Leren surfen voor beginners


Zou je dat ook wel willen, leren surfen? Het ziet er altijd zo gaaf en eenvoudig uit, maar hoe is dat nou eigenlijk wanneer je het nog nooit gedaan hebt? Met welke dingen moet je rekening houden? Hoe boek je lessen? En wat is het juiste moment om het water in te gaan? We geven antwoord op al deze en meer vragen voor de beginnende surfer!

Tip: ben je op zoek naar een mooie accommodatie voor je surfvakantie? Kijk dan eens bij Surfblend, een organisatie die zich helemaal richt op accommodaties voor surfers! In dit artikel zetten we 5x een mooi surfhouse op een rij!

Eerste keer surfen, neem surflessen

Wanneer je nog nooit gesurft hebt, is het aan te raden om een aantal surflessen te nemen. Je kunt uiteraard een board huren en zelf het wiel uitvinden om wat euro’s te besparen. Maar wat tips en aanwijzingen zijn toch wel erg handig. Bovendien kent je instructeur de break goed en kan hij de beste plek voor je uitzoeken om te starten. Ook op het gebied van veiligheid krijg je tips en dat is niet voor niets. Beginnerslessen worden eigenlijk altijd gegeven op foamboards van 8feet (2,4 meter) of langer. Dat zijn als het ware vlotten waar je makkelijk op blijft drijven en die genoeg power hebben zodat je daar heel ‘gemakkelijk’ op kunt staan (maar er ook net zo hard vanaf kunt vallen, helaas).

surfles

Leren surfen is oefenen, oefenen en nog meer oefenen

De duur van een surfles is afhankelijk van waar je surflessen neemt. Vaak zijn ze 2 tot 3 uur waarvan je het grootste gedeelte ook echt in het water ligt. Vaak heb je tijdens een eerste les een half uur tot 45 minuten les op het droge waarbij de techniek van het peddelen en de techniek van het staan uitgelegd worden. Maar niet altijd, het kan ook zijn dat je na een korte uitleg op het droge, gelijk het water ingaat. Ook dit hangt af van de locatie en break. Ook krijg je een uitleg over hoe je jezelf tegen je board kunt beschermen. Als je in het water ligt en de golven blijven komen, dan is het wel handig om wat tips te hebben zodat het board niet steeds tegen je aankomt. Leren surfen gaat om oefenen, oefenen en nog meer oefenen om op te staan en je een weg te banen door de golven.

Lanzarote-Famara-Surfen

Basis principes die je leert tijdens je surfles

Warming up

Surfen is natuurlijk ook een sport, ga dus niet zonder op te warmen het water in. Een combinatie van oefeningen om de schouders en benen op te warmen is hierbij aan te raden. Draai je schouders en polsen los, stretch de benen, armen en rug, doe wat air squats en oefen alvast een paar keer ‘droog' op je board. Je kunt eventueel ook een stukje op en neer rennen over het strand om goed op te warmen.

Positie op het surfboard

Het is belangrijk dat je in de juiste positie op je surfboard ligt. Zorg dat je voeten net niet in het water liggen. De neus van het surfboard mag niet onder water komen, maar ook niet uit het water omhoog steken. Het board ligt helemaal horizontaal op het water. Hierdoor heeft het weinig weerstand en word je makkelijk meegenomen met een golf. Houd je hoofd omhoog, zodat je kin niet op het board rust.

Op wat voor golf begin je met surfen?

Witte golven zijn je beste vriend! Deze witte golven, in het Engels White Wash genoemd, zijn golven die al gebroken zijn. Dit maakt dat deze wat toegankelijker zijn om op te beginnen. Het is volkomen normaal om de eerste paar keer te gaan surfen op deze witte golfjes! Het zal even duren voor je de zogenaamde Green Waves (golven die nog niet ‘gebroken' zijn) onder de knie krijgt. Hier gaan zeker een paar lessen overheen, dus no worries als je niet de eerste keer deze golven trotseert.

surfen-mauritius

Peddelen met surfboard

Peddelen met een surfboard is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Steek je armen om en om in het water, net zoals bij borstcrawl. Als je voelt dat je wordt meegenomen door een golf, peddel je een stukje mee zodat de golf je niet inhaalt. Ook wanneer je dieper de zee in peddelt kunnen golven jouw kant op komen. Nu wil je natuurlijk niet overspoelt worden door een golf, dit kan je voorkomen door een turtle roll te of duck dive te doen. Dit leer je tijdens je surflessen.

Leren opstaan (en alles daar tussen in)

Als je voelt dat je door de golf wordt meegenomen en deze je niet inhaalt, kun je proberen op te staan. Je zet je handen naast je schouders, maak en push-up beweging en zet tegelijk je voeten onder je lichaam. Let hierbij op dat je één voet voor zet. Zorg dat je voeten in het midden van het board staan, zodat je stabiel staat. Probeer altijd te kijken waar je naartoe gaat. Hierdoor heb je meer balans en voorkom je dat je tegen anderen aanbotst. Om deze beweging onder de knie te krijgen kun je het beste surflessen nemen of met een ervaren surfen te oefenen.

Tip: oefen alle bovenstaande stappen een aantal keer op het strand, zodat je bent voorbereid als je je eerste golf gaat pakken. Daarnaast zijn online genoeg filmpjes te vinden die je thuis alvast kunt bekijken.

Veiligheid bij het surfen

Zorg dat je op de hoogte bent van de spot waar je surft. De zee kan verraderlijke stromingen hebben en er kunnen obstakels, zoals stenen of rif onder water liggen. Surf nooit alleen. Als je met anderen op het water bent kun je elkaar in de gaten houden. Daarnaast is het ook een stuk gezelliger om met anderen te surfen. Als je door de branding loopt, houd je het board achter je. Hierdoor voorkom je dat je jezelf met het surfboard bezeert. Als je niet surft en bijvoorbeeld even uitrust, houd dan je board vast. Anders kan je board namelijk andere surfers of zwemmers bezeren. Als je valt en je boven water komt, houd dan je armen boven je hoofd. Dit is belangrijk, omdat het surfboard anders mogelijk tegen je hoofd kan komen. Hou verder rekening met andere surfers, zorg dat je niet in de weg staat als iemand een golf pakt. Kijk daarom altijd goed om je heen, zodat je weet wat er om je heen gebeurt.

Bali-kuta-surfen 08.28.43-2

Checklist voor je surfavontuur

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Visum nodig? Regel je visum eenvoudig online
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Hoe en waar boek je surflessen

Er zijn verschillende manieren om je surflessen te regelen. Je kunt een surfcamp boeken, waarbij de lessen vaak al inclusief zijn. Ga je naar een plek die bekend staat om surfen dan kan je accommodatie vaak ook de goede surfscholen aanraden of biedt deze zelf surflessen aan. En uiteraard kun je op het strand de locals vragen of ze je surflessen willen geven. Afhankelijk van waar je bent, doen ze dit graag. Bijvoorbeeld op Bali is het geen probleem om de locals op het strand te vragen. Houd er wel rekening mee dat ze niet opgeleid zijn als leraar dus dat de uitleg vaak niet gestructureerd is. Daarnaast bieden zij ook geen verzekeringen aan en verhuren ze geen boards en wetsuits. Die moet je dus alsnog allemaal zelf regelen, net als je vervoer.

surfshop

Wat neem je mee?

Surflessen zijn eigenlijk altijd inclusief board huur en vervoer van en naar de surfspot en vaak ook inclusief wetsuit of rash shirt (zonwerend T-shirt). Ook beschermt een rashguard je buik tegen frictie met je board, je hebt ze in varianten met een losse of strakkere fit. Daarnaast is het belangrijk je board in te smeren met wax. Nee niet voor je haar, maar zodat je extra grip op je surfboard hebt. Wat je zelf mee moet nemen is water, zonnebrand, een handdoek (bijvoorbeeld een hamamdoek) en een flinke portie doorzettingsvermogen. Vergeet nooit dat de beste surfer niet degene is die als eerste gaat staan. De beste surfer is degene die het meeste plezier heeft en niet snel opgeeft!

Leren surfen met een beginners surfboard

Het is belangrijk om op een beginnersboard te leren surfen. Een beginnersboard is vaak van zacht materiaal. De bovenkant is voorzien van een soort schuim. Daarom worden deze boards ook wel soft tops of foamies genoemd. Ook zijn de vinnen vaak van zacht materiaal. Hiermee voorkom je dat je jezelf of anderen bezeert. Een van de meest gemaakt fouten van beginners die een board kiezen is het kiezen van een te klein board. Vaak zien kleinere boards er een stuk stoerder uit. Maar vergis je niet! Hoe groter het board hoe makkelijker je kan leren staan en alle technieken weet toe te passen. Je zult dus veel meer plezier hebben met een surfboard van rond de 8″ of een volume vanaf 80 liter, dan met een shortboard of fish. De surfschool waar je leert surfen kan je wellicht de verschillende varianten ook uit laten proberen, dan merk je direct dat een groter surfboard het fijnst is om op te beginnen.

surfen-voor-beginners

Surftaal

Zelf moest ik er even aan wennen, waar hebben die surfers het toch over!? Swell, choppy waves, beach breaks en rad waves (te gekke golven) om een paar voorbeelden te noemen. Leren surfen is ook leren om de surftermen te begrijpen en gebruiken. Ook hier helpen we je graag met de voorbereidingen zodat je straks makkelijk mee kunt praten.

Beach breaks versus reef breaks

Zeker wanneer je nog nooit gesurft hebt zijn beach breaks aan te raden. Reef breaks kunnen best gevaarlijk zijn. Wanneer er riffen en rotsen in de buurt zijn, dan zijn dat toch altijd weer extra zaken om rekening mee te houden en te ontwijken. Beach breaks dus! En dan het liefst een beach break met een lange wave break. Wat betekent dat je vrij lang een ongebroken golf hebt voordat deze breekt. Wanneer je staat, kun je dus heel lang op de golf surfen. De perfecte beach breaks vond ik tot nu toe in Legian/Seminyak op Bali, Famara in Lanzarote en Weligama in Sri Lanka. Het nadeel van deze perfecte beach breaks met een lange wave break is dat jij niet de enige bent die dat fijn vindt. Surfscholen kiezen deze locaties uit voor surflessen en ook beginners die zelf willen oefenen gaan juist naar deze plekken. Het kan er dus erg druk zijn. Wil je eens een reef break proberen dan is Siargao island in de Filipijnen een aanrader.

leren surfen mancora peru

Swell, en hoe golven ontstaan

Swell was voor mij altijd een groot vraagstuk: elke surfer heeft het er over, maar wat is swell nou eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? Komt'ie: golven ontstaan door de wind. Als je stilstaand water hebt en het begint te waaien, dan krijg je direct rimpels op het water. De snelheid en consistentie van de wind bepaalt voor een groot deel hoe hoog de golven zijn. En hoe snel ze achter elkaar komen (sets). Nadat de wind de stroming van het water heeft aangewakkerd reist het water alleen verder, als een energiestroom. Het water gaat zich op een gegeven moment organiseren om golven te worden. Precies dat, dat is swell. De conditie van de golven zijn dus afhankelijk van swell en dat is waarom elke surfer de ‘swell’ situatie wil weten. Lees meer over hoe golven ontstaan.

Indonesie-Bali-Surfen

Choppy waves versus clean waves

Choppy waves zijn golven die vrij snel achter elkaar komen en je niet de kans geven om een golf echt te pakken. Het is het allemaal net niet. Clean waves daarentegen zijn golven die hun tijd nemen, aanzwellen en die je relatief makkelijk kunt pakken. De wind en stroming zijn hierin weer bepalend en veroorzaken de condities van de golven. Het maakt eigenlijk niet uit welk level surfer je bent, nice clean waves zijn eigenlijk altijd het prettigst om te nemen.

leren surfen green waves

Eb, vloed en de stand van de maan

De getijden eb en vloed worden door de maan veroorzaakt. De maan heeft dus een grote invloed op de zee en de condities! Bij volle maan zijn de golven altijd krachtiger en ruiger. Wanneer het eb wordt wil het water terug de zee in en kan daardoor een sterke stroming veroorzaken. Je wordt dus veel harder terug het water ingetrokken dan wanneer het vloed wordt. Wanneer je als beginner geen kennis en ervaring hebt, is het dus raadzaam het water in te gaan als het vloed wordt. En dan bij voorkeur niet op of rondom volle maan, omdat dan de stroming ook sterker is en de golven wilder.

surfen-lapunta-puerto-escondido

Surfcamp en andere surfaccommodaties

Vooral voor beginnende surfers is het gewoon fijn om in een surfcamp te zijn waar je veel en gemakkelijk kunt leren over je nieuwe hobby en waar je dus daadwerkelijk kunt leren surfen. Het is ontzettend handig wanneer surflessen en gear voor je geregeld worden en wanneer je niet zelf op onderzoek uit hoeft te gaan. Zeker als je bijvoorbeeld 2 weken achter elkaar gaat surfen, krijg je het surfen sneller onder de knie dan wanneer je af en toe een surfles neemt op vakantie.

Door ons geselecteerde surf accommodaties

Pension
Turtle Surf Camp Siargao
SIARGAO, FILIPIJNEN | Een klein paradijsje met een superfijne vibe. Rustig gelegen, op loopafstand van het strand en restaurantjes.
Surf house
Chill in Ericeira Surf House
ERICEIRA, PORTUGAL | Superfijn sfeertje en een gezellige aankleding. Het team bestaat uit pro surfers en zeer ervaren instructeurs.
Door ons bezocht
Resort / Beach Club
Komune Resort & Beach Club Bal
KERAMAS, BALI | Een ietwat afgelegen resort, een waar surfersparadijsje met een healthy living concept. Fijne right-hander voor de deur.

Meer surfen voor beginners én gevorderden

Voor zowel de beginnende als de gevorderde surfer schreven we verschillende artikelen. Zo schreven we over surfen in Europa en de beste surfspots voor je surfvakantie. Maar ook over surfplekken als Uluwatu, Bali voor de gevorderde surfer. Of surfen in Sri LankaSiargao, Filipijnen en Puerto Escondico, Mexico.

Bekijk hier al onze blogs over surfen en surfbestemmingen >>

Bali-Uluwatu-Surfen

Categories

4 Comments

Add yours
  1. Thomas Jeroen

    Foamboards zijn ook voor gevorderden leuk om mee te surfen hoor;) Ik denk juist altijd dat surfers te snel naar een klein boardje overstappen omdat dat er “cooler” uitziet. Maar eigenlijk leer je meer van een golf pakken (op een groot board) dan hem aan je voorbij zien gaan (beginner op klein puntig boardje). Je voelt vanzelf wanneer je uit een board gegroeid bent en meer uitdaging nodig hebt. Laat je niet leiden door de groep!

+ Leave a Comment