Meteen naar de content

Reisadvies Ethiopië: De 10 meestgestelde vragen over reizen naar Ethiopië

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Ethiopie

Ethiopië is een unieke en gevarieerde bestemming in de Hoorn van Afrika. Als enige land in Afrika werd Ethiopië nooit gekoloniseerd. Italië probeerde het, maar slaagde er niet in. Hierdoor behield dit enorme land haar eigen tradities en gewoontes, zoals de eeuwenoude koffieceremonie, het Amhaars en de Ethiopische kalender. Veel Nederlanders kennen Ethiopië van medelijdenwekkende reclamespotjes met hongerlijdende kinderen en verdorde landschappen. Maar verbazingwekkend groen Ethiopië heeft ook een andere kant: een trotse, adembenemend mooie en innovatieve kant. In dit artikel geven wij antwoord op de 10 meestgestelde vragen over reizen naar Ethiopië. Ons Reisadvies Ethiopië inspireert hopelijk meer reizigers deze afgelegen hoek van Afrika te bezoeken!

Reisadvies Ethiopië

1. Welke bezienswaardigheden in Ethiopië mag je niet missen tijdens je rondreis?

Ethiopië is een groot land, bij benadering dertig keer de oppervlakte van Nederland en België samen. Het land kent een ongekende diversiteit aan landschappen. Ethiopië is de trotse drager van de titel ‘Het dak van Afrika’. De hoge toppen van de Simien- en Bale Mountains bereiken zelfs de 4.000 meter! Je kunt hier trekkingen maken van een halve dag tot wel tien dagen onder begeleiding van bekwame gidsen. Je vindt er inheemse diersoorten, die nergens anders ter wereld voorkomen, zoals de Ethiopische wolf, de mountain nyala en de grasetende baviaan. Ook het culturele circuit in het noorden mag je niet overslaan: de rotskerken van Lalibela, het eeuwenoude Axum en de kastelen van Gonder horen zonder twijfel thuis op je bucketlist. In de Zuidelijke Omo vallei ontmoet je kleurrijke bevolkingsgroepen met een eigen kijk op het leven.

Meer Reisadvies Ethiopië nodig? Bekijk dan ook onze reisroute voor een rondreis Ethiopië voor inspiratie.

Reisadvies Ethiopië

2. Reisadvies Ethiopië: Is reizen door Ethiopië veilig?

Over het algemeen is het reisadvies Ethiopië de laatste jaren positief en is het zeker de moeite waard om een prachtige rondreis Ethiopië te maken! Voor een up-to-date Reisadvies Ethiopië raadpleeg je de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De politieke situatie in Ethiopië is onvoorspelbaar. Vermijd protesten en houd het nieuws in de gaten. Houd er rekening mee dat de bevolking buiten hoofdstad Addis Abeba en de noordelijke, relatief toeristische steden Bahir Dar, Gonder, Axum en Lalibela niet gewend is aan toeristen. De inwoners kunnen schrikken van onze westerse verschijning, opdringerig of nieuwsgierig zijn en bedelen om geld. Ethiopië kent weinig georganiseerde criminaliteit. Houd wel waardevolle spullen uit het zicht, vraag altijd eerst of je een foto mag maken en bedek knieën en schouders om ongewenste aandacht te voorkomen.

Reisadvies Ethiopië

3. Is een vakantie Ethiopië duur?

Ethiopië is een extreem goedkoop land, mits je bereid bent afstand te doen van westerse luxe. 1 euro is ongeveer 30 Ethiopische Birr waard (juni 2019). Voor 250 Birr huur je een tweepersoonskamer in een lokaal hostel. Veel goedkope hostels op het platteland zijn niet te vinden op het internet en alleen ter plaatse te boeken. Een typisch Ethiopische maaltijd bestaande uit injeera [zurige tef-pannenkoek] en wot [bijbehorende saus] kost zo’n 50 Birr. Een portie is genoeg voor twee personen. Koffie is spotgoedkoop (1 Birr) en bier kost rond de 20 Birr. Ook lange-afstandsbussen kosten slechts enkele euro’s. Opzoek naar meer luxe? Dan zul je dieper in de buidel moeten tasten. Bij luxere accommodaties hanteren opzichters vaak aparte prijzen voor habesha [Ethiopiërs] en toeristen. Reken op minimaal $50 per nacht. Ook geïmporteerde producten, taxi’s en bezienswaardigheden in Lalibela (ongeveer $50 entree voor de rotskerken) kunnen je vakantie Ethiopië duurder maken.

Reisadvies Ethiopie

4. Kan ik backpacken in Ethiopië?

Het antwoord is ja. Hiervoor heb je wel geduld, zitvlees en flexibiliteit nodig. Afstanden zijn lang, wegen slecht en bussen langzaam. Vaak worden er onderweg geiten en kippen ingeladen, wordt er gestopt om te lunchen en wordt er flink qat [natuurlijke softdrug] gekauwd. Het lokale vervoer is een leuke manier om in contact te komen met de bevolking.

Je zult weinig andere backpackers tegenkomen buiten de gebaande paden als de Simien Mountains en Gondar. Er zijn weinig speciale backpackershostels buiten hoofdstad Addis Abeba. Wel is het gemakkelijk op de bonnefooi een hostel te vinden. In de goedkope hostels werkt het sanitair vaak niet goed: neem vochtige doekjes en droogshampoo mee om je hygiëne op peil te houden.

Entrees voor nationale parken en lokale gidsen zijn goedkoop en ter plaatse te verkrijgen. Hierdoor is het gemakkelijk je reisroute op het laatste moment te bepalen of te wijzigen. Ethiopische gerechten zijn smakelijk, koffie goedkoop en de biertuinen in Debre Markos en Hawassa nodigen uit voor een drankje en bijzondere ontmoetingen.

Reisadvies Ethiopië

5. Wat wordt er gegeten en gedronken in Ethiopië?

Ethiopië is het land van de injeera, een zurige pannenkoek gemaakt van tef, die met de rechterhand wordt genuttigd. Meestal komt de injeera op tafel met één of meerdere wots [sauzen]. Deze sauzen zijn gemaakt van lamsvlees, kip, ei of peulvruchten. De Ethiopisch Orthodoxe Kerk kent veel vastendagen. Op deze dagen worden geen dierlijke producten gegeten en zijn deze ook moeilijk verkrijgbaar. Een aanrader tijdens het vasten is bayonette: een mix van smaakvolle vegetarische gerechten als shiro [gemaakt van bonen], spinazie, linzenpasta en aardappelen. Wie niet van injeera houdt, zal stiekem blij zijn met de tijdelijke Italiaanse bezetting van het land. Hierdoor is pizza, pasta en brood op veel plekken verkrijgbaar. Deze buitenlandse gerechten zijn relatief goedkoop en bovendien lekker.

Koffie is de nationale drank van Ethiopië en wordt de hele dag door gedronken. De Ethiopische koffie is sterk, zwart en wordt geserveerd met een wierookbrander. Ook bier, tej [honingwijn] en avocadosap zijn populaire dranken die in het hele land te koop zijn.

Reisadvies Ethiopië

6. Kan ik terecht in Ethiopië met Engels?

Een belangrijk Reisadvies Ethiopië luidt: Neem een pictogrammenboek mee en download de Amhaarse woordenlijst op Google Translate. Slechts weinig Ethiopiërs spreken namelijk Engels. De jongere generatie krijgt Engels op school, maar lang niet iedereen volgt onderwijs en veel docenten weten zelf niet hoe ze het Engels moeten uitspreken. De officiële taal van Ethiopië is Amhaars, dat iets weg heeft van het Arabisch en ook een eigen schrift kent. Buiten het Amhaars worden er ook tientallen andere talen gesproken, die van oudsher door de bewoners van desbetreffende gebieden zijn overgedragen.

Door ons geselecteerde accommodaties in Ethiopië

7. Hoelang moet ik uittrekken voor een rondreis Ethiopië?

Ethiopië is een enorm land. Als je korter dan drie weken de tijd hebt, is ons Reisadvies Ethiopië een keuze te maken tussen de noordelijke en zuidelijke regio. Eventueel kan het handig zijn van Addis Abeba naar Lalibela te vliegen. Dit bespaart veel tijd. Voor de Omo Vallei in het zuiden heb je een eigen jeep nodig. Dit maakt het gebied minder toegankelijk voor backpackers en budgetreizigers, maar wel de moeite waard.

Als je langer de tijd hebt (minimaal een maand) is het mogelijk zowel  het noorden als het zuiden te bezoeken. Met een georganiseerde reis is dit ook mogelijk in drie weken, maar houd er rekening mee dat je veel onderweg zal zijn.

Reisadvies Ethiopië

8. Hoe is het vervoer in Ethiopië geregeld?

Een goedkope manier van vervoer in Ethiopië is de bus. Bussen zijn een bezienswaardigheid op zich met hun gekleurde kleedjes, Amhaarse muziek en grappige claxons. Je kunt je kaartje bij de conducteur kopen of op voorhand bij het busstation. In veel dorpen en steden kun je voor een klein bedrag ook een fiets huren. Dit is een leuke manier om de buitenwijken en het nabijgelegen platteland te ontdekken. Ook paardrijden is een fijne manier om van A naar B te reizen in Ethiopië, zeker in bergachtige gebieden als Dinsho en Debark, waar rivieren regelmatig overstromen. Te voet zijn de paden daardoor onbegaanbaar, maar per paard is het geen enkel probleem. Op zoek naar meer luxe of minder tijdrovende alternatieven? Overweeg dan een huurauto met chauffeur of een binnenlandse vlucht.

Reisadvies Ethiopië

Checklist voor je reis

9. Wat maakt Ethiopië zo bijzonder?

Ethiopie is anders. Hier kom je niet voor de Big Five, maar voor inheemse diersoorten, de gevarieerde keuken en prachtige Ethiopisch Orthodoxe kerken. Of je nu van wandelen, fietsen, avontuur of geschiedenis houdt: Ethiopië is een droombestemming. Dit nog relatief onontdekte land in Afrika kent haar uitdagingen, maar ook een enorme schoonheid, ruige natuur en verfijnd cultureel erfgoed.

Reisadvies Ethiopië

10. Heb ik een visum nodig voor een vakantie Ethiopië?

Je hebt een visum nodig voor een bezoek aan Ethiopië. Tegenwoordig kun je dit gemakkelijk online aanvragen, bijvoorbeeld via e-visums.nl. De verwerkingstijd voor een e-visum Ethiopië is normaliter drie dagen. Ons Reisadvies Ethiopië is echter om minstens twee dagen speling in te bouwen. Het e-visum is voor 30 of 90 dagen geldig. Eventueel kun je je visum verlengen in Addis Abeba. De kosten van het e-visum via de Nederlandse site e-visums.nl bedragen € 69,95 en kun je ook met iDeal, Paypal of overschrijving betalen. Zij controleren dan ook je visum aanvraag, voordat deze naar de ambassade verstuurd wordt. Een standaard visum staat slechts één inreis toe. Wil je vaker in- en uit Ethiopië reizen? Neem dan contact op met de Ethiopische ambassade in Brussel voor een actueel Reisadvies Ethiopië m.b.t. je visum.

Direct online visum Ethiopië aanvragen.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen