Meteen naar de content

Swakopmund, Namibië: Een Duitse nederzetting aan de Skeleton Coast

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Namibië

Swakopmund, Namibië ligt aan de Atlantische kust in het midden van de Namib woestijn. De plaats met ongeveer 50.000 inwoners heeft, ook na de onafhankelijkheid van Namibië, haar Duitse karakter behouden en wordt grappend ‘Beieren aan Zee’ genoemd. Sowieso lijkt Swakopmund een oase te midden van de leegte en desolaatheid van de ondoordringbare zandwoestijn. Haar ligging aan de ruige Skeleton Coast, vlakbij Walvisbaai en naast de Namib woestijn, maakt Swakopmund tot de ideale uitvalsbasis voor avonturen in en rondom de stad. In dit artikel delen we de leukste Swakopmund bezienswaardigheden voor jouw vakantie!

Swakopmund Skeleton Coast

Het centrum van Swakopmund

Swakopmund, Namibië heeft een compact en ontwikkeld stadscentrum dat ideaal is om inkopen te doen, voordat je de lege woestijn in gaat. Naast grote supermarkten, slijterijen en benzinestations heeft de plaats aan de Skeleton Coast ook een gezellig centrum waar je zowel van de Duitse als de Namibische keuken kunt genieten. Bier, braadworst, maar ook oesters, omwapi rupsen en gegrild vlees: je vindt het hier allemaal. Loop door de Duits aandoende straten en slenter over de lange zandstranden, waar veel Namibische gezinnen en Duitse pensionado’s hun toevlucht zoeken aan het einde van de dag.

Let wel op met zwemmen. De Skeleton Coast staat bekend om haar hoge golven en verraderlijke onderstroming. Luister naar de aanwijzingen van de kustwacht en gebruik je gezonde verstand: ga niet te ver het water in. En… bereid je voor op kou: het water voelt hier net zo aan als in de Noordzee. Door de zeewind is het in Swakopmund vaak slechts rond de 20 graden en kan het ‘s ochtends mistig zijn.

Duits Brauhaus Swakopmund

Een stad met twee gezichten

Swakopmund is een stad met twee gezichten. Enerzijds heeft het een luxe centrum dat meer aanvoelt als een Noord-Duitse badplaats, dan als een Namibische stad in Zuidelijk Afrika. De bevolking is overwegend wit en veel straten zijn vernoemd naar Duitse beroemdheden. Anderzijds heb je de townships, waar tijdens de Apartheid het andere deel van de bevolking woonde, ingedeeld in wijken aan de hand van de stam waartoe ze behoorden. De townships liggen verder van zee en zijn veel armer. Tegenwoordig mogen inwoners zelf kiezen waar ze wonen, maar helaas zorgen werkloosheid, huizenprijzen en sociale stereotypen ervoor dat de stad nog steeds duidelijk uit twee delen bestaat: het witte, bijna Europese centrum en de townships.

Streetart

Checklist voor je reis naar Namibië

Fietsen door de townships van Swakopmund

De townships van Swakopmund hebben misschien geen echte bezienswaardigheden, maar een fietstour is een indrukwekkende manier om de inwoners van deze verscheurde en tegelijkertijd trotse stad te ontmoeten. Bedreven gidsen die zelf in de townships wonen, nemen je mee op een tour van ongeveer 3 uur langs huizen van verschillende bevolkingsgroepen, naar een lokale bar en een restaurantje waar zij vaak eten (en je dus echt Namibisch eten krijgt voorgeschoteld in plaats van pizza’s en witvis). Ze nemen je mee naar een wereld die een stuk harder is dan de wereld waarin wij leven. Het is een bijzondere ervaring om hun verhaal te horen: het verhaal van de Apartheid, maar ook van de veerkracht om over littekens en trauma’s heen te stappen en samen iets op te bouwen.

Boek jouw fietstour door de townships >>

fietstour Swakopmund

Niet fietsen, maar wel de townships van Swakopmund zien?

Ben je geen fietser, maar wil je wel graag de townships van Swakopmund zien? Dan kun je ook een townshiptour boeken bij een lokaal reisbureautje of via je hotel, waarbij je met een auto naar de townships gebracht wordt en daarna van huis naar huis wandelt. Overigens is het geen moeilijke fietstocht en zijn de mountainbikes in prima staat. Een fietshelm is verplicht in Namibië en wordt geregeld door de organisateurs van de townshiptour.

Swakopmund, Namibie

Een zeesafari aan de Skeleton Coast

Vanuit Swakopmund rijd je in 30 minuten naar het nabijgelegen Walvisbaai. De naam verklapt het al, maar van juni tot en met november kun je hier walvissen spotten! Vanuit het plaatsje Walvisbaai vaar je uit op zoek naar deze geweldige beesten. Het hele jaar door kun je hier zeehonden, pelikanen en maanvissen zien. Door de hoge concentratie plankton in het water, is de onderwaterwereld aan de Skeleton Coast erg interessant. Vanuit Swakopmund boek je gemakkelijk een zeesafari bij Walvisbaai, waarbij je op zoek gaat naar The Big Five van de zee.

Boek jouw walvissafari online >>

Op Dolphin Cruise aan de Skeleton Coast

Een leuke tour om te boeken is de zogenaamde Dolphin Cruise. Vanuit de haven van Walvisbaai vaar je in 4 uur richting Pelican Point, waar grote kolonies pelsrobben en pelikanen op je wachten. Dit bijzondere en dichtbevolkte schiereiland verrast haar bezoekers. Duizenden robben liggen op je te wachten en brutale zeehonden springen zelfs op de boot. Met een beetje geluk zie je onderweg dolfijnen, maanvissen en in het juiste seizoen ook walvissen en potvissen. De cruise die ongeveer $60 kost, is inclusief transfer vanaf Swakopmund, oesters (die in het gebied gekweekt worden) en Namibian coffee (sherry waarmee de zeemannen hun dag beginnen). Neem warme kleding mee, want het kan koud zijn op zee. Meestal zijn er geen hoge golven, omdat Walvisbaai een soort natuurlijke haven is. Ook leuk om te doen is kayakken tussen de dolfijnen! Deze full-day kayak- en woestijntour combineert kajakken tussen de dolfijnen met een bezoek aan de woestijn. Minder tijd of liever niet op het water? Je kunt eventueel ook een losse tour over land boeken naar Pelican Point om de pelsrobben te zien.

Swakopmund Skeleton Coast

Ook leuk om te doen in Swakopmund

 

Ontdek de omliggende Namib woestijn

Het is mogelijk om excursies te boeken naar de omliggende Namib woestijn. Swakopmund heeft een heel bijzondere ligging in Namibië, middenin de woestijn en tegelijkertijd aan de kustlijn van de Skeleton Coast. Swakopmund is daarmee een ideale uitvalsbasis om leuke activiteiten te ondernemen, zoals quad biken in de woestijn, dune bashen (met een 4×4 door het zand crossen), sandboarden of het leven in de schijnbaar onvruchtbare vlakte te verkennen op een Living Desert Experience. Op deze tour ga je op zoek naar het verborgen leven van de woestijn: schorpioenen, slangen, kameleons, maar ook insecten en nachtdieren.

Swakopmund woestijn

Een helikoptervlucht over de Namib woestijn en de Skeleton Coast

Vanuit Swakopmund kun je het oneindige landschap ook vanuit een helikopter bewonderen. Vlieg over het zogenaamde moon landscape ten zuiden van Swakopmund in Namibië of langs de 600km lange kuststrook van de Skeleton Coast. De kuststrook kreeg zijn naam door de vele scheepswrakken die hier aanspoelden, vanwege de bijzonder sterke stroming. Het natuurfenomeen van een zandwoestijn die tot aan de kust reikt is uniek en prachtig te bewonderen vanuit de lucht. Je kunt ook met een klein vliegtuigje naar de Sossusvlei vliegen vanuit Swakopmund.

Swakopmund Namibie Skeleton Coast

Watersporten aan het strand van Swakopmund, aan de Skeleton Coast

Ondanks het feit dat het water in Swakopmund redelijk koud is, heeft het stadje zichzelf ontwikkeld tot badplaats en walhalla voor watersporters. Door de harde wind is de Noord-Duitse badplaats aan de Skeleton Coast een ideale plek om te (wind)surfen en te zeekajakken. Aan het strand kun je gemakkelijk een kano, kajak of surfplank huren. Na een dag op het water kun je struinen over de met palmbomen versierde boulevard, de vuurtoren beklimmen of het museum van Swakopmund bezoeken. Het museum gaat in op de lokale geschiedenis en de flora en fauna in het gebied.

Swakopmund

Door ons geselecteerde accommodaties in Swakopmund

Reizen naar Swakopmund, Namibië

Het vliegveld van Swakopmund heeft één kleine landingsbaan waar verschillende maatschappijen op vliegen vanuit andere luchthavens in Namibië. In Walvisbaai, 35km verderop, ligt echter een internationaal vliegveld en het is dus meestal gemakkelijker en goedkoper om hierop te vliegen en vanaf daar per trein of taxi naar Swakopmund te reizen. De trein van Walvisbaai naar Swakopmund doet er 1,5 uur over. Taxi’s zijn te regelen bij de luchthaven en rijden vaak op meter. Anders is het aan te raden van tevoren een prijs af te spreken.

Swakopmund Skeleton Coast

Ga je naar Swakopmund als onderdeel van een rondreis Namibië? Lees dan ook ons artikel over een selfdrive Namibië met 4×4 en tips voor de Sossusvlei en Deadvlei.

Georganiseerd reizen door Namibië?

Enthousiast geworden over reizen door Namibië, maar reis je liever georganiseerd? Een aanrader voor een reisorganisatie die je hierbij kan helpen is Van Verre. Deze reisorganisatie biedt zowel complete individuele rondreizen als bouwstenen aan. Met bouwstenen stel je je eigen reis samen, precies zoals jij hem wilt. Je kunt je reis hierbij ook combineren met bijvoorbeeld Botswana of Zuid-Afrika. Ook AfrikaPlus heeft een zeer groot aanbod aan reizen naar Namibië, eventueel te combineren met andere bestemmingen in Zuidelijk Afrika. Zowel individuele autorondreizen als groepsrondreizen.

Bekijk het aanbod Namibië reizen van Van Verre of AfrikaPlus

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen