Reisfoto’s bewerken met Snapseed: Zo creëer je het WOW-effect


Reizen brengt je op prachtige plaatsen en we doen niets liever dan deze vastleggen op beeld. Maar soms missen je reisfoto’s net dat Wow-effect. Of komen ze totaal niet overeen met hoe je het ervaren hebt. Maar wees niet getreurd, want grote kans dat je met een beetje nabewerken wel de foto krijgt die jouw gevoel in beeld brengt. Maar hoe bewerk je nu eenvoudig, zonder verlies van kwaliteit en realiteit, jouw reisfoto's? We vroegen het fotograaf en fotografiedocent Karin van Mierlo.

Wil je betere foto's maken met je smartphone? Scroll dan naar beneden voor een hele gave actie!

Fotobewerking met Snapseed

Voor veel mensen is het bewerken van reisfoto's een kwestie van een Instagram filter overheen gooien en klaar. Daar is helemaal niks mis mee natuurlijk, maar het kan ook anders… en beter! Ik wil het hier daarom hebben over het nabewerken van je foto’s in Snapseed. Want als je met Snapseed leert werken, transformeren je foto’s al snel van ‘Mwah….geinige foto’ naar ‘Wow… geweldige foto!’. Snapseed is de meest krachtige bewerkings app voor smartphone fotografie die op dit moment op de markt is. Je kunt er alle kanten mee op. Je kunt je foto’s helemaal naturel houden en ze net even het Wow-effect meegeven door een aantal kleine aanpassingen. Maar je kunt ook helemaal los gaan op de verschillende filters en er iets nieuws van maken. De app werkt eenvoudig, maar met deze tips word je er al snel heel bedreven in!

reisfotos-bewerken-snapseed

Waarom foto's bewerken?

Maar waarom zou je nou je foto’s moeten bewerken? Waarom is het belangrijk? Natuurlijk begint het met de foto. Die moet de potentie hebben om geweldig te zijn. Je kunt van een slechte foto geen fantastische foto maken in Snapseed. Waar het om gaat in het bewerken is alles uit de foto te halen wat er in zit. De ervaring en het gevoel van het moment waarop je op de ontspanknop drukte op één lijn te brengen met het uiteindelijke resultaat: de foto. Eruit halen wat er in zit. Wie wil dat nu niet!

Ok, laten we beginnen. Ik ga ervan uit dat je weinig tot niks weet en wellicht zelfs nog nooit van Snapseed hebt gehoord.

Hoe werkt Snapseed?

Om te beginnen, moet je de app natuurlijk eerst downloaden. Hij is beschikbaar voor IOS en Android.

Foto's kiezen

Als je de app opent vraagt hij je om een foto te kiezen. Kleine tip om het zoekproces te versnellen is om van te voren een mapje aan te maken met de foto’s die je wilt gaan bewerken. In plaats van door je hele cameraroll te scrollen, op zoek naar die ene foto, kun je hem dan makkelijk terug vinden. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen door foto's als favoriet te markeren in je cameraroll en vanuit Snapseed in de map favorieten te scrollen.

Tools en filters

Als je de foto geopend hebt, klik je op het pen icoontje rechtsonder. Je ziet nu eerst de ‘Tools’, de instrumenten die je gebruikt voor de ‘gewone’ bewerkingen. Als je naar beneden scrollt, komt je bij de filters.

snapseed-fotos-bewerken

Swipen

Bij vrijwel alle tools zijn er, na opening van de tool, 2 manieren om toegang te krijgen tot de verschillende bewerkingsopties. Je kunt op het slider icoontje onderaan klikken of meteen met je vinger van beneden naar boven vegen. Vooral het vegen is iets wat je even moet weten, maar erg handig werkt. Je opent dus de tool en veegt naar boven of beneden. Er komt dan een menu met bewerkingsopties in beeld waar je doorheen kunt scrollen en een bewerking kunt kiezen. Vervolgens kun je van links naar rechts vegen en vice versa om het effect te vergroten of te verkleinen. Boven in je scherm kun je in een smal balkje zien welke tool geactiveerd is en hoe sterk je bewerking is (bijvoorbeeld van -100 tot 100 en 0 in het midden).

Als je op het toverstokje klikt maakt Snapseed automatisch aanpassingen. Niet iets wat ik gebruik maar je kunt het eens proberen.

Opslaan en ongedaan maken

Klik op het kruisje links om het venster te sluiten zonder de bewerking toe te passen. Klik op het vinkje rechts om het venster te sluiten en de bewerking op te slaan. Als je uit de bewerking bent, kun je via het icoontje rechtsboven met blokje en pijltje je bewerkingsgeschiedenis bekijken. Je kunt er dan voor kiezen terug te gaan naar een eerdere stap en zo de gedane bewerkingen na de betreffende stap ongedaan te maken. Je kunt hier altijd tussen switchen.

Bewerkingsmogelijkheden in Snapseed

Om het je wat makkelijker te maken laat ik je stap voor stap zien hoe ik bij onderstaande foto’s alles eruit haal wat er in zit door de belangrijkste karaktereigenschappen in de foto te benadrukken.

VOORBEELD 1: Het uitzicht vanuit mijn hut op de Atlantische Ocean

Dit is een foto uit een serie die ik gemaakt heb toen ik vanuit Colombia de Atlantische Oceaan overgestoken ben naar Portugal. Elke dag maakte ik een foto van het uitzicht uit mijn ronde raampje. Dit is de één na laatste dag, de volgende ochtend kwamen we in Lissabon aan. Ik had al de hele week zitten wachten tot de zonsondergang op een tijdstip kwam dat ik hem min of meer recht vanuit mijn raam kon zien en op de laatste avond was het eindelijk zo ver. En het was een prachtige zonsondergang! Maar de kleuren en het contrast in de foto komen niet overeen met hoe ik ze ervaren heb. Dus het plan voor de foto is om deze weer op één lijn te brengen met de ervaring. Verder wil ik om de vorm van het raam te versterken er een vierkant formaat van maken.

snapseed-tutorial-voorbeeld1-voor

Dit zijn de stappen die ik genomen heb:

Stap 1: Rotate (draaien)

De horizon recht maken is de eerste stap. Als er een duidelijke horizontale of verticale lijn in de foto zit, doet Snapseed dit automatisch wanneer je de functie opent.

Stap 2: Crop (bijsnijden)

In dit geval kies ik voor het Square formaat. Door met je vinger op een hoek te gaan staan kun je het beeld verkleinen. Door met je vinger in het beeld te gaan staan kun je het hele beeld verplaatsen.

snapseed-bijsnijden

Stap 3: Tune Image (afstellen)

Ik verhoog het contrast naar +28, verhoog de saturation (verzadiging) naar +39, verhoog de highlights (hooglichten) naar +11 en verlaag de shadows (schaduwen) tot -28. Verder verhoog ik de geeltinten in warmth om de kleuren van de zon nog iets meer te accentueren.

Ik ben nog niet helemaal tevreden. Het geheel is nog iets te vlak en vooral te licht. Dus ik wil de hele foto iets donkerder maken. Ik gebruik hier niet de Brightness tool in afstellen voor, omdat deze ook het contrast beïnvloed en dat wil ik niet.

Stap 4: Curves

Ik selecteer Curves om het gehele bestand iets donkerder te maken. Als je in Curves in het midden van de lijn gaat staan en de lijn naar beneden trekt wordt de hele foto donkerder. Trek je de lijn naar boven dan wordt deze lichter. Het mooie van de Curves tool is dat het de contrasten in tact laat. Als je een punt in het onderste deel van de lijn pakt, beïnvloed je de donkeren tonen in de foto en pak je een punt in het bovenste deel van de lijn, dan beïnvloed je de lichte delen van de foto. Dit is ook een handige functie als je een foto hebt gemaakt met half schaduw, half zon en je dus overbelichting of onderbelichting wilt voorkomen.

snapseed-curves

Stap 5: Details

Rest mij niks meer dan het bestand ietsje te verscherpen. Niet te veel want dat wordt lelijk zichtbaar in het bestand en dat is niet de bedoeling. In deze functie kun je ook de structuur van een foto versterken. Dit doe je weer door van boven naar beneden te vegen, je kunt dan de keuze maken tussen scherper maken of structuur.

Stap 6: Save

Om het bestand op te slaan heb je 3 opties. Save slaat het bestand op met bewerkingen die je in Snapseed weer ongedaan kan maken, maar het is geen kopie. Hij slaat het bestand over het origineel heen op je cameraroll op. Save a copy doet het zelfde, maar maakt wel een kopie en slaat de kopie op je cameraroll op. Het origineel blijft dus op je telefoon staan. Export maakt er een Jpeg kopie van die je niet meer kan veranderen. Ik kies altijd voor deze laatste optie om mijn foto’s makkelijk te kunnen delen. Ik fotografeer namelijk altijd in TIFF, omdat dit de hoogste kwaliteit foto's oplevert. Omzetten naar JPG is dus voor mij een manier om ze makkelijk te kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld social media. Fotografeer je al in JPG (wat de meeste mensen doen), heb je deze functie niet nodig en kun je gewoon save of save as kopie gebruiken.

snapseed-tuturiol-voorbeeld1-najpg

VOORBEELD 2: Jay Street MetroTech

Een foto van mijn dochter in de metro van New York. Ik vind het een fijne, terloopse foto met een rauw, stads karakter. Ook het contrast tussen de weglopende, dynamische lijnen en de verticale, statische lijnen bevalt me. Het doel van de bewerking is dan ook om deze dingen te benadrukken. Daarom besluit ik om de foto om te zetten naar zwart-wit. Om het karakter nog verder te versterken voeg ik aan het eind ook nog een Frame toe. Ik hoef aan het formaat van deze foto niets te veranderen. Ik zal verder vooral het contrast vergroten. Ook wil ik het gezicht oplichten zodat het meer de aandacht trekt.

snapseed-tutorial-voorbeeld-voor

Dit zijn de stappen:

Stap 1: Black & White Filter

Onder Filters kies ik voor het gewone Black & white filter en selecteer het Neutral filter. Je kunt hier verder nog van alles aanpassen maar dat doe ik niet. Ga je zelf aan de slag met een filter, dan kun je ook hier weer via omhoog en omlaag vegen het menu raadplegen en de verschillende geactiveerde bewerkingen lichter of sterker maken. Je kunt een filter dus nog flink aanpassen.

Stap 2: Drama Filter

Ik scroll naar beneden naar de filter sectie en kies voor het Drama Filter. Ik selecteer filter 2 en verlaag de filtersterkte naar +40 door naar links te vegen. Met het drama filter leg ik de basis voor meer contrast. Het filter zoals het is, is meestal te sterk dus daarom verlaag ik de sterkte altijd. Als het een kleuren foto is breng ik de saturatie weer omhoog, omdat het filter de kleuren standaard uit de foto haalt, door de saturatie weer omhoog te brengen, haal ik dat effect uit de filter. Dat hoeft in dit geval niet.

snapseed-filters

Stap 3: Tune Image (afstellen)

Ik selecteer Tune Image (afstellen) waar ik het contrast iets verhoog naar +8, de highlights (hoogtinten) verhoog naar +16 en shadows verlaag naar -27.

Stap 4: Brush (penseel)

Dit is één van de features die Snapseed zo krachtig maakt. Met Brush (penseel) heb je de mogelijkheid om bewerkingen op een deel van de foto toe te passen en de rest met rust te laten. Met deze tool ga ik het gezicht oplichten. Ik kies voor Dodge & Burn (tegenhouden & doordrukken) waarmee je delen van de foto lichter of donkerder kan maken en verlaag de sterkte naar +5 middels de pijltjes midden onderin. En dan is het een kwestie van met je vinger over het scherm wrijven waar de bewerking toe gepast moet worden. In dit geval dus haar gezicht.

Nog wat algemene tips voor het gebruik van Brush: Met de pijltjes kun je de gewenste sterkte kiezen. Als je het oog icoontje aanklikt kun je precies zien waar je de bewerking toepast. Door te dubbel klikken op het scherm kun je inzoomen om nauwkeuriger te kunnen werken.

snapseed-penseel-functie

Stap 5: Frames (kaders)

Frames vind je in de Filtersectie. Hier kun je kiezen uit allerlei verschillende kaders. Ik ben zelf niet persé een enorme fan van kaders, maar soms kunnen ze heel goed werken en het gevoel dat je wilt overbrengen versterken. In dit geval wordt het karakter van de foto versterkt door te kiezen voor een Frame met onregelmatigheden.

De laatste twee stappen zijn, net als bij de andere foto, weer een beetje verscherpen en vervolgens de foto als een kopie op slaan.

Ik hoop dat ik je met deze tutorial enthousiast gemaakt heb voor Snapseed!

Elke goede foto heeft namelijk een beetje nazorg nodig. Om hem net over het randje te duwen. Om eruit te halen wat er in zit. En vooral om de unieke beleving van dat moment weer op te roepen.

snapseed-tutorial-voorbeeld2-na

Overige interessante functies in Snapseed

In bovenstaande voorbeelden zijn nog niet alle functies aan bod gekomen. Je kunt hier uiteraard zelf mee testen. Een interessante functie die in sommige gevallen je beeld kan versterken is bijvoorbeeld vignet. Door met je vinger op dat deel van de foto te tikken dat je wilt uitlichten, maak je dit deel scherp en het omliggende deel iets donkerder. Zo kan een onderwerp van de foto nog krachtiger naar voren komen.

Gebruik je jouw foto voor social media, bijvoorbeeld Pinterest, dan kun je ervoor kiezen tekst toe te voegen in je beeld. Ook dit kan in Snapseed.

Betere foto's maken met je smartphone?

Wil je leren hoe je geweldige foto’s met je smartphone kan maken? Schrijf je dan nu in voor de online cursus ‘How to Create Amazing Photos with your Smartphone’ van de Photography Playground. In vier weken leer je zo de beste foto's te maken met je smartphone. Inschrijven kan nog tot en met 18 juni 2017. En gebruik je de speciale code IKWILMEERREIZEN617 ontvang je 20 euro korting op de cursus.

No related posts.

+ There are no comments

Add yours