Reissfeer in je interieur met tropische planten


Als je niet op reis bent, kun je er zo naar verlangen, die tropische sfeer, de warmte en weelderige natuur. Kon je nog maar even terug naar die fijne reisbestemming! Maar om toch een beetje dat fijne reisgevoel naar boven te halen, kun je ook proberen de reissfeer in huis te halen. En hoe kun je dit nu beter en sneller doen dan met wat tropische kamerplanten? De zogenaamde ‘urban jungle' is niet voor niks een woontrend. Of het nu een ananasplant, palmboom, Monstera, bamboeplant of bananenplant is, deze grote kamerplanten zorgen allemaal voor een reisgevoel in je interieur. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw tropische plant overleeft in jouw Hollandse huiskamer? Hoe zorg je bijvoorbeeld dat jouw ananasplant niet binnen een week dood is? En kun je echt bananen verwachten bij een bananenplant? Hoeveel zonlicht heeft jouw Monstera nodig? Hoe knip je je bonsai boom? En waar kun je een palmboom kopen? En op welke plek in huis kan jouw tropische plant het beste staan? Wij zochten het voor je uit!

urban jungle planten

Tropische plant: Monstera (gatenplant)

De Monstera is een razendpopulaire tropische plant voor in huis en wordt ook wel gatenplant genoemd. Deze bijnaam dankt hij aan het feit dat een gezonde, oudere Monstera gaten maakt in zijn bladeren. Hoe meer gaten, hoe gezonder hij is! Deze plant komt in tientallen soorten en maten voor in het tropisch regenwoud en ook in de Nederlandse huiskamers. Omdat deze tropische plant in het regenwoud wordt overschaduwd door grote bomen en planten, houdt hij van een halfschaduw plek. Zet hem dus op een lichte plek in huis, maar niet direct in de volle zon, omdat zijn bladeren in het felle zonlicht kunnen verbranden (ze kleuren dan geel).  De Monstera houdt van een vochtig klimaat, het is dus aan te raden hem regelmatig te besproeien met water, maar zorg dat zijn wortels niet te nat staan! Hij maakt bovendien luchtwortels (knip deze niet af!), hiermee haalt hij voedingsstoffen uit de lucht. De Monstera kan vrij groot worden en is de perfecte plant voor je ‘urban jungle'. En omdat hij niet van de volle zon houdt, is hij ook een perfecte plant voor een wat donkerdere hoek in huis, bijvoorbeeld op de slaapkamer. Deze tropische plant werkt namelijk ook luchtzuiverend!

Tropische plant, Monstera kopen? Bestel hier je Monstera vanaf € 13,95 >

Ananasplant

Als je in Costa Rica bent geweest heb je hem zeker ‘in het wild' gezien: de ananasplant. Costa Rica is namelijk één van de grootste ananas-exportlanden ter wereld. Maar ook in andere landen ben je misschien de ananasplant tegengekomen. Het is een bijzondere plant, omdat de ananasplant maar één vrucht draagt, in het hart van de plant. Het leuke is, dat de ananasplant tegenwoordig ook als sierplant verkrijgbaar is. Zo kun je dus je eigen ananasplant in je vensterbank zetten! Je kunt de vrucht van deze ananasplant ook eten, maar hij is er eigenlijk niet voor bedoeld (ik heb het zelf geprobeerd: het is geen aanrader). Maar de ananasplant is als tropische plant zeker een exotische sfeermaker in je interieur. Een leuke bijkomstigheid: besluit je de ananasplant in je slaapkamer neer te zetten en heb je last van een snurker (of snurk je zelf)? De ananasplant staat ook wel bekend als anti-snurkplant, omdat hij ‘s nachts zuurstof afgeeft. Je ananasplant blijft blij als je hem niet in direct zonlicht zet, maar wel op een warme plek, en hem een paar keer per week een klein beetje water geeft.

Ananasplant kopen? Bestel hier je ananasplant voor € 15,95 >

Oosterse sferen met de Bonsai boom

Wil jij het liefst vandaag nog het vliegtuig (terug) naar Japan, Korea of China nemen óf heb je een Oosters interieur? Dan is de bonsai boom misschien een goede kamerplant voor jou. Wist je trouwens dat bonsai eigenlijk gewoon ‘boom in een pot' betekent? En dat is een bonsai boom ook eigenlijk; een miniboom in een pot. Dit is gelijk de reden waarom liefhebbers van de bonsai boom het knippen tot een kunst verheven hebben, het is de bedoeling dat je de bonsai boom zo knipt dat hij zoveel mogelijk op een miniatuurboom lijkt. Zie je jezelf niet als een fijnknipper of ben je niet zo goed met planten in het algemeen? Wanhoop niet, maar koop een ‘easy care' bonsai boom. Deze heeft een watergeefsysteem waardoor je je bonsai boom maar één keer in de week water hoeft te geven. Zet je bonsai boom op een lichte plek in huis (en met mooi weer mag hij ook wel eens buiten spelen), maar niet de hele dag in direct zonlicht. En wil je echt werk maken van je bonsai boom, volg dan een beginnerscursus bonsai boom snoeien!

Bonsai boom kopen? Bestel hier je bonsai boom voor € 23,95 >

Tropische plant: Calathea

De Calathea is, net als de Monstera, een tropische plant uit de jungle. Ook deze tropische plant houdt van halfschaduw en wordt graag regelmatig besproeid. Hoewel hij erg van een vochtig klimaat houdt, kun je hem beter niet teveel water geven, anders kunnen zijn wortels gaan rotten. De Calathea is er in verschillende soorten. Kenmerkend aan deze tropische plant is de karakteristieke nerf in de bladeren. Ook zijn er een aantal soorten waarbij de achterkant van het blad paars is. Ook leuk aan deze plant: ‘s avonds vouwt hij zijn bladeren dicht, om ze bij daglicht weer te openen.

Calathea kopen? Bestel hier een mooie Calathea vanaf €18,95 >

Palmboom voor binnen

De palmboom is misschien wel de grote kamerplant die het meest geassocieerd wordt met reizen. Met een palmboom als grote kamerplant creëer je snel en gemakkelijk een exotische sfeer in je interieur. Maar welke palmboom kies je als kamerplant? Er zijn palmbomen in verschillende soorten en maten, het is maar net wat je mooi vindt. De palmboom is over het algemeen een sterke plant die niet heel veel onderhoud vergt. Wel is het belangrijk de palmboom een ruime plaats te geven, zodat de bladeren vrij kunnen hangen en je er niet de hele tijd langsloopt. Daar worden de punten van de bladeren namelijk heel snel bruin van. Zet de palmboom op een mooie lichte plek en geef hem een paar keer per week een beetje water.

Palmboom kopen? Bestel hier je palm vanaf € 12,95 >

Bananenplant

Net terug uit Zuid-Oost-Azië en lekker veel kleine banaantjes gegeten? Probeer zelf bananen te laten groeien met een bananenplant! Jaja, het is écht mogelijk om bananen aan een bananenplant te laten groeien, al heb je daar misschien wel een paar jaar geduld voor nodig en goede discipline. Een bananenplant heeft namelijk wel wat extra liefde nodig en vooral veel water. In de zomer moet je je bananenplant elke dag wat water geven, in de winter iets minder vaak. En dan moet je ook weer zorgen dat je bananenplant niet téveel water geeft, je mag hem niet verzuipen. Een bananenplant houdt van veel zon, maar mag ook weer niet pal in de zon staan, dan verbranden de bladeren. Af en toe mag je de bananenplant best even buiten zetten tijdens een tropische regenbui. En als de bui uitblijft kun je hem zelf even besproeien, daar wordt hij blij van, het is tenslotte wel een tropische plant. Zet de bananenplant op een ‘vrije' plaats, dus niet tegen een muur, raam of in een looppad zodat de bladeren niet beschadigd worden.

Bananenplant kopen? Bestel hier je bananenplant vanaf € 13,95 >

Dracaena Surculosa bamboe plant

Deze bamboe plant is niet zo groot, maar daardoor ideaal om op je bureau te zetten. Zo kun je tijdens je werkdag af en toe even terugdenken aan die mooie reis door Azië. En zelfs als je collega's altijd vergeten jouw plant water te geven als jij op reis bent kun je met een gerust hart een bamboe plant kopen, hij kan wel even zonder water. Deze soort is eigenlijk familie van de lelie en dat maakt dat je deze bamboe plant, in tegenstelling tot andere bamboe planten, wél als kamerplant kunt neerzetten.

Bamboe plant kopen? Bestel hier je bamboe plant voor € 16,95 >

Koffieplant in een pot

Ben je een enorme koffieliefhebber en ben je op reis op een koffieplantage geweest? Dan levert deze koffieplant in een pot misschien mooie herinneringen op. Dat hij voldoende vruchten gaat geven om zelf een kopje koffie te zetten is onwaarschijnlijk, maar het is wel een leuk cadeautje voor een koffieliefhebber!

Koffieplant kopen? Bestel hier je koffieplant vanaf € 11,95 >

Grote cactus

Heb je zin in een Mexicaans sfeertje in je interieur? Dan kun je een grote cactus kopen als kamerplant. Ook kun je bijvoorbeeld een mini cactus combineren met een iets grotere cactus en zo een groepje cactussen maken. De cactus is ook leuk te combineren met een vetplant! Het is misschien wel de makkelijkste kamerplant die je kunt nemen, je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Een cactus is bijna niet dood te krijgen, je kunt hem eerder teveel water geven dan te weinig. Eén keer in de 2/3 weken een scheutje is prima. Wil je een echt grote cactus in huis halen? Kies dan voor de Euphorbia. Aan een XXL versie hangt wel een prijskaartje, maar dan heb je wel wat! Zo'n cactus past namelijk ook perfect in een ‘urban jungle'.

Grote cactus kopen? Bestel hier je cactus vanaf € 24,95 >

Tip: combineer je cactus met een sansevieria (vrouwentong). Deze planten overleven ieder huishouden en kunnen overal staan. Bovendien maken ze het Mexicaanse sfeertje helemaal compleet!

tropische planten

Aloë vera

En om in diezelfde sfeer te blijven, is ook de Aloë Vera een echte aanrader voor wie het reisgevoel in huis wil halen. Niet alleen is de Aloë Vera een sterke plant die snel groeit, het sap van de plant heeft een genezende werken. Zet de Aloë Vera bijvoorbeeld in de keuken. Mocht je je vingers branden, dan heeft het sap van de stelen een verkoelende werking. Ook als je verbrand bent in de zon werkt Aloë Vera zeer verzachtend voor de huid. Deze tropische plant heeft weinig water nodig en mag op een lichte plek staan. Hij is verkrijgbaar in verschillende vormen.

Aloë Vera kopen? Bestel hier jouw Aloë Vera plant >

aloe vera

Eenvoudig je eigen urban jungle creëren

Heb je nog weinig planten in huis en wil je goedkoop en snel je eigen ‘urban jungle' creëren? Veel plantenshops bieden pakketten met verschillende planten aan. Het zijn vaak nog geen grote planten, maar wel planten die snel groeien en eenvoudig zijn in de verzorging. Zo haal je in één keer de basis voor je ‘urban jungle' in huis en creëer je direct een tropische sfeer!

tropische plantentafel

Planten voordeelpakketten

Met dit pakket van 4 planten krijg je een koffieplant, Sansevieria, Aloë Vera en Monstera, incl mandjes. Een perfecte combinatie van planten die het reisgevoel zeker oproepen! Ook dit mini urban jungle pakket is een goede start, net als deze voordeelbox met 6 planten.

Watergeefsysteem voor je kamerplanten

Ja, leuk al die tropische planten, maar wat dan als je op reis gaat? Natuurlijk kun je die aardige buurman of buurvrouw vragen om jouw planten water te geven, maar als je die niet hebt, biedt een watergeefsysteem voor je tropische plant uitkomst. Deze handige bolletjes vul je met water en vervolgens zorgt het bewateringssysteem ervoor dat jouw planten voldoende water krijgen! Handig toch? Ook als je niet op vakantie gaat trouwens!

Bestel hier je watergeefsysteem voor €11,05 >

Boekentip: Een huis vol (tropische) planten

Ben jij helemaal enthousiast over al die mooie tropische planten en wil je zelf aan de slag met het creëren van jouw ‘urban jungle'? Het boek ‘Een huis vol planten‘ van Iris van Vliet biedt uitkomst! Dit superleuk boek van plant blogger Mama botanica staat boordevol handige tips voor jouw kamerplanten. Van de beste verzorging voor jouw tropische plant tot het stekken ervan!

Meer inspiratie voor tropische planten die de reissfeer in huis halen?

Bekijk dan ons Pinterest bord ‘Kamerplanten die reissfeer in je interieur brengen‘ vol met voorbeelden van interieurs met exotische kamerplanten! En als je dan toch lekker bezig bent, breng dan ook gelijk reissfeer in je tuin aan met onze tuin ideeën!

+ There are no comments

Add yours