- Home
- Thuis op reis
- De 6 beste fotografie-apps voor je smartphone
De 6 beste fotografie-apps voor je smartphone
Natuurlijk zit er gewoon een standaard camera-app op je smartphone. Maar wist je dat er veel meer uit je smartphone-camera te halen valt met speciale fotografie-apps? Deze apps zorgen ervoor dat je meer controle hebt over je de camera van je smartphone én dat je beter kunt nabewerken. Als je eenmaal begonnen bent met het gebruiken van de speciale fotografie-apps op je smartphone ontdek je pas hoe krachtig je smartphone eigenlijk is en hoeveel meer er uit je foto's te halen valt, zélfs als je alleen met je telefoon fotografeert. Maar welke fotografie-apps zijn nu echt goed; er is zo ontzettend veel keus! We vroegen fotograaf en fotografiedocent Karin van Mierlo om advies en zij selecteerde de beste camera- en bewerkingsapps.
Camera-apps
De standaardcamera op je iPhone geeft je nauwelijks controle over dingen als sluitertijd. Als je iets meer controle wilt hebben doe je er goed aan om een camera-app te downloaden. Een camera-app geeft je meer mogelijkheden om je instellingen te wijzigen. Waar ik op let bij de keuze voor een camera-app is de mogelijkheid om te kiezen voor de sluitertijdvoorkeuzestand, de manuele stand of de automatische stand. Ook belangrijk is de mogelijkheid om te fotograferen in een hogere resolutie dan met de standaardapp. Als je bijvoorbeeld foto’s wilt afdrukken of er een geprint album van wilt maken is het wel zo fijn als je zoveel mogelijk pixels tot je beschikking hebt. Tip: zet de app in je beginscherm, zo kun je hem snel openen als er zich een fotomoment voor doet.
Camera-apps zijn platformafhankelijk. Aangezien ik zelf een iPhone-fotograaf ben en graag alleen tips uit eigen ervaring deel zijn de camera-apps in dit artikel alleen voor de iPhone. Maar er is ook voor de Android-gebruiker een ruime keuze in camera-apps. De Android-apps Camera FV-5 en Manual Camera lijken positief ontvangen te worden.
1. Camera+
Platform: iOs
Prijs: € 3,49
Niveau: als je net begint met een camera-app
De laatste jaren is de beeldkwaliteit van de smartphone camera’s enorm verbeterd. Maar de standaard camera-app van de iPhone is qua mogelijkheden niet echt meegegroeid. De app Camera+ is als je voor het eerst overstapt van de standaard app naar een andere app een hele fijne om mee te beginnen. Daarna kun je altijd nog overstappen naar een iets complexere app.
Camera+ is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en hij geeft je echt meer controle dan de standaard camera-app. Je kunt kiezen voor sluitertijdvoorkeuze, de automatische stand of de manuele stand waarbij je alles zelf instelt. Ook kun je kiezen uit verschillende bestandsformaten.
2. ProCamera
Platform: iOs
Prijs: € 5,99
Niveau: als je al wat gewend bent aan een camera-app
ProCamera is duidelijk wat geavanceerder dan Camera+. Het is een krachtigere app met meer mogelijkheden. Zoals meestal het geval is met meer mogelijkheden is het gevolg wel dat hij iets gecompliceerder is. Je moet wat tijd investeren om je weg te vinden in deze app. Maar ik verzeker je het is de tijdsinvestering meer dan waard! Als je je inschrijft op mijn Smartphone Photography Course krijg je een in aantal lessen uitgelegd hoe je moet werken met deze app.
ProCamera biedt ook de upgrades HDR en Low Light+ aan. HDR betekent High Dynamic Range en geeft je de mogelijkheid om grote contrasten in een foto te overbruggen. Met Low Light+ kun je onder slechte lichtomstandigheden toch nog scherpe en gedetailleerde foto’s maken.
Apps om foto’s te bewerken
Elke foto kan wel in meer of mindere mate bewerking gebruiken. Hoe handig is het als je dit in een verloren uurtje gewoon op je telefoon doet. Als het om bewerkingsapps gaat is de keuze echt enorm. Bij sommige apps is ook een camera-app geïntegreerd, maar ik raad je niet aan deze te gebruiken als je eenmaal gewend bent aan Camera+ of ProCamera. Een aantal functionaliteiten zijn echt belangrijk in een bewerkingsapp, zoals de mogelijkheid om je foto’s bij te snijden, ze om te zetten naar zwart-wit en om zelf de ‘preset’ of filterinstellingen aan te passen.


3. Black – B&W Film Emulator
Platform: iOs en Android
Prijs: gratis (geen in-app aankopen)
Niveau: voor zwart-wit bewerkingen
Als je je foto’s met ‘old school’ zwart-wit film karakteristieken wilt bewerken heb je aan Black goede bewerkingsapp. Black is de meest uitgeklede app in dit rijtje. Je kunt kiezen uit een aantal zwart-witfilters en daar kun je een aantal eenvoudige bewerkingen op loslaten. Ook kun je je foto bijsnijden.
4. A Color Story
Platform: iOs en Android
Prijs: gratis (wel aanvullende in-app aankopen)
Niveau: voor de iets gevorderde bewerkingen
A Color Story ziet er misschien simpel uit, maar het is een verrassend krachtige bewerkingsapp. Je kunt er veel verfijnde aanpassingen mee maken. De app heeft leuke filters en effecten zoals het toevoegen van een ‘light leak’ of ‘light flare’. Hij is makkelijk te gebruiken en je hebt de mogelijkheid om je eigen ‘presets’ te maken en te bewaren. In de gratis versie zitten 2 filterpakketten en je hebt de mogelijkheid om meerdere filterpakketten aan te schaffen. Ook het hele assortiment verfijnde aanpassingen zit in de gratis versie.
5. Tadaa
Platform: iOs
Prijs: gratis (geen in-app aankopen)
Niveau: voor de iets gevorderde bewerkingen
Dit is de enige bewerkingsapp die alleen voor de iPhone is. Tadaa is een krachtige bewerkingsapp maar iets eenvoudiger om te gebruiken dan Snapseed, de ster onder de bewerkingsapps. De app heeft geweldige filters en de mogelijkheid om de filtersterkte aan te passen. Ook heb je de mogelijkheid om een snapshot te nemen tussen de verschillende bewerkingsstappen in. Handig als je iets wilt uitproberen. Tadaa biedt een aantal in-app aankoopopties aan, maar de meest gebruikte tools en de filters zitten in de gratis versie.
6. Snapseed
Platform: iOs en Android
Prijs: gratis (geen in-app aankopen)
Niveau: voor de gevorderde bewerkingen
Snapseed is de meest krachtige bewerkingsapp die je op je telefoon kan hebben staan en heeft een enorm uitgebreide keuze aan mogelijkheden voor het bewerken van je foto’s. Voor ‘gewone’ bewerkingen zoals het contrast aanpassen of je foto bijsnijden is dit eigenlijk de enige app die je nodig hebt. Maar Snapseed heeft ook geweldige filters waaronder uiteraard zwart-wit filters en diverse sfeerfilters. Wat Snapseed helemaal geweldig maakt is de mogelijkheid om delen van je foto te kunnen bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld alleen een te donker gezicht een beetje lichter maken of een saaie lucht wat dramatischer maken. De rest van de foto blijft dan zoals hij is. Heel fijn! Omdat het de meest krachtige bewerkingsapp is, komt Snapseed ook uitgebreid aan bod in de Smartphone Photography Course.
Snapseed biedt geen in-app aankoop mogelijkheid aan maar dat is ook nergens voor nodig. Alles wat je fotografen hartje begeert zit in de standaard versie. Daarbij verzinnen ze telkens weer nieuwe features die je er gewoon bij krijgt zodra ze uitkomen!
Meer weten over Snapseed? Lees het uitgebreide artikel over Reisfoto's bewerken in Snapseed, vol tips & tricks!
Als je net begint met het fotograferen met een camera-app op je telefoon kun je dus het beste beginnen met de Camera+ app. Als je daar eenmaal vertrouwd mee bent kun je overstappen naar de ProCamera-app. Wat het belangrijkste aspect van een camera-app is, is dat je er intuïtief prettig mee leert werken. Als je je de hele tijd afvraagt hoe die camera-app nou ook al weer werkt schiet je je doel voorbij. Met als gevolg waarschijnlijk veel gemiste momenten of mislukte foto’s.
Betere foto's maken met je smartphone?
Wil je leren hoe je geweldige foto’s met je smartphone kan maken? Schrijf je dan nu in voor de online cursus ‘How to Create Amazing Photos with your Smartphone’ van de Photography Playground. In vier weken leer je zo de beste foto's te maken met je smartphone.
Dit vind je misschien ook leuk


