Reizen zonder voorbereiding: Tips & tricks


Jezelf voor vertrek in je bestemming inlezen heeft veel voordelen. Je verliest geen tijd op plaats van bestemming en weet zeker dat je al die highlights te zien krijgt. Boek je ook nog je accommodaties vooruit, dan weet je zeker dat je een super relaxte reis tegemoet gaat, want het scheelt je een hoop planning en, in sommige gevallen, ook zorgen tijdens het reizen.

Maar… ook reizen zonder enige vorm van reisvoorbereiding heeft zo zijn voordelen! Vooral voor mensen die een wereldreis maken, is gewoon niet alles uit te stippelen (of dat raad ik in ieder geval niet aan), zeker als ze spontaan besluiten het reisplan te wijzigen. Maar ook als je op een korte reis vertrekt kan het heerlijk zijn om je pas op plaats van bestemming eens te gaan verdiepen in wat je eigenlijk wilt gaan doen. Het geeft je onwijs veel flexibiliteit, je wordt over het algemeen in veel grotere mate positief verrast door een bestemming, je ziet vaak hele andere, soms onverwachte dingen en het scheelt je gewoonweg veel tijd voorafgaand aan je reis. Handig als je een drukke tijd op het werk of met studie achter de rug hebt bijvoorbeeld.

Wereldreis zonder reisvoorbereiding

Zelf breng ik alleen de zomer door in Nederland en de rest van het jaar ben ik dus op reis. Ik reis met een one way ticket en heb, op een aantal bestemmingen na, eigenlijk geen idee waar ik allemaal naartoe ga. Zo vertrok ik afgelopen september naar Zuid Korea, een bestemming die ik vrij random had gekozen en die mij op alle fronten zo positief verrast heeft dat ik zeker een keer terug wil. Vanuit daar reisde ik spontaan naar Taiwan, de Filipijnen, Maleisië, Sydney en ben ik inmiddels aangekomen op de enige bestemming in het rijtje die ik wel vooraf in gedachten had: Sri Lanka.

thule-backpack-beach

Ik bereid me nog nauwelijks voor op een nieuwe bestemming. Ik heb geen enkele reisgids op zak en koop deze ook niet op plaats van bestemming. Ik boek letterlijk een enkele reis en laat me verrassen door wat er komen gaat. De bestemmingen die ik kies komen vaak voort uit de verhalen van andere reizigers, goedkope vliegtickets of omdat het een handige locatie is om met reizende vrienden af te spreken. Buiten de tips die ik hier en daar van medereizigers krijg vooraf, verdiep ik me nauwelijks in de volgende bestemming. Zo kan ik me focussen op mijn huidige bestemming en daar optimaal van genieten, zonder met mijn hoofd al bij de volgende te zijn. Op het boeken van de eerste paar nachten na, begint in mijn hoofd de nieuwe bestemming pas echt als ik er ook daadwerkelijk ben. Heftig soms. Want daar sta je dan. Zonder enig idee wat je eigenlijk gaat doen. Ready for adventure… maar dan? Ik deel mijn tips & tricks!

zuid-korea-reistips-reisinformatie

1. Schaf een lokale simkaart aan bij aankomst

Reis je zonder enige voorbereiding, dan is internet op zich wel gewenst. Zo kun je overal Google maps, Tripadvisor en booking websites raadplegen, een Uber bestellen of gewoon even Googelen. En je kunt reistijd in bus, taxi of trein nuttig besteden door van die momenten gebruik te maken om je te verdiepen in je bestemming. Ik schaf daarom altijd gelijk bij aankomst op het vliegveld een lokale simkaart aan. Is vaak spotgoedkoop en zo geregeld. Geen idee welke je moet kiezen? Ik ga vaak voor het standje met de langste rij, deze is al in veel gevallen de goedkoopste en beste provider gebleken.

Tip: bewaar je eigen Nederlandse simkaart, samen met een pinnetje om het klepje van je simkaart te kunnen openen, in zo'n plastic opbergdoosje van een SD-kaart. Dan raak je hem niet kwijt en heb je alles bij de hand om even van simkaart te wisselen als je bijvoorbeeld je NL nummer ergens voor nodig hebt. Let op dat je bij openen van whatsapp ervoor kiest om je eigen NL nummer te behouden. Zo ben je op whatsapp gewoon bereikbaar op je eigen nummer. 

2. Laat een Lonely planet the world achter bij het thuisfront

Ja, ik begin gelijk met een beetje valsspelen. Want hoewel ik zeg dat ik zonder reisgids reis, ligt er een prachtige Lonely Planet the world bij het thuisfront. Vlak voordat ik naar mijn volgende bestemming reis, vraag ik mijn ouders foto's te maken van de pagina's van het betreffende land en die naar mij te appen. Deze lees ik dan door in het vliegtuig (zij ook trouwens, weten ze gelijk waar hun dochter nu weer uithangt). Super handig, want zo heb je een landkaartje, 10 highlights, klimaattabel, een idee van de cultuur en geloofssamenstelling en het vervoer op plaats van bestemming. Het kaartje in combinatie met de highlights helpen je al een beetje bij het uitstippelen van de route.

lonely planet the world

3. Vraag de medewerkers van je accommodatie naar tips

De receptie van mijn accommodatie is eigenlijk de eerste die ik het hemd van het lijf vraag. Zij kunnen je alle ins en outs geven van de plek waar jij op dat moment bent. Ook kunnen zij je vaak het beste vertellen hoe je op de volgende plaats van bestemming komt. Net als tips over (actuele) veiligheid en tourist scams, vervoer etc. Aan die informatie heb je veel meer dan je reisgids, of erger nog, de app van het ministerie van buitenlandse zaken, die werkelijk elke bestemming als onveilig bestempelt (serieus, check maar eens). Vragen dus! Zijn ze bij je accommodatie niet zo behulpzaam? Vraag dan een medewerker van een koffietentje, bar, winkeltje of waar je dan ook maar komt. Maak overal een praatje en je leert je bestemming heel snel kennen.

4. Neem de tijd

Reizigers hebben soms de neiging om gestresst te raken als ze niet meteen een plan klaar hebben. Tranquilo! Ga eerst eens rustig zitten met een kop koffie, sapje of bananenpannenkoek. Relax, het komt goed. Als je een uurtje de tijd neemt om even rustig aan de slag te gaan met onderstaande tips, heb jij je plan klaar voor de komende dagen (als je die niet al klaar had na tip 3). Geloof me. Stressen op reis is zoieso nergens goed voor.

5. Lees een paar blogs

Als je echt nog geen idee hebt, begin dan eens met het lezen van een paar blogs. Ik google op ‘highlights', ‘things to do', ‘niet te missen in'.. etc. Maar je kunt natuurlijk ook even bij onze wereldplekken kijken, grote kans dat we erover geschreven hebben! Zo heb je in no-time een idee van de hoogtepunten van de plek waar jij je op dat moment bevindt. Expat blogs zijn trouwens ook goede om alle ins en outs van een stad te leren kennen.

reisvoorbereiding-blogs-lezen

6. Praat met medereizigers!

Verblijf je in een hostel, dan is de kans groot dat je medereizigers ontmoet in je dorm of bij het ontbijt. Het meest voorkomende gespreksonderwerp (naast de vraag waar je vandaan komt) is wat je gaat doen en wat je al hebt gedaan. Reizigers die al even rondreizen op je nieuwe reisbestemming kunnen je volop van tips voorzien. Vraag door naar hun favoriete bezienswaardigheden, restaurants en eventuele accommodaties. Deze tips zijn goud waard! En vergeet vooral ook geen notities te maken, want hoe graag je ook wilt, je onthoudt dit niet. Ik gebruik zelf Evernote, maar je kunt bijvoorbeeld ook gewoon een papieren notitieboekje gebruiken.

7. Markeer je interesses in Google maps

Of welke andere kaarten app dan ook, zoals Map Out of Maps.me. Bij het lezen van blogs of het vragen van informatie in je accommodatie, markeer je de bezienswaardigheden, restaurants en andere plekken die je interessant lijken in Google maps. Dit geeft je een goed beeld van waar alles zich bevindt en je kunt een beetje een plan maken van wat je met elkaar kunt combineren op een dag. Ook helpt het je gewoonweg om door een stad te navigeren natuurlijk. Vergeet ook niet je accommodatie te markeren, zodat je altijd weer makkelijk terug kunt komen. Geen internet? Bij je ho(s)tel kun je vaak wel een kaartje krijgen. Markeer dan op dit kaartje al je favorieten.

google-maps

8. Check Tripadvisor's ‘Nu in de buurt'

Honger, dorst of zin in een bakje koffie? Check Tripadvisor's ‘Nu in de buurt' optie. Vergeet daarbij niet de filter voor ‘Nu open' in te schakelen. Let bij de keuze van café of restaurant niet alleen op het aantal sterren, maar ook op de positie die het heeft op de ranglijst. Bijvoorbeeld nummer 20 van 490 is hoogstwaarschijnlijk beter dan nummer 120 van 490, ook al hebben ze beide 4 sterren. Het hangt natuurlijk ook af van je eigen voorkeur, maar de ranking is zeker een nuttige graadmeter. Naast eet- en drinkgelegenheden kun je Tripadvisor ook raadplegen voor bezienswaardigheden, accommodaties etc.

reisvoorbereiding-tripadvisor

Ook effectief: browse door Instagram of Pinterest via populaire hashtags van je locatie of zoek op plaats. Spreekt een foto je aan, zoek daar dan op door. Zo heb je al snel een idee van de highlights. Dit werkt overigens ook goed bij reisvoorbereiding vooraf, als je er wel voor kiest je reis voor te bereiden. Maar ter plekke kun je dit dus ook prima doen. Beschik je over internet, dan zijn dit leuke klusjes tijdens een bus- of taxirit.

9. Kies een doel voor die dag

Tijdens het browsen heb je vaak al een heel aantal interesses gemarkeerd. Kies er per dag eentje uit (bijvoorbeeld een tempel) en ga daar lopend heen. Niet met met de kortste of snelste route, want het gaat niet perse om die bezienswaardigheid, want al wandelend richting je ‘doel', kom je vanalles tegen. Dit geeft je al een hele goede indruk van de wijk waar je doorheen loopt. Je komt langs leuke restaurantjes (die je gelijk markeert in Google maps), misschien struin je ineens over een markt of komen de geuren van heerlijk streetfood je tegemoet. Het kan zelfs zomaar zijn dat je spontaan langs een bijzondere tempel, museum of andere bezienswaardigheid loopt. En laat je dan vooral niet tegenhouden daar naar binnen te gaan, want juist dat zorgt ervoor dat je met je ontdekkingstocht al heel veel van een bestemming te ziet!

boedistische-tempel-gangnam

10. Boek een tour

Van (free) walkingtour tot foodtour of streetarttour, een tour geeft je in korte tijd heel veel informatie over je plaats van bestemming. Je bezoekt highlights, maar krijgt tegelijk ook super veel informatie van je gids over dingen die je nog kunt gaan doen. Probeer een dergelijke tour daarom altijd aan het begin van je verblijf te plannen. Op GetYourGuide vind je voor bijna alle bestemmingen een groot aanbod aan beschikbare tours en kun je ook reviews lezen. Ideaal!

hongkong-foodtour-uitleg

11. Ontdek je bestemming met originele reisopdrachten

Een leuke manier om een bestemming op een andere manier te verkennen is aan de hand van creatieve, out of the box en soms doodeenvoudige opdrachten. Daarom ontwikkelden wij de Ultimate travel Adventure Game, voor wie een bestemming een beetje buiten de gebaande paden wil verkennen. Ook een leuke manier om in contact te komen met locals en medereizigers.

adventure-travel-game

12. Maak een (stads)wandeling of ga hiken

Even Googelen en je kunt vaak wel een leuke stadswandeling of hike vinden. Een super leuke manier om wat te zien van je omgeving! Zo maakte ik in Sydney diverse coastal walks, waarbij ik omvergeblazen werd door de schitterende kustlijn en verborgen strandjes. En tegelijk kwam ik bij begin en einde van de wandelingen op verschillende plekken in de stad, waardoor ik Sydney wat beter leerde kennen.

sydney-coastal-walk

13. Travel slow

Veel van bovenstaande tips zijn dingen die je ook prima thuis kunt voorbereiden. Dit geeft je voorpret en scheelt veel tijd op reis. Want laten we eerlijk wezen, ik ben tijdens het reizen soms wel wat uurtjes kwijt aan de reisvoorbereiding ter plekke. Maar heel vaak ook niet! Door het pas op locatie te doen, verzand je niet in eindeloos googelen en kun je je nog echt laten verrassen door een bestemming. Nadeel is wel dat je soms weleens iets mist. Maar daar krijg je weer dingen voor terug die je anders niet op je to-go list had staan. Je kunt nu eenmaal niet alles vooraf vinden. Ik ben daarom altijd een groot voorstander van langzaam reizen. Probeer niet zoveel mogelijk in één reis te proppen. Kwaliteit boven kwantiteit zeg maar. Door wat langer op plekken te zijn, ervaar je de plek meer. Het is niet altijd een kwestie van highlights afvinken, maar ook gewoon te genieten van het moment en de plek.

Dat gezegd hebbende, dit is natuurlijk niet altijd mogelijk en ook niet voor iedereen weggelegd. Want, zoals aangegeven, hebben een goede reisvoorbereiding en de voorpret ook zo zijn voordelen. Maar ga je wel onvoorbereid op reis, laat je dan vooral verrassen en neem de tijd!

digital-nomad-colombia

Praktische zaken

Ga je het avontuur aan door volledig blanco naar een bestemming af te reizen? Vergeet dan niet dat er wel een paar praktische zaken zijn die je wel even moet regelen. Denk aan inentingen, visa en eventueel het meenemen van de juiste kleding. Maar laat je ook hierdoor niet tegenhouden, want buiten inentingen, kun je veel last-minute regelen.

E-visum aanvragen

Voor heel veel visum-landen volstaat een e-visum die je online tot wel 48 uur van tevoren kunt regelen via e-visum.nl, met uitzondering van bestemmingen als China, Rusland of bijvoorbeeld een lang verblijf in India. Zo regelde ik mijn visum voor Australië en Sri Lanka niet vooraf, maar gewoon last-minute met een e-visum. Deze wordt aan je paspoort gekoppeld, dus printen is in nagenoeg alle gevallen niet nodig! Mijn e-visum voor Sri Lanka is 30 dagen geldig. Deze kan ik hier ter plekke in Colombo verlengen tot 90 dagen. Ik google dit soort regels wel altijd even van tevoren, want dit is per bestemming verschillend.

Onward ticket

Voor veel bestemmingen moet je bij vertrek een ticket kunnen laten zien, waarmee je bewijst het land ook weer te verlaten. Heb je die niet, dan word je soms niet toegelaten voor een vlucht. Maar ook hiervoor zijn praktische oplossingen! Op de website onwardticket.com boek je voor $12 een ticket naar een random bestemming. Je krijgt hiervan keurig een legale ticket in je mailbox die je kunt laten zien bij inchecken voor je vlucht. Na 24 uur wordt je ticket door onwardticket.com automatisch gecancelled. Wat deze site doet is een ticket reservering maken. Doordat deze reservering niet bevestigd wordt, wordt het ticket automatisch gecancelled na verloop van tijd. Maar tegen die tijd heb jij hem al niet meer nodig.

De juiste kleding

Maak je een lange reis en besluit je spontaan naar een bestemming af te reizen met een ander klimaat, dan is het handig om de juiste kleding bij je te hebben. Een goed outdoorjack, legging of bijvoorbeeld een klein opvouwbaar donsjasje zijn voor deze situaties erg handig. Maar ook zonder warme kleding op zak red je je echt wel. Je kunt namelijk altijd ter plekke de juiste kleding kopen. Je kunt nu eenmaal niet op iedere situatie voorbereid zijn en dat is ook niet nodig. Misschien handig, maar niet noodzakelijk.

Inentingen

Heb je nodig en zijn handig om uiterlijk 6 weken voor vertrek te regelen. Ga je mogelijk naar malariagebied dan is het handig om wat tabletten bij je te hebben, maar ook dat is ter plekke wel te krijgen als je echt last-minute van plan bent gewijzigd. Laat je ook ter plekke door locals informeren over de actuele situatie. Is er bijvoorbeeld al een jaar geen geval van malaria voorgekomen, kun je er vanuit gaan dat je geen risico loopt. Zelf kies ik er dan voor niks te slikken. Maar zorg wel dat je van de situatie op de hoogte bent. En zorg ervoor dat je altijd basis bescherming bij je hebt, zoals een goede muggenspray. Weinig tijd voor vertrek? Laat je thuis vaccineren via thuisvaccinatie.nl. Dan komt er een verpleegkundige bij je thuis om je van de juiste inentingen en advies te voorzien.

Categories

1 comment

Add yours
  1. Linda | travellersoftheworld

    Reizen zonder dingen vast te leggen en compleet uit te zoeken is heerlijk. Voor Maleisië hadden wij een globaal plan en dat was heerlijk, maar toen ik met srprs.me weg ging wist ik pas echt niks. Wat was dat fijn zeg, ik was compleet verrast en heb helemaal niet het gevoel gehad dat ik iets had gemist. Steden bezoek ik sowieso steeds meer zonder echt een plan of uit te zoeken wat er allemaal is. en als wij eindelijk op wereldreis kunnen gaan wij ook reizen zonder plannen, gewoon gaan en we zien wel waar we uitkomen!

+ Leave a Comment