Wandelvakantie Oostenrijk: tips voor het maken van een huttentocht


Denk je dat een strandvakantie pure ontspanning is? Dan ben je misschien nog nooit op wandelvakantie in Oostenrijk geweest! De oneindige berglandschappen, frisse berglucht en de hele dag actief bezig zijn, zijn de ingrediënten om je hoofd helemaal leeg te maken. Al wandelend door het schitterende landschap kom je pas echt helemaal te rust. En of je nu hoge toppen beklimt tijdens een meerdaagse huttentocht of easy going hikes maakt, een wandelvakantie in Oostenrijk is puur genieten! Oostenrijk is een bestemming die zich bij uitstek leent voor zowel ervaren hikers als beginners. Er zijn talloze meerdaagse huttentochten te lopen, zelfs als je dit nooit eerder gedaan hebt. Zo’n meerdaagse wandeltocht door de bergen is dé manier om een gebied te voet te verkennen. Maar wat als je dit nooit eerder gedaan hebt, waar moet je dan beginnen? En hoe plan je eigenlijk zo’n wandelvakantie in Oostenrijk? Om je hierbij te helpen delen we praktische informatie en handige tips voor wandelen in Oostenrijk en het maken van een huttentocht.

alpe-adria-trail-oostenrijk

Wandelen in Oostenrijk iets voor jou?

Denk jij er al lange tijd over om een keer te gaan wandelen in Oostenrijk? Ik kan het iedereen aanraden. Of je nu begint met lichte wandelingen of flink wat hoogtemeters gaat maken. Met onderstaande tips hoop ik in ieder geval een drempel bij je weg te nemen en gewoon die wandelvakantie in Oostenrijk te plannen! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met een wandelvakantie, maar dat eigenlijk wel een keer zouden willen doen, alleen niet goed weten waar te beginnen. Ik heb het artikel toegespitst op Oostenrijk, omdat ik daar door de jaren heen meerdere huttentochten heb gelopen, zowel in mijn jeugd als de laatste jaren. Voor andere Alpenlanden zal ongeveer hetzelfde gelden, maar de berghutten kunnen mogelijk wat verschillen. Maar in basis kun je de tips uit dit artikel ook gebruiken voor (meerdaagse) hikes in andere berggebieden, eventueel ook buiten Europa.

wandelen oostenrijk vorarlberg

Welk gebied kies je voor jouw wandelvakantie in Oostenrijk?

Tirol is natuurlijk het meest bekende gebied in de Alpen, maar ook buiten Tirol kun je een prachtige wandelvakantie plannen. Eigenlijk is heel Oostenrijk geschikt voor wie wil gaan bergwandelen. Het is slim om één regio te kiezen waar jij op vakantie gaat. Bijvoorbeeld het Ötztal, Kitzbühuler Alpen, VorarlbergKärnten, Hohe Tauern of het Zillertal, om er slechts een paar te noemen. Je kunt één plaats als uitvalsbasis gebruiken, bijvoorbeeld door daar een camping of appartement te boeken, en van daaruit verschillende dagtochten en/of korte meerdaagse tochten te maken. Maar je kunt ook jouw wandelvakantie in Oostenrijk aan één huttentocht besteden en dus met bagage door een gebied trekken van berghut naar berghut. Welk gebied jij kiest voor als je gaat wandelen in Oostenrijk, hangt af van wat je zoekt. Er zijn gebieden die wat glooiender zijn en daarmee ideaal voor de beginnende hiker en er zijn ruigere gebieden met hoge bergtoppen en uitdagende trails. Maar zelfs in de hoge gebieden kun je als beginner terecht, want Oostenrijk kent een groot netwerk aan gondels die jou naar boven kunnen brengen. Zo kun je de hike iets minder zwaar maken.

vorarlberg-oostenrijk

Wandelroutes in Oostenrijk kiezen

Eén van de redenen waarom Oostenrijk zo’n uitgelezen bestemming is voor een wandelvakantie is de zeer goede en uitgebreide informatievoorziening vanuit de VVV’s. Naar welk gebied in Oostenrijk je ook afreist, stap de VVV ter plaatse binnen en je krijgt alle informatie die je nodig hebt. Het is handig om bij aankomst (of vooraf online) een goede wandelkaart aan te schaffen van het gebied waar jij gaat bergwandelen. De wandelkaart gebruik je om routes uit te stippelen. Er zijn tegenwoordig ook goede apps te vinden waarmee je dit kunt doen. De meeste berggidsen in Oostenrijk gebruiken de app Bergfex tochten & GPS tracking (download: IOS of Android). Wil je vooraf online routes uitstippelen? Dan is de website van het Oostenrijks toerisme bureau een goede site om al jouw informatie in te winnen. Ook de afzonderlijke regio’s in Oostenrijk hebben hun eigen website waar je alle informatie over de wandelroutes vindt. Vanuit het Oostenrijks toerisme bureau wordt hier ook naar gelinkt.

zomer-kitzbuhel-oostenrijk-hiken

Bewegwijzering wandelroutes in Oostenrijk

Alle wandelroutes in Oostenrijk zijn met rood-witte verf gemarkeerd. Zo weet je altijd of je je nog op een officiële hiking trail begeeft. Alle berghutten en andere belangrijke herkenningspunten staan met bordjes aangegeven. Ook belangrijke wandelroutes staan goed met bordjes aangegeven. Tijdens een huttentocht loop je van hut naar hut en volg je dus de bewegwijzering naar jouw eerstvolgende berghut. Verdwalen in Oostenrijk doe je dan ook niet snel. Op de bordjes staat ook altijd aangegeven hoeveel uur het nog lopen is naar het punt van bestemming. Hou er rekening mee dat deze tijden zonder pauzes zijn gerekend, over het algemeen kun je er dus nog wat tijd bij optellen, afhankelijk van jouw wandeltempo.

wandelroutes-oostenrijk-bewegwijzering-otztal-trek

Een huttentocht in Oostenrijk maken

Zelfs als je nog weinig hike-ervaring hebt, is een huttentocht een geweldige manier om een gebied te verkennen. Een huttentocht is een meerdaagse hiking trail waarbij je overnacht in berghutten. Je loopt dus met bagage van hut naar hut. Vaak zijn het schitterende tochten met zowel eenvoudige als zware etappes. Online of bij de VVV kun je informatie inwinnen over de verschillende etappes. Je kunt de hele tocht lopen of slechts een aantal etappes eruit pikken. Zeker huttentochten van meer dan 10 etappes worden vaak door hikers verdeeld over meerdere wandelvakanties. Meerdaagse treks waarvan wij zelf kleine stukken hebben gewandeld zijn de Kitzbühuler Alpen Trail (KAT-trail), Alpe Adria Trail en de Ötztal trek. Maar er zijn echt veel meer lange-afstandstrails in Oostenrijk die de moeite waard zijn.

Otztal finstertaler stausee

Kan iedereen een huttentocht lopen?

Wanneer je aan een meerdaagse hike begint, is het wel handig als je over een goede basisconditie beschikt. Je loopt tenslotte meerdere dagen achter elkaar. En je kunt niet zomaar terug als het te zwaar wordt. Maar een huttentocht hoeft echt niet altijd superzwaar te zijn. Zo namen mijn ouders mij en mijn broer al op jonge leeftijd (ik was 8 jaar) mee op huttentocht in Oostenrijk. Een huttentocht betekent niet dat je altijd dagen achter elkaar aan het hiken bent. Zeker als je nooit eerder een huttentocht hebt gemaakt (of bijvoorbeeld met kinderen wandelt), kun je dit uitproberen door naar een berghut te hiken, daar te overnachten en de volgende dag terug te lopen. Of naar een tweede berghut te lopen en de dag erna terug. Je kunt hem zolang maken als je zelf wilt. Eigenlijk loopt er vanuit iedere berghut een wandelroute terug naar het dichtstbijzijnde dal. Eenmaal in het dal aangekomen pak je een bus of taxi terug naar jouw verblijfsplaats. Wil je een tocht minder zwaar maken, dan kun je vaak vanuit het dal omhoog of weer naar beneden met een gondel. De meeste grote skiliften zijn in Oostenrijk ook in de zomer actief en kun je dus gebruiken om naar boven of beneden te gaan. Zeker met kinderen is dit een leuke manier om de tocht makkelijker voor ze te maken.

wandelvakantie Oostenrijk Otztal

Overnachten in een berghut in Oostenrijk

Tijdens een huttentocht in Oostenrijk overnacht je in berghutten (hütte). Berghutten zijn het best te omschrijven als pensions, vaak op de meest schitterende locaties middenin de bergen gevestigd en over het algemeen alleen te voet bereikbaar. De sfeer in een berghut is uiterst gemoedelijk te noemen. Typerend voor berghutten in Oostenrijk is de houten inrichting met rood-wit geblokte tafelkleedjes, gordijntjes en dekbedden én natuurlijk de geraniums voor de ramen. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, maar je treft dit interieur wel degelijk nog in veel hutten in Oostenrijk zo aan. Persoonlijk vind ik een overnachting in een berghut echt iets toevoegen aan de hike-ervaring in Oostenrijk. Weg van de drukte, de natuur om je heen, genieten van een goede voedzame maaltijd en een biertje drinken met medewandelaars. De krakende houten vloeren horen er voor mij ook helemaal bij. Ja, het is geen luxe, maar ook zeker niet oncomfortabel.

alexanderhutte-berghut-oostenrijk

Slaapplekken in een berghut

De meeste berghutten beschikken over privé kamers, gedeelde kamers (te vergelijken met een dorm in een hostel) en kamers met lagers. Bij een lager liggen er vaak 6 tot 8 matrasjes naast elkaar in een grote houten bak. Je slaapt dus allemaal vrij dicht naast elkaar. Echt comfortabel is het niet, maar het is wel de meest goedkope optie en een bijzondere ervaring. Zeker als je met een groep vrienden of familie aan het hiken bent, kan dit een goede keuze zijn. Zoek je iets meer comfort dan is een stapelbed in een gedeelde kamer of een privé kamer een goede optie. Hike je in het hoogseizoen dan is het wel aan te raden vooraf een bed te reserveren, want er is, zeker in kleine berghutten, vaak maar een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar.

slapen in een berghut oostenrijk

Faciliteiten in een berghut

Over het algemeen heeft een berghut in Oostenrijk goede faciliteiten. Je kunt er warm douchen, maar hebt hiervoor vaak wel een douchemuntje nodig. Kosten hiervoor variëren van €2,- tot € 3,-. Wifi is er niet altijd, maar afhankelijk van de ligging van de hut kan het wel zijn dat je gewoon bereik hebt met je mobiele data. Ligt een hut op hoogte of is hij omsloten door hoge bergen, dan is dit niet altijd het geval. Reken er dus niet zomaar op dat je internet hebt. Verder beschikt eigenlijk iedere berghut in Oostenrijk over een drooghok voor schoenen en jassen. Ben je nat gerekend, dan kunnen jouw bergschoenen en regenkleding ‘s nachts goed drogen (tip: stop oude kranten in je schoenen als ze erg nat zijn, deze zuigen het vocht op). Er zijn over het algemeen geen kluisjes voor waardevolle spullen, maar diefstal komt hier niet tot nauwelijks voor. De deur van je kamer kan vaak wel op slot, maar ook dit doet bijna niemand en is ook niet persé nodig. Verder is er gewoon beddengoed aanwezig, maar je hebt vaak wel je eigen lakenzak nodig om in te slapen. Ook handdoeken zijn niet altijd aanwezig. Een lichtgewicht, sneldrogende microvezel handdoek is hiervoor het meest handig. Deze droogt namelijk snel genoeg om de volgende dag weer in je rugzak te kunnen stoppen.

otztal trek schweinfurter hutte

Eten in een berghut

Berghutten in Oostenrijk beschikken eigenlijk altijd over een restaurant. Vaak kun je er bijzonder goed eten. De meeste hüttes beschikken over een a la carte menu en een goedkoper dagmenu. Het dagmenu wordt ‘s avonds op een vast tijdstip geserveerd. Je eet dan met alle gasten tegelijk. Op de kaart vind je vaak voedzame gerechten als schnitzel, knoedels, pasta en kaiserschmarnn, maar de keuze is soms verrassend uitgebreid. Hou er wel rekening mee dat de prijzen voor eten en drinken wat hoger liggen dan in het dal. Alles moet tenslotte omhoog gebracht worden. Over het algemeen geldt: hoe onbereikbaarder een hut is, hoe hoger de prijzen liggen.

eten-huttentocht-oostenrijk

Socializen met medewandelaars

In een berghut is er ‘s avonds niet veel meer te doen dan een spelletje spelen, een boek lezen of de route voor de volgende dag bekijken. Je drinkt misschien een biertje, kletst wat en gaat vroeg naar bed. Je hebt er tenslotte ook een dag hiken opzitten. Tijdens het eten raak je al snel aan de praat met medewandelaars die in de hut overnachten. Verhalen over routes en de weersomstandigheden worden aan tafel druk uitgewisseld. Er heerst toch een bepaalde saamhorigheid. Iedereen die er overnacht is aan het hiken en de kans is groot dat je dezelfde routes loopt. Het verschilt natuurlijk per berghut, maar over het algemeen hangt er een hele sociale, ontspannen sfeer.

berghut oostenrijk

Georganiseerde trekking in Oostenrijk boeken?

Lijkt een huttentocht in Oostenrijk jou wel wat, maar zie je het niet zitten om het allemaal zelf te regelen? Op Book a Trekking vind je heel veel georganiseerde huttentochten of kun je jouw huttentocht op maat laten regelen door de trekking experts. Je loopt de huttentocht wel zelfstandig, maar de route en hutten worden voor je geregeld (vaak o.b.v. halfpension). Je boekt zo eenvoudig een complete wandelvakantie die bij jou past. Zeker voor een eerste wandelvakantie een echte aanrader!

Vind hier jouw trekking in Oostenrijk >>

Het weer in de bergen van Oostenrijk

In de zomer is het weer in Oostenrijk over het algemeen erg goed. Het kan er zeer zonnig en warm zijn, maar je kunt natuurlijk ook gewoon regen hebben. Belangrijk om te weten is dat wanneer je op hoogte bent, de temperatuur altijd een aantal graden koeler is dan in het dal. Ook kan het weer bovenin de bergen heel anders zijn dan beneden. Ook kan het weer omslaan. Je moet dus altijd goede regenkleding en laagjes bij je hebben. Ook is het verstandig om een goede weerapp voor in de bergen op je telefoon te zetten om de actuele voorspellingen in de gaten te houden. Een goede app die vrij accuraat is voor wandelen in de bergen is de weerapp van Bergfex (IOS / Android). Tijdens een huttentocht kun je ook in de hut vragen wat de meest actuele voorspellingen zijn. Zelf was ik in juli in het Ötztal en kregen we te maken met sneeuwstormen toen we rond de 3.000 meter hoogte zaten. En dit terwijl het de week ervoor nog ruim boven de 30 graden was geweest. Het is dus belangrijk dat je op alle weersomstandigheden bent voorbereid. Een bekende uitspraak is niet voor niks: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”.

weersomstandigheden bergenwandelen oostenrijk

[checlist]

Wat neem je mee als je gaat bergwandelen in Oostenrijk?

Tijdens een huttentocht draag je jouw bagage zelf. Dat betekent dus dat je elke kilo die je extra meeneemt ook zelf moet dragen. Reis dus altijd zo licht mogelijk! Maar zorg wel voor voldoende kleding voor verschillende omstandigheden bij je hebt en altijd een setje kleding droog houdt. Ga je een meerdaagse huttentocht maken, dan is het belangrijk gebruik te maken van goede gear. Dat maakt de tocht een stuk prettiger.

Een goede daypack is goud waard

Ga je bergwandelen in Oostenrijk, dan is een goede daypack goud waard. Of je nu een dag gaat hiken of een meerdaagse huttentocht maakt. Zorg er altijd voor dat jouw daypack goede heupbanden heeft. Dit zorgt ervoor dat je het gewicht op je heupen draagt en niet teveel op je schouders aankomt. Een bandje op de borst is ook erg fijn om het gewicht beter te verdelen. Verder is het prettig als de daypack ventileert op de rug en over verstelbare schouderbanden beschikt. Zorg er ook voor dat je een regenhoes voor je daypack hebt, anders is de inhoud bij de eerste regenbui nat. Een plastic tas is hiervoor zeer onpraktisch.

De grootte van je daypack is afhankelijk van de duur van je huttentocht. Voor dagwandelingen heb je over het algemeen voldoende aan 20-24 liter. Maar voor een huttentocht van meer dan twee dagen raad ik 32-36 liter aan. Dit zou in principe voldoende moeten zijn als je in berghutten eet en overnacht. Hoe groter je daypack, hoe meer je over het algemeen meeneemt en dus hoe meer je moet dragen. Zelf heb ik een daypack van 32 liter gebruikt voor een huttentocht van 4 dagen en dat beviel me erg goed.

Onze aanrader voor een daypack

Een aanrader voor een daypack voor een huttentocht is de Osprey Sirrus 36L (dames) en Stratos (heren) waarmee Mirjam een trekking maakte in Kaapverdië. Deze rugzak is ideaal voor een huttentocht in de zomer of warm klimaat en past ook in de handbagage van het vliegtuig.

Lees ook onze uitgebreide review van de Osprey Sirrus & Stratos.

osprey sirrus stratos review

Goede bergschoenen en wandelsokken

Zonder goede bergschoenen is het plezier in het bergwandelen al snel over. Niet alleen wil je voorkomen dat je blaren krijgt, maar goede wandelschoenen zorgen ook voor demping en verminderen daarmee de belasting op je knieën. Ga je hoogtemeters maken, dan kun je het beste kiezen voor halfhoge wandelschoenen. Deze bieden stevigheid om je enkels. Zeker omdat je bijna alleen maar op oneffen ondergronden en veel op rotspaden loopt is dit erg fijn. Verder is het belangrijk dat jouw bergschoenen een goede grip hebben en bij voorkeur waterdicht zijn. Het is niet ongebruikelijk dat je tijdens het wandelen in Oostenrijk een sneeuwveld moet doorkruisen. Waterdichte schoenen met goede grip is dan een must. Ga je een huttentocht maken? Zorg dan dat jouw bergschoenen goed ingelopen zijn!

Welke bergschoenen voor jou het beste zijn, is zeer persoonlijk. Het beste kun je hier advies over inwinnen bij een bergsportzaak bij jou in de buurt.

Investeer in goede wandelsokken!

Naast goede wandelschoenen, zijn wandelsokken ook echt een must-have voor je wandelvakantie Oostenrijk. Je kunt nog zulke goede schoenen hebben, maar als jij geen goede sokken draagt, heb je alsnog blaren. Het beste kun je kiezen voor sokken die 50% synthetisch zijn en 50% merinowol bevatten. Je hebt dan het beste van beide werelden. Sokken die snel drogen en goed ventileren, maar ook sterk zijn. Wij hebben goede ervaringen met sokken van Bridgedale en Rohner.

Je kunt ervoor kiezen tijdens een huttentocht een paar lichtgewicht (bad)slippers mee te nemen voor ‘s avonds in de berghut. In de hutten waar ik de laatste keer verbleef waren deze overigens gewoon aanwezig, maar ik weet niet of dat altijd het geval is.

Voldoende laagjes en goede regenkleding

Om je goed te kleden in de bergen zijn verschillende laagjes de beste keuze. Tijdens het lopen ga je zweten en wil je lagen uit kunnen trekken. Maar zodra je op een top staat of pauze neemt, kun je snel afkoelen en moet je dus weer een laagje aan kunnen trekken. Zorg voor ademende kleding die snel droogt. Je kunt kleding bij een outdoor winkel vinden, maar je kunt bijvoorbeeld ook sportkleding dragen. Zelf draag ik bijvoorbeeld vaak een sportlegging tijdens het hiken in koelere temperaturen of een sportshort bij warm weer. Een afritsbroek kan natuurlijk ook, maar is echt geen must. Wat wel altijd handig is om mee te nemen als je de hoogte ingaat is een goede fleecetrui. Deze is lichtgewicht, droogt snel en houdt je warm. Zoals gezegd is goede regenkleding ook erg belangrijk in de bergen. Neem altijd een regenbroek en waterdichte jas mee.

regenkleding-bergwandelen-oostenrijk

En verder…

Ga je een huttentocht maken, dan zijn er nog een aantal items die handig zijn om mee te nemen:

  • Veel wandelaars wandelen met wandelstokken. Zeker bij lange afdaling is dit een goede toevoeging op je uitrusting voor je wandelvakantie in Oostenrijk. Welke wandelstokken het beste zijn, lees je in onze wandelstokken test.
  • Voor het overnachten in berghutten heb je in ieder geval een lakenzak nodig. Wij zijn heel positief over de Cocoon lakenzak van zijde. Zijde is namelijk verreweg het meest licht en compact. Een goedkopere optie is deze zijden lakenzak of de combinatie met Egyptisch katoen. Een normale katoenen lakenzak raad ik af, omdat ze groot en zwaar zijn en niet snel drogen. De investering in zijde of Egyptisch katoen is het dus wel waard.
  • Daarnaast is een sneldrogende, lichtgewicht handdoek goed om mee te nemen. Wij hebben hele goede ervaringen met deze sneldrogende Microvezelhanddoek van Packtowel. Deze is namelijk de lichtste en meest compacte verkrijgbaar én droogt goed af.
  • Om je kleding compact in te pakken kun je deze in packing cubes stoppen. Zo hou je je kleding bovendien ook schoon tijdens de huttentocht. Voor t-shirts, leggings en een dunne broek raden we de Eagle Creek packing cubes maat S aan. En voor sokken en ondergoed maat XS. Een trui en jas kun je inpakken in M. Maat L is te groot voor de meeste reizen. Aan maat M, S en XS heb je voldoende.
  • Verder had ik zelf mijn shampoo en conditioner in ultralight flexibele reisflesjes en mijn toiletspullen in een klein toilettasje.
  • Neem ook een waterfles mee (deze kun je onderweg vaak wel hervullen).
  • Voor onderweg zijn droge koekjes (bijvoorbeeld Fruitkeks) en mueslirepen handig om mee te nemen. Eenmaal aangekomen in de berghut eet je weer een voedzame maaltijd.
  • En denk verder aan dingen als een petje, zonnebril, zonnebrand en een powerbank. Ook is het leuk om een spelletje mee te nemen voor ‘s avonds in de berghut. Lees hiervoor ook onze tips voor leuke, compacte reisspelletjes.

paklijst-huttentochtdaypack-huttentocht

Dit was wat ik mee had op een huttentocht van 4 dagen. Dit paste allemaal in een daypack van 32 liter. Mijn bergschoenen had ik aan. Ook had ik ruimte over voor mijn jas, zodat ik deze ook op kon bergen wanneer ik die niet zou dragen.

+ There are no comments

Add yours