Meteen naar de content

Wildlife spotten in Bardia National Park in Nepal

gastblogger-debra-verduin

Door Debra

Natuur en Wildlife

Nepal

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je naar Nepal gaat. Maar Nepal is een prima plek om één van de nationale parken te bezoeken. Eén van de grootste parken en tevens meest afgelegen is het Bardia National Park. Dit natuurreservaat in het zuidwesten van Nepal is ongerept en nog niet ontdekt door de meeste toeristen.

Bardia National Park in Nepal

Het park bestaat uit 968 vierkante kilometer aan jungle, grasland en savanne. Er leven zo’n 50 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 400 verschillende soorten vogels. Maar wat maakt Bardia nou echt zo speciaal? Het is één van de nationale parken waar je nog grote kans hebt op het zien van bedreigde diersoorten zoals Bengaalse tijgers, neushoorns, wilde olifanten en Ganges dolfijnen. Zelf had ik het geluk een tijger, meerdere neushoorns en krokodillen te spotten. Verder zie je vrijwel altijd veel apen, herten, wilde varkens en mooie vogels.

Herten-bardia-national-park-nepal

Wat is er te doen in Bardia National Park?

Je kunt ervoor kiezen om een junglehike, jeeptour of raftingtrip te maken. De laatste is wel seizoens afhankelijk en natuurlijk van je beschikbare tijd. Zelf heb ik vier dagen in het park doorgebracht, waardoor ik tijd had voor alle bovenstaande activiteiten.

Junglehike

Tijdens de junglehike heb je de meeste kans op het spotten van wildlife. Dit is tevens ook de spannendste manier om het park te verkennen. Je hiked met twee gidsen (voor en achter de groep) door het park. De groep is niet groter dan vijf personen, dit in verband met de veiligheid. Je wandelt door de verschillende landschappen, van uitkijkpunt naar waterspot, en waad je door riviertjes. Ben je niet in goede conditie? Kies dan voor de jeeptour.

Zonsopkomst-bardia-national-park-nepal Rangers-bardia-national-park-nepal

Jeeptour

Tijdens de jeeptour zie je meer van het park, maar blijf je op de gebaande paden. De jeeps maken stops bij de verschillende uitkijktorens in het park. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over het landschap. Ook stop je in de buurt van diverse waterspots waar je dan lopend heen kunt. De gidsen hebben altijd een verrekijker mee, zodat je alles goed kunt bekijken.

Jeeptour-nepal-bardia-national-park

Raftingtrip

Het raften kan alleen in bepaalde seizoenen in verband met het waterniveau. Verwacht geen wilde rafting trip, dit kan op andere plekken in Nepal. Wel heb je vanaf de waterkant goed zicht op de oevers van de Karnali rivier. Met een beetje geluk kun je ook de Ganges dolfijnen spotten.

Rafting-nepal-bardia-national-park Bardia-national-park-nepal

Wat is de beste reistijd voor Bardia National Park?

De beste tijd om Bardia National Park te bezoeken is tussen half september en half december of vanaf begin februari tot mei. Het is warm in deze periode, waardoor dieren naar de rivier en beekjes gaan om te drinken. Je hebt daarom de meeste kans wildlife te spotten. Vanaf juni tot augustus is het regentijd. De kans is aanwezig dat het waterniveau van de rivier zoveel stijgt dat bepaalde delen van het park niet begaanbaar zijn. Om deze reden is dit seizoen minder interessant voor een bezoek aan Bardia National Park.

neushoorns-bardia-national-park-nepal

Vervoer naar Bardia National Park

De entree van het Bardia National Park ligt in het dorp Thakurdwara. Er zijn verschillende manieren om hier te komen:

Bus

Vanuit Kathmandu en Pokhara gaan er bussen naar Ambassa. Reken op een reistijd van 12-14 uur in een local bus. Vanuit hier kun je een bus pakken naar Thakurdwara wat ongeveer 45 minuten duurt. Kom jij vanuit India? Ook vanaf Nepalgunj gaat er een bus naar Ambassa. Heb jij van te voren al een verblijf geboekt? Vraag dan of zij een pick-up kunnen regelen vanaf Ambassa.

Vliegtuig

Hoewel de vluchten niet goedkoop zijn, bespaart dit wel veel reistijd. Reken op ongeveer 180 euro voor een vlucht van Kathmandu naar Nepalgunj. De vlucht duurt ongeveer een uur. Vanaf Nepalgunj kun je met de bus naar Thakurdwara.

Veiligheid

Het blijft een National Park waar wilde dieren loslopen. Gidsen mogen geen wapens bij zich dragen en hebben alleen een houten stok bij zich voor bescherming. Vooraf wordt toeristen dan ook verteld wat te doen in geval van ‘nood’, bijvoorbeeld: klim zo snel mogelijk in een boom. Zorg dan ook dat je een goede gids hebt. Met een gids die veel weet over de dieren en geluiden kun je risico’s vermijden en uiteraard zie je dan veel meer. In geval van nood zijn er wel speciale rangers aanwezig die een wapen mogen dragen. Je hoeft je dus in principe geen zorgen te maken over je veiligheid, zolang je maar goed naar je gids luistert!

Tijgersporen-nepal-bardia-national-park

Hulp bij het plannen van je reis naar Bardia National Park en de rest van Nepal

Enthousiast geworden over Bardia National Park en reizen door Nepal, maar zoek je wat hulp bij het samenstellen en regelen van je reis? Een aanrader voor een reisorganisatie die je hierbij kan helpen is Local hero travel. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist ter plaatse. Je kunt een reis op maat laten maken of één van de drie pakketten kiezen: budget, veel gekozen of avontuurlijk Nepal.

Bekijk het aanbod Nepal reizen van Local hero travel

5 reacties

 • Bardia Homestay 7 juli 2017 - 08:54

  Wat leuk dat je een blog over Bardia National Park hebt geschreven.
  Sinds 2014 run ik hier met mijn Nepalese man een homestay. En het is inderdaad een wereldplek!

  • Debra 14 juli 2017 - 10:28

   Wat leuk dat je het artikel gelezen hebt! Ik heb over je gehoord toen ik er was. Hopelijk komen veel reislustige mensen jullie een bezoekje komen! Ik vond het er prachtig en kom graag een keer terug :-).

 • Bianca 27 november 2018 - 14:55

  Eerlijk vind ik het kwalijk om te zien dat op de foto’s zo openlijk het rijden op de rug van een olifant gepromoot wordt. Schandalig.

  • Debra 28 november 2018 - 16:32

   @Bianca, dit gebeurt hier zeker niet! De mannen op de olifant zijn de lokale rangers van het park en beschermen juist alle natuur en dieren! Het is zeker geen toeristische attractie!

 • Fulco 29 november 2018 - 12:15

  Erg leuke en informatieve blog. Ik ga in februari naar Nepal, met mijn vader en 2 vrienden en bezoek dan naar Chitwan, Bardia en Shuklaphanta in 2 weken. We verblijven 4 dagen in Bardia, toevallig in het Bardia Homestay. Mijn hobby is wildlife- en vogelfotografie. Ik hoop erg veel mooie foto’s te kunnen schieten. Onwijs veel zin in!!!!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen