Zo boek je de allergoedkoopste vliegtickets!


Dat wij proberen zo vaak mogelijk te reizen, dat mag inmiddels duidelijk zijn. Maar hoe doen ze dat toch, elke keer weer? Hebben ze een geldboom in de tuin? Dat vraagt onze omgeving zich regelmatig af. We schreven al eerder over tips om geld te besparen in je dagelijks leven en over tips om geld te besparen op reis, maar er is een belangrijk onderdeel van je reis waar je heel veel geld op kunt besparen: je vliegticket. Maar hoe vind je nu goedkope vliegtickets? Er zijn veel sites waar je vliegtickets kunt vergelijken, maar een aantal daarvan springen er voor ons wel echt uit. Voor dit artikel bekeken we de vergelijkingssite momondo. Wat zijn de handigheidjes, tips & tricks van deze site? Lees onze 6 tips voor het vinden van goedkope vliegtickets via momondo!

Over momondo

Momondo is van origine een Deens bedrijf en de site heeft dan ook een mooi, strak Scandinavisch design. De website is overzichtelijk en prettig in gebruik. Daarnaast heeft momondo een aantal slimme functies bedacht. Niet alleen de goedkoopste vluchten getoond, maar ook de snelste en de beste vluchten. Zo kun je altijd de keuze maken die het beste bij jouw vluchtwensen past. Om echt de allergoedkoopste tickets te vinden, zijn er een nog een paar handige tools op de website van momondo.

1. Zoek de goedkoopste vertrek- én aankomstplaats

Vaak vertrekken de goedkoopste vluchten niet vanaf Amsterdam, maar bijvoorbeeld vanuit Eindhoven. Of als je in het oosten van het land woont, is het misschien net zo handig voor jou om vanuit Düsseldorf te vliegen. Je kunt bij momondo de optie ‘Incl. omgeving’ aanklikken. Je krijgt dan bij je resultaten ook vliegvelden in de buurt van je vertrek- én aankomstplaats te zien. Super handig want momondo zoekt dan automatisch de goedkoopste airport bij je bestemming. Dit kan echt veel geld besparen en zorgt ervoor dat je echt goedkope vliegtickets kunt vinden.

Momondo inclusief omgeving

2. Kies een bestemming aan de hand van de prijs

Op de site van momondo kun je in plaats van zoeken op een specifieke bestemming, ook zoeken op ‘Overal’. Bij de plaats van bestemming kies je voor ‘Waar dan ook ter wereld – binnen je budget’. Je komt dan op een nieuwe pagina terecht met een wereldkaart die de prijzen laat zien voor alle bestemmingen wereldwijd!  Je kunt hier ook kiezen voor een bepaald continent. Of  aangeven welke periode, bijvoorbeeld een hele maand of ‘Zomer 2019’.  Meestal heb je op deze manier al voor rond de 30 euro een retourtje te pakken én kom je ook nog eens op een verrassende bestemming terecht!

Momondo waar dan ook ter wereld

Momondo waar dan ook ter wereld zoekresulaten

3. Flexibele data

Als je flexibel bent in je data, scheelt dat ook heel veel in prijs. Je kunt kiezen voor flexibele data die vlakbij je vertrekdatum liggen en je kunt hier zelf  ook een beetje mee spelen. Erg handig bij momondo is dat ze een grafiek laten zien bij de zoekresultaten. Zo zie je in een keer op welke dagen de prijzen lager liggen. Kies voor verschillende begindata, dan veranderen de prijzen van de einddata vanzelf mee. Zo kun je gemakkelijk vinden welk vliegticket het goedkoopst is op welke data.

Momondo prijs zoek resultaat

4. Bestudeer de jaarlijkse vluchtstudie

Een manier om inspiratie op te doen én te zoeken naar de goedkoopste tickets is het gebruiken van de jaarlijkse vluchtstudie optie van momondo. Op basis van de miljarden zoekopdrachten die momondo jaarlijks verwerkt, hebben ze een vluchtstudie gemaakt. Met deze feature kun je in één oogopslag zien wanneer de tickets naar je droombestemming gemiddeld het goedkoopst zijn met data als: het goedkoopste boekmoment (hoeveel dagen voor vertrek), de goedkoopste maand om te vliegen (bijv. januari) het goedkoopste tijdstip om te vliegen (bijv. ‘s middags) en de goedkoopste dag van de week om te vliegen (bijv. maandag). Handig!

momondo vlucht studie

5. Bekijk de vliegprognose

De prijzen van vliegtickets veranderen elke dag. Als je al weet waar je naar toe wilt, bekijk dan de vliegprognose van momondo. Je krijgt dan in paar grafieken te zien wat de goedkoopste vliegmaand is, de goedkoopste dag om te vliegen, de goedkoopste tijd om te vliegen, de goedkoopste maatschappij, de goedkoopste route én -niet onbelangrijk- de goedkoopste tijd om je vliegticket te boeken. Dit verschilt per plaats en momondo heeft dit gemonitord. Zo weet je dus precies wanneer je moet gaan boeken. Je vindt de optie om de vliegprognose te bekijken rechtsboven in in hetzelfde scherm waar je zoekresultaten getoond worden.

Momondo vluchtprognose

6. Stel een prijsalert in

Als je al lang van tevoren weet waar je heen wilt, kan het geld besparen om vroeg te boeken. Als je de vliegprognose hebt bekeken zoals hierboven en je hebt nog geen haast met boeken, stel dan een prijsalert in. Je krijgt dan een berichtje van momondo wanneer er grote veranderingen in de prijzen zijn. Als je dit een tijdje volgt, ben je op de hoogte van de schommelingen in de prijzen voor jouw bestemming.

Momondo Prijsalert

4 Comments

Add yours
 1. Rianne

  Websites zoals Skyscanner sturen je vaak door naar travel agents die er niet super betrouwbaar uitzien, en vaak zijn er veel slechte reviews over te vinden op internet. Hebben jullie hier ervaring mee en boeken jullie dan toch liever via bekende websites of de vliegmaatschappij website? Of hebben jullie hier geen problemen mee? Ik ben zelf erg huiverig als ik een dure vlucht boek, maar soms kan het wel 100 euro of meer schelen.

  • Nathaniël

   Hi Rianne,

   In principe is het gewoon veilig om bij een online travel agent (OTA) te boeken. Als je dat fijn vindt, zou je bijvoorbeeld nog kunnen kijken of de OTA aangesloten is bij een (inter)nationale brancheorganisatie. Vaak staat hiervan een logo op de website. Over het algemeen raad ik aan om rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te boeken, omdat 1) je ticket sneller wordt bevestigd, bij sommige OTA’s kan dit tot 48u duren, 2) communicatie makkelijker is (bijv. bij calamiteiten), je spreekt immers direct met de aanbieder van de vlucht en 3) kosten voor annuleringen en wijzigingen meestal lager zijn dan bij OTA’s. Dit betekent niet oer se dat je ALTIJD bij de luchtvaartmaatschappij moet boeken. Zoals je aangeeft, kun je in sommige gevallen flink besparen door bij een OTA te boeken. Bepaal voor je eigen specifieke situatie of een eventuele besparing bij een OTA opweegt tegen de voordelen van het rechtstreeks boeken bij de luchtvaartmaatschappij. Succes!

 2. Nathaniël

  Wanneer het aankomt op (consistent) goedkoop vliegen is flexibiliteit inderdaad het sleutelwoord. Des te meer factoren waarop je flexibel kunt zijn, des te groter de kans dat je een goedkoop ticket kunt scoren.

  Denk hierbij aan factoren zoals 1) waar vandaan/naartoe kan ik vertrekken (meer opties = meer kans op goedkoop ticket), 2) wanneer kan ik vertrekken (vb. hoog/midden/laagseizoen) en 3) waarmee vertrek ik (vb. premium/budgetmaatschappij maar ook met of zonder ruimbagage).

  Maar het belangrijkste is een andere mindset. De meeste mensen beginnen hun planning met een specifieke bestemming en periode waarin ze willen reizen en proberen vervolgens een goedkoop ticket te vinden wat daarbij past. Terwijl het effectiever is om dat om te draaien: 1) bepaal voor welke bestemmingen er goedkope deals beschikbaar zijn, 2) kies de leukste bestemming uit, en 3) kies uit de beschikbare reisdata een vertrek- en aankomstdatum die bij je agenda past. Het vergt een andere mindset, maar het is de basis om (consistent) goedkoop te vliegen.

  Leuke tips en website, je hebt er een fan bij:)

 3. momondo

  Hi Rianne en Nathaniël,
  Daar hebben jullie allebei een goed punt. Bij momondo werken we daarom samen met representatieve aanbieders (zowel online reisaanbieders als luchtvaartmaatschappijen) om bezoekers de beste opties te bieden qua prijs en boekingswebsites.
  We monitoren constant de kwaliteit van de aanbieders die we tonen door ze testen op de kwaliteit van hun klantenservice, transparantie over extra kosten voor bij het betalen (zo hebben we in Nederland een 0-euro regel afgedwongen voor alle betaalmethoden), en technische integratie. Bovendien, mochten onze gebruikers onverhoopt toch een probleem hebben, dan is momondo er zowel via Facebook als via e-mail om support te bieden.
  Groetjes, Amber – momondo Nederland

+ Leave a Comment