Avontuurlijk hiken in Stirling Range National Park, West-Australië


Wanneer je hoge bergen wilt beklimmen dan staan de Alpenlanden, Nepal en Argentinië waarschijnlijk hoger op je wensenlijstje dan Australië. Geheel terecht, want Australië staat toch meer bekend om de prachtige kustgebieden, uitgestrekte woestijnen en natuurlijk om het bruisende surf- en turf leventje aan de Oostkust. Maar dat wil zeker niet zeggen dat een bergliefhebber Down Under niet aan zijn of haar trekken kan komen. Australië kent wel degelijk hoogteverschil: misschien niet zo extreem als de Himalaya, maar uitdagend genoeg om er tijdens je rondrit een kleine omweg voor te nemen. Stirling Range National Park is een prachtige omgeving om je sportief uit te leven!

Uitzicht-Stirling-Range Australië-Stirling-Range

Stirling Range National Park

Nabij Sydney liggen de Blue Mountains en in Victoria ligt het prachtige Grampians National Park. Maar de bergtoppen die waarschijnlijk het meeste indruk gaan maken zijn die gelegen in Stirling Range National Park, in West Australië. Stel je voor: je rijdt over een semi-verharde weg richting het zuiden, al dagen – misschien wel weken – omringd door niets anders dan woestijn. En dan ineens, uit het niets, verschijnen daar bergen aan de horizon. Zelfs wanneer je wéét dat je naar Stirling Range onderweg bent, komen ze als een verrassing. Een aangename verrassing wel te verstaan, want ook de bergwandelaar kan zich in West-Australië  uitleven.

Uitzicht-op-Stirling-Range Stirling-Range

Bluff Knoll & Mount Trio

De bergen van Stirling Range National Park zijn niet extreem hoog, maar omdat je bijna vanaf zeeniveau met je beklimming begint, blijven het aardige uitdagingen. Mount Trio (858m) is zo'n uitdaging. Bereid je voor op een pittige, steile beklimming, waarbij het pad (dat veel minder vaak bewandeld wordt dan bijvoorbeeld paden in de Alpen) overwoekerd is met vegetatie. Het maakt het bereiken van de top, waar je een uurtje of drie (heen en terug) voor zal moeten uittrekken, alleen maar mooier.

Mount-Trio

De beklimming van Bluff Knoll Mountain

De hoogste top van het Stirling Range National Park is Bluff Knoll (1099m) die je ook te voet kunt bereiken. Het beginpunt van het prima te volgen wandelpad staat (net als de andere wandelingen) vanaf de hoofdweg duidelijk aangegeven. Trek voor de beklimming van Bluff Knoll minimaal vier uur (heen en terug) uit, plus natuurlijk de tijd die je boven van het uitzicht wilt genieten. Houd bij het beklimmen van de toppen van Stirling Range wel rekening met de elementen: deze bergen zijn de enige in de omgeving en weersveranderingen komen hier dan ook sneller dan ergens anders (zo is het park één van de weinige plekken van West-Australië waar tot 20 cm sneeuw kan vallen). Het kan ook de andere kant opslaan, dus neem in de zomer ruim voldoende water en zonnebrandcrème mee: je bent en blijft in Australië!

Bluff-Knoll

Checklist voor je reis naar Stirling Range National Park

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Australië
Visum nodig? Regel je Australië eenvoudig online
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Australië in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering

Hoe kom je er en hoe (ver)blijf je er?

Stirling Range is gelegen in het zuiden van Western Australia, zo'n 300 km ten zuidoosten van Perth en zo'n 100 km ten noorden van Albany. Een bezoek aan het park is gemakkelijk in te plannen in een rondreis door West-Australië en ideaal te combineren met bezoekjes aan de waanzinnige Wave Rock en de indrukwekkende oerbossen rondom Pemberton.

Uitzicht-Bluffknoll

Accommodaties in-en nabij Stirling Range National Park

Kamperen op de langs de hoofdweg gelegen camping is de gaafste optie: het is een verfrissende verademing om tussen bergen te kamperen in een werelddeel waar je voornamelijk aan het strand of in de woestijn kampeert. In (en net buiten) het park zijn natuurlijk ook hotels gelegen, dus ook de reizigers met alleen een auto kunnen het park bezoeken.

Door ons geselecteerde accommodaties in Albany, de toegangspoort tot Stirling Range National Park

Boutique Hotel
Albany Foreshore Guest House
Dit mooie hotel heeft sfeervol ingerichte kamers met uitzicht op zee voor een zacht prijsje. Ontbijt is bij de prijs inbegrepen.
Chalets
Havana Villas
Dit simpel opgezette bungalowpark biedt betaalbare chalets met tweepersoonskamers en slaapzalen. Op loopafstand van Emu Beach Point.
Motel
Country Comfort Amity Motel
Dit doorsnee Australische motel biedt kamers met airco en beschikt over een zwembad, openbare keuken en fitnessruimte.

De pracht van West-Australië

Hoe je er komt en hoe je er verblijft doet er uiteindelijk niet toe, want een bezoek aan Stirling Range gaat sowieso een succes worden. Of je nu te voet alle bergtoppen beklimt, hier en daar een wandeling vanaf een parkeerplaats maakt of alleen maar met de auto door het park rijdt op je weg naar de zuidelijke kustlijn: Stirling Range gaat sowieso indruk op je maken – net als eigenlijk alles in West Australië.

Camping-Stirling-Range

E-visum voor Australië aanvragen

Voor Stirling Range National Park, Australië heb je een visum nodig. Hierbij volstaat een e-visum dat je online tot 72 uur van tevoren kunt regelen. Via deze website kun je een gratis visum aanvragen voor Australië. Nadat je de link hebt aangeklikt kies je voor ‘individuals and travellers’ en dan ‘visa’. In de visa finder kies je voor een ‘holiday or vacation’ visum en vult de vragen in: ‘what is your country of passport’ en je leeftijd. Je komt dan in een overzicht waarbij je online (in het Engels) een gratis visum voor Australië aan kunt vragen (visum nummer 651). Je dient wel een account aan te maken bij ‘immiaccount’. In de meeste gevallen krijg je het visum direct toe gemaild! Vind je dat allemaal wat veel gedoe? Dan kun je ook je visum aanvragen via e-visums.nl, je hoeft daar maar één formulier (in het Nederlands) in te vullen. Je betaalt dan € 14,95 voor je e-visum Australië.

Voorwaarden aan je e-visum Australië

Het visum is 1 jaar geldig waarbij je maximaal 3 maanden aaneengesloten in het land mag verblijven. Het visum heeft een multiple entry en is alleen geldig voor toeristen of familiebezoeken. Het wordt aangeraden het visum uitgeprint mee te nemen. In onze ervaring wordt er niet omgevraagd wanneer je Australië binnen reist gezien het visum is toegekend aan je paspoort. Maar goed, better safe than sorry; dus printen!

+ There are no comments

Add yours