Magisch Nepal: combineer cultuur met een Himalaya-trekking


Verscholen in de Himalaya ligt Nepal. Een klein land met een schat aan indrukwekkende cultuur en prachtige natuur. Waar je hindoetempels bezoekt, door Middeleeuwse dorpjes wandelt en je overgeeft aan de chaos van hoofdstad Kathmandu. In twee weken kun je in Nepal heel veel zien. Combineer een week in de Kathmandu Vallei bijvoorbeeld met een trekking en beleef het beste wat Nepal te bieden heeft.

SONY DSC

De eerste indruk van Kathmandu is overweldigend. De stad is chaotisch, riksja’s racen door de smalle straten en elk gebouwtje lijkt wel een drukke markt te zijn. Maar Kathmandu is een stad waar je gewoon even aan moet wennen. Na een paar uur vergeet je de chaos en zie je alleen de schoonheid nog. De vele tempels, op de meest onverwachte plekken. De kleurrijke sadhu’s. De vriendelijke mensen. De verborgen winkeltjes achter prachtig bewerkte houten deuren. Kathmandu is een schatkist en je kunt er eindeloos dwalen en verdwalen. Natuurlijk is het centrale Durbar Square met haar vele tempels een hoogtepunt, maar ook de achterafstraatjes zijn zeker de moeite van het verkennen waard.

HIndoetempel Nepal

Crematies aan de rivier

Kathmandu ligt in een vallei vol culturele schatten en je kunt je hier gemakkelijk een week vermaken. Een aanrader is een bezoek aan de heilige Hindoe-tempel Pashupatinath, waar aan de rivier mensen worden gecremeerd. Vanaf de overkant van het water kun je de lijkverbrandingen zien. Aanvankelijk lijkt het misschien akelig, maar het is mooi om te zien hoe de Nepalezen omgaan met de dood en met hoeveel respect een crematie wordt gehouden. Pashupatinath is goed te combineren met Bodhnath, het religieuze centrum voor Tibetanen in Nepal. Hier maak je kennis met de Tibetaanse cultuur en bezoek je één van de grootste stupa’s ter wereld.

Crematie Nepal

Middeleeuwse steden

Ben je in Kathmandu, dan mag je de middeleeuwse steden Patan en Bhaktapur niet overslaan. Deze oude steden zijn prachtig bewaard gebleven en je kunt aan beide plekken zeker een dag besteden. Beide steden hebben een eigen Durbar Square vol prachtige tempels, maar ook hier zijn het de straten rondom het plein, die je een inkijkje geven in het leven van de Nepalezen. Heb je nog tijd over, dan zijn er volop andere culturele hoogtepunten te vinden in de Kathmandu Vallei. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de prachtig beschilderde tempel Changu Narayan of aan de tempel van Dakshinkali, waar de Nepalezen dierenoffers brengen aan de godin Kali.

SONY DSC

Trekking in de Himalaya

Je kunt Nepal natuurlijk niet verlaten zonder kennis te maken met de Himalaya. Of je nu een getrainde of onervaren wandelaar bent, kort of lang wilt wandelen, Nepal heeft mogelijkheden voor iedereen. Tijdens de meerdaagse trekkings loop je van dorpje naar dorpje, door prachtige natuur, langs riviertjes, hoge bergen en rijstvelden. Overnachten doe je in een basic guesthouse, waar je ook prima kunt eten. Meestal gaan er een gids en drager met je mee, zodat je je helemaal kunt concentreren op het lopen én op het genieten van de landschappen.

Perfecte afwisseling

Je kunt ervoor kiezen om de bus naar Pokhara te nemen, het centrum van de Himalaya-trekkings in Nepal. Vanuit hier kun je beginnen aan de Annapurna-trekking van een aantal weken, of een deel daarvan. Het is ook mogelijk om vanaf Pokhara diep de Himalaya in te vliegen, bijvoorbeeld naar Jomsom. Vanuit daar loop je in zes dagen terug en leg je een deel van het Annapurna Circuit af. Wil je het groots aanpakken en zie je de Mount Everest Basecamp Trek wel zitten, dan vlieg je vanuit Kathmandu naar Lukla, om daar je tweeweekse wandeling te starten. Heb je minder tijd, dan zijn er vanuit Kathmandu ook volop mogelijkheden. In de bergen rondom Kathmandu liggen Nagarkot en Dhulikhel, waar je meerdaagse trekkings of dagwandelingen kunt maken, en zelfs kunt mountainbiken. Een perfecte afwisseling met een weekje cultuur in de Kathmandu Vallei.

SONY DSC

Zo reis je door Nepal

Wil je in korte tijd veel zien van Nepal en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die Nepal door en door kent. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman 

No related posts.

+ There are no comments

Add yours