Meteen naar de content

Reizen naar Tibet: een absoluut hoogtepunt

janneke dijkhuis

Door Janneke

Himalaya

Tibet

Door Tibet reizen is, door de strikte regelgeving van de Chinese overheid, niet eenvoudig. Maar oh wat is het land ontzettend mooi en wat zijn de Tibetanen lieve mensen. De strenge controle door China, op het  noemen van de Dalai Lama, kan erg confronterend zijn. En toch is het land meer dan de moeite waard om te bezoeken. En dit is waarom:

Berg pas met gebedsvlaggetjes

Sprookjesachtig Lhasa, de hoofdstad van Tibet

Lhasa ligt op 3600 meter hoogte maar is het laagste (!) punt van Tibet. Er zijn twee mogelijkheden om Lahsa binnen te komen. Wanneer je voor de trein kiest reis je in circa 22 uur vanuit China naar de hoofdstad van Tibet. Door voor de trein te kiezen wen je geleidelijk aan de hoogte verschillen. Ik heb ervoor gekozen om vanuit Chengdu, China te vliegen. De lucht was helder en ik had dan ook een fantastisch uitzicht over de Himalaya. Bij aankomst kon ik duidelijk het verschil in hoogte voelen. In beide gevallen is het belangrijk om een aantal dagen te acclimatiseren en veel water te drinken om hoogteziekte te voorkomen. Het is absoluut geen straf om een aantal dagen in Lhasa door te brengen. De stad heeft een aangename sfeer en de huizen zijn erg kleurrijk. Er zijn overal traditionele restaurantjes te vinden waar je boterthee kunt drinken en momo’s [Tibetaanse dumpling] kunt eten. De mensen zijn klein, helemaal in vergelijking met ons lange Nederlanders, en lopen in traditionele, kleurrijke kleding rond. Ik had er een sprookjesachtig gevoel bij.

Tibetaanse-bevolking-Lhasa

De pelgrims tocht rond het Jokhang klooster in Tibet

Een highlight van je reis door Tibet is om de biddende pelgrims te aanschouwen op het plein voor het Jokhang klooster. Dit klooster wordt als het meest heilige klooster in Tibet beschouwd en is voor de Tibetanen ook een must om in ieder geval één keer in hun leven te bezoeken. De pelgrims lopen met een kralenketting met 108 kralen en een gebedsmolen rond het klooster. Ze knielen op straat, gaan liggen, staan op en herhalen dit drie keer. Daarna lopen ze verder en herhalen het gebedsritueel telkens weer tijdens hun bedevaart. Langs het ‘pelgrimcircuit’ staan venters die onder andere gebedsmolens, gebedsvlaggetjes, bontmutsen, beelden en yakboter verkopen. Een bijzonder schouwspel.

Bedevaarts-circuit-TibetTibet

Bezoek het voormalige winterpaleis van de Dalai Lama: Het Portala Paleis

Het Portala Paleis in Tibet staat bovenop een heuvel boven de stad. Het paleis was het winterverblijf van de Dalai Lama, wat sinds zijn ballingschap open is voor het publiek. De kaartjes voor het Portala Paleis moeten gereserveerd worden, je kunt dus niet ‘op de dolle pof’ naar binnen. Het aanzicht van het Portala Paleis is er één om nooit te vergeten, een overweldigend groot paleis waar je een uur de tijd krijgt om de binnenkant te bewonderen. De vele tombes, kappellen en tempels geven een beeld van hoe de Dalai Lama hier geleefd heeft. Het is overigens verboden om foto’s te maken van de binnenkant van het paleis.

Portala-Palace

Norbulingka, het zomerpaleis van de Dalai Lama, en het Sera klooster

Ook zeker een bezoekje waard is het zomerpaleis; Norbulingka! De prachtige tuinen nodigen uit om een wandeling te maken en de vele tempels te bezoeken. Een bezoek aan aan dit paleis is goed te combineren met een bezoek aan de debaterende monniken in het Sera klooster. Wees getuige van de vele monniken, gekleed in donkerrood gewaaden, die op elke stelling kritiek en tegenargumenten geven d.m.v. klappen en gebaren.

Zomer-paleisDebaterende monniken in het Sera Klooster

Door ons geselecteerde accommodaties in Llhasa

Friendship Highway in Tibet

Verlaat Lhasa over de 800 kilomter lange weg, die eindigt aan de grens met Nepal. Een schitterende scenic route die langs de steden Gyantse, Shigatse, Sakya, Rombuk, Lao Tingri naar Kodari leidt. Uitgestrekte landschappen waar geen einde aan lijkt te komen. Bergen met sneeuw, graslanden, meren, valleien en hoogvlaktes. Elke pas die je passeert wordt duidelijk aangegeven door de gekleurde gebedsvlaggetjes. Vaak zijn hier toiletgebouwen. Ik raad je echter aan om een plek in de natuur met mooi uitzicht op te zoeken, want van de toiletvoorzieningen word je alles behalve vrolijk!

Friendship-Highway-TibetUitzicht-tibet

Boeddhistische kloosters, pittoreske dorpjes en nomaden

Tijdens het reizen door Tibet kun je uren wegdromen bij de eindeloze vergezichten. Af en toe kom je nomaden tegen met hun yak kuddes. De yak levert veel voeding aan de bevolking. Denk aan: melk, boter, kaas en vlees. Maar ook leer en wol, om de mensen warm te houden, komen van de yak. In de steden vind je zanderige straten waar je kloosters kunt bezoeken en maak je kennis met de pelgrims die hun mantra’s bidden. In de dorpjes vind je smalle straatjes waar je kunt verdwalen en kleinvee tegen komt.

Nomaden-kindNomaden-en-Yaks

Mount Everest Base Camp, Tibet

Het letterlijke hoogtepunt van reizen naar Tibet is Mount Everest Base Camp. Om bij het Base Camp te komen verlaat je de Friendship Highway en vervolg je via een onverharde weg de reis. Deze is erg hobbelig en daardoor wordt er erg langzaam gereden, wat er toe leidt dat je al gauw een paar uur onderweg bent om het eindpunt op 4900 meter hoogte te bereiken. Dit is waar je overnacht. Ondanks dat je tegen deze tijd al ruim een week op grote hoogtes leeft is de ervaring op 4900 meter toch nog een uitdaging. Moe, hoofdpijn en laag energielevel zijn een garantie. Doe daarom rustig aan! De volgende ochtend kun je de laatste 300 meter omhoog, naar het daadwerkelijke Base Camp, te voet afleggen. Mocht je er de kracht niet voor hebben, dan is er een busje dat naar het Base Camp rijdt. Vanaf het Base Camp vertrekken jaarlijks de die-hards naar het dak van de wereld op 8848 meter hoogte. Het Base Camp is voor toeristen het hoogste punt van de reis. Je kunt hier genieten van een adembenemend uitzicht over de indrukwekkende bergketen. Verwacht in het Base Camp geen luxe. De toiletvoorzieningen zijn uiterst basic en het is er erg koud. Stel je hier dus op in voor je aan de reis er naartoe begint.

Mount Everest

Checklist voor je gaat reizen naar Tibet

Door Tibet reizen

Tibet is misschien niet het gemakkelijkste land om te komen of om te reizen. Visa en permit aanvragen kunnen langdurig zijn en de reis moet van tevoren goed gepland worden. Je mag niet alleen door het land reizen, dit moet onder begeleiding van een tour guide. Je mag niet overal foto’s van maken. Vooral in Lhasa zie je overal Chinese controle posten, ook hier is het verboden om foto’s te maken. Je wordt ongetwijfeld tijdens het reizen door Tibet geconfronteerd met restricties waar wij als Hollandse bofkonten met geen mogelijkheid bij kunnen. In ruil daarvoor laat het land je ademloos met zijn ongerepte natuur, diepe religie, tradities en ontzettend mooie en gastvrije mensen!

Lees ook onze antwoorden op de meestgestelde vragen over Tibet >

Tibetaanse bevolking

Goed om te weten voor je gaat reizen naar Tibet

Tot 1950 was Tibet officieel onafhankelijk. De Chinese schoolboeken zullen misschien iets anders vertellen, maar het officiële verdrag is pas in 1950 getekend. Nog steeds staat het ter discussie of Tibet officieel onderdeel van China is, maar de invloed van China is zeker duidelijk terug te merken tijdens het reizen door Tibet. Zo mogen toeristen geen boeken het land in of uit nemen waar de Dalai Lama, de spirituele leider van het Tibetaanse Boeddhisme, in genoemd wordt. En ook een gids als de Lonely Planet is verboden. Zodra de bagage scan laat zien dat je een boek in je koffer of tas hebt, moet je aantonen dat het een boek is waar de Dalai Lama niet in vermeld wordt. Staat hij er wel in vermeld, dan wordt het boek je afgenomen. Ik spreek uit ervaring… Tekenen van loyaliteit aan de Dalai Lama zijn niet toegestaan. Zo mogen tour guides de Dalai Lama niet noemen richting de toeristen en worden de chauffeurs en tour guides regelmatig tijdens hun reizen gecontroleerd en mogen Tibetanen niet vrij door China reizen.

Lachende-monnik-in-het-Sera-Klooster

 “Visit Tibet and tell others about it” – Dalai Lama

1 reacties

  • Ellen 28 december 2018 - 13:09

    Even de volgende opmerking. Het is het Potala Paleis (en niet Portala). Verder goede info maar al een beetje verouderd. De grensovergang bij Kodari is niet meer in gebruik (sinds de aardbeving in 2015) maar er is een nieuwe grensovergang tussen Tibet en Nepal bij Gyirong.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen