De nomad cruise: leven in een bubbel


Al dagen zie ik niks anders dan water. Als ik om me heen kijk reikt het blauwe water tot aan de horizon, die overgaat in een net zo blauwe lucht. Als ik een vogel zie, ben ik oprecht verbaasd, want dagenlang hadden de zon, de maan en de sterren, samen met een enkele wolk de lucht helemaal voor zichzelf. Het feit dat er weer een vogel vliegt, betekent dat we land naderen. Het raakt me. Ik ben er nog niet aan toe. Ik wil nog heel even genieten van die comfortabele bubbel zonder internet. Nooit had ik verwacht dat 8 dagen op een cruiseschip te kort zou zijn. Dat ik me geen moment zou vervelen en het internet geen minuut zou missen. Grootste plannen had ik om blogposts te schrijven, maar ik schreef er geen één. In plaats daarvan verkeerde ik in een ultieme staat van luiheid. Een gelukzalig gevoel dat mij nog steeds kippenvel bezorgt. Dit is de Nomad Cruise!

Pooldek-by-night

Boek de volgende Nomad Cruise van 14 april 2018 – Europa editie – met € 100,- korting. Gebruik code: IKWILMEERREIZEN.

De eerste Nomad Cruise in 2015

Eind november 2015 maakte ik mijn eerste cruise. Niet zomaar een cruise, maar een zogenaamde relocation cruise die mij, samen met een grote groep digital nomads (mensen die online hun werk doen, terwijl ze de wereld over reizen), een stel jonglerende hippies en een handjevol ‘normaal’ cruise publiek van Spanje naar Brazilië bracht. Dit was de allereerste ‘nomad cruise’. En wat ik toen nog niet wist was dat ik dit in juni 2016 nogmaals zou doen van Colombia naar Lissabon in 13 dagen. En ook in september 2017 stapte ik weer aan boord om van Spanje naar Panama te varen. Cruisen is verslavend!

Het ontstaan van de Nomad Cruise

Via de digital nomad Facebookgroep Global digital nomad network hoorde ik in 2015 enkele maanden voor vertrek voor het eerst over deze cruise. In het najaar verplaatsen de meeste cruiseschepen zich van o.a. Zuid Europa naar Zuid en Centraal Amerika om daar te overwinteren, en in het voorjaar weer terug te keren. Cruiser Pullmantur zou dit jaar voor het eerst de overtocht maken met een klein aantal passagiers aan boord. Tegen de zeer aantrekkelijke prijs was het mogelijk aan boord te stappen. En zo kwam über nomad Johannes Voelkner op het idee om met een aantal digital nomads deze cruise te boeken. Het idee verspreidde zich snel en zo kwam het dat we uiteindelijk in november 2015 met ruim 100 digital nomads aan boord stapten van een echt cruiseschip. Compleet zonder verwachting, maar vol enthousiasme vertrok ik op 18 november richting Brazilië. Ik had er super veel zin in, want de eerste vriendschappen waren in de dagen ervoor op Gran Canaria al gesloten. Dat het gaaf ging worden, was dus al wel duidelijk, maar dat zo’n cruise zo’n epische ervaring zou zijn, had ik nooit kunnen voorspellen. En initiatiefnemer Johannes had nooit kunnen voorspellen dat het zou uitgroeien tot de Nomad Cruise die het nu is geworden, met twee keer per jaar de overtocht.

Las-Palmas,-gran-canaria

Digital detoxen

De wifi op een cruiseschip komt via de satelliet. En dat is duur. Dat zou dus acht dagen zonder internet worden. Daar had ik me dan ook op voorbereid. Ik ging digital detoxen! Het zou een relaxte reis worden waar we als nomads onderling kennis konden uitwisselen middels workshops en talks. Het leven zonder internet bracht echter nog veel meer. Rust in mijn hoofd. Een bepaalde ontspannenheid die je bijna niet kan bereiken in het normale leven. Zeker niet als je een online business runt.

Doordat we door het gebrek aan internet ook onderling geen contact kunnen onderhouden, ontstaan er al snel vaste ontmoetingsplekken, zoals het zwembad, de bar en bij het diner. De vibe is extreem sociaal. Als ik niet in de conferentiezaal ben waar dagelijks diverse talks en workshops worden gegeven, zit ik uren te kletsen bij het zwembad. Hangend in het zoute water dat over de rand heen golft en wat verkoeling brengt. Ik vind het heerlijk om me onder andere digitale nomaden te begeven. In plaats van mijn hele levensstijl uit te moeten leggen, gaan de gesprekken al snel de diepte in en is er volop ruimte voor uitwisselen van kennis, ervaring en heel veel lol. Niemand mist het internet. En van werken komt uiteindelijk weinig terecht. Anno 2017 zijn er overigens wel mogelijkheden voor het kopen van redelijk betaalbare internet packages aan boord, dus voor wie wel werk te doen heeft, zijn er ook volop mogelijkheden.

workshop-nomad-cruise

Rust en inspiratie

We zitten acht dagen lang midden op de oceaan. Niks anders dan water om ons heen. We gaan helemaal op in ons eigen kleine wereldje. Kennis uitwisselen en elkaar inspireren tijdens de talks en workshops, maar ook heerlijk chillen in het zwembad, kletsen met nieuwe vrienden, drinken, eten en feesten. Ik lees eens een paar bladzijden in mijn boek, schrijf een blogpost en zet mezelf er een aantal keer toe om te gaan sporten. Ik geef een workshop en talk en woon er heel wat bij. Maar ik hoef niks. Werkelijk niks. Zelfs mijn kamer wordt drie keer per dag voor me schoongemaakt. Ik kom daardoor al snel in een soort ultieme staat van ontspanning. We hebben vaste obers, aan onze vaste dinertafel die weten dat we meestal wit of bubbels drinken. Die ons een extra dessert brengen als we niet kunnen kiezen. Ik heb een eigen schoonmaker die zelfs de kleren voor me opvouwt die ik in een hoek heb geslingerd. Het is moeilijk te beschrijven hoe het voelt, maar het is ongelooflijk hoe heerlijk het is om werkelijk niks te hoeven doen, zonder je ook maar één minuut te vervelen.

noamd-cruise-zonsopkomst

Meegaan met het cruise ritme

Een cruiseschip is eigenlijk een soort van drijvende all-inclusive. Of ik een normale cruise daarom ook zo geweldig zou vinden weet ik niet, want in dit geval is het schip maar voor tweederde gevuld en hangt er een ontspannen sfeer. Een relocation cruise is dus een ander geval en zeker in deze situatie met zoveel gelijkgestemden aan boord waar een aanstekelijk reissfeertje hangt. Over het animatieteam nog maar niet te spreken. De groep deelnemers aan het animatieprogramma op het pooldek wordt met de dag groter. En het brengt daadwerkelijk een leuke sfeer met zich mee. En als alle obers in het restaurant op een avond vanuit het niets voor ons beginnen te dansen, staat het restaurant op zijn kop. Want natuurlijk doen we enthousiast mee! Voor ik het weet staan we met alle obers tussen de tafels door te hossen. Tja, het cruise ritme: gewoon aan overgeven en vooral heel hard meedoen!

animation-on-cruise

Golfslagbad en bubbels

Vooraf vroeg ik me af of ik ook zeeziek zou worden op zo'n gigantisch schip. Hoeveel zou dat bewegen? Eenmaal op het schip vind ik het continu bewegen eigenlijk wel lekker. Een zeeziekte tablet neem ik af en toe wel, waardoor ik uiteindelijk niet ziek wordt. Lopend door de gangen naar mijn cabin is het soms moeilijk in een rechte lijn lopen. En dat heeft een leuk effect in het zwembad. Het lijkt er soms wel een golfslagbad, heerlijk! Het zoute water dat over de brede rand heen golft, het is net de branding van de zee. Onze vaste hangplek wordt daarom al snel bestempeld tot ‘the beach'. En wanneer ik op een avond in jacuzzi zit met goed gezelschap en een wijntje in mijn hand, terwijl ik de zon langzaam onder zie gaan is het plaatje compleet. Ja, dat cruisen kan me niet lang genoeg duren!

Pooldek-nomad-cruise

Serious business

En hoe relaxed het er op de nomad cruise ook aan toegaat, er is ook voldoende ruimte voor serious business. Dagelijks worden er meerdere talks en workshops gegeven over onderwerpen die variëren van marketing, social media en Lean startups tot financiering, mindfulness en bitcoins, alles komt voorbij! En voor wie sportief is aangelegd zijn er volop mogelijkheden voor bootcamp, hardlopen, fitness, acroyoga en waar mensen ook maar zin in hebben. Maar vergeet ook de goede gesprekken bij het zwembad of aan de dinertafel niet. Ook hier passeren soms interessante business gesprekken de revue en komen er zelfs samenwerkingen tot stand.

Annemarie op nomad cruise

Partytime op de Nomad Cruise!

Al na de eerste dag wordt het lezen van de nieuwsbrief die ik iedere avond op mijn kamer ontvang een vaste prik. Meer dan het programma en de dresscode voor de dag staat er eigenlijk niet in. Maar hey, ik hou van verkleedfeestjes, dus die dresscode, daar kan ik me wel in vinden! Al snel neemt iedereen dit serieus en zien we elkaar in wit, tropical, gala (zover mogelijk) of rock bij het diner verschijnen. En dat geeft de broadwayshows, poolparty's en vele andere feesten toch net dat beetje extra. Het leven op een cruise is eigenlijk gewoon één groot feest, midden op de Atlantische oceaan. Van de cocktails bij het zwembad en borrels in de 360-bar tot dansen in de disco tot de zon weer opkomt. En wie het een avondje rustig aan wil doen, duikt gewoon lekker vroeg zijn cabin in, waar je al snel diep in slaap schommelt op het ritme van de zee.

Dinertime

Nomad Cruise houdt niet op na de cruise

Het leven op de Nomad Cruise is leven in een comfortabele bubbel. En dat kan niet lang genoeg duren. Wanneer er na acht dagen land in zicht komt, is iedereen zelfs een beetje verdrietig. De eerste stappen aan wal voelen vreemd en onwerkelijk. Maar al wandelend door de kleurrijke straten van Salvador, waar ik op iedere straathoek cruise nomads tegenkom, verschijnt er direct weer een lach op mijn gezicht. Ja, we zetten dit leven nog even voort in Brazilië, waar weer een nieuw avontuur wacht! En ook tijdens mijn overtocht richting Panama houdt de Nomad Cruise niet op na aankomst. Er worden volop huizen gedeeld in Bocas del Toro en nog maanden lang blijf je Nomad Cruisers tegenkomen op verschillende bestemmingen, verspreid over de hele wereld. Van Bali tot Kaapstad en van de USA en Europa tot Mexico, de Nomad Cruise is overal. Nomad Cruise is anno 2018 een community geworden.

Maan-atlantische-oceaan

Ontdek Spanje, Malta en Griekenland

Ga jij mee op de Nomad Cruise Europa editie? Laat je dan alvast inspireren door onze artikelen over Spanje en Malta. Of bekijk al onze Europa blogs. En wil je eerst eens kijken of bootreizen iets voor jou is? Boek dan eens een minicruise Newcastle om het uit te testen!

Meer leren over het leven als digital nomad?

Lees hier al onze tips voor digital nomads of wat de digital nomad lifestyle inhoudt. Of lees onze digital nomad guide Bali en digital nomad guide Chiang Mai.

Categories

+ There are no comments

Add yours