Fietsen in de Côte d’Azur, Frankrijk


De Côte d'Azur is een bekende regio in Frankrijk voor strandliefhebbers, maar wist je dat de Côte d'Azur ook een perfecte regio voor fietsers is? Een heus openlucht sportcentrum, zo zou je de Côte d’Azur zelfs kunnen omschrijven. De hoofdstad van de regio, Marseille, ligt op zo’n 9 uur rijden van Nederland of een kleine twee uur vliegen vanaf Schiphol. Vooral voor fietsers is deze regio een walhalla, want fietsen doe je in stijl in de Côte d’Azur. Niet alleen de setting is idyllisch, vanwege de ligging van de Côte d’Azur tussen zee en bergen, ook de kwaliteit van accommodaties en restaurants is er hoog. Dat betekent overdag jezelf in het zweet werken, terwijl je van de adembenemende uitzichten geniet. De avonden geniet je van jouw welverdiende comfort in je hotel met een overheerlijke Franse maaltijd.

Fietsroutes in de Côte d’Azur

Fietsen in de Côte d’Azur vereist over het algemeen wel wat fietsvaardigheden. Door de bergen en langs de kust vind je vooral slingerende wegen, waar je soms flink moet klimmen. Veel fietsroutes zijn dan ook echte mountainbike- en racefietsroutes. Maar binnen deze categorie zit ook nog weer onderscheid. Zo zijn er sightseeing routes, touring routes en sportcircuits. Ben je meer in voor een rustige fietsroute, waar je op je gemak om je heen kunt kijken en waar je fysiek minder uitgedaagd wordt, dan zijn er ook de zogenaamde familieroutes. Perfect voor een ontspannen fietstocht waar je de omgeving lekker kunt ontdekken!

fietsvakantie-frankrijk-cote-d-azur

Sightseeing fietsroutes

De sightseeing routes hebben een perfecte mix van elementen: actief, natuur, gastronomie en geschiedenis. De verschillende routes nemen je mee diep het Préalpes d'Azur regionaal natuurpark in en naar de allermooiste landelijke omgevingen in de binnenlanden. De routes zijn allemaal te fietsen in een dag, perfect dus om je strandvakantie aan de Côte d’Azur af te wisselen met een actieve fietsdag. Voor de fanatiekelingen onder ons kun je de routes natuurlijk ook heel mooi achter elkaar plakken of er een fietsvakantie in Frankrijk van maken. De kortste route is 16 km en de langste route 88 km.

reizen-zuid-frankrijk

Touring fietsroutes

Met vrienden, familie of alleen, de touring fietsroutes zullen een blijvende herinnering achterlaten. De touring routes door de Côte d’Azur zijn echter niet voor ‘mietjes’. De meerdaagse fietsroutes zijn voor de fanatieke mountainbikers en racefietsers. De ‘Grand Tour of the Alpi Marittime park and the Mercantour National Park’ is 360 km door de Alpes du Sud. Kleurrijke dorpen, schitterende uitzichten op de kustlijn en grandioze natuurparken geven een mooie mix van de Alpen, Piedmont in Italië en het Mediterrane leven weer. De route Grand Tour of the Préalpes d’Azur is 265 km en neemt je mee op een zesdaags fietsavontuur. De route voert langs het ‘balkon van de Middellandse zee’. De hoge kalksteenvlaktes van de Alpine Provence hebben niet voor niets deze mooie bijnaam gekregen, de uitzichten zijn mind-blowing.

fietsen-frankrijk-cote-d-azur Frankrijk-fietsen-cote-dazur-montagne

Ontspannen (familie)routes

De familieroutes zijn ontwikkeld voor mensen die voor de eerste keer gaan ‘road biken’. In een aantal routes is een mountainbike aan te raden maar de meeste routes kun je op een ‘gewone’ fiets afleggen. Lekker ontdekken en relaxen, onderweg stoppen voor een picknick en op je gemakkie de rustige binnenlanden verkennen. De korte routes variëren van 6,5 tot 11 km. Wat wordt het: een mooie kustroute, de binnenlanden in of op zoek naar prachtig erfgoed en ongerepte natuurparken?

cote-d-azur-Saint-Martin-d'Entraunes

Overnachtingspakketten in de Côte d’Azur

Overnachten in de Côte d’Azur doe je natuurlijk in stijl. Wanneer je de regio aandoet, omdat je ‘hardcore’ wilt fietsen dan is het gemakkelijkst om een pakket te boeken waarbij de accommodaties al afgestemd zijn op de route. De verschillende pakketten zijn afgestemd op waar je voorkeur ligt. Dat kan zijn fietsen, maar ook één van de andere activiteiten die de Côte d’Azur te bieden heeft, zoals wandelen en zeilen.

actieve-vakantie-frankrijk

Enthousiast geworden en wil je meer weten over fietsen in de Côte d'Azur ? Kijk dan hier op de website van Atout France, het Franse bureau voor toerisme. Hier vind je uitgebreide informatie over de Côte d'Azur.

Foto’s: Atout France, het Franse bureau voor toerisme

Onze aanraders voor fietsen in de Côte d'Azur

Categories

2 Comments

Add yours
  1. Aimee

    Wat leuk dat jullie schrijven over fietsen in de Cote d’Azur. Dat is zeker een bijzondere ervaring. Zelf woon ik in Grasse en vind het fietsen in debergen te gevaarlijk, maar langs de kust vind ik het heerlijk. Zeker met een goede huurfiets. Een opmerking. wil je van NL naar Marseille rijden in 9 uur, moet je wel flinkdoor rijden hoor ;)

+ Leave a Comment