Meteen naar de content

Autoverzekeringen: goed verzekerd op rondreis door Europa met je eigen auto

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reistips

Rondreizen met je eigen auto door Europa is ideaal; je bent flexibel, kunt lekker veel spullen meenemen en je hoeft niet urenlang te wachten op (drukke) vliegvelden. Daarnaast scheelt het ook nog eens veel geld, je hoeft namelijk geen auto te huren onderweg. Maar, voordat je op weg gaat, is het belangrijk om te begrijpen hoe autoverzekeringen werken in verschillende Europese landen. Alleen zo kun je zorgeloos op reis gaan.

griekse eilanden huurauto

Verplichte verzekeringen: de groene kaart

Allereerst is je auto verzekeren verplicht. Je moet in de meeste landen ook kunnen aantonen dat je auto verzekerd is, door middel een internationaal verzekeringsbewijs, ofwel: de groene kaart. Dit document toont aan dat jouw voertuig verzekerd is en voldoet aan de minimale wettelijke eisen in Europa. Overigens wordt de groene kaart tegenwoordig meestal op wit papier gedrukt, of je krijgt hem zelfs digitaal. Zorg in dat geval dat je goed leest of het land waar jij heenreist een digitaal verzekeringsbewijs voldoende is, of dat je hem geprint mee moet nemen. Sowieso is het handig om te checken wat de regels zijn van alle landen en regio’s waar je doorheen gaat rijden.

Soorten autoverzekering: begrijp je dekking

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten autoverzekeringen en dekkingen. De twee meest voorkomende zijn de WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) en de cascoverzekering. De WA-verzekering dekt de schade die is toegebracht aan anderen. De cascoverzekering is een verzekering die ook de schade dekt die je aan je eigen voertuig toebrengt. Controleer dus voor je op vakantie gaat even welke verzekering je hebt. Eventueel kun je je dekking dan nog aanpassen voor je vertrekt.

roadtrip tenerife

Tips bij het afsluiten van een goedkope autoverzekering

De juiste dekking is natuurlijk erg belangrijk wanneer je door Europa reist. Daarnaast is het voor iedereen natuurlijk van belang om goedkoop auto verzekeren. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor jou, zodat jij zo goedkoop mogelijk verzekerd op rondreis kan. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om verschillende verzekeraars te vergelijken. Hiermee kun je flink wat besparen! Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen risico te verhogen, daardoor gaat je premie omlaag. Verder is het handig om te bekijken of de verzekeraar van jouw keuze ook bundelkorting biedt wanneer je meerdere verzekeringen afsluit. Zorg er ook voor dat je je dekking goed afstemt op wat je nodig hebt. Zo kun je onnodige kosten voorkomen.

huurauto-tsjechie-roadtrip

Checklist voor je vakantie

  • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek je bestemming. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Wil je steden op een originele manier ontdekken? Boek een escape tour!
  • Voor sommige steden heb je een autovignet nodig. Regel deze eenvoudig online.

Aanvullende verzekeringen en pechhulp

Sommige Europese landen kunnen aanvullende verzekeringen vereisen. Denk daarbij aan een rechtsbijstandverzekering die juridische bijstand biedt na een ongeval. Pechhulp is ook zeker iets dat we aanraden. Mocht je te maken krijgen met autopech, dan ben je er in ieder geval verzekerd van dat er hulp voor jou langs de weg klaar zal staan. Kijk dus even goed na of je verzekerd bent voor deze aanvullingen.

Ken je autoverzekering

Wanneer je op reis gaat met de auto in Europa, is het heel belangrijk dat je weet hoe je verzekerd bent. Lees de voorwaarden van je autoverzekering dus kritisch door en kijk of je er helemaal klaar voor bent, of dat je nog iets aan moet passen. Zo is het natuurlijk belangrijk dat je Europese dekking hebt. Zorg er voor dat je alle benodigde documentatie bij je hebt, inclusief contactgegevens van je verzekeraar en een kopie van je polis.
Met deze tips kom je gelukkig al een heel eind, en kan je er voor zorgen dat je met een gerust hart kunt genieten van je prachtige rondreis door Europa. Nadat je je autoverzekering op orde hebt, kun je gaan beginnen met het inpakken van je tas. Geniet ervan!

roadtrip-plannen

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen