Outdoor gear: gasbranders getest!


Ik ga op reis en ik neem mee… iets om op te koken. Want lekker eten willen we allemaal, helemaal wanneer we op vakantie zijn. Daarom deden we eerder al een uitgebreide backpack food test. Want wanneer je op een fiets- of wandelvakantie gaat, kun je helaas geen uitgebreide buitenkeuken of skottelbraai meenemen. Om toch een maaltijd te kunnen bereiden ga je daarom op zoek naar een lichtgewicht gasbrandertje dat gemakkelijk in de (rug)tas past. Maar eenmaal bij de buitensportzaak blijkt de keuze reuze! Verschillen in grootte, gewicht en natuurlijk in prijs maken het kopen van de ideale gasbrander alleen maar moeilijker. Met deze reden gingen wij op wandelvakantie met vier lichtgewicht branders om uit te vinden wat nu de ideale keuze is.

De branders

Er is gekozen om gasbranders in verschillende prijscategorieën en van vier verschillende merken uit te testen:

Om de vergelijking zo realistisch mogelijk te maken, vergelijken we deze drie lichtgewicht branders met de zwaardere, maar tevens goedkopere Primus Mimer (adviesprijs €24,95 / gewicht: 270 gram / 2800 watt).

gasbrander Optimus Crux Lite

Optimus Crux Lite (€ 42,95)

Verpakking en transport

Bij het openen van de verpakking valt direct iets op. MSR heeft gekozen voor een opbergdoosje van hard kunststof (goede bescherming, maar een relatief groot en onhandig pakket), terwijl de andere drie branders vervoerd worden in een opbergzakje (licht en flexibel, op te bergen in je pannetje). Pluspunten voor de Primus, Optimus en Kovea, waarbij gezegd moet worden dat het kunststof zakje van de Optimus wat goedkoop aanvoelt ten opzichte van de luxere van Kovea en Primus.

Gasbrander Primus Mimer

Primus Mimer (€24,95)

Uitstraling en uitvouwen.

Ook op dit punt scoren de Optimus en de Kovea iets hoger dan de MSR. Hoewel de MSR wat robuuster en daardoor steviger oogt, geeft het uitvouwmechanisme van vooral de Kovea je het idee dat je iets moois en professioneels in handen hebt. Het uitvouwen ervan kost echter wat langer dan bij de MSR en Optimus en meer dan eens zal je na gebruik de verkeerde drager proberen terug te vouwen: een klein minpunt.
De Primus spant wat betreft eenvoud echter de kroon: er hoeft niks uitgevouwen te worden en qua uitstraling komt deze brander het dichtst in de buurt van een echte kookpit.

Gasbrander MSR Pocketrocket

MSR Pocketrocket (€ 29,95)

Stabiliteit en gewicht.

Dit is waar het veel lichtgewicht reizigers om gaat: hoe zwaar is de brander en is deze ondanks de gewichtsbesparingen nog enigszins normaal te gebruiken? Gezegd moet worden dat ondanks de verschillen in vermogen, gewicht en prijs de drie lichtgewicht branders niks voor elkaar onder doen. Vooral bij de Kovea is de verhouding tussen het extreem lichte gewicht van 59 gram en de stabiliteit* opvallend. De iets minder lichte Optimus doet het uitstekend en ook de in eenvoud uitblinkende MSR is stabiel genoeg voor het koken van water en eten.
De Primus is dankzij het stevige onderstel en de windwerende dragers het meest stabiel, maar het gewicht maakt deze brander ondanks zijn voordelen direct ongeschikt voor lichtgewicht reizigers.

* Bij het uittesten is indien noodzakelijk gebruik gemaakt van een stabilisator van de gastank de (MSR canister standard). De hierboven besproken stabiliteit betreft echter enkel de connectie tussen brander en pan.

Kovea Supalite Titanium

Kovea Supalite Titanium (€ 49,95)

Vermogen

Kijkende naar de opgegeven specificaties heeft de Optimus het meeste vermogen (3000 watt), gevolgd door de MSR (2400 watt) en de Kovea (2200 watt). De zwaardere Primus (2800 watt) zit hier tussen in. Maarrr… omdat fabrikanten vaak wat positief lijken te zijn over hun eigen producten, namen wij de proef op de som en onderzochten de kooktijd van 150 ml koud water, gekookt onder dezelfde (indoor) omstandigheden in een pannetje met een doorsnede van 12 centimeter.

Optimus: 61 seconden
MSR: 65 seconden
Primus: 69 seconden
Kovea: 70 seconden

De kooktijden liggen niet erg ver uit elkaar dus, maar met grotere hoeveelheden water en lastigere (outdoor) omstandigheden zal het verschil tussen de tot dit moment redelijk gelijkwaardige Optimus en Kovea aanzienlijk zijn. De MSR zit er qua kooktijd tussenin en het hogere vermogen van de Primus zal, dankzij de grootte van de brander, pas benut gaan worden bij het gebruik van grotere pannen.

De vier branders in opgevouwen toestand

De vier branders in opgevouwen toestand

Conclusie

De conclusie van de test zal geen verrassing zijn. Voor lichtgewicht reizigers valt de zwaardere Primus Mimer eigenlijk meteen af, maar voor kampeerders die met de auto op vakantie gaan en toch op kleine gastankjes koken, is deze brander een uitstekende en vooral goedkope keuze.

De lichtgewicht branders zitten veel dichter bij elkaar, met de kanttekening dat de MSR Pocketrocket het op bijna elk vlak aflegt ten opzichte van de Optimus en Kovea. Dit is echter ook in de prijs terug te zien, dus wanneer je weinig te besteden hebt of nog aan het ontdekken bent of lichtgewicht reizen wat voor jou is, is dit een prima alternatief.

De resterende twee branders doen weinig voor elkaar onder, zowel qua prijs, als qua specificaties. Daar waar de Kovea Supalite Titanium lichter en kleiner is, is de Optimus Crux Lite gebruiksvriendelijker en goedkoper. Wat uiteindelijk de doorslag gegeven heeft is het vermogen. Vooral bij grotere hoeveelheden water en onder moeilijkere omstandigheden is de Optimus fijner en betrouwbaarder. De ideale brander om op een wandel- of fietsvakantie mee te nemen dus.

Nb. Een alternatief voor de Optimus Crux Lite is de standaard Optimus Crux. Deze brander heeft een klikmechanisme waardoor deze (nog) kleiner op te bergen is. Hij heeft hetzelfde vermogen als de Lite versie, maar is zowel duurder als zwaarder, waardoor voor deze lichtgewicht test gekozen is voor de Lite.

Het gebruik van een lichtgewicht gasbrander

Bovenstaande branders zijn allemaal met schroefbevestiging. De brander zelf mag gewoon mee het vliegtuig in. Een gastank uiteraard niet. Deze koop je ter plekke bij bijvoorbeeld een benzinestation, campingwinkel of outdoor sportzaak. Dit is niet overal te koop, dus probeer dit bij aankomst in een grotere stad direct aan te schaffen.

Meer handige reviews

Ga jij kamperen? Lees dan ook onze review over de BioLite Firepit en de Omnia camping oven of lees welke handige kampeergadgets wij meenemen naar de camping. Bekijk hier al onze product reviews. Of lees over het kopen van een bell tent!

4 Comments

Add yours
  1. Vincent

    Bedankt voor de goede test! Zelf ben ik al een tijdje op zoek naar een lichte gasfles die makkelijk mee te nemen is. Ik kook op vakantie niet vaak, maar als ik dit dan doe, moet het makkelijk gaan en snel natuurlijk. De Kovea Supalite Titanium spreekt mij toch wel aan nu!

  2. Ruud

    Gastankje: Beste Vincent, voor deze branders zijn diverse gastankjes te koop. Tip: neem een tankje van ca. 500 gram en niet meerdere kleinere. Door afkoeling loopt de druk in een klein tankje sneller terug waardoor je met 1 grote uiteindelijk lichter uit bent doordat je netto meer kan benutten. Mede hierdoor is de geteste kooksnelheid ook relatief. Hierbij te melden dat de verkrijgbaarheid van deze tankjes ook niet overal even goed is. Na jarenlange ervaring hiermee gaan wij niet meer zonder voldoende voorraad voor de vakantie op stap. Liever wat meer gewicht dan uren zoeken en vele km’s extra (om) fietsen. PS: benzine is in het buitenland veel eenvoudiger te verkrijgen waardoor je met een benzinebrander minder voorraad brandstof mee hoeft te nemen. Totaal gewicht is dus relevanter dan alleen het verschil tussen een paar gram meer of minder van een brander alleen. Succes met de keuze en een mooie reis.

+ Leave a Comment