Meteen naar de content

Met de slowboat over de Mekong van Thailand naar Laos

Esther Nijdam

Door Esther

Backpacken

Laos

Thailand

Zuidoost-Azië

Een ronkende motor, die nogal luidruchtig is als je er te dichtbij zit, gelach, geklets in verschillende talen, het water dat voorbij kabbelt en een landschap dat steeds verandert. De slowboat brengt je in twee dagen van Thailand naar Laos (of andersom). Een bijzondere ervaring waarbij je je twee dagen onttrekt uit het dagelijkse leven omringt door andere reizigers, geen internet, geen telefoon maar spelletjes, eindeloze gesprekken of gewoon uren voor je uit kijken.

Slowboat_Laos_Luang_Prabang

De slowboat: zo werkt het

De boot vertrekt dagelijks rond 11 uur van Chiang Khong naar Luang Prabang en doet er twee dagen over met een overnachting in Pakbeng. De eerste dag vaar je zo’n zeven uur en de tweede dag zes.

Route, tickets en kosten

Er zijn verschillende manieren om tickets voor de boot te boeken, je kunt dit zelfstandig doen of via een reisbureau. Zelf kocht in mijn ticket in Chiang Khong, Thailand bij het hostel waar ik verbleef. Zij regelden een shuttle naar de grensovergang en vanaf daar naar de boot. Hier betaal je zo’n 37 euro voor. Daarbij komen nog de kosten voor je visum die je aan de grens koopt. Kosten voor een visum bedragen 30 dollar, aan de grens kan je pinnen en geld wisselen.

Slowboat_Loas_Thailand_Mekong

Hoe kom je in Chiang Khong

Vanuit zowel Chiang Mai, Chaing Rai en Pai vertrekken er dagelijks bussen naar Chiang Khong. Een kaartje koop je voor enkele euro’s. Bij je hostel/hotel weten ze meestal wel hoe laat de bussen vertrekken en vanaf welk station ze gaan. Zelf heb ik de bus genomen vanuit Chiang Mai, deze doet er ongeveer zes uur over en komt in de middag aan in Chiang Khong. Omdat de boot alleen in de ochtend vertrekt verblijf je een nachtje in Chiang Khong. Hier zitten verschillende hostels die tickets voor de boot verkopen inclusief transfer van en naar de grens.

Mocht je dit liever al van te voren hebben geregeld, bijvoorbeeld vanwege drukte in het hoogseizoen, dan kan je zowel in Chiang Mai, Chiang Rai of Pai alles laten organiseren, met een bus vertrek je vanuit je hostel naar Chiang Khong waar een overnachting is geregeld, de volgende dag wordt je met een shuttle naar de grens gebracht en vanaf daar naar de bus. Echter is het zelf regelen erg eenvoudig en scheelt dit je enkele euro’s.

Door ons geselecteerde accommodaties in Chiang Khong:

Vertrek van de slowboat in Chiang Khong: het meest noordelijks stadje in Thailand

Chiang Khong is niet meer dan een grensstadje tussen Thailand en Laos, waar toeristen alleen komen voor de slowboat. Het stadje kent één lange straat waar vrijwel alle hostels, bars en restaurants aan zitten waar je lekker kan eten en alvast kennismaakt met je medereizigers.

Slowboat_Laos_Thailand_Mekong_Chiang_Khong

Van Chiang Khong naar Pakbeng

Terwijl de boten klaar liggen is er veel bedrijvigheid aan de kant. Er worden diverse spullen ingeladen; van bagage tot eten. Verkopers die broodjes en andere etenswaren voor onderweg aan je proberen te verkopen. Tasjes gevuld met ijs en bier gaan als zoete koek over de toonbank. Op de boot is eten en drinken te koop, maar daar betaal je twee keer zoveel als aan land. De meeste mensen kopen dus alles in net voordat ze op de boot stappen. Het aan boord gaan van de boot is een chaotische bedoeling. Iedereen wil het liefst zo snel mogelijk aan boord omdat niemand naast de machinekamer wil zitten vanwege de herrie die de motor maakt. Van oude autobanken zijn rijen zitjes gemaakt met in het midden een gangpad. Zodra iedereen aan boord is en alle spullen zijn ingeladen vertrekt de boot rond 11 uur. De eerste biertjes worden geopend, stoelen worden verschoven, na een uur is er niets meer over van de rijen en zit iedereen in kringen bij elkaar. Er worden spelletjes gespeeld, verhalen uitgewisseld en natuurlijk heel veel tips over wie waar is geweest; een typische reizigers setting.

Slowboat_Laos_Luang_Prabang_Ervaring_Boot

Over de Mekong

De boot vaart gestaag over de Mekong en passeert onderweg verschillende dorpjes waar kindjes langs de kant staan te zwaaien. Het landschap is groen, weelderig en verandert om de zoveel tijd. Onderweg stopt de boot een aantal keer om lokale mensen van en aan boord te laten. Aan het eind van de dag, rond 18:00r komt de boot aan in Pakbeng.

Slowboat_Laos_Thailand_Mekong_Ervaring_Sfeer

Pakbeng: een welkome afwisseling na een dag op de boot

Pakbeng is een klein dorpje dat leeft van het toerisme. Hier heb je keuze uit ontzettend veel hostels die verspreid liggen over het dorp. Zodra je voet aan wal zet wordt het ene na het andere hostel aangeboden. Je kunt echter ook zelf een stukje lopen en op je gemak naar iets op zoek gaan, de prijzen liggen allemaal redelijk dicht bij elkaar, voor een kamer betaal je zo’n 10 euro per nacht.

Pakbeng heeft naast de grote hoeveelheid hostels ook enorm veel restaurantjes. Ook hier geldt, iedereen probeert je naar binnen te lokken. In Pakbeng zit één bar genaamd “Happy Bar” die bekend staat om haar leuke feestjes en als ontmoetingsplek om met je medereizigers de avond af te sluiten.

Slowboat_Laos_Luang_Prabang_Ervaring_Zongsondergang

Van Pakbeng naar Luang Prabang

Daar waar de boot de eerste dag erg luidruchtig was is de sfeer verandert naar een timide setting waar de meesten met kleine oogjes en een lichte kater van de Loa Whisky aan boord zitten. De boot doet er zes uur over tot aan Luang Prabang. Met de niet al te comfortabele zitjes en vermoeidheid van het korte nachtje is het best een lange zit. In de middag komt de boot langzaam aan weer tot leven en herhaalt het ritueel van dag één zich. Natuurlijk is niet elke boot een partyboot, het ligt geheel aan je gezelschap, maar de slowboat staat er wel om bekend.

Slowboat_Laos_Luang_Prabang_Ervaring_Onderweg

Wanneer de boot aankomt in Luang Prabang word je opgewacht door tuktuk drivers die je maar al te graag naar een hostel brengen, wederom kun je hier ook best zelf een klein stukje lopen of met een groepje een tuktuk delen en in Luang Prabang een hostel zoeken.

Luang Prabang: een prachtige stad met Franse invloeden

Luang Prabang is een historisch stadje met prachtige huizen in oud Franse koloniale stijl. De stad staat bekend om haar Franse invloeden die je niet alleen terugziet in de huizen maar ook in haar gastronomie. Met gemak breng je een aantal dagen door in en rondom Luang Prabang. Het stadje zelf kent verschillende bezienswaardigheden zoals tempels, een levendige avondmarkt en het geven van almen aan de monniken. Een ritueel dat zich dagelijks afspeelt in de vroege ochtend, waarbij lokale mensen op straat zitten met rijst om aan de monniken te geven. Als je deel wilt nemen aan dit ritueel, wees dan sensitief voor de lokale gebruiken, normen en waarden. Het ritueel speelt zich in stilte af, foto’s maken mag, maar op gepaste afstand.

Slowboat_Laos_Luang_Prabang_Ervaring_Stad_Franse_InvloedenSlowboat_Laos_Luang_Prabang_Ervaring_Stad_Monniken

De watervallen van Luang Prabang

Een must do in Luang Prabang is een bezoek aan de watervallen op zo’n 20 kilometer van de stad. Huur een scooter en rijd langs prachtige wegen met de Mekong aan je zijde. Daarnaast kun je vanuit Luang Prabang verschillende meerdaagse excursies boeken zoals hikes of mountainbiken in de binnenlanden van Laos.

Slowboat_Laos_Luang_Prabang_Ervaring_Waterval_Luang_Prabang

Verder reizen vanuit Luang Prabang

Vanuit Luang Prabang zijn er verschillende mogelijkheden om verder te reizen. Er is een vliegveld vanwaar meerdere keren per week vluchten naar buurlanden als Thailand en Cambodja gaan. Daarnaast vertrekken er dagelijks bussen naar verschillende bestemmingen in Laos zoals Vang Vieng en Vientiane.

2 reacties

  • Vincent Schutte 30 december 2017 - 13:27

    Wij deden deze tocht, als onderdeel van onze driemaandse reis door ZO Azië, met ons gezin, bestaande uit mijzelf, mijn vrouw en onze twee zoontjes van 4 en 2 jaar oud. Omdat ik de chaos van de back-packers boot wilde voorkomen boekten wij een slow boot inclusief lunch, gids, excursies onderweg en een fijn hotel in Pakbeng. Zeker, een wat luxere variant, maar voor ons veel geschikter. Er was ruimte op de boot voor zo’n 40 personen. We waren met zijn achten in totaal. Plus de schipper en zijn vrouw, moeder en twee zoons. Heel gezellig en super relaxed. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor te vinden op internet, maar lokaal is het makkelijker uit te zoeken, enkele dagen van tevoren. Wij werden goed geholpen door de Nederlandse eigenaar van de Chiang Rai homestay. Het vervoer naar Chiang Khong en de hotelovernachting aldaar was ook allemaal bij de prijs inbegrepen. Al met al een stuk goedkoper dan met het vliegtuig!

  • Kelshey van der Heide 8 oktober 2019 - 15:16

    Hi! Even een vraagje, wij zijn van plan om volgende week met de slowboat naar Laos te gaan. Alleen hoe gaat het precies met het oversteken bij de grens? Aangezien Chiang Khong nog in Thailand ligt, vragen wij af hoe dit precies in zijn werk gaat. Groetjes Kelshey & Gijs

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen