Meteen naar de content

Review: het nieuwe Bunq bankpakket incl. reisverzekering & prepaid creditcard

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reisvoorbereiding

Reviews

Wil wil het niet, een hoge rente krijgen op je spaargeld, een creditcard zonder extra kosten én een goede, voordelige reisverzekering. En dat allemaal het liefst via één aanbieder, zodat je al je bankzaken bij elkaar hebt. Bunq snapt ons, de online bank heeft een all-in-one bankpakket gelanceerd dat gericht is op reizigers; het Easy Bank Pro XL pakket.

Dat vinden wij natuurlijk interessant, dus we doken helemaal in de kleine lettertjes en zochten uit wat dit bankpakket van Bunq nu precies biedt.

Het Bunq Easy Bank Pro XL pakket kost € 18,99 per maand en daar krijg je onder andere een prepaid creditcard, uitgebreide reis- en annuleringsverzekering en gratis bankpas(sen) voor. Daarnaast krijg je wekelijks een hoge rente op je spaargeld uitbetaald. En er zijn nog meer leuke extra’s, zoals automatische Co2 compensatie, geen wisselkoerskosten, gratis budgetteringstools en cashback op de uitgaves die je doet met je creditcard. Wat dit nu in de praktijk inhoudt? Dat licht ik in dit artikel toe!

Mijn eigen situatie

Eerlijk is eerlijk, ik heb zelf best wel een hekel aan bankzaken. Wel loop ik 1x per jaar al mijn verzekeringen na om te kijken of dit nog steeds de slimste keuzes zijn. Zo ook mijn doorlopende reis- en annuleringsverzekering, deze vergelijk ik ieder jaar. Al is dat wel lastig, want je moet heel goed de kleine lettertjes lezen. Hoe hoog is het eigen risico, wat zit er echt allemaal bij inbegrepen en vooral: wat niet?

Qua bankkeuze ben ik ook al niet zo gehaaid, ik bankier al sinds ik me herinner bij een grootbank, pas dit jaar opende ik ergens anders een spaarrekening waar ik veel meer rente ontvang. En dat is eigenlijk zonde, want zo heb ik al die jaren veel geld laten liggen. Geld dat ik liever toevoeg aan mijn reisbudget.

Is het Bunq bankpakket iets voor mij?

Toen Bunq ons dus vroeg om hun nieuwe bankpakket voor reizigers te reviewen, vond ik het voor mijzelf ook interessant om hier diep in te duiken. Want om een doorlopende reis- en annuleringsverzekering, spaarrekening met hoge rente en prepaid creditcard met allerlei handige wisselkoersopties in één pakket te hebben voor € 18,99 per maand, klinkt eigenlijk wel interessant als ik het vergelijk met wat ik nu betaal voor al deze losse dingen.

Eerst zet ik alle kenmerken van het bankpakket op een rij, en aan het eind van dit blog lees je mijn eerlijke conclusie over het Bunq Easy Bank Pro XL pakket.

treinreizen-turkije

Doorlopende reis- & annuleringsverzekering

Het meest sceptisch was ik over de inbegrepen reisverzekering. Dit zal dan wel een sterk uitgeklede versie zijn, zonder annuleringsdekking dacht ik. Maar dit verraste mij positief. Zelfs extreme sporten zijn inbegrepen bij de verzekering en het eigen risico is maar € 50,-.

Goede dekking

Bunq heeft voor de reisverzekering de handen ineengeslagen met Qover reisverzekeringen, een Belgische partij. En eigenlijk alles wat je kunt bedenken wordt gedekt in de reisverzekering; deze heeft een wereldwijde dekking inclusief medische noodgevallen, autohuur, repatriëring, bagage, annuleringen en zelfs ongelukken bij actieve sporten.

 • Bagage en geld – Verlies of beschadiging van bagage, verlies of diefstal van persoonlijk geld en reisdocumenten gedekt tot € 1.000,- (eigen risico is € 50,-)
 • Annuleringsverzekering – wanneer je je reis om erkende redenen moet inkorten of annuleren, worden je kosten tot € 3.000,- gedekt (eigen risico is € 50,-)
 • Persoonlijke aansprakelijkheid – Persoonlijke aansprakelijkheid is gedekt tot € 1.000.000
 • Spoedeisende tandheelkundige behandeling – Tandheelkundige spoedbehandeling tot € 200,-
 • Vertraging van bagage – dekt noodvervanging van kleding, medicijnen en toiletartikelen tot € 340,-
 • Vertraagd vertrek – Hiervoor kun je tot € 250,- terug ontvangen
 • Eigen risico autohuur – 100% van het eigen risico van je autohuur tot een maximum van € 3.000,- in geval van diefstal of schade (max 31 dagen)
 • Actieve sporten – De verzekering dekt medische kosten en aansprakelijkheidskosten als je gewond raakt (bijv. skiën, duiken, surfen of abseilen)
 • Familie is inbegrepen – Als je samen reist met je partner en/of kinderen zijn zij ook automatisch verzekerd, maar alleen als je met z’n allen reist. Ben jij de hoofdrekeninghouder en gaat je partner een keer alleen op vakantie, dan moet hij of zij zich voor die reis dus apart verzekeren.
 • Zakelijk & Privé – Ook zakelijke reizen vallen onder deze reisverzekering

De kleine lettertjes: je mag niet langer dan 90 aaneengesloten dagen op reis zijn en maximaal 180 dagen per jaar. Daarnaast mag je niet ouder zijn dan 76 en moet je je houden aan de reisadviezen van de overheid.

mirjam duiken egypte

Gratis Bunq prepaid creditcard

Het is iets wat je de laatste tijd steeds vaker tegenkomt: de prepaid creditcard. Als je je creditcard vooral gebruikt om uitgaves te doen (op reis bijvoorbeeld), maar niet rood wilt staan, dan is dit ideaal. Je voegt saldo toe via bijv. IDEAL of Apple/Google Pay.

Op reis is een creditcard nu eenmaal onmisbaar, maar vaak betaal je hier ook kosten voor bij je bank. Ook lijkt het mij wel handig qua reisbudget: dit zet je gewoon vooraf op je kaart, dan weet je precies hoeveel er nog over is van je budget.

De Bunq creditcard is een Mastercard. Op de meeste plaatsen wordt zowel Mastercard als VISA geaccepteerd (American Express in mindere mate), maar niet overal. Check dus vooraf even welke kaart handig is voor jouw reisbestemming.

Cashback op uitgaves met je Bunq creditcard

Ok, dit vond ik zelf een hele leuke; voor elke uitgave met je Bunq creditcard krijg je 1% teruggestort als cashback! En bij uitgaves in het openbaar vervoer krijg je zelfs 2% terug. Wanneer je tijdens je reis alles betaald met je creditcard, dan verdien je daar toch weer een paar tientjes mee!

Voor de aanvraag van deze creditcard is er geen BKR toetsing nodig. Heb je een negatieve BKR-registratie, dan kun je hem alsnog aanvragen omdat het een prepaid card is.

maanvallei chili

Budgetteringstools van Bunq

Ik ben zelf al jaren fan van een potjes-systeem op mijn bankrekening, het helpt mij echt zo goed om mijn uitgaven in de hand te houden. Boodschappen, reizen, sparen, leuke dingen, aan het begin van de maand worden de door mij vastgestelde budgetten automatisch verdeeld over al mijn potjes. Dit is voor mij dé manier om te sparen voor al mijn reizen. Ook Bunq heeft hier een aantal handige tools voor.

Potjes met eigen IBAN

Bij Bunq heeft elk potje ook een eigen IBAN, zo kun je ze ook gebruiken voor automatische incasso’s of betalingen. Je kunt maximaal 25 potjes aanmaken.

Lokale rekeningen openen

Verblijf je veel of langer in het buitenland? Dan kan het ook handig zijn om een rekening te openen met de lokale valuta, bijvoorbeeld in dollars of ponden. Dit kan in 22 verschillende valuta. Je krijgt ook elke maand 6 wereldwijde geldopnames bij de geldautomaat gratis. Voor Duitsland, Spanje, Frankrijk en Ierland kun je zelfs een lokale rekening incl. IBAN openen binnen je Bunq app.

Budgetteringstool

Bunq heeft ook een eigen budgetteringstool, Easy Budgeting. Je vindt er vergelijkingen per maand en specificaties. Je kunt hier ook andere (externe) bankrekeningen aan toevoegen, zodat je een totaaloverzicht hebt.

Mirjam Iran

Gratis Bunq bankpassen

Je Easy Bank Pro XL abonnement bevat 3 fysieke en 26 virtuele kaarten. Ze kunnen allemaal direct worden toegevoegd aan Apple/Google Pay.

Bunq heeft een Europese bankvergunning. Je geld is dus tot €100.000 verzekerd door het Nederlandse Depositogarantiestelsel (DGS).

Neverland beach, Koh Kood, thailand

Geen wisselkoerskosten voor vreemde valuta

Bunq rekent geen extra kosten voor betalingen in het buitenland, ze hebben namelijk in 2018 de wisselkoerskosten helemaal afgeschaft. Dit geldt voor betalingen met je Bunq creditcard en geld opnemen via pinautomaten.

Let op: dit is iets anders dan de kosten die bij de pinautomaat zelf in rekening worden gebracht.

Hoe werkt een wisselkoersopslag?

Wanneer je met je bankpas of creditcard in een andere valuta betaalt, wordt hier door de meeste banken een wisselkoersopslag bovenop gerekend. Stel, je koopt iets voor 50 dollar, dan rekent je bank dit om naar euro’s. De wisselkoers van dat moment wordt dan door de meeste banken verhoogd met een opslag, bijvoorbeeld 2%. Bij sommige banken verschilt het percentage ook tussen een creditcard en een bankpas.

Ter illustratie de kosten van andere grote banken:

ING Bank
 • Betalen in vreemde valuta: bankpas: 1,4% koersopslag; creditcard: 2% koersopslag
 • Cash opnemen vreemde valuta: bankpas: € 3,50 per opname + 1,4% koersopslag; creditcard: 6% koersopslag
Rabobank
 • Betalen in vreemde valuta: bankpas: 1,4% koersopslag; creditcard: 2% koersopslag
 • Cash opnemen vreemde valuta: bankpas: € 3,50 per opname; creditcard: € 4,50 + 2% koersopslag

ABN Amro

 • Betalen in vreemde valuta: bankpas: € 0,15 + 1,2%; creditcard: 2% koersopslag
 • Cash opnemen vreemde valuta: bankpas: € 2,25 + 1,2% per opname; creditcard: 6% koersopslag

Wise integratie in de Bunq app

Maak je vaak geld over in een andere valuta? In de Bunq app is Wise geïntegreerd, zodat je gemakkelijk bankoverschrijvingen kunt maken en ontvangen in meer dan 40 verschillende valuta.

Voor elke € 100,- die je met je Bunq kaart uitgeeft, planten zij een boom en compenseren zo je CO2 voetafdruk. Je kunt dit ook in de app terugvinden.

pinautomaat geld opnemen

Hoge rente op je spaarrekening

Wanneer je spaart voor al je reizen, is het zonde om hier maar de minimale rente voor te krijgen. Het rentetarief van Bunq is momenteel 2,46%, wat een mooi rentetarief is voor een Nederlandse bank. En hoera: je rente wordt wekelijks uitbetaald!

Bekijk het actuele rentepercentage op de Bunq spaarrekening

Automatisch afrondingsverschillen sparen

Een leuke manier om ‘stiekem’ te sparen is AutoSave. Hierbij wordt elke betaling die je doet afgerond. Je spaart dan het verschil. Bijvoorbeeld, je betaalt ergens €4,50, dan wordt dit automatisch afgerond naar € 5,- en je spaart € 0,50. Dit kan dus flink oplopen!

Grand Canyon Amerika

Conclusie

Doordat ik mezelf helemaal heb verdiept in het Bunq Easy Bank Pro XL bankpakket, kwam ik tot de conclusie dat dit pakket in elk geval beter is dan mijn huidige situatie. Ik betaal nu maandelijks € 1,65 voor mijn creditcard en € 19,- voor mijn doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Qua kosten kan het dus snel uit, zeker als je de cashback van de Bunq creditcard meerekent.

Goed om te beseffen is wel dat Bunq een online bank is met een digitale klantenservice, je kunt ze dus niet bellen. Voor mij is dat echter geen probleem.

Bunq creditcard

Alhoewel ik het heel leuk vind om miles te sparen met mijn AMEX Creditcard, kost deze ook geld én kan ik hier niet overal mee betalen. Het idee van een prepaid creditcard spreekt me wel aan, zeker voor op reis. Daarnaast was ik me voor het schrijven van dit blog er niet bewust van dat ik zóveel koersopslag betaal op reis, overstappen gaat mij dus zeker geld opleveren.

Reis- en annuleringsverzekering

De reis- en annuleringsverzekering die bij het pakket zit inbegrepen vind ik ook interessant. De dekking is uitgebreider dan de reisverzekering die ik nu heb en het eigen risico lager. Het enige nadeel voor mij is dat als mijn partner een keer alleen op reis gaat, hij zich hiervoor apart moet verzekeren (tenzij hij natuurlijk ook dit bankpakket neemt). Voor gezamenlijke trips is hij wel met mij meeverzekerd, net als mijn zoontje.

Budgetteringssysteem

Omdat ik al zo fanatiek werk met potjes, vind ik het budgetteringssysteem van Bunq ook interessant. Dit moet ik natuurlijk nog in de praktijk uittesten, maar ik denk dat het mij wel wat tijd gaat schelen als ik e.e.a. kan automatiseren. Nu moet ik handmatig alles van en naar de potjes boeken en daar gaat nog wel eens iets mis.

Kortom: ik ben wel enthousiast over dit bankpakket, en ga het de komende tijd eens in de praktijk testen. Wil jij dat ook? Je kunt het Bunq Easy Bank Pro XL bankpakket 30 dagen gratis proberen!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen