Wat is de échte prijs van je vliegticket? 7 Dingen waar je op moet letten


Wij speuren graag naar goedkope vliegtickets, want wie veel reist, kan hiermee veel besparen. Toch kan dat allergoedkoopste vliegticket uiteindelijk een duur grapje worden als je niet goed oplet. En ja, ook wij maken daarin nog steeds weleens fouten. Daarom, 7 dingen waarop je moet letten bij het boeken van een ‘goedkoop' vliegticket.

1. Alleen handbagage

Inmiddels weet iedereen dat je bij prijsvechters en binnenlandse vluchten niet meer standaard 20 kg bagage in mag checken. Sterker nog, je betaalt in bijna alle gevallen extra voor het inchecken van ruimbagage. Ga je op citytrip en reis je alleen met handbagage, is zo'n ticket dus nog steeds voordelig. Maar ben je langer onderweg en heb je meer bagage bij je, hou er dan rekening mee dat je dit online bijboekt. Vaak kost het je dan rond de € 20,- extra. Vergeet je dit bij te boeken, dan kost het je aan de balie zelfs het dubbele. Controleer dit dus altijd, want ook bij veel vluchten buiten Europa zit tegenwoordig de ruimbagage niet meer standaard bij de prijs in. Zo moest Mirjam op een vlucht van Amsterdam naar Mexico bijbetalen om bagage te mogen inchecken. En om het nog ingewikkelder te maken, betaal je bij andere maatschappijen juist weer extra als je alleen met carry-on bagage reist en is het weer voordeliger die kleine rugtas of koffer in te checken. Goed op de kleine lettertjes letten dus.

handbagage-koffer

2. Lange overstaptijd

Dat je voor een goedkoop vliegticket wat aan comfort inlevert, vinden de meeste reizigers geen probleem. Dus die paar uur extra op het vliegveld, dat hebben we er wel voor over. Maar wat we vaak vergeten is dat je al die uren extra op het vliegveld ook extra geld uitgeeft aan eten en drinken. En de prijzen op vliegvelden liegen er niet om. Voor je het weet lever je jouw winst op het ticket dus weer in bij de horeca. Was dit het dus wel waard, want ondertussen ben je wel langer onderweg dan bij die iets duurdere ticket zonder overstap.

wachten-op-vliegveld

3. Vervoer van en naar het vliegveld

Kies je voor een goedkoper vliegveld iets verder uit de buurt, vergeet dan niet de extra kosten voor vervoer van en naar dit vliegveld bij je ticket op te tellen. Dit ben je tenslotte ook extra kwijt aan je reis. In veel gevallen ben je nog steeds goedkoper uit, maar het verschil is wel kleiner dan op het eerste oog lijkt. Soms ben je uiteindelijk zelfs duurder uit.

treinstation

4. Onmogelijke vliegtijden

Een brakke nacht, extreem vroeg opstaan of laat aankomen op de plaats van bestemming, ook dit stukje comfort leveren veel reizigers graag in voor een goedkoper vliegticket. Maar wat we vergeten is dat ook in dit geval vervoer van en naar het betreffende vliegveld een stuk duurder uit kan pakken dan overdag. Denk aan nachttarieven voor taxi's of bijvoorbeeld het niet gebruik kunnen maken van de goedkope shuttle service of het openbaar vervoer, zoals de metro. Hou hier dus ook rekening mee bij het boeken van je ticket. Heb je maar een beperkt aantal vakantiedagen, moet je jezelf daarnaast afvragen of je het waard vindt om onhandige vliegtijden te kiezen en zo tijd in te leveren op je vakantiebestemming. Slimme vliegtijden zijn soms dus duurder, maar leveren je ook wat op.

echte-prijs-vliegticket-berekenen

5. Eten en drinken aan boord

Het is bij de prijsvechters doodnormaal dat je betaalt voor eten en drinken aan boord van het vliegtuig. Voor korte vluchten is dit geen probleem, je hoeft tenslotte niet te eten op ieder moment van de dag. Maar als die vlucht (en dus ook je tijd op het vliegveld) net rond etenstijd valt, kan het je nog best wat geld schelen wanneer eten en drinken wel bij je vlucht in zit. Bij lange vluchten geldt gelukkig nog steeds dat de maaltijden bij je vlucht in zitten. Maar hoe fijn is het om gewoon gratis al je drankjes te krijgen tijdens je vlucht? Scheelt toch ook weer!

vliegtuigmaaltijd

6. Wisselen van vliegveld

Het komt niet veel voor, maar in enkele gevallen komt het voor dat je, bijvoorbeeld in London, bij je overstap moet wisselen van vliegveld. Hou daarvoor rekening met extra kosten voor vervoer. En vooral met de overstaptijd, want een aansluiting missen is het laatste wat je wilt.

7. Onverwachte kosten

Reis je over Amerika, houd er dan rekening mee dat je ook voor een overstap een Visum nodig hebt. De zogenaamde Esta. Deze vraag je online aan en kost € 25,-. Daarnaast moet je er bij sommige overstappen rekening mee houden dat je een stempel voor gele koorts nodig hebt. Bijvoorbeeld bij vluchten naar of via Panama wil men hier nog weleens naar vragen. Heb je je gele paspoort met stempel niet bij je, kun je zomaar voor de vlucht geweigerd worden. En dat kost je dus een heel nieuw ticket! Check dus altijd de regelgeving voor zowel het land van bestemming als die van de transfer(s).

goedkoop vliegticket

Betekent bovenstaande dan dat goedkoop altijd duurkoop is? Zeker niet. Dit is namelijk volledig afhankelijk van je situatie en manier van reizen. Maar goed de kleine lettertjes doorlezen en wat vooronderzoek doen is geen overbodige luxe voor je een ticket boekt, want het mag duidelijk zijn, het allergoedkoopste ticket is niet in álle gevallen voordeliger dan de duurdere, en vaak comfortabelere, variant. Elke maand verzamelen wij de goedkoopste vliegtickets voor over twee maanden. Hierbij letten we niet alleen op prijs, maar ook op een handige vliegreis. Bekijk de laatste echt voordelige vliegtickets hier >>

Wil je ook wel eens gratis vliegen? Lees dan alle tips voor het sparen van air miles en spaar voor een gratis vliegticket!

Onze favoriete travelgear voor in het vliegtuig

Vliegtuig nekkussen
€ 24.75
SHOP NU
Categories

3 Comments

Add yours
  1. Bianca Schrijft

    Zelf zou ik dus nooit bewust kiezen voor een vlucht met overstappen en tussenlandingen. Dan moet het echt wel heel veel goedkoper zijn. Ik vind de reis ergens naar toe, persoonlijk, het minst leuke van een trip, dus waarom zou ik mezelf dat aan doen. Ieder zijn ding natuurlijk. Dan ga ik wel 1 of 2 dagen korter.

  2. Anthony

    Leuk en nuttig artikel! Zeker bij de prijsvechters onder de vliegtuigmaatschappijen is het niet altijd voor iedereen duidelijk wat nu wel en niet inbegrepen is tenslotte. Is ook handig je van te voren even goed te informeren over het vervoer van en naar de vliegvelden, kan gedoe schelen als je daar eenmaal met je koffer staat.

+ Leave a Comment