Meteen naar de content

De 10 meestgestelde vragen over reizen naar Israël

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Israël

Van vele citytrip tot wereldreis. Van hiken in de bergen tot bijzondere roadtrips. En van leven als digital nomad tot speuren naar weekendjes weg. We reizen veel. Heel veel. Logisch dus dat we heel veel vragen krijgen. Van vrienden, familie én natuurlijk van onze lezers. En die vragen beantwoorden graag hier op ikwilmeerreizen.nl. Vandaag beantwoorden we de 10 meest gestelde vragen over reizen naar Israël. Handig voor wie een eerste keer naar Israël reist en op zoek is naar wat reisadvies over Israël!

Let op: dit artikel is in 2019 geschreven. Op dit moment is het niet veilig om naar Israël reizen. Bekijk het actuele reisadvies van MinBuZa.

israel-waterval

1. Reisadvies Israël: is het veilig in Israël?

Let op: dit artikel is geschreven in 2019. De informatie is dus niet actueel. 

Met stip op één van de meestgestelde vragen over reizen naar Israël: is het er veilig? Voor gedetailleerde, actuele informatie hierover is de site van MinBuza de juiste plek.

[verouderde informatie] Tot 2022 gold over het algemeen: als je afstand houdt van de Gaza-strook en het grensgebied met Syrië en Libanon, zul je in Israël qua veiligheid waarschijnlijk geen problemen ervaren. Wij hebben ons in elk geval geen moment onveilig gevoeld. Ja, het is even wennen dat er overal militairen met grote geweren te vinden zijn, maar dit draagt ook wel weer bij aan een veilig gevoel. Het blijft een land waar een actueel conflict speelt, maar in de praktijk merk je daar als reiziger qua veiligheid weinig van. Op sommige plekken in Israël liggen er nog oude landmijnen, maar dit staat altijd aangegeven en deze gebieden zijn dan ook afgesloten door middel van hekwerk.

veiligheid-reizen-israel

2. Kun je makkelijk een auto huren in Israël?

Een auto huren in Israël doe je eenvoudig via bijv. Rentalcars. Er is eigenlijk geen verschil tussen een auto huren in Israël en een auto huren in andere (Europese) landen. De wegen in Israël zijn goed en de bewegwijzering ook. Wen maar wel vast aan het idee van veel bumperklevers, de meeste Israëliërs hebben weinig geduld in het verkeer. Erger je er niet aan, maar geniet gewoon op jouw tempo van je roadtrip.

auto-huren-israel

3. Wat kun je zoal eten in Israël?

Het eten in Israël is heerlijk, zowel voor vleeseters als vegetariërs. Humus zoals je het nog nooit gegeten hebt, smaakvolle falafel, auberginegerechten, verse yoghurt en olijven, noem maar op. Er wordt in Israël onderscheid gemaakt tussen koosjer en niet-koosjer eten. Koosjer eten moet voldoen aan de regels van de kasjroet. Zo wordt koosjer vlees bijvoorbeeld op een bepaalde manier geslacht. Daarnaast wordt er geen varkensvlees gegeten en bepaalde zeedieren ook niet. Ook mogen  vlees- en melkproducten niet samen mogen worden gebruikt en bereid. Je vindt in Israël zowel koosjere als niet-koosjere restaurants.

eten-israel

Door ons geselecteerde accommodaties in Israël

4. Is Israël duur?

Je verwacht het misschien niet, maar reizen door Israël is over het algemeen prijziger dan de ligging van het land doet vermoeden. Voor een simpele tweepersoonskamer betaal je al snel 100 euro per nacht en voor een glas wijn leg je gerust 8-9 euro neer. En dan is het in Israël ook nog gebruikelijk om 10-15% fooi te geven. Als je hier van tevoren rekening mee houdt bij het bepalen van je budget, valt het niet tegen en kun je gewoon lekker vakantie vieren zonder je druk te maken over geld.

israel-duur

5. Wat zijn de highlights van een reis door Israël?

Natuurlijk zijn highlights voor iedereen verschillend, maar voor mij waren de highlights van Israël zeker Jeruzalem, de Sabbat, rijden door de woestijn, de Dode Zee en de tour door Palestina. Een fly-drive Israël is een heel gevarieerde, avontuurlijke manier om het land te verkennen en zeker niet moeilijk!

dode-zee-israel

6. Kun je ook door Palestina en over de West Bank reizen?

Met een Israëlische kenteken heb je geen toegang tot Palestijnse gebieden. Maar slechts een klein deel (zo’n 18%) van de West Bank is Palestijns. De steden Ramallah, Jericho en Bethlehem kun je dus bijvoorbeeld niet zelf bezoeken met een huurauto. Maar je kunt wel over de Israelische snelweg die over de Westbank loopt rijden, bijvoorbeeld naar de Dode Zee. Om toch Palestijnse gebieden te bezoeken, kun je een dagtour boeken, bijvoorbeeld deze tour met het beste van de Westelijke Jordaanoever. Ook kun je naar Palestijnse gebieden reizen met een minibusje. De Gazastrook is overigens helemaal verboden terrein voor toeristen.

palestinawestbank-huurauto

7. Spreken mensen goed Engels in Israël?

Over het algemeen spreekt iedereen Engels in Israël, het is dus makkelijk communiceren! Ook veel informatieborden etc. zijn in het Engels en ook zijn er vaak Engelstalige menukaarten verkrijgbaar.

vakantie-israel

8. Wat moet ik wel en niet doen tijdens de shabbat?

Dat je je respectvol moet gedragen, is natuurlijk logisch. Maar verder zijn er als toerist geen speciale regels tijdens de shabbat. Je zult merken dat de meeste winkels en restaurants gesloten zijn en ook het openbaar vervoer staat tijdens de shabbat stil. Tijdens de shabbat kun je heel goed een tour boeken naar Palestina, of natuurlijk gewoon zelf ook een dagje relaxen. Mocht je in Jeruzalem zijn tijdens de shabbat, ga dan zeker op vrijdagavond en zaterdag naar de klaagmuur. Het is interessant om het verschil te zien!

klaagmuur-israel

Checklist voor je reis naar Israël

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek Israël op z'n best. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

9. Heb je een visum nodig voor Israël?

Nee, je hebt geen visum nodig! Wel een tip in deze hoek: zorg dat je voldoende tijd hebt bij de douane. Het is hier druk en het duurt doorgaans minstens een uur voor je door de rij heen bent.

israel-vakantie-strand

10. Kun je met een stempel van Israël in je paspoort andere landen niet meer in?

Je ‘stempel’ voor Israël wordt standaard op een los papiertje in je paspoort gestopt, op deze manier heb je geen problemen om andere landen (bijv. Iran) in te komen als je in Israël bent geweest.

israel-vakantie-stempel-paspoort

Meer inspiratie voor Israël

Ben jij na dit reisadvies voor Israël ook enthousiast geworden en ga jij voor het eerst reizen naar Israël? Lees dan ook ons artikel over Jeruzalem!

1 reacties

  • Maudy 24 januari 2019 - 10:05

    Helemaal gaaf! Ik zou ook zeker een keer naar Israël willen, al moet ik me van mezelf eerst een keer écht flink verdiepen in de geschiedenis van het land en de regio. Misschien toch snel maar een keer doen ;)

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen