Waarom vliegen leuk is


Als reiziger breng je soms veel tijd door in het vliegtuig. Van de lange vluchten die je naar een ander continent brengen tot korte binnenlandse vluchten. Talloze blogposts worden er aan vliegen gewijd. Hoe je het comfortabeler kunt maken, hoe je de tijd kunt doden of bijvoorbeeld ergernissen in het vliegtuig. Maar is vliegen echt alleen maar ellende? Wat mij betreft niet. Voor mij heeft het nog steeds veel charme. Ook al zit ik al die uren opgesloten in een metalen blik met kleine raampjes. Ook al moet je er lang voor wachten op het vliegveld. En terwijl ik op het moment van schrijven een aantal kilometer boven onze aardbol hang, kan ik zonder moeite 10 positieve dingen aan een vliegreis opnoemen en kom ik tot de conclusie dat ik vliegen eigenlijk best wel leuk vindt. En dit is waarom.

waarom vliegen leuk is

1. Films kijken. Heel veel films kijken

Hoe lekker is het om gewoon ongegeneerd een paar films (of bij sommige luchtvaartmaatschappijen een goede serie) achter elkaar te kijken. Afgelopen? Hup, de volgende aan! Films die ik zelf niet direct uit zou zoeken. Zo was ik deze vliegreis bijvoorbeeld best een beetje onder de indruk van de documentaire over Amy Winehouse. Iets wat ik anders waarschijnlijk nooit zou hebben gekeken.

2. Eindelijk tijd voor een goed boek!

Het internet leidt soms meer af dan je zou willen. Social media verslaafd. Chatten. Nieuws. De tijd vliegt voorbij al scrollend door tijdlijnen en klikkend door websites. En ik geef volmondig toe dat ik sinds de komst van de smartphone een stuk minder ben gaan lezen. Zonde, want niets is lekkerder dan helemaal op te gaan in een goed boek. Vakantie is daar een uitgelezen moment voor, maar de vliegreis misschien nog wel meer! Geen internet, geen afleiding (hoe erg ik het ook vind om dat toe te geven). In een bus kan ik dit, zonder wagenziekte tabletten, wel vergeten, maar in het vliegtuig no problem at all! Met mijn e-reader hoef ik er zelfs geen lampje voor aan te doen. Handig!

dwarsligger - lezen op reis

3. De verrassing van de vliegtuigmaaltijd

Toegegeven, een culinair hoogstandje is het meestal niet, maar stiekem verheug ik me toch altijd weer op de vliegtuigmaaltijd. Soms zijn ze echt wel heel lekker. En ook de snacks kunnen verrassend zijn. Niet iedereen zal het helemaal met me eens zijn, maar geef toe, al die verschillende bakjes en de verrassing wat je deze vlucht weer voorgeschoteld krijgt, het heeft toch best iets? Bij mij gaat alles in ieder geval altijd op!

vliegtuigmaaltijd

4. Altijd een goed moment voor een glas wijn (of borrel)

Misschien niet vroeg in de ochtend, maar als je ’s middags en ’s avonds vliegt trakteer ik mezelf toch altijd even op een glas wijn of ander drankje. Gewoon omdat het kan. Het hangt natuurlijk van de vliegtuigmaatschappij af hoe goed ze voor je zorgen, maar bij de meesten kun je krijgen wat je wilt.

5. Cocoonen

Wikkel je je thuis ook graag helemaal in een fleece dekentje op de bank, kijkend naar je favoriete TV programma? Dat kan in het vliegtuig ook! Misschien iets minder comfortabel (behalve als je, zoals ik deze vlucht, een hele rij stoelen voor jezelf hebt), maar voor de tijd die je in het vliegtuig doorbrengt kun je wel je eigen plekje creëren en heerlijk cocoonen. Je kunt voor de zekerheid ook een hamamdoek in je handbagage stoppen, voor het geval er geen fleece dekentjes worden uitgedeeld.

hamamdoek-vliegtuig

6. Uit het raam kijken

Hoe onhandig het ook is als je naar de WC moet, ik kies bijna altijd voor een plek bij het raam. Het landschap onder me blijft me fascineren. Alleen al ons eigen land van boven aanschouwen blijft een prachtig gezicht. Laat staan al die indrukwekkende bergketens. Zonsopkomst of ondergang. Het is altijd weer een schitterend schouwspel. Zo had Mirjam tijdens één van haar vluchten dit fantastische uitzicht op Mount Fuji!

mount fuji

7. Het ultieme vakantiegevoel begint al op het vliegveld

Nee, uren van tevoren ben ik niet meer op het vliegveld aanwezig en in de rij staan voor het boarden doe ik al helemaal meer. Maar toch ontkom je er niet aan om bij iedere vlucht wat tijd door te brengen op het vliegveld. Het vakantiesfeertje dat er hangt vind ik heerlijk. Ik ga er altijd rustig voor zitten. Eigenlijk is het een perfecte plek om even te ontspannen. Al wachtend mensen kijken. Een boek lezen. Koffie drinken. Een beetje werken. Je hoort mij niet klagen!

Wachten op het vliegveld

8. Gezelligheid

Je moet het natuurlijk wel een beetje treffen, maar vaak hangt er in het vliegtuig wel een gezellig sfeertje. Een beetje kneuterig zelfs. Iedereen heeft zijn eigen plekje gecreëerd. Doet zijn eigen ding. Slapen, film kijken, spelletje spelen, naar buiten staren of ‘rondjes’ lopen. Misschien heb je een gezellige buurman of –vrouw. Misschien klets je met iemand bij de WC. Het sfeertje is in bijna alle gevallen gemoedelijk te noemen. Ik vind het wel gezellig.

9. Dromen

Hoe lekker is het om met een muziekje aan uren weg te dromen in je eigen gedachtes. Gedachtes over het avontuur wat komen gaat of herinneringen aan de reis die je hebt afgelegd. Dromen over hoe het op de plaats van bestemming zal zijn. Of op de terugweg, hoe het zal zijn om je vrienden en familie weer te zien. En al dat dromen is ook weer zo’n super goede manier om je volledig te ontspannen. Voor je het weet kom je compleet zen aan!

vliegen

10. Het moment van aankomst

Daar stap je de gate binnen. Een nieuw vliegveld. Een nieuw land. Misschien wel een nieuwe stempel in je paspoort. De lichte opluchting als je jouw bagage in het vizier krijgt. En dan, in veel gevallen, de warme deken als je naar buiten stapt. Je avontuur begint nu echt!

Paspoort stempel

Onze favoriete producten bij een vliegreis

Categories

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment