Meteen naar de content

Malakka: Een reis naar het historische hart van Maleisië

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Maleisië

Zuidoost-Azië

Malakka (of Melaka) ligt in het zuiden van Maleisië aan de Straat van Melaka op zo’n 80km van het Indonesische Sumatra. De stad speelde vroeger een belangrijke rol bij de specerijenhandel en werd bestuurd door Sumatra, Portugal, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig is het vooral de geschiedenis en straatkunst die bezoekers naar deze kuststad met een half miljoen inwoners brengt. Het hedendaagse Malakka is met recht een culturele mengelmoes te noemen: reis binnen deze UNESCO Werelderfgoed stad van Little India naar de Chinese steamboat restaurants, het Nederlandse Stadthuys en de Portugees-Maleise gemeenschap. Bezoek jij Malakka tijdens jouw reis door Maleisië? We delen tips voor de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doenin Malakka, Maleisië.

Malakka Maleisië

Een stukje geschiedenis van Melaka

Malakka’s geschiedenis is zoals die van een sprookje. De stad werd in 1396 gesticht door een prins van eiland Sumatra, die de naam Parameswara droeg. Hij was moslim en creëerde het Sultanaat van Melaka. Al snel werd het ogenschijnlijk kleine vissersdorp een belangrijke havenplaats door haar strategische ligging, waardoor in 1511 de Portugezen zich geroepen voelden om Malakka te bezetten. In 1641 namen de Nederlanders de macht over met behulp van de Sultan van Johor. Toen de VOC in 1799 viel, werd Melaka overgedragen aan de Britten. Tegenwoordig is de stad een multiculturele hotspot, die leeft van het veelal binnenlandse toerisme.

Malakka Maleisië

Malakka, een culturele mengelmoes in Maleisië

Naar schatting is 60% van de inwoners van Malakka, Maleisië Chinees, maar niemand weet het precies. Veel mensen hebben Portugese of Nederlandse voorouders of voorouders die via de scheepvaart uit China of India in de Straat van Melaka terecht zijn gekomen. De bevolkingsgroepen hebben door de eeuwen heen hun eigen cultuur gevormd, maar in wijken als Little India of China Town vind je nog steeds Indiase restaurants die thali’s serveren en Chinese tempels met lampionnen. De culturele diversiteit maakt Malakka tot een interessante bestemming voor foodies en architectuurliefhebbers.

Melaka

Checklist voor je reis naar Malakka, Maleisië

De fantastische streetart van Malakka

Als Malakka één verrassing kent, is het wel de fantastische streetart, die hier op bijna iedere straathoek te vinden is. Ook al staat Georgetown, Penang eigenlijk bekend als artistieke bestemming van Maleisië, kunstliefhebbers en fotografen mogen een bezoek aan Melaka ook zeker niet overslaan. De streetart in Malakka is dan ook een van de bezienswaardigheden van de plaats. De muurschilderingen zijn hier grover dan in Penang, maar zeker zo kleurig en passen goed in het straatbeeld. Neem in ieder geval een kijkje langs de rivieroever, in Jonker Street en bij Oerangutan Street.

Heerlijk eten in Little India

Wie op culinair gebied in Maleisië een uitstapje wil maken tijdens zijn of haar bezoek aan Malakka, hoeft maar een restaurantje in Little India, dat op een kilometer afstand van het Stadthuys ligt, binnen te lopen. Je krijgt hier een bijzonder gerecht voorgeschoteld: rijst op bananenblad met heerlijke spinazie- en linzenpasta. Naar wens kun je de maaltijd aankleden met een stuk gepekelde vis of een curry van kip. Het is een hele ervaring: Eet met je handen verse producten voor enkele euro’s in een overvol restaurant. Zeker een van de leuke dingen om te doen in Malakka! 

Een boottocht door het hart van Malakka

Erg leuk om te doen en een super toffe manier om een goede indruk van Malakka te krijgen in slechts een uurtje, is een boottocht over de rivier die naar zee stroomt. Vanaf het Stadthuys loop je langs de oever van de rivier richting centrum en kom je vanzelf het kantoor van Malakka River Cruise tegen. Hiervandaan vertrekken elk half uur bootjes die je in zo’n driekwartier, vergezeld van een audio-tour in het Engels voor 30 RM (ongeveer 8 euro), meenemen op een historische boottocht langs bastion Middelburg, het Stadthuys, de Kampung Hulu Moskee, de St. Francis Xavier kerk en heel veel kleurrijke muurschilderingen. In Malakka is het vaak heet, zo’n 35 graden, waardoor wandelen soms vermoeiend kan zijn. Een boottocht is een ideale manier om toch veel bezienswaardigheden van Malakka te zien en natuurlijk ook nog eens erg leuk om te doen.

Malakka Maleisië

Door ons geselecteerde accommodaties in Malakka

De mooiste moskee van Malakka

Masjid Selat, ofwel de Melaka Straits Mosque, ligt op het schiereiland van de stad Malakka en werd in 2006 gebouwd. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Malakka. Je kunt de moskee vanaf 09:00 uur ‘s ochtends gratis bezoeken, maar houdt wel rekening met de gebedstijden. Tijdens het gebed is de moskee alleen open voor moslims. Niet-moslims mogen gedurende andere momenten wel een kijkje nemen in de moskee, maar een deel van de gebedsruimte is afgeschermd, zodat mensen in alle rust kunnen bidden. Vanaf de achterkant van de moskee heb je een prachtig uitzicht op de Straat van Malakka.

Melaka

Kledingvoorschriften voor je bezoek aan de Moskee

Als je de moskee wilt bezoeken, dien je wel rekening te houden met kledingvoorschriften. Mannen moeten een lange broek dragen en een shirt dat hun schouders bedekt. Eventueel kunnen zij een omslagdoek krijgen bij de entree, voor mannen aan de rechterkant van de moskee. Vrouwen kunnen gebruik maken van de abaya’s (bedekkend gewaad tot op de grond) en hoofddoekjes die in de wasruimte aanwezig zijn. Ook wordt alle bezoekers gevraagd eerst hun schoenen uit te doen, voordat men het gebedshuis te betreedt.

Melaka

Praktische zaken rondom je bezoek aan Malakka, Maleisië

In Melaka is het ‘t hele jaar door warm. De temperaturen liggen tussen de 30 en 40 graden en de luchtvochtigheid is meestal hoog. Bereid je dus voor op hitte wanneer je naar deze prachtige stad in Maleisië afreist. Pinnen is makkelijk in Malakka, net als geld wisselen. Rond het Stadthuys zijn meerdere Money Changers te vinden.

Melaka

Hoe reis je naar Malakka, Maleisië?

Vanuit de Maleisië hoofdstad Kuala Lumpur reis je in 2 uur met een bus van Belima Express voor zo’n 3 euro naar het historische hart van Maleisië: Malakka. Deze bussen vertrekken van de Berepadu Selatan Terminal in KL en komen aan op Melaka Sentral. Het is ongeveer 150km van Kuala Lumpur naar Malakka. Ook vanuit Singapore gaan er bussen, die de pakweg 250km naar Malakka afleggen voor ongeveer 25 RM, 6 euro.

Tip: je kunt Malakka ook met een dagtour vanuit Kuala Lumpur bezoeken.

Hoe reis je binnen Malakka, Maleisië?

Het centrum van Malakka is vrij compact en de meeste afstanden vallen gemakkelijk te lopen. Als je door de hitte niet te veel wilt wandelen, kun je kiezen voor een boottochtje of voor een heel bijzondere fietsriksja, zoals je die hieronder ziet. Deze kitsch rijtuigen in Spiderman, Hello Kitty of Pikachu stijl zijn een ware hit onder Aziatische toeristen. Onder het mom ‘mooi kitsch is niet lelijk’ worden hier heel wat Instagram plaatjes geschoten en hebben veel fietskoetsen zelfs een stereo aan boord met bijvoorbeeld de Pokemon themasong. Spreek altijd duidelijk de prijs af voor je in een fietskoets stapt.

Melaka

banner hotels kuala lumpur

Meer informatie over veelzijdig Maleisië

Is je reis naar Malakka onderdeel van een langere reis door Maleisië? Bekijk dan onze drieweekse reisroute voor een rondreis Maleisië of onze tips voor Kuala Lumpur bezienswaardigheden. Combineer je jouw historische bezoek met luie stranddagen? Lees dan ons artikel over Langkawi of de Perhentian Islands. En lees ook eens onze tips voor het Taman Negara National Park als je op zoek bent naar prachtige natuur.

Reis je vanuit Melaka door naar Singapore? Dan heb je misschien interesse in de leukste Singapore bezienswaardigheden of de eilandjes bij Singapore.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen