5x Anders dan de Lonely Planet


Ja, ook wij vinden de Lonely Planet een hele fijne reisgids. Het is een handig naslagwerk, waar ook hele kleine plaatsjes in te vinden zijn. Ideaal dus als je op een plek belandt en je nog geen vooronderzoek hebt gedaan. Maar hoe fijn deze reisbijbel ook is, er zijn ook een aantal nadelen. Wij vonden 5 alternatieve reisgidsen, die net dátgene aanvullen wat je in de Lonely Planet mist. Dit zijn vijf alternatieven voor de Lonely Planet vergeleken.

1. Hidden gems – Trotter

Hoewel de Lonely Planet bomvol informatie staat, ben je vaak niet alleen op de beschreven plekken. Want iederéén gebruikt diezelfde Lonely Planet. En dat is soms wel jammer, zo blijkt dat leuke hippiedorp meer een toeristenwalhalla en die quiet beach toch wat meer overcrowded dan gedacht. De Trotter is master in het vinden van leuke verborgen plekjes.

2. Wandelroutes – 100% reisgidsen

In de Lonely planet staat wel vaak aangegeven dat er een toffe route loopt, maar hij staat verder meestal niet uitgebreid beschreven. De 100% reisgidsen of inmiddels bekend onder de naam Time to Momo. zijn hier heel erg geschikt voor. De gidsen zijn verkrijgbaar als regiogids of stedengids, als e-book, app of papieren gids. Er staan vaak verschillende leuke wandelingen in die je per wijk langs de belangrijkste bezienswaardigheden, leukste winkels en restaurants leiden. In de ANWB extra reisgidsen vind je trouwens ook dergelijke wandelroutes en net als bij Time to Momo zijn ze voorzien van een handige stadsplattegrond.

 

3. Interessante achtergrondinfo en beelden – Capitool

Waar de Lonely Planet master is in het leveren van praktische informatie, is de Capitool juist superfijn om thuis alvast weg te dromen naar je komende bestemming. De Capitool reisgidsen staan vol met prachtige foto’s! Ook geeft de Capitool veel culturele en historische achtergrondinformatie, bijvoorbeeld aan de hand van een doorsnede van een tempel. De landen zijn overzichtelijk opgedeeld in gebieden. Je kunt aan de hand van de beelden en informatie uitzoeken welke gebieden je wilt bekijken. Perfect dus voor het uitstippelen van je route!

4. Nederlandstalig – Rough Guide

Sommige mensen zouden het misschien fijner vinden om de Lonely Planet in het Nederlands te lezen. Nu is er geen Nederlandstalige Lonely Planet van ieder land, maar een alternatief is dan misschien de Rough Guide. Ook een dik reisboek, vol praktische informatie, maar dan Nederlandstalig. Je kunt eventueel ook uitwijken naar de Marco Polo reisgidsen.

5. Persoonlijk – Te gast in…

Eén van de heerlijke dingen aan reizen is natuurlijk het leren kennen van nieuwe culturen. Hoe eten, slapen en wonen mensen aan de andere kant van de wereld? De handzame boekjes van Te gast in… bestaan uit verhalen van locals en geven je zo een kijkje in het leven van bewoners van jouw reisbestemming.

Ontdekken – I was here

Dit is natuurlijk helemaal geen reisgids, maar een reisdagboek. Toch past hij wel in dit rijtje, door veelvuldig gebruik van de Lonely Planet vergeet je namelijk misschien soms een beetje zelf te ontdekken en het doe- en reisdagboek I was here helpt je hierbij. Door middel van originele opdrachten maak je verrassende dingen mee en heb je tegelijkertijd een mooi aandenken aan je reis! Ook leuk in deze categorie is The Ultimate Travel Adventure Game. Deze bestaat uit 31 kaarten die je uitdagen op een andere manier je omgeving te verkennen.

I-was-here-travel-journal travel adventure game

7 Comments

Add yours
 1. Sandra

  Grappig! Ik lees zo vaak dat iedereen zo lyrisch is over de Lonely Planet, maar toch heb ik er niets mee. Ik vind het op de een of andere manier vaak achterhaald. Stom hè… Nergens op gebaseerd ook. Ik lees graag Capitool, hele fijne boekjes. Maar ik lees over liever ‘uitgebreide’ achtergrondinformatie dan alleen losse tips. Daarom vind ik de LP denk ik niet zo…

  • Mirjam

   Ja dan is de Capitool echt ideaal! Ik vind de LP altijd heel handig, maar inderdaad meer voor als je op een plek staat en denkt… en nu, waar kan ik eten, slapen en welke trein moet ik nemen. Echt die praktische dingetjes. Ik vind het heel leuk dat elke reisgidsenserie zijn eigen inslag heeft. De laatste tijd ben ik echt Trotterfan!

 2. Anne

  Ik heb ook niets met de Lonely Planet maar des te meer met Trotter! Er staan dan wel geen mooie plaatjes in maar wel ongelofelijk veel informatie en goede plattegronden! En de plaatjes…die maak ik dan zelf wel!
  En omdat de Trotter toch geen mooi uiterlijk heeft, klodder ik hem ook makkelijk helemaal vol. Alles geel markeren wat ik wil bekijken en allemaal aantekeningen erbij…

 3. Denise - Follow my footprints

  Vroeger altijd de Lonely Planet en soms de Rough Guide. Voor reizen niet te ver weg de Trotter. Daar was ik echt fan van! Capitool soms ook als ik meer wil weten en gewicht er niet toe doet, en voor trips van een paar dagen soms juist een klein Nederlands gidsje (vroeger Marco Polo en nu vaak ANWB Extra). De enige gids waar ik helaas elke keer een beetje teleurgesteld in ben is de 100%, hoe leuk ze ook lijken…
  O ja, en voor Te gast in heb ik zelf nog geschreven! Het verbaast me altijd dat zo weinig mensen ‘Te gast in…’ kennen. Als je echt iets over een land wil weten moet je dat lezen.

 4. Vanessa

  Op onze reis door Vietnam naast de Lonely Planet gids ook die van National Geographic meegenomen. Ze waren een goede aanvulling op elkaar waarbij de NatGeo gids ons toch wat minder toeristische dingen liet zien dan het wat commerciëlere LP.

+ Leave a Comment