Meteen naar de content

Bali tempel guide

janneke dijkhuis

Door Janneke

Bali

Indonesië

Het is een super populaire reisbestemming en we schreven er al meerdere blogs over Bali. Maar hoe zit het nu precies met die 6.000 tempels die het eiland kent? De meeste Balinezen zijn Hindoeïstisch en de straten worden dan ook gekleurd door offerbakjes en wierook. Tempels vind je op iedere straathoek, maar welke zijn nu de moeite waard om te bezoeken? In deze tempel guide geven we je een aantal tips die je door de tempel jungle van Bali kunnen helpen! Dit zijn de mooiste tempels op Bali.

Lees onze blogs met 30 bezienswaardigheden bali en onze reisroute voor een rondreis Bali.

Het eiland van de goden

Bali is een hindoeïstisch eiland, het eiland van de goden noemen veel mensen het ook wel. Er zijn vele feestdagen waar goden en voorvaderen geëerd worden. Elke 210 dagen wordt gevierd dat het goede het kwade overwint (Galungan). Hindoes geloven dat voorvaderen naar de aarde komen tijdens Galungan en daarom wordt het eiland elke 210 dagen feestelijk aangekleed. De laatste dag van de 10 dagen durende Galungan heet ‘Kuningan’. De voorvaderen keren terug naar de hemel op deze dag. Kuningan is een speciale dag; mannen en vrouwen gaan in traditionele kleding de straat op, tempels zijn extra versierd, overal zijn ceremonies en de vrouwen zijn dagen met de voorbereidingen bezig: offer bakjes maken en het eten voorbereiden. Galungan en Kuningan zijn twee voorbeelden van belangrijke Balinese Hindoe feestdagen, er zijn er nog veel meer en juist rondom deze dagen is het extra speciaal om tempels te bezoeken omdat ze vaak mooi zijn aangekleed en de locals in traditionele kleding rond lopen.

indonesie-bali-ceremonie-strand

De tempels van Bali

Om te voorkomen dat je aan het einde van je reis naar Bali ‘templed out’ bent, hebben we een mooie lijst voor je samengesteld die je wat houvast kan geven. Overal waar je op Bali komt zie je tempels, of Pura’s zoals de Balinezen het noemen. Huizen, restaurants, hotels, midden op straat; overal staan tempels. Veel tempels zijn klein en je besteedt er als reiziger nauwelijks aandacht aan. Maar er zijn zeker veel tempels meer dan de moeite waard om te bezoeken. Tip: neem een sarong (of bijvoorbeeld een hamamdoek) mee, want voor alle tempel bezoeken geldt dat je benen en schouders moet bedekken.

indonesie-bali-tempel-offer

Pura Luhur Uluwatu

Als je in het zuidelijkste puntje van Bali bent, is de kans groot dat je of een skilled surfer bent of je vindt het leuk om naar de kundige surfers te kijken. De belangrijkste trekpleister zijn namelijk ‘the waves of Uluwatu’. Maar Pura Lahur Uluwatu is ook zeker de moeite waard. De tempel staat bovenop een klif, bij hoogtij hoor je de golven breken op de rotsen. Het mooiste moment om de tempel te bezoeken is tijdens zonsondergang. Goed om te weten: er lopen een aantal brutale apen bij de tempel. Sierraden en eten en drinken goed opbergen dus!

Kecak dans bij de Uluwatu tempel

Elke dag wordt de Kecak dans uitgevoerd bij Pura Uluwatu terwijl de zon onder gaat. Een dans van rituelen die die ook wel de vuurdans  genoemd wordt. De dans wordt uitgevoerd door mannen en verteld (een deel van) het verhaal van Ramayana. Er worden geen instrumenten gebruikt maar de performers maken ritmische geluiden; ‘chak-chak’ op verschillende tempo’s en tonen waardoor er een ritme ontstaat die tot trance moet leiden. Toeschouwers zitten in een grote kring rondom het schouwspel.  De voorstelling wordt afgesloten met een vuurdans. De voorstelling wordt uitgevoerd voor toeristen, maar is desondanks zeker de moeite waard om te bezoeken in combinatie met een bezoek aan de tempel.

Pura Tanah Lot

Ook aan het water, maar een stuk noordelijker dan Pura Lahur Uluwatu, ligt Pura Tanah Lot. Of nou ja, bij hoogtij kun je de tempel alleen met een bootje bezoeken. Bij laagtij kun je naar de tempel lopen. De tempel ligt dus niet aan maar IN het water, gebouwd op een rots. Dat is precies de reden dat deze tempel niet in je Bali bezoek mag ontbreken want het levert super mooie foto’s op. Vooral bij zonsondergang omdat ook de Tanah Lot tempel aan de westkust van het eiland ligt en deze kant de mooiste sunsets kent. Je kunt als toerist de tempel niet betreden, je kunt alleen rondom de tempel lopen wat zeker de moeite waard is voor een toffe foto!

indonesie-bali-tanah-lot-tempel indonesie-bali-pura-tanah-lot

De moedertempel: Pura Besakih

De grootste tempel op het eiland is Pura Besakih. Een artistiek en uniek tempel complex welke uit 86 kleine tempeltjes bestaat. Gebouwd op zo’n 1000 meter hoogte op Mt. Agung met prachtige uitzichten over rijstvelden, bossen en bergen. Overbodig om te zeggen dat dit een must-visit is! Bereid je voor op traplopen, veel traplopen. Waarom Besakih bezoeken, het is de grootste tempel op het eiland, de Balinezen noemen het de moeder tempel. Dat alleen al maakt het een sight die je gezien moet hebben. De adembenemende omgeving en de prachtige pagodes zijn een bonus die ook nog eens mooie kiekjes op leveren.

indonesie-bali-moeder-tempel-besakihindonesie-bali-besakih-hindu-tempel

Pura Tirta Empul

Vanuit Ubud rijd je in ongeveer een half uur naar Tampak Siring. Een klein dorpje waar de Tirta Empul tempel zich bevindt. Zelf vind ik dit de leukste tempel omdat je meer doet dan alleen een tempel bekijken. Tenminste, als je een nat pak wilt. Je kunt namelijk het water in om je te reinigen met heilig water. Het water in de tempel wordt gebruikt voor een grondige spirituele reiniging. Je wast negatieve energie weg, maakt je schoon om welvaart te ontvangen en je reinigt lichaam en geest. Laten we eerlijk zijn, dat is een belevenis ansich en dat is dan ook precies de reden waarom je deze tempel op je ‘to do’ lijstje moet zetten.

indonesie-bali-tirta-empul-tampak-siring

Pura Taman Ayun

Wanneer je het zuiden verruilt voor het noorden, dan is een stop bij de prachtige tuinen van de Pura Taman Ayun zeker de moeite waard. Een prachtige tuin dus (Taman Ayun betekent letterlijk mooie tuin) met super mooie pagodes die kenmerkend zijn voor Pura Taman Ayun. De tempel is gebouwd in nagedachtenis aan de vorsten die de regio Mengwi heersten, lang geleden in 1634. Verspreid door de groene tuin liggen waterfonteintjes en tropische planten. De tempel zelf is omringd door kanalen en kun je middels een brug bereiken. Waarom de Taman Ayun tempel bezoeken? Omdat het echt een super mooie tempel is waar je zo een uurtje kunt ‘verliezen’ door te dwalen door de tuinen van deze prachtige pura.

indonesie-bali-taman-ayun-tempel

Pura Ulun Danu Bratan

In het prachtige noorden van het eiland, aan het Bratan meer ligt de Ulun Danu tempel. Een prachtige tempel met sierlijke gebouwen. Omdat het op 1200 meter hoogte ligt tussen de bergen hangt er vaak een mistbank die het uitzicht belemmert. Maar wanneer deze mist optrekt, wouw! Wat een grandioos mooie uitzichten. Naast het krater meer Bratan liggen ook de kratermeren Buyan en Tamblingan in deze omgeving. Waarom de Ulun Danu tempel bezoeken? Omdat het een perfecte tempel is om te combineren met een hike trip in het noorden. Maar ook de prachtige uitzichten en de fotogenieke pagodes zijn de moeite waard.

indonesie-bali-ulun-danu-water-tempel

OVERNACHTEN IN BALI: TIPS VOOR ACCOMODATIES

Ga je naar Bali en ben je op zoek naar tips om te overnachten in Bali? Natuurlijk hangt de keuze voor een accommodatie af van je budget en wensen, daarom zetten we een aantal accommodaties in Bali op een rij.

BUDGETACCOMMODATIES OF HOSTELS IN Bali

Voor de budgetreiziger of soloreiziger is een hostel of Guesthouse in Bali een goede keuze, deze vind je in alle populaire plekken. Onze favorieten zijn in Sanur Ning Homestay, in Ubud Jero di Bisma Hostel en in Canggu is Wave Hunters Surf Camp een goede optie.

Ning Homestay in Sanur

HOTELS OF KLEINSCHALIGE ACCOMMODATIES IN BALI

Reis je samen en kies je liever voor een tweepersoonskamer in Bali? Of wil je op bepaalde plekken gewoon wat meer luxe en privacy? Dan is een kleinschalige accommodatie met goede prijs kwaliteitverhouding niet heel lastig te vinden. Bali barst van de accommodatie mogelijkheden, je ziet bijna door de bomen het bos niet meer. Een snelle zoektocht op de verschillende boekingsplatformen laat zien dat er veel accommodaties met hoge scores zijn met maar een stuk of 7 reviews. Dit zijn natuurlijk nieuwe accommodaties en die scores zeggen nagenoeg niets. Er is dus iets meer research voor nodig om de gems er tussenuit te plukken. Om je een beetje op weg te helpen zijn dit onze aanraders:  Koji Garden Huts op Lembongan, Orong Villas op Gili Air, Jukung Guest House in Sanur, The Kampung in Amed, Villa Karma Loka in Sidemen en Lesong Hotel Munduk. Omdat dit toch wel, naar onze mening, de leukste accommodaties zijn in de categorie betaalbare kleinschalige accommodaties raden we je aan om op tijd te reserveren om te voorkomen dat het vol is geboekt.

Lesong Hotel in Munduk

LUXE ACCOMMODATIES IN bali

Zelfs de meest voordelige accommodaties op Bali hebben vaak een super fijne, authentieke uitstraling. Mocht je jezelf toch graag willen verwennen met meer luxe dan mag een fantastische boetiek accommodatie in je verblijf eigenlijk niet ontbreken. Onze absolute favoriet ligt verscholen in het oosten van Bali, vlakbij white sand beach (ook wel Virgin Beach genoemd): Villa Flow. Maar ook voor de surf en yoga liefhebber hebben we een super tip: Komune Resort in Keramas. Naast surf en yoga heeft Komune een hippe beach club waar je heerlijk bij het zwembad kunt loungen. Wil je een echte exclusieve ervaring dan raden we Sang Giri Mountain Tent aan wat tussen de rijstvelden en in de jungle in het hart van het eiland ligt.Ook hier geldt: reserveer je accommodatie op tijd!

Villa Flow in Seraya

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen