Met de fiets de Mont Ventoux op!


De Kale Berg. Voor velen klinkt het misschien als een verzonnen naam uit mijn fantasyboek, maar bij menig wielrenner zullen de knieën als rietjes beginnen te beven bij het horen van deze drie woorden. Aan de bijnaam van de Mont Ventoux is namelijk niks verzonnen, en aan de horror-verhalen die over de beklimming van deze beruchte berg de ronde doen al helemaal niet. Tijd dus om de schoenen vast de klikken en Frankrijk eens op twee wielen te verkennen!

Mont Ventoux

De Kale Berg

De Mont Ventoux dus. Een inactieve vulkaan in het zuiden van Frankrijk van 1912 meter hoog. Ziet er van een afstandje niet eens zo erg uit om te beklimmen, maar de realiteit is anders. De Ventoux wordt door veel mensen gezien als de zwaarste berg van Frankrijk, misschien wel van Europa, puur omdat er geen rust in te vinden is. Geen vlakke stukken, geen kans om bij te komen. De Mont Ventoux betekent alleen maar klimmen op vol vermogen. En oja… hij is laaaang. Ruim 23 kilometer. Bijna twee keer Alpe d'Huez dus…

Mount Ventoux op de fiets

Naar boven via Bédoin, Malaucène of Sault

Je kunt de Mont Ventoux op de racefiets via drie wegen beklimmen. De weg vanuit Sault is het minst zwaar, omdat Sault (760 meter) een stuk hoger ligt dan Bédoin en Malaucène en je dus minder hoeft te klimmen. De weg vanuit Malaucène heeft de steilste stukken (zoals een stuk van 4 kilometer variërend van 10% tot 12% waar géén einde aan lijkt te komen…), maar heeft ook vlakkere stukken waar je wat bij kunt komen. De weg vanuit Bédoin heeft die rustmomenten niet en daarom wordt deze beklimming als de zwaarste en dus als de “echte” beklimming gezien. Durf jij het aan om alle drie de beklimmingen op één dag te doen? Dan ben je officieus een Cinglé du Mont Ventoux: een gek van de Mont Ventoux!

Mont Ventoux by Night

De beklimming van de Mont Ventoux

Heb je de droom of misschien zelfs het voornemen om de Mont Ventoux ooit een keer met de fiets te trotseren? Dan kun je hieronder alvast een beetje proeven aan de beklimming vanuit Bédoin…

1 - Mount Ventoux op de fiets

Zo staat bijna iedereen erbij, in het dorpje Bédoin. Nog een dikke 22 kilometer te gaan en nog ruim 1600 hoogtemeters te overbruggen…

2 - Mount Ventoux op de fiets

Het eerste stuk door de wijngaarden buiten Bédoin valt wel mee. Het uitzicht is nog mooi, de weg nog breed en gelukkig nog niet al te steil.

2,5 - Mont Ventoux op de fiets

Maar opeens is daar een haarspeldbocht en krul je “het bos” in. Het bos is het zwaarste gedeelte van de beklimming van de Mont Ventoux. Een dikke 1o kilometer met een minimale stijging van 9%. Dat wordt afzien…

3 - Mount Ventoux op de fiets

Na een kilometer of 7 door het bos kom je op een wat openere plek met mooi uitzicht naar de top. Zit je stuk, branden die benen en verlang je naar een stop? Dan kun je die hier even houden!

4 - Mount Ventoux op de fiets

Eenmaal voorbij Chalet Reynard (een hotel op 6,5 kilometer van de top) wordt de weg iets minder steil, maar wordt tegelijk benadrukt hoe ver je nog moet…

5 - Mount Ventoux op de fiets

De bochten naar de top maken het pittig, maar na elke draai ben je weer iets dichterbij. Nog even volhouden en je bent er! Gefeliciteerd!!

Avignon, Venasque en de Gorges de la Nesque

Mocht je naar zuid Frankrijk afreizen om de Kale Berg te beklimmen, staar je dan niet blind op alleen de Mont Ventoux. De omgeving is fantastisch met prachtige oude steden zoals Avignon, pittoreske kleine bergdorpjes zoals Venasque en daarnaast nog veel meer natuurschoon zoals de Dentelles de Montmirail en de Gorges de la Nesque.

Halve brug van Avignon Venasque Zuid Frankrijk Gorges de la Nesque Vaucluse gezien vanaf de Mont Ventoux

Zuid Frankrijk op z'n best!

Rondom de Mont Ventoux ervaar je Frankrijk op z'n best. De gezellige dorpjes, de prachtige natuur, de authentieke Franse levensstijl: je vindt het hier allemaal. Dus ook voor mensen die geen zin hebben om twee uur te zwoegen op twee dunne wieltjes, is een bezoek aan dit gebied meer dan aan te raden.

Zonsopkomst boven de Mont Ventoux

2 Comments

Add yours
  1. Rolf

    Leuke blog ! De Mont Ventoux is een geweldige uitdaging en Bedoin naast startpunt ook een geweldig dorpje. Naast Ventoux van Bert wagendorp zijn de romans van Martin Thijssen ( De Ventoux als stille getuige ) een echter aanrader als je de streek bezoekt.

+ Leave a Comment