Hosteltips voor backpackers: Do’s and don’ts in een hostel


Wie gaat backpacken brengt over het algemeen heel wat nachtjes door in een hostel. Van super low-budget hostel tot luxe hostels (ook wel poshtels genoemd) waarvan de kamers niet onder doen voor die van een mooi hotel. Hostels beschikken altijd over slaapzalen (dorms) die variëren van 3 of 4 bedden tot soms wel 20 bedden. Het meest gebruikelijk zijn de 4, 6 of 8 persoons dorms. En wie wat meer privacy wil, kan in de meeste hostels ook een privé kamer boeken. Waarom dan een hostel? Het is de ideale plek om medereizigers te ontmoeten, de sfeer is er vaak sociaal en er is meestal wel een gezellige gemeenschappelijk ruimte aanwezig waar je kunt relaxen, evenals een keuken waar je je eigen maaltijd kunt bereiden. En last but not least zijn hostels meestal ook goedkoper dan hotels. Zeker als je solo reist.

Veel voordelen dus, maar het slapen op in een dorm kan helaas ook de nodige irritaties met zich meebrengen. Net als het gebruik van de gemeenschappelijke keuken. En om het voor iedereen gezellig te houden delen we dé do's and don'ts voor hostels. Dit zijn onze hosteltips voor backpackers!

hostelbus-mexico

1. DO: Maak contact met andere backpackers in het hostel

Hostels zijn echt leuk! Je ontmoet vaak heel veel andere backpackers uit verschillende landen in de wereld. Soms zijn het alleen je kamergenoten waar je gedag tegen zegt, maar het kan ook maar zo zijn dat je met je kamergenoten in de kroeg beland of zelfs besluit om samen verder te gaan reizen. Vrienden maak je heel snel in een hostel. Iedereen zit namelijk in hetzelfde ‘schuitje’, wat gelijk een band schept. Je weet dat de meesten ook aan het reizen zijn en vaak ben je benieuwd waar de ander vandaan komt of wat zijn of haar plannen zijn. Het sociale aspect van een hostel is heel belangrijk. Vind je het lastig om contact te maken? Lees dan ook onze tips om contact te maken met andere reizigers.

Backpackers-brazilie

2. DO: Zorg dat je de hostel must-haves bij je hebt

Er zijn een paar dingen die je eigenlijk nooit moet vergeten als je in hostels overnacht. Neem altijd een slotje, lakenzak, slaapmasker en oordopjes mee. Een het liefst ook een handdoek. De meeste hostels hebben wel kluisjes, maar deze moet je vaak met eigen slotje dichtdoen. Zo kun je jouw waardevolle spullen veilig opbergen. Het verschilt per hostel en waar je bent in de wereld, maar soms krijg je ook geen laken op je bed. Daarom is het handig om altijd je eigen lakenzak te hebben. Maar ook als je een keer twijfelt aan de hygiëne van het beddengoed is een eigen lakenzak fijn. Ben je een lichte slaper dan is een slaapmasker en setje oordopjes echt een uitkomst. Er zijn namelijk altijd wel mensen zijn die ‘s nachts het licht aandoen of (veel) geluid maken bij thuiskomst. Of wat dacht je van mensen die snurken? Zelf hebben we goede ervaring met de SleepSoft oordopjes van Alpine. Handdoeken kun je bij ieder hostel wel krijgen, maar hier moet je soms extra voor betalen. Een eigen handdoek is dus wel zo handig. Zelf gebruiken we hiervoor de hamamdoek XS, een super lichtgewicht handdoek die nauwelijks ruimte in je bagage inneemt.

Nog een tip: Hang een hamamdoek langs de rand van het bed boven je als een soort gordijntje. Zo creëer je jouw eigen minikamer met wat meer privacy.

kamer-hostel

3. DO: Check altijd of er mensen in je kamer slapen

Zoals hierboven genoemd is het handig om een slaapmasker en oordopjes mee te nemen, maar je kunt er nooit vanuit gaan dat iedereen dit gebruikt. Kijk daarom altijd eerst of er mensen slapen wanneer je de kamer binnenkomt. Het is wel zo aardig als je probeert zo min mogelijk geluid te maken als er iemand slaapt. Jij wilt ten slotte ook dat anderen dat voor jou doen. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld je telefoongesprek buiten de kamer te voeren (maar liever niet voor de deur), je muziek met je oordopjes te luisteren, te fluisteren met anderen en het licht van je telefoon te gebruiken mocht het al donker zijn.

dorm-hostel-nicaragua

4. DO: Label altijd je eten als je de gemeenschappelijke koelkast gebruikt

Voor backpackers is het soms echt ideaal om zelf te kunnen koken. Het scheelt vaak veel geld en je hoeft niet persé de deur uit als je daar geen zin in hebt. Je bent alleen niet de enige die graag zijn eigen maaltijd maakt en daarvoor is het heel belangrijk dat je je naam zet op alles wat van jou is. Dat klinkt heel kinderachtig, maar het is echt nodig. Je wilt niet hebben dat je terug komt van een lange dag, zo’n trek hebt in dat lekkere stukje worst dat je hebt bewaard om er dan achter te komen dat iemand anders dat heeft opgegeten. Of dat biertje waar je naar uit hebt gekeken dat ineens verdwenen is. Even je naam erop schrijven dus of in een zakje stoppen met je naam erop. Hiermee help je bovendien ook het personeel van het hostel, zodat ze weten wat weggegooid kan worden en wat niet.

hostel-keuken

5. DO: Kies een hostel dat bij je past

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hostels en niet ieder hostel zal bij je passen. Ben jij een feestbeest en wil je nachten doorhalen met medereizigers, dan is een party hostel een super geschikte plek voor jou. Want hier leer je supersnel mensen kennen. Maar als dit niet je ding is, ben je in een party hostel niet op de juiste plek. De kans is namelijk groot dat je ‘s nachts wakker wordt gehouden door luide muziek van de bar en dronken kamergenoten. Als jij je nachtrust belangrijk vindt, kies dan een wat rustiger hostel. Door reviews op booking.com of hostelworld.com te lezen kun je vrij snel achterhalen of het een hostel is wat bij je past. Ook de foto's van een hostel zeggen vaak al heel veel.

hostel-lake-atitlan-guatemala

6. DON'T: Laat je spullen nooit rondslingeren in de kamer

Probeer zoveel mogelijk spullen in je tas, koffer of kluisje te houden. Op deze manier raak je minder snel iets kwijt, maar geef je je kamergenoten ook de ruimte. Het is ontzettend vervelend als je net aankomt, je bed aangewezen krijgt en er hangen allerlei kledingstukken rondom jouw bed of soms zelfs spullen van een ander op je bed. Laat je spullen al helemaal niet slingeren in de gemeenschappelijke ruimtes. Grote kans dat je het dan kwijt bent. Een goed voorbeeld is je shampoo fles in de douche. Als je die laat staan is deze de volgende dag gegarandeerd weg of een stuk leger.

stapelbedden in een hostel

7. DON'T: Maak geen overbodig lawaai in de kamer

Slapen in een hostel is geweldig. Er zijn ontzettend veel redenen te noemen waarom dit zo fantastisch is, maar soms zijn er ook mindere momenten. Zo is het verschrikkelijk irritant als mensen geen rekening houden met anderen en overbodig lawaai maken. Eén van de grote ergernissen in hostels is wanneer mensen ‘s avonds laat of ‘s ochtends heel vroeg uitgebreid hun tas gaan inpakken en tien keer de kamer in en uit lopen naar de badkamer. Please… zorg dat je tas de avond van tevoren al klaar staat of breng alles voorzichtig buiten de kamer en doe het daar. Is het je wel eens opgevallen dat elke backpacker wel een plastic tas bij zich heeft met iets erin….het meest verschrikkelijke geluid waar je ook direct wakker van wordt, ritselende zakjes. Ga je stappen? Leg je spullen voor de nacht alvast op je bed voordat je uitgaat, zodat je daar niet middenin de nacht (met de nodige alcohol op) naar hoeft te zoeken. Zo kunnen je kamergenoten rustig doorslapen als jij thuiskomt.

beerpong-hostel

8. DON'T: Laat je vuile vaat niet staan na gebruik

Waarschijnlijk weet iedereen ondertussen wel dat je in een hostel je vaat zelf moet afwassen. Nou ja, bijna iedereen dan, want helaas zijn er nog steeds mensen die gaan koken, spullen uit de keuken gebruiken en dit lekker laten staan. Volgens mij is het een kleine moeite om even je bordje af te wassen, zodat de volgende ook gelijk een schoon bord kan pakken. Doe ook geen half werk, want een beetje water maakt echt niet alles schoon en dan zit de volgende nog met een pan met jouw saus randen erin.

hostel-laundry

9. DON'T: Verander niet zomaar de temperatuur in de kamer zonder te overleggen

Het hangt een beetje af waar je bent in de wereld, maar de temperatuur in een kamer is vaak een gevoelig onderwerp. De één vindt het te koud en de ander te warm, erg lastig soms. Het slimste is om dit even met je kamergenoten te bespreken, want als jij zomaar de airconditioning van 25 graden naar 18 graden gooit, krijg je sowieso gedonder. Soms wordt er een raam open gedaan, terwijl het buiten vriest of de ventilator uitgedaan, terwijl het net een sauna is binnen. Even overleggen dus met elkaar en dan vind je wel een middenweg of oplossing.

Arche-noah-hostel-bogota

10. DON'T: Heb geen seks in een dorm

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat jij in je hostel of bij een avondje stappen een superleuke medereiziger tegen het lijf loopt waar je wel wat meer mee wil doen. Een dorm is hier NIET de plek voor. Hoe stil je ook denkt te zijn, je medereizigers kunnen meegenieten. Niet heel relaxed voor je kamergenoten om wakker gehouden te worden door jouw kreungeluiden.

+ There are no comments

Add yours