Leven als digital nomad: iedere dag vakantie


Een paar maanden geleden vertelde ik mijn verhaal waarin ik het roer heb omgegooid om als digital nomad te gaan leven. Online je werk doen vanaf welke locatie ter wereld ook. Ik had mijn baan opgezegd en huis verhuurd en ging het vrije, reizende leven tegemoet. Inmiddels leef ik alweer een paar maanden als ‘nomade' (nu nog) in eigen land. En ik kan je twee dingen vertellen. Eén, ik vind het heerlijk! Twee, ik bespaar veel meer geld dan verwacht! Ja, het leven als digital nomad maakt mij een zeer tevreden en gelukkig mens. En dit is waarom.

Locatie ongebonden werken

Werken zonder vaste locatie geeft je de vrijheid om daar je werk te doen, waar jij geïnspireerd wordt. Een werkplek te kiezen zonder reistijd. Buiten te werken. De hele dag in joggingbroek te lopen. Net waar jij die dag zin in hebt. Met Ik wil meer reizen! en mijn werkzaamheden als freelancer ben ik locatie onafhankelijk. Mirjam en ik kunnen de site volledig online draaiende houden en daardoor werken vanaf iedere locatie. Of dit nu samen op het terras of online vanaf verschillende continenten is. We hebben de laatste maanden keihard gewerkt om dit mogelijk te maken. De webshop is inmiddels ‘het huis uit' en wordt op afstand bediend. Niet alleen biedt dit ons de vrijheid om nog meer te schrijven, nieuwe producten te ontwikkelen en andere gave dingen te realiseren, ook kunnen we hierdoor nog snellere levertijden en een stukje extra service bieden. Een mooie professionaliseringslag dus!

Annemarie en Mirjam in de webshop

Productief met meer vrijheid

Door niet vast te zitten aan tijden, kun je werken, wanneer je productief bent. En wanneer er even niks uit je handen komt, doe je gewoon wat anders. Je bent op deze manier niet verplicht om van 9 tot 17 ‘aan het werk' te zijn. Door te werken als je productief en geïnspireerd bent, komt er per dag uiteindelijk veel meer uit je handen. Tenminste, zo werkt dat voor mij (dit zal lang niet voor iedereen gelden). Dit kan in het begin lastig zijn. Werken op uren dat je daadwerkelijk productief bent, kan namelijk voor een totaal ander dagritme zorgen dan wat je gewend was in een ‘normale' baan. En precies dat geeft een extra gevoel van vrijheid. Wel is het belangrijk te zoeken naar de juiste balans. Het kan namelijk zomaar zijn dat je vergeet ‘pauze' te nemen of een dagje niks te doen. Het is dus handig om te ontdekken wanneer jij op je productiefst bent en die uren optimaal te benutten. Maar ook om bewust vrije tijd in te plannen. Dat die vrije tijd niet in het weekend of tijdens avonduren hoeft te zijn, heeft als extra voordeel dat je volop kunt genieten van zomerse dagen of bijvoorbeeld kunt sporten wanneer het jou uitkomt. En onderweg kun je op deze manier werk en reizen mooi combineren!

Digital nomad werken vanuit hangmat

Kennis delen met veel gezelligheid

Dat je geen vaste werkplek met collega's hebt, betekent niet dat je altijd alleen hoeft te zijn. Zelf ben ik een waar gezelligheidsdier en zou ik gek worden als ik de hele dag in mijn eentje achter een beeldscherm zit. En daar ben ik duidelijk niet de enige in. Niet alleen barst Nederland van co-work werkplekken als Seats2Meet (aanrader!), dergelijke initiatieven zijn er wereldwijd. Er zijn Facebookgroepen, zoals Webworktravel, waar digital nomads met elkaar in contact komen tot hele ‘Digital nomad hubs' als Hacker paradise. Ook worden er talloze, zogenaamde ‘workations' georganiseerd, waarbij werk en reizen gecombineerd wordt met een groep gelijkgestemden. Dus dacht je dat je als freelancer of digital nomad alleen zou zijn? No way! Ik kan met recht zeggen dat, ondanks het feit dat ik al een aardig sociaal leven leefde, mijn netwerk de laatste maanden alleen maar is vergroot. En niet alleen is dat ontzettend gezellig, het levert me ook veel nieuwe kennis en handige contacten op.

Seats2meet Beurs van Berlage Amsterdam

Wonen waar je wilt

Het locatie ongebonden leven zorgt er ook voor dat je kunt wonen waar je wilt. En daarom verhuurde ik mijn woning. Zonder eigen huis zijn de vaste lasten namelijk een stuk lager. De zomerperiode is uitermate geschikt voor ‘House sitting'. Oppassen op huizen van anderen. Bijvoorbeeld van vrienden, familie en (on)bekenden. Zo ‘woonde' ik in Alkmaar, Amsterdam, Houten en bivakkeer ik nu een tijdje in Utrecht tot ik weer ga reizen. Het leven als nomade zal natuurlijk niet voor iedereen weggelegd zijn, maar ik vind het heerlijk om steeds weer een nieuwe omgeving te ontdekken. Overal waar je verblijft ontmoet je wel weer nieuwe mensen en kun je op ontdekkingstocht in je nieuwe omgeving. Voor een aantal weken maak je een andermans plekje even helemaal eigen. Als tegenprestatie zorg je voor eventuele huisdieren, geef je de planten water en onderhoud je de tuin. En uiteraard laat je de woning weer brandschoon en netjes achter voor de eigenaar. Iedereen blij. House sitting is de ideale manier om geld te besparen. Bijvoorbeeld om, zoals ik, geld te sparen voor je aan een lange reis begint (of als je terugkomt), maar er zijn ook mensen die er een lifestyle van hebben gemaakt. In de zomerperiode kun je het prima redden met huizen van familie, vrienden en bekenden daarvan, maar er zijn ook sites die huiseigenaren en house sitters bij elkaar brengen, zoals House carers.

House sitting cat

Meer geld overhouden

Dat je geen of lage woonlasten hebt, zorgt er automatisch al voor dat je minder nodig hebt om comfortabel te leven. Toch kan de besparing groter zijn dan alleen die vaste lasten. Je leeft namelijk uit je backpack of koffer. Je denkt dus wel twee keer na voor je iets koopt. Heb ik het echt nodig? Ga ik dit met me meedragen? Grote kans dat je van de aankoop afziet. ‘Dingen' voor in huis heb je niet meer nodig en ook het kopen van een (kook)boek doe je minder snel. Tassen, schoenen en andere accessoires laat je voortaan ook lekker liggen. Je koopt alleen wat je nodig hebt. En dat scheelt geld! Veel meer dan je denkt.

Genieten van zonnige low-budget locaties

Doordat je niet locatie- en tijdgebonden bent, heb je ook de vrijheid om te kiezen voor een locatie die gewoonweg veel goedkoper is dan bijvoorbeeld Nederland. In veel landen kun je een stuk comfortabeler leven van hetzelfde inkomen. Het enige wat je nodig hebt is je laptop en wifi. Tja, dan kun je ook nog eens kiezen voor een aangenaam klimaat (zeker tijdens onze winters). En zo komt het dat landen als Thailand, Vietnam, Indonesië, Colombia en Spanje, barsten van de digital nomads. Uiteraard hoef je het wiel niet meer zelf uit te vinden. Zo is er de super handige nomad list, om jouw ideale locatie te bepalen op basis van jouw levensbehoeften en budget. Pas wel op, want als alles mogelijk is, wordt kiezen ineens een stuk lastiger! Ongeveer mijn grootste probleem van de laatste maanden ;).

Digital nomad werken in de tuin

Iedere dag vakantie

Zo'n vrij leven klinkt voor velen als een droom. En voor mij is dat het ook. Maar vergeet niet, je moet het met jezelf doen. Dus het is wel handig dat je een beetje blij met jezelf bent. Ik was al een tevreden mens voor ik aan dit avontuur begon. En ik wist wat ik wilde. Ben je nog wat zoekende? Dan kan ik de (online) cursussen van Wonderlijk werken zeker aanraden. Zelf volgde ik de cursus Reizend ondernemen. Iets wat mij goed op weg geholpen heeft. Ik ben een nuchtere Hollander en niet opzoek naar mezelf. Waarom ik voor dit leven koos? Gewoon, omdat het kon. Maar nu ik weet hoe het is, zou ik het mezelf absoluut weer aanraden, want het past bij mij. Doordat ik me niet meer naar een vastomlijnd kader hoef te voegen voel ik me ontzettend vrij. En daar geniet ik met volle teugen van. Ik werk hard, maar het voelt iedere dag als vakantie.Digital nomad: werken waar je wilt

Een lifestyle als digital nomad iets voor jou?

Sta jij op het punt om het roer om te gooien en een leven als digital nomad te leiden? Maar zit je nog met vragen? Bijvoorbeeld over de praktische invulling, het vinden van een balans in reizen & ondernemen, of het zoeken van een prettig werkritme ‘on the road'. Of is een locatie ongebonden leven jouw grote droom, maar weet niet nog niet zo goed hoe je dat met jouw werk(ervaring) kunt realiseren? Ik help je graag op weg! Via Wonderlijk werken kun je nu een coaching sessie met mij boeken.

annemarie-hangmat-in-het-water

Live volgen?

Wil je mijn reis en de reizen van Mirjam live volgen? Op Intagram vind je altijd onze meest actuele reisfoto's. Ook kun je mijn reis volgen op Polarsteps, Facebook en snapchat: dutch-nomad.

Onze favoriete producten voor digital nomads

Categories

5 Comments

Add yours
 1. Edith | [travel.create.repeat]

  Wat leuk en inspirerend om te lezen! Na zes maanden nomadisch wonen, werken en reizen in Zuid-Amerika verblijf ik straks voor ruim twee maanden in Nederland, voordat ik weer vertrek. En ik ben van plan precies hetzelfde te doen als jij: wonen in huizen van vrienden die op vakantie zijn, even bivakkeren bij familie en misschien zelfs een housesit-met-huisdieren hier en daar. Ben nieuwsgierig hoe me dat gaat bevallen! Ik hield heel erg van mijn huurappartement (dat ik heb opgezegd) en ik ben benieuwd of ik me niet een tikje ontheemd ga voelen in eigen land. Des te leuker om jouw positieve ervaringen te lezen!

 2. Janne | Pack Less See More

  Leuke post! Het lijkt me inderdaad heerlijk om zo zelfstandig te kunnen werken en niet gebonden te zijn aan vaste plaatsen, tijden. Hopelijk kom ik ooit ook nog zo ver:p Wel lijkt het me heel anders dan alleen maar reizen. Ik zou bang zijn dat je niet echt van de reis kunt genieten omdat je altijd ergens in je achterhoofd hebt ‘oh ja, dit moet nog af, dat moet ik nog doen’… Hebben jullie daar geen last van?

 3. Rina

  ik leef al een tijdje als Amish-vrouw.
  het nomade-leven staat mij wel aan.
  ik zorg voor kippen en ik heb een verzorg pony gehad.
  die helaas naar de slager is afgevoerd.
  ik ben ziek van verdriet geweest.
  ik heb slaap tenten gekocht.
  ook een strandtent,waar ik niets aan heb.

  Rina

+ Leave a Comment