Bucketlist: into the wild kajakken in Canada


Heb je ‘m gezien, de film ‘Into the Wild’ (2007)? Het waargebeurde verhaal van een jongeman die op zoek gaat naar avontuur en eenzaamheid in de uitgestrekte wildernis van Alaska. Helaas loopt het met hem niet zo goed af… Maar het was wel onze inspiratie voor een excursie in Canada. Want hoe gaaf is het om het gevoel te hebben dat je echt even van de radar bent? Dat je je eigen eten moet koken, je tent moet opzetten en ’s ochtends wakker wordt met niks anders dan de geluiden van de natuur? Heel gaaf, ja! Dat dachten wij dus ook.

canada-waterval

Weg van de toeristen

Het westen van Canada is behoorlijk ontwikkeld, met moderne steden als Vancouver en Calgary. Ook vind je hier de nationale parken in de Rocky Mountains, waar in de zomermaanden honderdduizenden toeristen komen genieten van de bergen, meren en gletsjers. Hartstikke gaaf, maar niet erg into the wild. Daarom zochten we wat verder, en vonden het Wells Gray Provincial Park.

canada-into-the-wild

Het ligt vlakbij de plaats Clearwater in de Cariboo Mountains, ten westen van de beroemde Rockies. Het park trekt maar een fractie van de bezoekers die de Rocky Mountains overspoelen en dus kun je in veel grotere rust genieten van de natuur. Je vindt hier diepe riviervalleien, alpine bergweiden en watervallen als de befaamde Helmcken Falls. Daarnaast liggen er ook een aantal meren in het park waaronder Murtle Lake, de perfecte spot om je kajak-skills te oefenen.

canada-bucketlist-into-the-wild-peddelen

Kajakken in een schilderij

We hebben een excursie geboekt van twee dagen en een nacht, waarbij we de wildernis van Wells Gray gaan verkennen. In een klein groepje internationale reizigers gaan we op pad met onze gids Mike, die de paden en meren van het park op zijn duimpje kent. De weg stopt letterlijk aan de rand van een meer, waar we overstappen in onze kano’s en kajaks. Zwemvesten aan, kampeerspullen inladen, een les peddelen en daar gaan we! De kano spiegelt in het water, net als de naaldbomen en witte bergen op de achtergrond; het lijkt wel alsof we in een schilderij zijn beland. Mooi!

canada-bucketlist-into-the-wild-kano

Je eigen maaltje hengelen

Na ongeveer drie uur peddelen komen we aan bij onze camping in de wildernis. We zetten onze tenten op rondom een kampvuur en proberen met een tak uit het bos een hengel te fabriceren, waarmee we in het meer onze avondmaaltijd willen vangen. Dat blijkt niet geheel ons talent. Gelukkig zijn anderen hier wat handiger mee en niet veel later hebben we drie vissen voor ons diner op het houtvuur. Samen met wat dingen uit de koelbox tovert Mike een smakelijke maaltijd op tafel. Als het tijd is om te gaan slapen, poetsen we onze tanden met het water uit het meer en kruipen we met de geur van het kampvuur in onze haren in de warme slaapzak.

canada-bucketlist-into-the-wild-meercanada-bucketlist-into-the-wild-eekhoorn

‘s Ochtends worden we wakker met zonnestralen die onze tent in spieken. Als we de tentflap openritsen, zien we niks anders dan natuur, water en bos om ons heen. Dat is even anders wakker worden! Mike heeft het ontbijt al klaarstaan en na wat thee en pannenkoeken – mét maple syrup natuurlijk! – breken we de tenten af en stappen we weer in de kano. We spotten onderweg zowaar nog een eland die hier in de vroege ochtend aan de waterkant komt drinken.

canada-bucketlist-kamperen

Terug in de bewoonde wereld zijn we blij dat we de geur van het kampvuur weer weg kunnen douchen. Maar wat zijn we een ervaring rijker. En een heleboel spierpijn in onze armen de dagen na de tocht … maar dat was het meer dan waard!

canada-natuur

Bovenstaand artikel is geschreven door Edith Huntink van Canada online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen – korte reisprogramma’s van een paar dagen – stel je je eigen reis samen. Je reist individueel met een huurauto, verblijft kleinschalig en sfeervol en beleeft het land door middel van bijzondere excursies. De reisspecialisten zijn zelf in Canada geweest en adviseren uit eigen ervaring.

Onze favoriete producten bij deze reis

+ There are no comments

Add yours