Maar toch is het handig om bijvoorbeeld een hammamdoek in je handbagage te laten. Zo kun je deze als dekentje gebruiken en je vliegtuigdeken als extra kussenvulling.

hamamdoek-vliegtuig

4. Waar laat je die benen?

Het lastigste gedeelte van slapen in het vliegtuig zijn je benen, want, waar laat je ze? Wij hebben hier een creatieve oplossing voor, het enige dat je nodig hebt is een lange sjaal. Als je zit in je stoel, knoop je de sjaal met de uiteinden achter je rug vast zodat er een soort lus ontstaat aan de voorkant. Hier kun je dan je knieën in hangen zodat je in een soort foetushouding kunt slapen, zonder dat je de stoel voor je raakt of degene naast je. Dekentje erover, niemand die het ziet.

5. Maak gebruik van het tafeltje

Een andere slaaphouding is met je hoofd op het uitklaptafeltje van je vliegtuigstoel. Als je dat doet zonder extra hulpmiddelen dwingt dat je echter je hoofd in een wel heel rare hoek te leggen. Je kunt dit verhelpen door zoveel mogelijk van je spullen (liefst in een tas) op het tafeltje te leggen en daar bovenop je gevulde kussensloop (zie tip 2). Zo maak je eigenlijk een soort omgekeerd (zit)bed.

vliegtuig

6. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk

Echt comfortabel wordt het nooit, zo’n vliegtuigstoel. Maar je kunt het wel zo comfortabel mogelijk maken en zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van je omgeving. Oordopjes, een slaapmasker, een koptelefoon met noise cancelling, een kussen en deken helpen daarbij. Maar ook comfortabele kleding helpt, niemand slaapt nou eenmaal lekker in een spijkerbroek en met schoenen aan. Kies voor soepele zachte kleding, liefst in laagjes zodat je om kunt gaan met temperatuurschommelingen in het vliegtuig. Neem een paar lekkere dikke sokken mee. Als je het fijn vindt om met muziek in slaap te vallen zorg dan dat je van tevoren een ’sleepy’ playlist hebt gemaakt. Ook fijn in het vliegtuig: Een comfortabel vliegtuig slaapmasker en speciale oordopjes voor in het vliegtuig, de Fly Fit vliegtuig oordopjes van Alpine. Deze helpen de druk op de oren bij landen en opstijgen te verminderen. Wil je vooral al je omgevingsgeluid verminderen, dan zijn de Sleep Soft oordopjes een goede keuze.

Lees ook onze tips voor een betere nachtrust op reis >>

7. Slaappilletje

Het woord slaappil klinkt misschien gelijk wat zwaar, maar wist je dat er ook slaappilletjes zijn die gewoon bij de drogist verkrijgbaar zijn? En alleen helpen met inslapen? Melatonine is een stof die normaal gesproken door je hersenen wordt aangemaakt als het donker is. En daar word je slaperig van. Melatonine pilletjes geven je dus een slaperig gevoel op het moment dat dit nog niet aanwezig is en helpen je dus met inslapen. Deze (smelt)tabletjes kun je gewoon halen bij de drogist. Natuurlijk wel zelf de bijsluiter lezen!

wijs-op-reis-niet-vergeten-voor-vertrek

8. Alcohol

Ja, natuurlijk, het is (vaak) gratis en zorgt dat je lekker kunt slapen: je neemt gewoon wat lekkere drankjes in het vliegtuig! Dat lijkt misschien een goed idee, maar toch schijnt het meer kwaad dan goed te doen. Alcohol zorgt er dan misschien voor dat je een beetje slaperig wordt, maar na een uur of 3-4 is het uitgewerkt en word je weer wakker. Bovendien is alcohol niet goed in de (toch al zo uitdrogende) vliegtuiglucht.

Heb jij nog supergoede slaaptips of creatieve slaaphoudingen voor in het vliegtuig?

Over Ik wil meer reizen!

Ik wil meer reizen! is een reisblog & travelshop die beiden in het teken staan van passie voor reizen. Of het nu onderweg of thuis op de bank is, we halen graag dat heerlijke reisgevoel bij je naar boven! Met onze blogs hopen we je te inspireren, herinneringen boven te halen en handige reistips mee te geven. Van stedentrip tot wereldreis en van roadtrip tot actieve outdoor vakantie. Genoeg reisinspiratie voor ieder type reiziger! In onze travelshop verkopen we handige travelgear, de leukste reisgadgets en originele cadeaus voor reizigers. Al onze reisbenodigdheden worden bovendien uitgebreid door onszelf getest op reis, in verschillende omstandigheden. We staan dan ook 100% achter al onze producten. Regelmatig delen we tests en reviews in ons blog. En de producten die het beste getest worden, verkopen we weer in onze travelshop. Een webwinkel vol testwinnaars dus! Samengesteld speciaal voor reizigers, door ervaren reizigers!

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment