8 Highlights van indrukwekkend Iran


Iran ligt in Zuidwest-Azië en is een land met een enorm lange geschiedenis. Het wordt ook wel ‘de oorsprong van de beschaving’ genoemd. Maar niet alleen de interessante geschiedenis, ook de fantastische cultuur en alle mooie bezienswaardigheden maakt Iran een land dat je zeker niet mag overslaan.

1. De ruïnes van Persepolis

Persepolis (de stad van de Perzen) is voor velen het hoogtepunt van Iran. Dit is misschien wel de enige plek in Iran waar je veel andere toeristen tegenkomt. Dit is echter niet voor niets, Persepolis is zeker een bezoek waard. Laat je meenemen door de eeuwenoude geschiedenis die hier is achtergelaten. Je ziet niet alleen overgebleven rotsblokken en pilaren, er zijn nog veel meer details goed bewaard gebleven. De stad is groot en je kunt hier dan ook gemakkelijk uren rondlopen. Persepolis mag je zeker niet missen.

persepolis-iran

2. De woestijnstad Yazd

Verdwalen in de vele smalle straatjes van de Yazd is ook zeker een aanrader. Je waant je even in de wereld van Aladdin wanneer je door de huizen en tunnels van Yazd loopt. Deze gemoedelijke stad is één van de oudste steden van Iran en is het centrum van het Zoroastrisme, een religie die oorspronkelijk afkomstig is uit Perzië. In het centrum van de stad kun je genieten van een traditionele koffie in één van de coffee shops. Het mooiste is natuurlijk om een coffee shop met dakterras te zoeken, je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad. Ook kun je goed winkelen in Yazd bij de verschillende kraampjes en je Iraanse souvenir scoren.

markt-iran

3. Een bezoek aan Iraniërs thuis

Een ander hoogtepunt en iets waar je niet onderuit kunt wanneer je in Iran bent, is een bezoek brengen aan mensen thuis. Hetzij voor een kopje thee of zelfs voor een overnachting. Je komt er dan achter hoe flexibel je bent, want of het nu slapen of theedrinken is, alles gebeurt op de grond. Een bijzondere ervaring, vooral wanneer er voor je gekookt wordt. Dit zijn gerechten die je niet in restaurants kunt vinden en vaak kom je er niet eens achter komt wat je precies eet. Fantastisch en lekker.

4. De Nasir al Molk moskee in Shiraz

De Nasir al Molk moskee is prachtig en onderscheidt zich van de vele andere moskeeën in het land. Niet alleen de mooie details en motieven op de muren en plafonds zijn uniek, het zonlicht dat schijnt door de kleurrijke glas in lood ramen is spectaculair! De moskee is adembenemend en zou zo in het sprookje van 1001 nacht passen. Deze Nasir al Molk moskee is dan ook het meest gefotografeerde gebouw in Iran. Veel Iraanse vrouwen maken hier dan ook hun profielfoto voor hun social media account. Zorg ervoor dat je ‘s ochtends vroeg deze moskee bezoekt, want met de opkomende zon is hij op z’n mooist.

iran-molk-moskee-shiraz mulk-moskee-shiraz

5. Grotwoningen in Kandovan

Helemaal in het noorden van Iran ligt het dorpje Kandovan. Dit dorp ligt op bijna 2500 meter hoogte en staat bekend om zijn grotwoningen die na 7 eeuwen nog steeds bewoond worden. Deze natuurlijke rotsformatie met grotten die omgetoverd zijn tot huizen is echt gaaf om te zien. Van een afstand lijkt het dorp net een grote termietenkolonie. Kandovan ligt in de buurt van de stad Tabriz, ook een hele leuke stad om een paar nachtjes te slapen. Je vindt hier de grootste bazaar van Iran, een zeer levendige bazaar waar je gegarandeerd verdwaalt.

Kandovan

6. Alamut castle

In de bergen ten zuiden van de Kaspische zee ligt de ruïne van de Alamut castle. Dit kasteel is helaas door het leger van de Mongoolse Hulagu vernietigd en later nog door een aardbeving beschadigd, maar is nog steeds erg de moeite waard om te bezoeken. Na een prachtige rit door berglandschappen en  kronkelende wegen kom je aan bij de voet van het kasteel. Na een trekking van een half uur bereik je het kasteel dan echt. Via een sprookjesachtige ingang loop je zo naar de top van het kasteel. Hier geniet je van een fantastisch uitzicht over de vallei en zie je bergtoppen met eeuwige sneeuw.

uitzicht-alamut-castle-Iran

7. Het Imam plein in Isfahan

Het Imam plein in Isfahan (ook wel Meidan Emam genoemd) is niet alleen overdag heel erg leuk, maar ook ‘s avonds. Een enorm plein vol leven! Overdag kun je twee prachtige moskeeën en het paleis dat aan het plein ligt bezoeken. ’s Avonds is er veel te zien, aangezien dan alle Iraniërs naar het Imam plein toekomen om te relaxen rondom de fonteinen. Het hele plein is omringd door winkeltjes en vanuit hier kun je ook gemakkelijk naar de oude bazaar van Isfahan. Kortom: het sfeervolle en sprookjesachtige Imam plein is echt een must-see, het wordt niet voor niets door sommige reizigers het ‘Parijs van Iran’ genoemd.

Isfahan

8. Dizzy?

Geen must see, maar een absolute must eat: Dizzy! Abgoosht is de Perzische naam van dit traditionele gerecht dat veel wordt gegeten. Het is een Iraanse stoofpotje van lamsvlees, tomaten, aardappel, spliterwten en ui waarvan je zelf de jus uit een stenen pot schenkt. Van dit alles maak je een soort soep, met stukjes brood erin. De rest stamp je in de pot door elkaar met de gereedschappen die je erbij krijgt. Klinkt als een hele onderneming, maar het is leuk om te doen en ontzettend lekker.

Accommodaties in Iran

Zoals al eerder genoemd is het erg leuk om bij lokale mensen thuis te slapen. Er zijn in Iran veel local houses te vinden. Van hele simpele en zeer traditionele tot wat meer commerciële, maar prachtige verblijven. Zo is het Khaloo Mirza local house een fantastisch traditioneel huis in Aghda waar je zeker een nachtje moet slapen. De vriendelijke familie zorgt voor een onvergetelijk verblijf in Iraanse sferen.

+ There are no comments

Add yours