Meteen naar de content

Gibraltar apen spotten vanuit Spanje

Fleur van Milligen

Door Fleur

Andalusië

Middellandse Zee

Spanje

Gibraltar is een stukje Engeland in Spanje. Je maakt er eenvoudig een dagtrip heen vanuit Spanje of Marokko en maakt daar al snel kennis met de vele Berberapen. Een bezoek aan Gibraltar betekent namelijk ook een bezoek aan de vele Berberapen die er wonen. Deze makaken zijn de enige apen die in Europa in het wild leven, namelijk op de bekende rots van Gibraltar. Ontzettend leuk om deze apen te ontmoeten, maar echte apenstreken kan je hier ook zeker verwachten.

Is Gibraltar Brits of Spaans?

Gibraltar is een Britse kolonie aan de zuidkust van Spanje. Het ligt dus op Spaanse bodem, maar is toch echt in Britse handen. De kolonie is heel klein en heeft maar een oppervlakte van ongeveer 6 km2, maar Groot-Brittannië en Spanje blijven nog altijd ruziën over Gibraltar. Een populaire legende zegt; zolang er apen in Gibraltar leven, zal Gibraltar onder Brits bestuur vallen.

berberaap-gibraltar

Zodra je vanuit Spanje de grens overloopt, ben je ook direct in Engelse sferen. Al vrij snel kom je de klassieke rode telefooncel tegen. Ook in de winkelstraat vind je Engelse winkelketens, zoals Debenhams, en je kunt direct terecht in een pub voor een traditioneel English breakfast of een grote pint. Toch voelt het wat vreemd, aangezien het klimaat hier een stuk aangenamer is dan wanneer je in Engeland bent. Ook zal je in Engeland zeker geen wilde apen tegen komen.

phonebox-engels

Checklist voor je reis

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Andalusië of Marokko
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Andalusië in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

De rots van Gibraltar

De enorme rots van Gibraltar, met een grote hoeveelheid apen die daar leven, is het hoogtepunt van je dagtrip. De rotsformatie is van kalksteen en het hoogste punt is 426 meter. Vanaf dit punt heb je een fantastisch uitzicht en wanneer je aankomt rennen de apen om je heen, kijkend of ze wat apenstreken kunnen uithalen. Mijn jurkje werd omhoog getrokken door een nieuwsgierige baby aap en op het moment dat we weer verder reden met de auto dacht een andere aap even een stukje mee te liften op ons dak. De apen kunnen erg brutaal zijn, maar de autoriteiten doen er alles aan om ze zo goed mogelijk in het gareel te houden.

rots-gibraltar

Hoe zijn de apen naar Gibraltar gekomen?

Er gaan verschillende verhalen over de afkomst van de Berberapen. Er wordt gesuggereerd dat deze apen er al waren, voordat de Britten dit stukje land veroverden. De Moren zouden de apen meegenomen hebben uit Noord-Afrika en als huisdier gebruikt hebben. Maar misschien hebben later de Britse zeelieden de apen zelf naar het eiland gebracht. Of zullen de apen ooit zelf de oversteek hebben gemaakt en de rots als paradijs hebben gezien? We zullen het nooit helemaal weten.

rots-gibraltar

Dagtrip naar Gibraltar

Je kunt Gibraltar gemakkelijk in één dag bekijken. De beste manier om alles van het land te zien, is via een tour. Met een busje rijd je zo heel het land rond en kom je langs alle bezienswaardigheden van Gibraltar. Dit is eigenlijk op een andere manier zelfs niet echt mogelijk. Alleen The Rock is toegankelijk via een kabelbaan. Het meeste gedeeltes zijn eenrichtingsverkeer en de wegen zijn ook nog eens vrij uitdagend op sommige plekken. Lekker een tour doen dus. Zo kom je onder andere langs the Pillars of Hercules en stop je even bij de Europa Point, het meest zuidelijke punt van Gibraltar. Je bezoekt ook de indrukwekkende st. Michael’s grotten, de Great Siege Tunnel en nog een aantal andere historische bezienswaardigheden. En uiteraard het hoogtepunt voor velen… The Rock met zijn harige bewoners, de Berberapen.

 

Bekijk hier alle mogelijkheden voor tours >>

brug-gibraltar

Blijf je slapen in Gibraltar? Dit zijn onze aanraders voor accommodatie:

Gibraltar is goed te combineren met Spanje of Marokko

Als je bijvoorbeeld in Spanje een rondreis Andalusië aan het maken bent, is een bezoek aan Gibraltar goed te combineren. Vanuit Tarifa, het zuidelijkste puntje van Europa, kan je gemakkelijk een dagje naar Gibraltar, maar ook vanuit Málaga of Sevilla en de Algarve zijn dagtrips te maken. Er zijn ook veel reizigers die vanuit Marokko naar Spanje komen met de ferry. Deze ferry vaart op Tarifa, maar ook op de havenstad Algeciras. Deze stad is niet alleen goedkoper met de ferry, maar ook op steenworp afstand van Gibraltar.

aap-gibraltar

James Bond

De wegen zijn hier erg spectaculair. Je rijdt door tunnels en smalle wegen met haarspeldbochten. Sommige stukken zijn ook erg stijl met de afgrond direct naast je. Een fantastische set dus voor een James Bond film. The Living daylights is hier opgenomen met Timothy Dalton als 007. Gelukkig wordt er veel voorzichtiger gereden op deze spannende wegen dan dat James Bond deed.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen