Meteen naar de content

Backpack of koffer, wat neem je mee op reis?

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Inpakken

Reistips

Reisvoorbereiding

Een veel gehoorde vraag: Backpack of koffer, wat neem je mee? Ik heb ervaring met ‘beide kampen’: het kofferkamp en het backpackkamp. En ik moet zeggen: voor allebei is iets te zeggen. Ik reis afwisselend met een backpack of koffer, afhankelijk van de soort reis die ik maak. Twijfel jij nog of je nu met een koffer gaat reizen of met een backpack? Beantwoord deze vragen en je weet het antwoord!

Hoe ga je je verplaatsen op reis?

Ga je met een (huur)auto reizen of reis je veel met Uber of de taxi? Dan werkt een koffer heel goed! Een backpack moet je toch elke keer weer op- en van je rug hijsen, dus is dan minder handig. Reis je met het openbaar vervoer? Dan is een backpack weer handiger, omdat je vaak toch wel langere stukken moet lopen naar trein- en busstations, waarbij de wegen niet altijd even goed zijn en ook in verhouding meer trappen tegenkomt.

Tip: kun je niet kiezen tussen een koffer of backpack? Dan is een reistas op wielen misschien iets voor je!

wachten-op-reis

Ga je veel de natuur in?

Natuur betekent meestal onverharde paden. Dit is niet fijn met een koffer. Als je dus van plan bent veel (wandelend) de natuur in te gaan en bijvoorbeeld bij locaties te verblijven die wat meer afgelegen liggen, kun je beter een backpack kiezen.

koffer-of-backpack

Ga je naar een warm of een koud land?

Als je naar een warm land reist, is het dragen van je backpack al snel iets minder comfortabel. Je hebt het al snikheet en sjouwen met je backpack door de hitte maakt het er niet fijner op. Dit kan een reden zijn om voor een koffer te kiezen. Houdt er wel rekening mee dat je op veel tropische bestemmingen wel vaker onverharde wegen tegenkomt, zoals bij het punt hierboven beschreven.

 backpacker

Verwacht je veel trappen op je bestemming?

Trappen zijn echt handiger met een backpack. Verwacht je dus veel trappen op de plaats van bestemming, kies dan voor een backpack. Helaas kun je dit van tevoren niet altijd inschatten, maar mocht je dit weten, dan is het dus goed om rekening mee te houden.

De trappen van Selaron 

Blijf je langere tijd op één plek?

Als je langere tijd op één plek blijft, is een koffer ideaal. Je geniet toch van het gemak van een koffer qua overzicht, omdat je overal makkelijk bij kunt. Ook is het makkelijk in- en uitpakken. Verplaats je je regelmatig, dan is het goed om er rekening mee te houden met hoe je je verplaatst. Het inpakken van een koffer gaat trouwens het makkelijkste met packing cubes!

Tip: Ga je meerdere soorten reizen met koffers maken? Denk er dan ook eens over na om een kofferset te kopen, dit kan soms net iets voordeliger zijn!

review-Eastpak-Tranzshell-koffer

Neem je veel kilo’s mee?

Met een backpack ben je toch wel gelimiteerd in het aantal kilo’s dat je meeneemt: je moet het immers allemaal op je rug dragen. Of je moet dit niet erg vinden natuurlijk. Ben jij niet zo goed met ‘light’ reizen, dan is een koffer misschien een betere keuze. Maar let op, in een koffer kun je ook niet eindeloos veel kilo’s meenemen, je moet hem altijd nog wel kleine stukjes kunnen tillen! En dat is juist weer heel onhandig als je hem niet op op je rug kunt tillen.

review-thule-guidepost-backpack-mirjam

Waar ga je slapen op reis?

Als je voornamelijk in privékamers slaapt, maakt de keuze voor een koffer of backpack niet zoveel uit. Bij ruimere kamers is een koffer misschien fijner, omdat je deze dan gewoon opengeklapt neer kunt leggen. Zo heb je overzicht over al je spullen en heb je geen kast nodig. Slaap je echter veel in hostels of kleine kamers, dan is een backpack iets makkelijker, je hebt dan namelijk vaak niet de ruimte om je koffer helemaal open te klappen en dat maakt het zoeken naar spullen niet zo gemakkelijk.

kofferrek

Ga je veel vliegen?

Een koffer heeft absoluut een voordeel met vliegreizen ten opzichte van een backpack. Hij wordt minder snel vies, beschermt je spullen beter, kan op slot én draagt makkelijk met zich mee op vliegvelden. Ook heb je geen losse flightbag nodig met een koffer. Als je dus veel gaat vliegen, kan dit meewegen in je beslissing voor een koffer of een backpack.

review-Eastpak-Tranzshell-L-koffer

Ga je naar eilanden en/of strand?

Eilanden betekent vaak strand en strand betekent vaak zand. Zand en kofferwielen zijn geen goede combinatie. Tenzij je op het eiland direct in een taxi stapt, is bij het bezoeken van eilanden een backpack vaak een fijner bagagestuk dan een koffer.

Heb je een rugzak als handbagage?

Een combinatie van daypack en backpack kan lastig zijn. Je moet de daypack dan op je buik dragen en de backpack op je rug. Het is aan jou of je dat fijn vindt of niet.

Backpacken-panama

Lastig om een keuze te maken tussen backpack vs koffer?

Ga je op groepsreis dan is een koffer in veel gevallen echt een prima keuze. Ga je langer op reis en weet je nog niet wat je op jouw bestemmingen kunt verwachten? Dan is een backpack in veel gevallen de beste keuze.

Kies voor kwaliteit!

Kies je voor een koffer of backpack, in beide gevallen geldt dat kwaliteit echt het verschil maakt. Heb jij bijvoorbeeld een koffer met twee wielen mee, dan is het al een stuk lastiger laveren over smalle stoepen of drukke voetpaden. Iets wat je veel tegenkomt op reis. Maar heb jij een slechte kwaliteit backpack dan is het ook zeer oncomfortabel om lange stukken mee te lopen. Een goede backpack, waar wij zelf mee reizen, is bijvoorbeeld de Thule Guidepost. En kies je voor een koffer, dan is de Eastpak Tranzshell koffer een hele goede keuze. Deze is lichtgewicht, van zeer goede kwaliteit, heeft een handige indeling en beschikt over 4 sterke wieltjes, waarmee je hem eenvoudig voortbeweegt. Heb jij liever een reistas mee op reis? Dan is de waterdichte 90 Liter Duffel op wieltjes van Eagle Creek een topkeuze of kies voor de kleinere 45 liter waterdichte duffel die je ook op je rug kunt dragen.

Inpaktips voor je backpack of koffer

Vind jij het lastig om je backpack of koffer goed in te pakken? Lees dan ook onze inpaktips voor op reis. En reis je met alleen handbagage, dan komen deze tips en paklijst voor reizen met handbagage zeker goed van pas.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen