Leren surfen voor beginners


Zou je dat ook wel willen, leren surfen? Het ziet er altijd zo gaaf en eenvoudig uit, maar hoe is dat nou eigenlijk wanneer je het nog nooit gedaan hebt? Met welke dingen moet je rekening houden? Hoe boek je lessen? En wat is het juiste moment om het water in te gaan? We geven antwoord op al deze en meer vragen voor de beginnende surfer!

Eerste keer surfen, neem surflessen

Wanneer je nog nooit gesurft hebt, is het aan te raden om een aantal surflessen te nemen. Je kunt uiteraard een board huren en zelf het wiel uitvinden om wat euro’s te besparen. Maar wat tips en aanwijzingen zijn toch wel erg handig. Bovendien kent je instructeur de break goed en kan hij de beste plek voor je uitzoeken om te starten. Ook op het gebied van veiligheid krijg je tips en dat is niet voor niets. Beginnerslessen worden eigenlijk altijd gegeven op foamboards van 8feet (2,4 meter) of langer. Dat zijn als het ware vlotten waar je makkelijk op blijft drijven en die genoeg power hebben zodat je daar heel ‘gemakkelijk’ op kunt staan (maar er ook net zo hard vanaf kunt vallen, helaas).

surfles

Leren surfen is oefenen, oefenen en nog meer oefenen

De duur van een surfles is afhankelijk van waar je surflessen neemt. Vaak zijn ze 2 tot 3 uur waarvan je het grootste gedeelte ook echt in het water ligt. Vaak heb je tijdens een eerste les een half uur tot 45 minuten les op het droge waarbij de techniek van het peddelen en de techniek van het staan uitgelegd worden. Maar niet altijd, het kan ook zijn dat je na een korte uitleg op het droge, gelijk het water ingaat. Ook dit hangt af van de locatie en break. Ook krijg je een uitleg over hoe je jezelf tegen je board kunt beschermen. Als je in het water ligt en de golven blijven komen, dan is het wel handig om wat tips te hebben zodat het board niet steeds tegen je aankomt. Leren surfen gaat om oefenen, oefenen en nog meer oefenen om op te staan en je een weg te banen door de golven.

Lanzarote-Famara-Surfen

Hoe en waar boek je surflessen

Er zijn verschillende manieren om je surflessen te regelen. Je kunt een surfcamp boeken, waarbij de lessen vaak al inclusief zijn. Ga je naar een plek die bekend staat om surfen dan kan je accommodatie vaak ook de goede surfscholen aanraden of biedt deze zelf surflessen aan. En uiteraard kun je op het strand de locals vragen of ze je surflessen willen geven. Afhankelijk van waar je bent, doen ze dit graag. Bijvoorbeeld op Bali is het geen probleem om de locals op het strand te vragen. Houd er wel rekening mee dat ze niet opgeleid zijn als leraar dus dat de uitleg vaak niet gestructureerd is. Daarnaast bieden zij ook geen verzekeringen aan en verhuren ze geen boards en wetsuits. Die moet je dus alsnog allemaal zelf regelen, net als je vervoer.

surfshop

Checklist voor je surfavontuur

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Visum nodig? Regel je visum eenvoudig online
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering

Wat neem je mee?

Surflessen zijn eigenlijk altijd inclusief board huur en vervoer van en naar de surfspot en vaak ook inclusief wetsuit of rash shirt (zonwerend T-shirt). Wat je zelf mee moet nemen is water, zonnebrand, een handdoek (bijvoorbeeld een hamamdoek) en een flinke portie doorzettingsvermogen. Vergeet nooit dat de beste surfer niet degene is die als eerste gaat staan. De beste surfer is degene die het meeste plezier heeft en niet snel opgeeft!

surfen-voor-beginners

Surftaal

Zelf moest ik er even aan wennen, waar hebben die surfers het toch over!? Swell, choppy waves, beach breaks en rad waves (te gekke golven) om een paar voorbeelden te noemen. Leren surfen is ook leren om de surftermen te begrijpen en gebruiken. Ook hier helpen we je graag met de voorbereidingen zodat je straks makkelijk mee kunt praten.

Beach breaks versus reef breaks

Zeker wanneer je nog nooit gesurft hebt zijn beach breaks aan te raden. Reef breaks kunnen best gevaarlijk zijn. Wanneer er reefs en rotsen in de buurt zijn, dan zijn dat toch altijd weer extra zaken om rekening mee te houden en te ontwijken. Beach breaks dus! En dan het liefst een beach break met een lange wave break. Wat betekent dat je vrij lang een ongebroken golf hebt voordat deze breekt. Wanneer je staat, kun je dus heel lang op de golf surfen. De perfecte beach breaks vond ik tot nu toe in Legian/Seminyak op Bali, Famara in Lanzarote en Weligama in Sri Lanka. Het nadeel van deze perfecte beach breaks met een lange wave break is dat jij niet de enige bent die dat fijn vindt. Surfscholen kiezen deze locaties uit voor surflessen en ook beginners die zelf willen oefenen gaan juist naar deze plekken. Het kan er dus erg druk zijn. Wil je eens een reef break proberen dan is Siargao island in de Filipijnen een aanrader.

surfspot-beginners

Swell

Swell was voor mij altijd een groot vraagstuk: elke surfer heeft het er over, maar wat is swell nou eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? Komt’ie: golven ontstaan door de wind. Als je stilstaand water hebt en het begint te waaien, dan krijg je direct rimpels op het water. De snelheid en consistentie van de wind bepaalt voor een groot deel hoe hoog de golven zijn. En hoe snel ze achter elkaar komen (sets). Nadat de wind de stroming van het water heeft aangewakkerd reist het water alleen verder, als een energiestroom. Het water gaat zich op een gegeven moment organiseren om golven te worden. Precies dat, dat is swell. De conditie van de golven zijn dus afhankelijk van swell en dat is waarom elke surfer de ‘swell’ situatie wil weten.

Indonesie-Bali-Surfen

Eb, vloed en de stand van de maan

De getijden eb en vloed worden door de maan veroorzaakt. De maan heeft dus een grote invloed op de zee en de condities! Bij volle maan zijn de golven altijd krachtiger en ruiger. Wanneer het eb wordt wil het water terug de zee in en kan daardoor een sterke stroming veroorzaken. Je wordt dus veel harder terug het water ingetrokken dan wanneer het vloed wordt. Wanneer je als beginner geen kennis en ervaring hebt, is het dus raadzaam het water in te gaan als het vloed wordt. En dan bij voorkeur niet op of rondom volle maan, omdat dan de stroming ook sterker is en de golven wilder.

surfboards

Choppy waves versus clean waves

Choppy waves zijn golven die vrij snel achter elkaar komen en je niet de kans geven om een golf echt te pakken. Het is het allemaal net niet. Clean waves daarentegen zijn golven die hun tijd nemen, aanzwellen en die je relatief makkelijk kunt pakken. De wind en stroming zijn hierin weer bepalend en veroorzaken de condities van de golven. Het maakt eigenlijk niet uit welk level surfer je bent, nice clean waves zijn eigenlijk altijd het prettigst om te nemen.

Surfcamp en andere surfaccommodaties

Vooral voor beginnende surfers is het gewoon fijn om in een surfcamb te zijn waar je veel en gemakkelijk kunt leren over je nieuwe hobby en waar je dus daadwerkelijk kunt leren surfen. Het is ontzettend handig wanneer surflessen en gear voor je geregeld worden en wanneer je niet zelf op onderzoek uit hoeft te gaan. Zeker als je bijvoorbeeld 2 weken achter elkaar gaat surfen, krijg je het surfen sneller onder de knie dan wanneer je af en toe een surfles neemt op vakantie.

Door ons geselecteerde surf accommodaties

Pension
Turtle Surf Camp Siargao
SIARGAO, FILIPIJNEN | Een klein paradijsje met een superfijne vibe. Rustig gelegen, op loopafstand van het strand en restaurantjes.
Surf house
Chill in Ericeira Surf House
ERICEIRA, PORTUGAL | Superfijn sfeertje en een gezellige aankleding. Het team bestaat uit pro surfers en zeer ervaren instructeurs.
Door ons bezocht
Resort / Beach Club
Komune Resort & Beach Club Bal
KERAMAS, BALI | Een ietwat afgelegen resort, een waar surfersparadijsje met een healthy living concept. Fijne right-hander voor de deur.

Meer surfen voor beginners én gevorderden

Voor zowel de beginnende als de gevorderde surfer schreven we verschillende artikelen. Zo schreven we over surfen Europa en de beste surfspots voor je surfvakantie. Maar ook over surfplekken als Uluwatu, Bali voor de gevorderde surfer. Of surfen in Sri LankaSiargao, Filipijnen en Puerto Escondico, Mexico.

Bekijk hier al onze blogs over surfen en surfbestemmingen >>

Bali-Uluwatu-Surfen

4 Comments

Add yours
  1. Thomas Jeroen

    Foamboards zijn ook voor gevorderden leuk om mee te surfen hoor;) Ik denk juist altijd dat surfers te snel naar een klein boardje overstappen omdat dat er “cooler” uitziet. Maar eigenlijk leer je meer van een golf pakken (op een groot board) dan hem aan je voorbij zien gaan (beginner op klein puntig boardje). Je voelt vanzelf wanneer je uit een board gegroeid bent en meer uitdaging nodig hebt. Laat je niet leiden door de groep!

+ Leave a Comment