De 10 meest gestelde vragen over werken in Australië


Werken in Australië lijkt hét ding om te doen tussen je studies door of voordat je serieus aan de bak gaat bij je eerste 9-to-5 werkgever. Je ziet jezelf al in je camper van Sydney naar Brissy rijden of met je backpack van farm naar farm trekken om op de boerderij je boterhammen bij elkaar te verdienen. Maar is het echt zo gemakkelijk om een working holiday visum Australië aan te vragen en wat mag je eigenlijk van je grote down-under-avontuur verwachten? Wij zetten de 10 meest gestelde vragen over werken in Australië en het benodigde werkvisum Australië voor je op een rij!

King Waves boven Carnarvon West Australië

1. Waarom reizen en werken in Australië?

Australië is immens groot, heeft een exotisch en avontuurlijk karakter, is vrij duur en ligt aan de andere kant van de wereld. De kans is groot dat je er misschien maar één keer in je leven naartoe gaat. Dus wanneer je dat doet, doe het dan goed. Er valt zo onwijs veel te zien en te doen, je kunt dat nooit in een drieweekse vakantie proppen. Een vakantie van een paar maanden in een Westers land is voor velen gewoonweg te duur. De oplossing is dus reizen en werken in Australië. Wanneer je de handen uit de mouwen steekt kom je ook nog eens op een hele andere manier in contact met de Aussies wat ook weer een extra mooie dynamiek aan je Australië ervaring geeft.

Wildkamperen West Australië

2. Backpacken? Met de auto of in een camper Australië ontdekken?

Denk je erover om te werken in Australië, maar vraag je je af hoe je dat het beste kunt combineren met reizen? Er is eigenlijk geen goed of fout antwoord. Afhankelijk van je budget, maar ook van hoeveel sociale interactie je wilt, kies je de beste optie voor jou. Als backpacker ontmoet je in hostels onwijs veel mensen en ben je dus eigenlijk nooit alleen. Je kunt relatief low budget leven, helemaal dus als je ook nog eens werkt. Heb je wat geld gespaard en wil je vooral werken in Australië om niet helemaal blut thuis te komen dan kan een camper uitkomst bieden. In aanvang heb je budget nodig om de camper te kopen, maar het bespaart je tijdens je reis vrij veel geld doordat je geen accommodaties nodig hebt. Houdt er wel rekening mee dat je voor een staplaats op een camping ook geld moet betalen. Reizen per camper, campervan of met auto en tent is in Australië onwijs populair dus ook al reizend met je mobiele thuis ontmoet je veel mensen, maar je hebt ook de keuze om je lekker terug te trekken als je dat graag wilt.

reizen_werken_australie

3. Mag ik werken in Australië?

Met een toeristenvisum mag je niet werken in Australië. Wil je dus reizen en werken in Australië dan moet je daar het juiste visum voor aanvragen. Het visum wat je nodig hebt heet het working holiday visum Australië. Met dit visum mag je een jaar lang in Australië werken. Er gelden wel een aantal voorwaarden voor het werkvisum Australië, die moet je dus goed checken voordat je hem aanvraagt. Je kunt het working holiday visum Australië tegenwoordig gemakkelijk online aanvragen. Bijvoorbeeld bij e-visums.nl.

Kangoeroe in West Australië

4. Hoe vind je werk in Australië?

Er zijn verschillende manieren om werk te vinden in Australië. Zo worden er op websites als Gumtree, Seek en jobsearch banen aangeboden. Maar ook op Facebook vind je handige groepen waar je vragen kunt stellen. Begin bijvoorbeeld eens bij de Dutchies in Australie Facebook groep. Wil je graag op een farm werken, dan loont het om het Harvest Trail boekje aan te schaffen die je bij de toeristen kiosks kunt krijgen of hier kunt downloaden. Wil je net even een andere ervaring dan kun je ook voor een Work-a-way of Wwoof ervaring kiezen. Je ruilt dan een aantal uren van je dag voor kost en inwoning. Je verdient dan geen geld, maar je geeft ook niets uit.

Pinnacle Desert West Australië

5. Wat verdient het werken in Australië?

Om met de deur in huis te vallen, gemiddeld verdient een backpacker AUD 15 tot AUD 25 netto per uur (dit is rond de € 9,50 tot € 16,-). Afhankelijk van je leeftijd en het soort werk wat je doet variëren je inkomsten. Je kunt op boerderijen werken, in de horeca of bijvoorbeeld bij een bierbrouwerij of wijn estates. Wanneer je voor minder aantrekkelijke baantjes kiest, zoals werken in ploegendiensten (en dan vooral de avond/nachtdiensten), in weekenden en tijdens feestdagen, dan ligt je uurloon hoger. Kies je voor werken in de horeca dan heb je ook nog eens fooien.

Australie-Road-Trip-Margaret-River-Cheeky-Monkey-Brewery 09.48.55

6. Zijn kost en inwoning inbegrepen wanneer je gaat werken in Australië?

Het hangt helemaal van je baantje af of kost en inwoning zijn inbegrepen. Wanneer je kiest voor werken in de steden dan zijn kost en inwoning eigenlijk nooit inbegrepen. Je hebt dus hogere kosten en er zijn ook heel veel verleidingen om je geld te spenderen. Werken op een afgelegen boerderij kan weer anders zijn. Soms komt het voor dat er een deel van je salaris ingehouden wordt als vergoeding voor eten, drinken en onderdak. Het geld wat je overhoudt heb je dan wel echt in the pocket. Mooie bijkomstigheid is dat er weinig tot geen verleidingen zijn om je geld aan uit te geven. Je kunt je kosten dus laag houden en met een mooi bedrag vakantie vieren wanneer je op weg bent naar je volgende werkbestemming.

7. Wat is een goede locatie om je reis door Australië te starten?

De beste tip die we je hier kunnen geven is om met de seizoenen mee te reizen. Sowieso is het klimaattechnisch fijn om de zon te volgen, maar ook op het gebied van het vinden van werk is het slim om in het hoogseizoen werk te zoeken. Er is veel meer werkgelegenheid in het hoogseizoen en de kans dat je een leuk baantje vindt vergroot je daarmee. Goed om te weten is dat Australië tegenovergestelde seizoenen heeft ten opzichte van Nederland. September, Oktober is voorjaar en vanaf November ga je de zomer in.

great-ocean-road2-australie

8. Wat voor soort werk mag je met een working holiday visum Australië doen?

Met het working holiday visum Australië mag je in principe elk type werk uitvoeren. Je mag echter niet langer dan zes maanden voor dezelfde werkgever werken. Dit betekent dat serieuze banen al snel uitgesloten worden: je bent gewoonweg niet interessant voor een werkgever die iemand zoekt voor een vaste aanstelling. De keuze voor werk beperkt zich dus voornamelijk tot seizoenswerk. Denk bijvoorbeeld aan fruitplukken, horeca baantjes en boerderijwerk.

9. Geldt er een minimale/maximale leeftijd voor het working holiday visum Australië?

Yes, er geldt een minimale en maximale leeftijd voor het werkvisum Australië. Het working holiday visum Australië is voor de leeftijden 18 tot 31 jaar. Vraag je op je dertigste het werkvisum Australië aan, maar ben je 31 wanneer je daadwerkelijk gaat reizen: no problem. Je mag dan nog steeds reizen met het working holiday visum.

Australië-outback

Hoe kun je je working holiday visum Australië aanvragen?

Vandaag de dag is het supermakkelijk om het werkvisum Australië aan te vragen. Via e-visums.nl kun je het document online aanvragen. Er gelden vrij veel voorwaarden voor het aanvragen van het visum. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal AUD 5,000 op je bankrekening hebben staan (ongeveer € 3.000) en geldt er dus een leeftijdsvoorwaarde. Check die voorwaarden goed tijdens je reisvoorbereiding en voordat je je aanvraag indient.

Direct je Australië werkvisum aanvragen aan.

+ There are no comments

Add yours