De gouden tips voor goede nachtrust op reis
Reizen betekent nieuwe geuren ruiken, inspiratie op doen, nieuwe smaken proeven en onwijs leuke mensen leren kennen! Helaas is het niet alleen regenbogen en eenhoorns, want voor veel mensen geldt dat ze continu aan een nieuwe slaapomgeving moeten wennen en dat gaat ten koste van een goede nachtrust. Nieuwe geluiden, airco uit of aan, wilde dieren die zich laten horen, de zon die heel vroeg op komt, een moskee die de nieuwe dag inluidt, een slecht matras en beestjes zijn maar een paar factoren waar je tijdens je reis mee te maken krijgt. En dan hebben we het nog niet eens over ‘s nachts reizen! En slaap je in een dorm in een hostel, heb je ook nog kamergenoten die je nachtrust flink kunnen verstoren. Maar voor ieder probleem is een oplossing, want met deze gouden tips slaap jij voortaan heerlijk op reis!
1. Slaap met oordopjes en oogmasker
Het meest voor de hand liggende hulpmiddel voor een goede nachtrust in een hostel zijn natuurlijk oordopjes en een comfortabel slaap oogmasker. Wanneer je jezelf afschermt van geluid en licht kunnen die je slaap ook niet beïnvloeden. Ongestoord lekker slapen dus, zelfs van feestende kamergenoten die laat (of juist heel vroeg) naar bed gaan heb je geen last.
Onze favoriete oordopjes zijn die van Alpine. In tegenstelling tot de schuimrubberen wegwerpvariant, blijven de sleepsoft oordopjes van Alpine wel degelijk de hele nacht zitten en kun je ook nog gewoon op één oor slapen zonder dat ze in de weg zitten. Het geluid wordt sterk gedempt, waardoor je gemakkelijk een hele nacht doorslaapt. Heb jij een echt donkere ruimte nodig tijdens het slapen, dan is een slaapmasker aan te raden op reis. Onze favoriet is het luxe slaapmasker van Cocoon. Deze kun je verstellen, waardoor hij goed blijft zitten en niet afknelt, maar hij voelt ook prettig aan op je gezicht. Door de bolling voor de ogen, heb je bovendien geen last van het masker als je met je ogen knippert.


2. Creëer je eigen plekje in een dorm
Steeds meer hostels hebben gordijntjes langs de dormbedden hangen, wat je een stuk meer privacy geeft als je met meerdere mensen een kamer deelt. Helaas is dit niet overal het geval. Het gevoel van een eigen plekje geeft veel rust en leidt tot een betere nachtrust. Geen gordijntje? Een hamamdoek biedt uitkomst. Wanneer je deze om je bed heen hangt, scherm je je af van de buitenwereld en slaap je een stuk rustiger. Een hamamdoek laat bovendien weinig licht door.
3. Trakteer jezelf af en toe op een privé-kamer
Ben je aan het backpacken en slaap je vaak in dorms? Of reis je met een strak budget en kies je jouw kamers uit op laagste prijs? In beide gevallen kan het soms erg goed werken om jezelf af en toe te trakteren op een wat luxere privé kamer met goed bed en fijne omgeving. Zeker als je merkt dat je moe bent door slaapgebrek, biedt zo'n kamer uitkomst. Een nacht lekker slapen kan al zoveel verschil maken en zo kun je er weer even tegenaan. Kom je laat aan met het vliegtuig of moet je juist vroeg weg, kun je er ook voor kiezen een keer een Airport hotel te boeken voor de nacht. Dit kan zomaar een paar uur slaap schelen.
4. Bescherm jezelf tegen kou
Landen als IJsland en Noorwegen zijn fantastisch om met een tentje doorheen te trekken. Maar het zijn ook landen waar het in de zomer gewoon koud is. Of wat dacht je van slapen in de bergen van Nepal, Bolivia of Peru? Wanneer je het ’s nachts koud hebt, val je lastig in slaap en kun je zelfs uren wakker blijven liggen. Je kunt natuurlijk alle kleren aantrekken die je bij je hebt, maar er zijn ook andere, betere manieren om warm te blijven ‘s nachts:
Zorg voor voldoende lichaamswarmte voor je in je slaapzak kruipt
Lichaamswarmte is zeer belangrijk als het gaat om de temperatuur van je slaapzak, dus het helpt zeker om een paar pushups of situps te doen en/of een rondje te rennen voor je in je slaapzak kruipt. Een slaapzak houdt jouw lichaamswarmte vast en warmt door jouw opgewarmde lichaam dus op. Zorg dan wel dat je niet teveel kleding aantrekt voor je in je slaapzak duikt.
Neem een goed isolerend slaapmatje mee
Daarnaast is een goed isolerend slaapmatje ook essentieel. Wij zijn daarom zelf fan van de Therm-a-rest NeoAir slaapmatten. Deze zijn uiterst lichtgewicht en compact om mee te nemen, maar isoleren ook fantastisch! En buiten dat ze de warmte vasthouden, liggen ze ook nog eens verrassend comfortabel, ook niet geheel onbelangrijk. Als je opgewassen wilt zijn tegen alle weersomstandigheden tijdens het kamperen, neem dan de 3 seizoenen slaapmat van therm-a-rest mee. Deze isoleert goed en is uiterst compact. Heb je een krapper budget en heb je met minder koude omstandigheden te maken, dan kun je ook kiezen voor de backpack slaapmat van therm-a-rest.
Upgrade je slaapzak met een thermoliner
Je hebt al een slaapzak, maar je twijfelt of deze warm genoeg gaat zijn voor kamperen op hoogte of in koude landen? De thermoliner biedt uitkomst. Met deze warme lakenzak maak je je slaapzak tot 9 graden warmer. Je gebruikt de thermoliner als binnenhoes voor je slaapzak of als lakenzak tijdens hikes naar landen waar het minder koud is.
5. There is no pillow, like your own pillow
Zonder een goed kussen, geen goede nachtrust. Tenminste, dit geldt voor velen. Je eigen kussen meenemen is dus de oplossing. Maar ja, om nou een groot kussen in je koffer te proppen is niet helemaal de oplossing. Gelukkig zijn daar hele goede alternatieven voor in de vorm van opblaasbare reiskussens. En als je kiest voor kwaliteit, zul je verstelt staan van het comfort dat zo'n opblaasbaar reiskussen biedt. Ben je aan het backpacken en telt elke gram? Dan is het ultra lichtgewicht en comfortabele kussentje van Exped de oplossing. Heb je iets meer ruimte in je auto of rugzak, bijvoorbeeld tijdens een kampeervakantie, dan is het comfortabele opblaasbare reiskussen van Cocoon your best pick. Dit comfortabele kussentje heeft ook nog eens een uitwasbare kussensloop, wat ook wel zo fris is!
6. Een nekkussen in het vliegtuig kan verschil maken
Over reiskussens gesproken. Ben jij die nekpijn ook helemaal zat wanneer je in het vliegtuig of in de bus probeert te slapen? Continu wordt je slaap verstoort, omdat je hoofd naar beneden zakt en je nek in een uiterst oncomfortabele houding ligt. Een nekkussen biedt uitkomst. Maar ook deze zijn er in vele soorten en maten. Kies je en te smal kussentje, is die nekpijn nog steeds niet opgelost. En kies je een kussentje met vulling, sleep je deze de hele verdere reis met je mee. Wij gingen daarom op zoek naar een nekkussen die wel comfortabel slaapt. Eentje die wat hoger is, waardoor je hoofd ook daadwerkelijk in een comfortabele positie blijft liggen. Het U vormige opblaasbaar nekkussen van Cocoon is ook nog eens klein op te vouwen en lichtgewicht. Perfect dus voor in je handbagage!
7. Bescherm je tegen muggen en ander ongedierte die je uit je slaap houden
Niks is irritanter dan een mug die je uit je slaap houdt. Maar ook het gevoel dat er ongedierte als bedbugs, spinnen of andere vieze beestjes aanwezig zijn, kan je flink uit de slaap houden. Insprayen met mosquito spray kan al een stuk meer rust geven, maar ideaal is het niet.
Ben je in echt tropische gebieden, dan biedt een klamboe uitkomst. Vaak zijn deze wel in je accommodatie aanwezig. Zitten hier gaten in, dan is een stukje duct tape de oplossing. Duct tape is eigenlijk overal goed voor. Tip: Wikkel thuis een flink stuk duct tape om een pen, zo heb je dit ook op reis altijd bij de hand. Reis je naar gebieden waar malaria voorkomt, dan kan het goed zijn met je eigen klamboe te reizen. Hiervoor raden we deze reisklamboe van Cocoon aan. Dit is de meest compacte klamboe die verkrijgbaar is.
Slaap je in een hangmat of in de openlucht? Dan biedt een lakenzak Egyptisch katoen met insect shield bescherming. De lakenzak is ook nog eens perfect wanneer je hotelbed niet zo schoon is of wanneer je met twijfelachtig beddengoed in de nachttrein opgescheept zit. Hij beschermt bovendien ook tegen bedbugs, dus dat geeft toch een stuk meer rust ‘s nachts!
8. Schommel in slaap in een hangmat
Last van slapeloze nachten door hitte? Geef je over aan het ritme van de bestemming en probeer overdag wat powernaps mee te pakken in bijvoorbeeld een hangmat. Door het schommelen val je sneller in slaap. Zeker overdag onder een boom kan het heerlijk zijn om een uurtje extra slaap mee te pakken. Of slaap gewoon de hele nacht buiten in je hangmat. Let op dat je diagonaal gaat liggen om niet als een banaan te slapen en dus wakker te worden met allerlei pijntjes. Niet overal zijn (schone) hangmatten aanwezig. Ben jij iemand die graag powernaps in een hangmat maakt of er de nacht in doorbrengt, dan kan het handig zijn om een compacte, lichtgewicht reishangmat met je mee te brengen.
9. Zet de Airco niet te koud!
Slaap je op een hotelkamer met airco dan is het heel verleidelijk om die lekker koud te zetten. Maar pas op dat je hem niet kouder zet dan 24 graden of zelfs nog iets hoger op bijvoorbeeld 26 graden. Zo is het niet overdreven heet in je kamer, maar word je ook niet ‘s nachts rillend wakker. Zorg er ook voor dat de lucht niet direct op je lichaam blaast. Je kunt een flinke verkoudheid oplopen door de temperatuurverschillen en de koude lucht die op je huid staat te blazen. Hangt de airco recht boven het bed, kun je ervoor kiezen deze voor het slapen gaan uit te zetten.
10. Luister naar rustgevende muziek
Word jij onrustig van al die vreemde geluiden in je nieuwe omgeving? Dan kan het ook helpen om naar rustgevende muziek te luisteren voor je in slaap valt. En dan met name instrumentale muziek. Denk aan klankschalen, geluiden van vogels of hele rustige muziek met warme klanken. Vermijd zang en schelle tonen. Zorg ervoor dat het muziek is waar jij je prettig bij voelt, dan kan dit zeker kalmerend werken. Zeker wie voor het eerst alleen reist en de eerste nachten in een wildvreemde hotelkamer aan de andere kant van de wereld in slaap probeert te komen, kan een paar onrustige nachten ervaren. Muziek kan hier echt bij helpen. Net als slapen met oordopjes.
Voor de beste nachtrust op reis neem je deze producten mee



