Meteen naar de content

Reisadvies Oman: de meestgestelde vragen over reizen naar Oman

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Oman

Uitgestrekte woestijnen, ruige berglandschappen, weelderige oases en oogverblindende moskeeën, Oman is een reisbestemming die ontzettend veel te bieden heeft voor reizigers. En niet alleen de landschappen van Oman zijn schitterend en divers, de bevolking is uiterst vriendelijk en het eten verrukkelijk. Oman is als reisbestemming sterk in opkomst, maar toch ook nog voor een groot publiek onbekend. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de meestgestelde vragen over reizen naar Oman. En dat niet alleen, we delen handige tips die je helpen bij de reisvoorbereidingen voor je Oman reis. Dus ben je op zoek naar reisadvies voor Oman? Wil je weten wat de beste reistijd voor Oman is of misschien wil je weten wat voor kleding je naar Oman kunt dragen? Wij geven antwoord!

Wil je weten wat je van Oman als reisbestemming kunt verwachten? Lees dan onze tips voor de highlights van een Oman vakantie

bimmah-sinkhole-oman-reis

Is Oman veilig? Geldt er wel een positief reisadvies voor Oman?

De vraag of Oman wel veilig is, krijg je bijna standaard te horen als je vertelt dat je van plan bent naar Oman te reizen. Dit vanwege het relatief onbekende karakter van het land en haar ligging tussen Jemen en Saoudi Arabië. Maar er geldt gewoon een positief reisadvies voor Oman. Het land is namelijk hartstikke veilig! Het land kent geen oorlog of vluchtelingenproblemen. Er heerst geen armoede (het is zelfs een erg rijk land) en het is politiek stabiel. Natuurlijk is het, net als voor iedere andere reisbestemming, altijd goed om vooraf het actuele reisadvies voor Oman te checken. Maar echt zorgen hoef je je niet te maken. Oman is misschien wel één van de veiligste landen van het Midden-Oosten! Ook als vrouw heb ik me nooit onveilig gevoeld in Oman. 

Tip: check het actuele reisadvies bij het Ministerie van Buitenlandse zaken.

muscat-oman-royal-opera-house

Is Oman een Islamitisch land? En wat merk je hier als toerist van?

Ja, Oman is een Islamitisch land. Dit zie je als eerste terug in het straatbeeld, waarbij mannen gekleed zijn in lange, lichte gewaden (dishdasha) met hoofddeksel (kumah) of tulband (mussar) en vrouwen in zwarte lange jurken (jallabia) en sluier (lafah) of zwarte hoofddoek (abaja). Ook zie je veel schitterende moskeeën in de steden en dorpen. Zelf heb ik Oman ervaren als zeer mild en tolerant. Als toerist word je niet anders aangekeken, omdat je je niet hetzelfde kleedt. In tegendeel, Omani zijn zeer vriendelijk, open en respectvol naar toeristen toe. Vrouwen in Oman hebben dezelfde rechten als de man, maar je ziet wel duidelijk meer mannen in het straatbeeld (behalve als je bijvoorbeeld in winkelcentra komt). Wat dat betreft is de rolverdeling tussen man/vrouw traditioneler dan wij bijvoorbeeld gewend zijn in het westen. Hoewel ik ook vrouwen in hooggeplaatste functies ben tegengekomen. In vergelijking met andere landen in het Midden-Oosten is Oman zeker minder streng Islamitisch en kwam het op mij erg tolerant over. Dit komt mede doordat bijna de helft van de 4,6 miljoen inwoners van Oman geen Omani is. Veel inwoners zijn afkomstig uit India, Pakistan en Bangladesh, maar het land kent ook een grote groep expats van over de hele wereld. Het land is dus multicultureel te noemen.

grand-mosque-muscat-oman

Wat zijn de kledingvoorschriften voor Oman?

Als toerist hoef je je niet hetzelfde te kleden als de Omani. Wel is het, uit respect voor de cultuur, verstandig kleding te dragen die je schouders en knieën bedekt. Geen korte rokjes en hemdjes dus. Dit geldt met name in steden en op publieke plekken, zoals de geitenmarkt in Nizwa. In de woestijn is het bijvoorbeeld geen enkel probleem om wat luchtigere kleding te dragen en ook in de hotels is dit toegestaan. Een hoofddoek voor vrouwen is bovendien niet verplicht. Bezoek je een moskee, dan gelden er andere regels. In moskeeën moeten zowel mannen als vrouwen bedekkende kleding dragen tot en met de polsen en enkels, en moeten vrouwen een hoofddoek dragen (verkrijgbaar bij de moskee). Voor mannen zijn ze wel iets milder, maar officieel moeten ook mannen bedekkende kleding dragen in de moskee. Ga je naar een Wadi (natuurbad), dan word je als vrouw geacht niet in bikini te zwemmen. Je kunt een badpak aantrekken, of broekje met lycra er bovenop bijvoorbeeld. In zwembaden van hotels en bij de stranden van hotels kun je wel gewoon in bikini zwemmen en zonnen.

Tips voor vrouwen in Oman: neem luchtige lange kleding mee, zoals een lange rok (een rok tot net over de knie kan ook), dunne broek en/of jurk met korte mouwtjes. Neem eventueel een sarong mee die je kunt gebruiken als hoofddoek in de moskee. 

kleding-oman-nizwa

Wat is er te zien en doen in Oman?

Oman biedt een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden. Van overnachten in de Sharqiyah woestijn tot roadtrippen door de ruige berglandschappen van Jabal Shams. En van kleurrijke bazaars en de geitenmarkt in Nizwa tot weelderige oases als Wadi Bani Khalid. In een korte tijd kun je een grote verscheidenheid verwachten.

Wil je weten wat je kunt doen in Oman? Lees dan onze tips voor de leukste bezienswaardigheden voor je vakantie Oman.

oman-wadi-bani-khalid

Hoeveel tijd heb je nodig voor een rondreis door Oman?

Leuk aan Oman is dat je in korte tijd ontzettend veel kunt zien en doen. Het land bestaat voor 65% uit woestijn, de oppervlakte waarop de meeste bezienswaardigheden te zien zijn is daardoor beperkt en de reisafstanden zijn relatief klein. In één tot twee weken kun je al een schitterende rondreis maken.

Tips voor je route door Oman: Lees onze reisroute voor een rondreis Oman.

strand-muscat-hill-resort-oman

Hoe reis je door Oman?

Reizen door Oman doe je bij voorkeur per auto. Het openbaar vervoer is namelijk niet heel conventioneel. Je kunt dit doen door zelf een auto te huren, zoals gastblogger Omar deed tijdens zijn roadtrip door Oman, je kunt ook met een Nederlandse reisorganisatie als 333travel een Individuele rondreis door het land boeken, die je eventueel zelf samenstelt m.b.v. bouwstenen, of je kunt een tour boeken met een lokale gids. Zelf ben ik met Desert Flower Tours door Oman gereisd tijdens mijn Oman vakantie. Het voordeel van een tourorganisatie als Desert Flower Tours is dat je in korte tijd veel kunt zien, omdat je tijd zo efficiënt mogelijk ingedeeld wordt met al je wensen. Ook kunnen zij je advies geven en vertelt de gids tijdens het reizen veel achtergrondinformatie over Oman en de bezienswaardigheden. Je leert dus ook nog eens meer over het land en de cultuur! Met Dessert Flower Tours kun je een roadtrip op maat samenstellen, passend bij jouw wensen voor je Oman reis. Het gaat hier om een individuele rondreis met Engelssprekende chauffeur, die tevens jouw gids is tijdens de trip. Mijn ervaring was in ieder geval ontzettend positief en ik kan deze organisatie echt van harte aanraden, wanneer je liever niet per huurauto het land verkent, of zoveel  mogelijk uit je trip wilt halen.

Vind hier meer één- of meerdaagse tours met gids >>

Tips voor het maken van een individuele rondreis door Oman

Ga je liever niet met een gids op pad, dan kun je dus ook een individuele rondreis door Oman boeken bij een Nederlandse reisorganisatie, zoals 333travel. Zij bieden zowel volledige rondreizen door Oman als losse bouwstenen aan. Met de bouwstenen kun je jouw eigen vakantie helemaal naar wens samenstellen. Je reist zelf met auto door het land, maar verder wordt alles voor je geregeld, zodat jij onbezorgd van je vakantie kunt genieten, zonder dat je daarvoor je vrijheid op moet geven. Ideaal toch? 

Vind hier het volledige aanbod van 333travel >>

Een roadtrip met huurauto maken

Wil je geen gids mee, dan is zelf een auto huren ook zeker een goede en veilige optie voor je Oman roadtrip. De wegen zijn goed onderhouden en veilig. Het is wel aan te raden een 4×4 te huren voor in de bergen en de woestijn. De goedkoopste huurauto’s vind je vaak via Rentalcars, maar wil je een auto huren zonder kleine lettertjes of onverwachte extra kosten, zoals verzekering, huur dan een auto via Sunnycars. Je huurt dan all-inclusive en komt niet voor extra kosten te staan. Ook banden, ruiten, dak en bodem zijn dan meeverzekerd. Vooral als je door de bergen gaat rijden een must! 

Vind de beste deals voor huurauto’s >>

desert-flower-tours-roadtrip-oman

Door ons geselecteerde accommodaties in Oman

Is Oman duur?

Oman is geen budgetbestemming, zoals veel landen in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Maar een reis door Oman hoeft ook zeker niet heel duur te zijn. Het is bijvoorbeeld toegestaan wild te kamperen in Oman, mits je jouw tent of camper niet zonder toestemming op land van iemand anders neerzet. Ook zijn de prijzen voor hotelovernachtingen meestal inclusief ontbijt én diner. Dit scheelt enorm in de kosten. Ik heb tijdens mijn hele reis door Oman in alle hotels ontzettend lekker gegeten. Er is vaak een heel gevarieerd buffet met allerlei soorten gerechten. Van heerlijke curry’s en humus tot verse groenten en van stoofpotjes tot vis. Daarnaast zijn veel van de bezienswaardigheden gratis. Denk aan de bergen, prachtige wadi’s en de woestijn. Voor activiteiten moet je wel betalen, maar dit heb je dus zelf in de hand.

zwembad-the-chedi-muscat-omansama-heights-oman

Kan ik ook backpacken in Oman?

Oman is niet een typische backpackbestemming. Alleen al omdat het openbaar vervoer er niet de beste manier van reizen is. Ook kent het land niet echt hostels waar je andere reizigers kunt leren kennen. Je ziet dan ook met name stelletjes, vrienden die met elkaar reizen of groepsreizigers in Oman. Wil je soloreizen in Oman, dan is dit zeker wel veilig, ook als vrouw alleen is het naar mijn idee prima te doen. Hou er alleen rekening dat je misschien wat minder snel contact maakt met andere reizigers dan echte backpackbestemmingen.

grand-canyon-oman

Wat wordt er gegeten?

De keuken van Oman is ontzettend divers. Bij iedere maaltijd krijg je platbrood geserveerd, vaak met humus en andere heerlijke dips. Daarnaast zie je veel curry’s en stoofpotjes op het men. Zowel vlees, vis als groenten gerechten. Dus ook voor de vegetariër zijn er voldoende opties. Verder wordt er vlees en vis bereid op de grill. Omani gerechten zijn kruidig en smaakvol, misschien het best te vergelijken met de Libanese keuken. Typisch voor de keuken van Oman zijn gerechten met schapenvlees. Hier moet je maar net van houden. Varkensvlees zie je, vanwege de Islam, niet terug in de Omani keuken. Naast al deze maaltijden, zijn Omani ook gek op zoetigheden. ‘s Middags wordt er vaak kardemomkoffie en thee geserveerd, in combinatie met fruit, dadels en Halwa. Halwa is een complex nagerecht wat eigenlijk niet te beschrijven is. De smaak is vrij specifiek, ik vond het zelf heerlijk, maar niet iedereen is er gek op. Gewoon zelf proeven dus! De dadels in Oman zijn werkelijk verrukkelijk. Tientallen soorten verse dadels zijn er te krijgen. Vaak tref je bij de receptie van hotels ook een bak dadels en een thermoskan kardemomkoffie. Vooral de dadels zijn erg lekker na een lange reisdag.

eten-in-oman

Wat is de beste reistijd voor Oman?

De beste reistijd voor Oman is bijna het hele jaar door, behalve in onze zomer. In de maanden mei t/m september wordt het er erg heet (tot boven de 40 graden) en kun je er beter niet naartoe reizen. Van oktober t/m april is dus de beste reistijd voor Oman. Het is er het hele jaar door droog, dus als je de heetste maanden vermijdt, zit je goed!

wahiba-sands-sharqiyah-woestijn-oman

Checklist voor je reis door Oman

Meer informatie en reisadvies voor Oman

Overweeg jij om Oman te bezoeken? Lees dan ook onze tips voor de highlights van een Oman vakantie. En wil jij je zelf met huurauto door het land trekken? Lees dan onze reisroute voor een rondreis Oman.

Meer tips? Kijk voor meer informatie op Visitoman.nl

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen