Meteen naar de content

Borobudur tempel op Java: een magische stukje Indonesië

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Indonesië

Java

Zuidoost-Azië

Tijdens je rondreis Java is één stop zeker; Yogyakarta. Yogyakarta is de allerleukste stad van Indonesië. Het is een studentenstad met een superfijne sfeer. Daarnaast heeft de stad onwijs veel te bieden op het gebied van geschiedenis, culinair en cultureel vlak. Wellicht is de allermooiste bezienswaardigheid de Borobudur tempel. En daar willen we graag wat uitgebreider bij stil staan, want wat is dit een bijzondere tempel. Als je tijdens je Java eiland reis besluit om maar 1 tempel en/of moskee te bezoeken, laat het dan zeker de Borobudur zijn. En wanneer je gaat, doe het dan goed en verblijf in de omgeving en bezoek de tempel niet als een dagtrip vanuit Yogya. We vertellen je graag waarom wij zo enthousiast zijn!

De geschiedenis van de Borobudur

Tussen 750 tot 850 is de Borobudur tempel gebouwd. De grote tempel is op grond van 123 meter bij 123 meter gebouwd en telt negen verdiepingen. Elke laag vertegenwoordigd een deel van de schepping van het Boeddhisme. De Borobudur is in de vorm van een grote stoepa gebouwd met op de drie bovenste verdiepingen 72 kleine stoepa’s rondom een centrale stoepa. Heel veel stoepa’s dus en dat maakt dat de tempel ook erg sierlijk en fotogeniek is. De tempel heeft eeuwenlang onder as en begroeiing verborgen gelegen totdat in 1814 de tempel herontdekt werd en in 1,5 maand uitgegraven werd. Het heeft jaren geduurd voordat de vele Sanskriet teksten, reliëfs en ornamenten in kaart gebracht konden worden. En daarnaast heeft het ook weer jaren geduurd voordat duidelijk werd wat het verhaal op de muren van de Borobudur vertellen.

Borobodur-JavaBorobodur-Java2
Borobodur-Java27

Het verhaal van de Borobudur: de weg naar Nirvana

De Borobudur tempel is het kompas voor Boeddhisten wat de weg leidt naar de hoogst haalbare staat die de mens kan bereiken: Nirvana. Ofwel verlichting. De reliëfs en Sanskriet teksten vertellen de verhalen van alle levens van Boeddha. Het is superinteressant om toelichting van je gids op de muurtekeningen te horen. Het is echt ontzettend bijzonder en intrigerend hoe zulke oude verhalen vandaag de dag nog steeds verteld worden. Vind je geschiedenis interessant trek dan zeker een paar uur uit voor je bezoek aan de tempel.

P1020057

Overnachten bij de Borobudur tempel

De Hindoetempel ligt zo’n 40 kilometer ten noordwesten van de studentenstad Yogyakarta. Veel mensen bezoeken de tempel als dagtrip vanuit Yogyakarta of wanneer ze van Semarang of Wonosobo op weg zijn naar Yogya. Echter kun je ook overnachten in de nabije omgeving van de Borobudur tempel en dat is zeker aan te raden. Voorheen was er het Manohara hotel wat binnen de muren van de tempel lag. Dat hotel is gesloten en wordt omgebouwd tot een meditatiecentrum, echter zijn er in de directe omgeving wel andere overnachtingsmogelijkheden. Maak daar ook zeker gebruik van want dat geeft je de kans om de magische zonsopkomst te zien bij de tempel zonder dat je in het midden van de nacht je nest getrommeld wordt. Iets wat wel het geval is wanneer je de tempel bij zonsopkomst zou bezoeken vanuit je overnachtingsadres in Yogyakarta.

Door ons geselecteerde accommodaties in de omgeving van de Borobodur

Borobudur sunrise: een magische zonsopkomst

Terwijl het buiten nog donker is loop je langzaam naar de gigantische tempel. De contouren van de enorme stoepa worden steeds zichtbaarder terwijl je samen met je gids het terrein op loopt. Een gids is zeker aan te raden, want dan krijg je een veel beter beeld van de tempel. Ook word je gewezen op bijzondere muurtekeningen en hun betekenissen. Een andere fijne bijkomstigheid is dat de beste foto spots aangewezen worden. De investering van een guide is het dus zeker waard. Eenmaal boven sta je tussen een enorme hoeveelheid klokvormige stupa’s met Boeddha’s erin. Zoek een plekje op met een vrij uitzicht terwijl de zon langzaam opkomt boven de Merapi vulkaan. De zon verjaagt de nachten en voor je het weet zie je de onwijs mooie omgeving waar de tempel zich in bevind en uiteraard de fantastisch mooie tempel zelf. Dit is echt een picture perfect moment, neem dus zeker je camera mee.

Bezoek de Borobudur vanuit Yogyakarta met deze toffe tours

Bezoek je toch liever de Borobudur vanuit je hotel in Yogyakarta, dan zijn deze tours het overwegen waard!

 

indonesie-java-yogyakarta-borobodur

Verder reizen door Java en de rest van Indonesië

De Borobudur tempel is ongeveer het midden van je rondreis van West-Java naar Oost-Java. Ga je na je bezoek aan Java door naar andere Indonesische eilanden, dan inspireren we je graag met onze verhalen over het meest voor de hand liggende eiland: Bali. Maar ook de eilanden Sumatra, Noord-Celebes, Zuid-Sulawesi, Flores en Komodo, Lombok en zelfs de Baliem Vallei op Papua hebben we bezocht. We nemen je mee naar de mooiste eilanden Indonesië zodat jij goed voorbereidt naar Indonesië kunt afreizen.

3 reacties

 • Marissa 9 januari 2015 - 20:10

  Zo mooi! Ik wilde afgelopen zomer rond gaan reizen op Java, maar door het afraden van de lokale bevolking ivm de Ramadan niet gedaan. Uiteindelijk naar Australië gegaan, ook niet heel erg, maar ik ga zeker nog eens naar Java.

 • Marie-Lise (reislustig.be) 16 juni 2019 - 17:46

  Inderdaad een magisch stukje Indonesië! Ik was er in de late namiddag, en dat was nog ok qua drukte. Het zicht op de omgeving is zo adembenemend mooi!

  • Janneke 17 juni 2019 - 02:58

   Dat moet idd ook mooi geweest zijn: de namiddag voor zonsondergang!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen