Verken de highlights van Zwitserland per trein


Een weekje treinen in Zwitserland, het is misschien wat kort maar het kan! Ik bezocht een Zwitsers vriendinnetje die mij een week meenam naar al haar bijzondere plekken per trein. Als je deze treinreis ook gaat doen, moet je er wel op rekenen dat je ook echt veel in de trein zit. Maar de trein is hierbij niet alleen een vervoersmiddel, maar een onderdeel van de reis. Je rijdt langs meren, door tunnels, over bruggen en beklimt bergen, kortom: een prachtige treinreis door Zwitserland.

treinroute-zwitserland

1. Bekijk de Matterhorn

Treinstation: Zermatt

Zermatt is een bekend wintersportdorp waar je zelfs in de zomer kunt skiën en snowboarden. De omgeving trekt ook veel hikers aan met de voornaamste reden, het zien van de Matterhorn. Je kunt de top (4478m), met helder weer, zien vanuit het dorp. Het is niet de hoogste berg in Zwitserland maar door de piramidevorm wel een icoon voor het land.

Zwitserland_Zermatt Zwitserland_Zermatt_trail

2. Loop over de langste hangbrug van Europa

Treinstation Randa

Nog maar net open en ik had het geluk om de oversteek te mogen maken over de langste hangbrug van Europa. De brug is bijna 500 m lang en 85 m hoog. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht. Ik maakte een tweedaagse hike, maar het is in dit gebied ook mogelijk om meerdere dagen of alleen één dag te wandelen en de brug te bekijken. De tweedaagse hike ‘de Europaweg’ kun je maken van Grächen naar Zermatt. Je kunt slapen in de Europahütte.

Zwitserland_hangbrug Zwitserland_Europaweg_Steenbok

3. Zwem in de Caumasee in Flims

Treinstation: Chur (neem de bus naar Flims)

Op loopafstand van het dorp ligt de Caumasee. Een prachtig helderblauw meer waar je heerlijk kunt zwemmen in de zomer. Een lekkere verkoeling na een lange wandeling of mountainbiketocht door de omliggende bergen. Flims (en Laax) zijn bekend om de goede wintersportomstandigheden, maar ook in de zomer is deze omgeving prachtig en je kunt tal van outdoor activiteiten beoefenen.

Zwitserland_Flims_CaumaseeZwitserland_Flims

4. Op stap in Zurich

Treinstation: Zurich Centraal en Zurich Hardbrükke

Zurich ligt in het midden van Zwitserland. De stad ligt aan een groot meer waar je zomers heerlijk kunt zwemmen en watersporten beoefenen. In de winter bieden de omliggende bergen veel wintersportmogelijkheden. In het centrum zijn veel (internationale) winkels gevestigd en er zijn tal van musea en galerieën. Zurich is tevens het zakencentrum van het land. Er is een actieve clubscene en elk jaar wordt de bekende Streetparade georganiseerd. In deze stad kun je je dus 24 uur per dag vermaken.

Zwitserland_Zurich_meer

Houd je van urban cultuur? Bezoek dan het gebied rondom station Hardbrükke. Hier vind je een citywave, containerdorp en een oud viaduct waaronder verschillende designwinkel zijn gevestigd.

Zwitserland_Zurich_Freitag Zwitserland_Zurich_Viadukt

5. Bekijk het historisch centrum van Bern

Treinstation: Bern

Bern is de hoofdstad van Zwitserland. Midden door de stad loopt rivier de Aare, waar veel mensen zomers in zwemmen of langs de oevers recreëren. De binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt er winkels met een overdekte promenade, veel historische gebouwen en pleinen waar je kunt relaxen. Het kenmerk van de stad is de Beer. Deze zie je terugkomen op vlaggen en er is in het centrum een berenkuil. Bern is een ‘easy going’ stad, er hangt een relaxte vibe. Zomers wordt er veel georganiseerd, zoals het muziek straatfestival in augustus.

Zwitserland_Bern

6. Ga naar de grootste watervallen van Europa

Treinstation: Schaffhausen

Schaffhausen ligt in het noorden van Zwitserland aan de grens met Duitsland. De stad staat bekend om de grootste watervallen van Europa, de Rheinfall. Vanaf het centrum kun je in een uurtje langs de rivier naar de watervallen lopen. Ook het centrum van Schaffhausen is een bezoekje waard. Midden in het centrum vind je vesting Munot, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Zwitserland_Schaffhausen_RheinfallZwitserland_Schaffhausen

Ook een treinreis door Zwitserland maken?

Wil jij ook een week met de trein door Zwitserland reizen? Check dan alle treinkaarten en bekijk vooraf wat voor jou de goedkoopste optie is. Zelf heb ik gekozen voor een 8-daagse treinkaart. Met deze kaart kun je onbeperkt reizen met de trein, bus en boot door heel Zwitserland voor ongeveer 340 euro. Reis je kortere afstanden dan kun je kiezen voor losse kaartjes of een kortingskaart voor 120 euro waarmee je op al je kaartjes 50% korting krijgt. Deze is niet geldig in de bus of boot.

Zwitserland_trein

Praktische informatie over Zwitserland

Zwitserland ligt in Europa, maar behoort niet tot de Europese Unie. Je betaalt hier dan ook niet met de Euro, maar met de Zwitserse Frank. Zwitserland is duur, een koffie kost ongeveer 5 á 6 euro. In Zwitserland zijn ook de meeste internetbundels niet geldig. Check dit dus even van tevoren bij je telefoonmaatschappij.

+ There are no comments

Add yours