10 Superhandige, gratis reisapps


We zijn er gek op, gratis reisapps die het reizen ons nog een stukje makkelijker maken. Of je daarmee inlevert op de charme van het reizen, ik denk het niet. Apps kunnen deuren openen naar nieuwe werelden. Brengen je soms nog net even verder. Of ze maken het reizen juist net een beetje meer betaalbaar, waardoor je nóg meer van het reizen kunt genieten. We volgen de ontwikkelingen op dit gebied dus maar al te graag. Nemen apps van andere reizigers over of gaan zelf op onderzoek uit wanneer we denken dat iets beter kan. Er zijn natuurlijk duizenden (gratis) reisapps en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, maar deze tien reisapps zijn toch wel echt waanzinnig handig!

1. Uber – goedkope taxi ritjes

Lang leve Uber! Dit is toch wel één van de betere uitvindingen van dit moment. Het komt erop neer dat je met de Uber app eenvoudig een taxi bestelt en soms tot wel de helft goedkoper uit bent dan met een gewone taxi. En dat niet alleen, het is luxe, snel, transparant, veilig en je hebt geen gedoe met cash geld.

uber-reisapp

Hoe werkt Uber?

Je koppelt je creditcard aan je Uber account. Wanneer je een taxi wilt bestellen, voer je het adres in en Uber berekent wat dit ritje je ongeveer gaat kosten. Wanneer je op basis daarvan besluit met de Uber te gaan, bestel je de taxi en je ziet op de kaart precies waar jouw taxi zich op dat moment bevindt en binnen hoeveel minuten hij bij je is. Daarnaast zie je, inclusief foto, wie jouw chauffeur is en in welke auto hij je komt ophalen. Als vrouwelijke soloreiziger is dit in sommige situaties best een heel prettig en veilig idee! Je hele rit wordt namelijk getracked en aan het einde krijg je keurig in beeld hoe de chauffeur is gereden, hoe lang het heeft geduurd en wat het je heeft gekost. Dat bedrag wordt vervolgens van je creditcard afgeschreven. Behalve in Nederland, werkt Uber eigenlijk perfect over de hele wereld. De taxi’s zijn luxe en de chauffeurs zijn vaak echte gentleman’s. Veel luxe voor weinig geld dus!

iOS en Android

2. Duolingo – leuk een nieuwe taal leren

Twee keer al volgde ik een cursus Spaans. Jaren geleden in Nederland ter voorbereiding op mijn eerste reis richting Zuid Amerika. En een tweede poging in Ecuador, waar ik een weekje privéles nam in Quito. Dat ik geen talenknobbel heb was me al wel duidelijk en je raadt het al, Spaans spreek ik nog steeds maar ‘un poquito’. En toen was daar Duolingo… Halleluja! Met deze taalapp kun je niet alleen heel goed je basis Spaans (of een andere taal) oefenen, door het spelelement is het nog hartstikke leuk ook!

duolingo-spaans-leren

Hoe werkt Duolingo?

Duolingo gaat verder dan woordjes en zinnetjes stampen. Je moet lezen, luisteren, schrijven en zelfs terug praten! Van werkwoorden tot voorwerpen en van kleuren tot grammatica, je leert het allemaal. Je gaat steeds een niveau dieper en alles wat je tot dan toe geleerd hebt, blijft terugkomen. De kracht van de herhaling! Het fijne aan Duolingo is dat je de taal op verschillende manieren eigen maakt, waardoor het in de praktijk ook toepasbaar is. Je raakt dus daadwerkelijk aan de taal gewend. Een absolute aanrader wanneer je je wilt verdiepen in de beginselen van Spaans, Frans of Duits. En wil je toch liever offline basic Spaans leren, dan download je natuurlijk onze Spaanse Flashcards!

iOS en Android

3. Omio – super smooth reisplanning

Als je het hebt over een snelle, makkelijke en overzichtelijke app dan is het Omio (voorheen GoEuro). Een fijne reisplanning app die trein, bus en vliegtuig met elkaar vergelijkt als je van A naar B wilt reizen. De app werkt super smooth en daar houden we van.

go-euro-reisapp

Hoe werkt Omio?

Je voert datum, je vertrekpunt en gewenste bestemming in en hij berekent in één keer de kosten voor trein, bus en vliegtuig en voegt daar eventueel nog opties als BlaBlaCar aan toe. Je krijgt direct een overzichtje met alle beschikbare tickets voor de verschillende vervoermogelijkheden en kunt deze in één oogopslag met elkaar vergelijken. Ook zie je precies welke verbindingen direct zijn en hoeveel tijd het je in beslag neemt. Vanuit de app kun je jouw bus-, trein- of vliegticket vervolgens ook direct boeken. Handig om zo de voor jou beste reisoptie te kiezen tussen bestemmingen en het ook gelijk te regelen.

iOS en Android

4. Snapseed – uitgebreide fotobewerking

We kunnen er wel een heel artikel aan wijden, apps om je foto’s te bewerken. Er zijn er zoveel! Van Instagram tot Photoshop Express en van Afterlight tot VSCO. Iedereen heeft een eigen favoriet. Het is ook maar net wat je ermee wilt. En toen ontdekten we Snapseed. Een super uitgebreide fotobewerking app waarmee je eigenlijk alles kan doen.

snapseed-gratis-fotobewerking-app

Hoe werkt Snapseed?

Na het openen van je foto kun je direct starten met bewerken. De app werkt op basis van swipen. Eerst kies je uit de tools en filters wat je wilt gaan bewerken. Vervolgens kun je onderin beeld voor variaties in bijvoorbeeld filters kiezen. Swipe je verticaal, maak je de keuze voor een effect en met horizontaal swipen pas je vervolgens de sterkte van het betreffende effect aan. Er zijn talloze mogelijkheden, dus het is even een avondje stoeien om te weten wat de app allemaal kan. Het fijne aan deze fotobewerkingstool is dat je door het swipen heel duidelijk ziet wat een bepaald effect met je foto doet en het zo minder sterk of juist sterker maken. Van lichte bewerkingen tot hele nieuwe creaties, met Snapseed kun je veel! Lees ook ons artikel met uitleg over fotobewerking in Snapseed.

iOS en Android

5. PackPoint – Overzichtelijk inpakken

Ik ben gek op lijstjes. Zeker voor een lange reis vind ik het nog steeds fijn om een inpaklijst te maken. Dat geeft me het gevoel dat ik niks ga vergeten. PackPoint helpt je niet alleen op een super handige manier bij het inpakken, de app is ook nog eens voorzien van een fijn design. En om het nog completer te maken, kun je de app integreren met TripIt en Evernote.

packpoint-inpak-reisapp

Hoe werkt PackPoint?

In het beginscherm voer je je reis in, waarbij je aangeeft of je man of vrouw bent, waar je heen gaat, wanneer en hoe lang je hierheen gaat en welke activiteiten je op de planning hebt staan. PackPoint berekent de verwachte weersomstandigheden op de plaats van bestemming en komt met een kant en klare inpaklijst. Daar kun je vervolgens natuurlijk zelf nog items aan toevoegen, wel zo fijn. Liever eigen inpaklijsten maken en custom activiteiten toevoegen? Ook dat kan in PackPoint. Hoef je dat ook niet iedere keer opnieuw te doen.

iOS en Android

6. Polarsteps

Maak jij een mooie reis en wil je die op een leuke manier vastleggen voor het thuisfront? Dan is Polarsteps een absolute aanrader. Visueel aantrekkelijk en een handige app die ook offline werkt. Door gebruik van gps log je eenvoudig al je locaties gecombineerd met beeld, video of tekst.

Polarsteps

Hoe werkt Polarsteps?

Je maakt je reis aan in de app door een begin en een einddatum toe te voegen. Als je de app als een dagboek gebruikt kun je elke dag je belevingen in een nieuwe ‘step’ beschrijven. Je voegt mooie beelden toe en voila! Het thuisfront kan gemakkelijk je hele route mee reizen. Je kunt ook reizen uit het verleden toevoegen. Dat kan leuk zijn als je bijvoorbeeld wilt bijhouden hoeveel landen je bezocht hebt. De app telt namelijk het aantal landen waar je in totaal geweest bent, maar ook het aantal landen in een specifieke reis. Daarnaast worden ook het aantal afgelegde kilometers en het aantal reisdagen bijgehouden. Perfect dus om de reisdetails voor jezelf inzichtelijk te hebben en het thuisfront mee te laten genieten!

iOS en Android

7. XE Currency – valuta omrekenen

Hoe vaak ik deze app wel niet open op reis? Heel vaak! Al jaren is dit één van mijn favoriete reisapps. Niet sexy, maar wel super handig. In één simpele handeling reken je een bedrag om van de ene valuta naar de andere.

XE-Currency-reisapp

Hoe werkt XE Currency?

Eerst moet je de door jouw gewenste valuta’s invoeren. Je kunt ze eenvoudig verschuiven, verwijderen en toevoegen, zodat je altijd de valuta die voor jou op dat moment van toepassing bovenaan hebt staan. Je voert een bedrag van de betreffende valuta in en XE Currency laat je direct zien wat dit in andere valuta is. Ben je online, dan werkt hij automatisch je app bij naar de laatste koers, zodat je altijd met up to date bedragen rekent. Erg handig ook als je net van het ene naar het andere land reist, zodat je alles weer even in perspectief kunt plaatsen.

iOS en Android

8. Around me – vind wat je nodig hebt

Waarom heb ik deze app niet eerder ontdekt? Als je het hebt over handig, dan is het deze app wel. Simpel, helder en precies wat je nodig hebt. Op zoek naar een pinautomaat, bar, benzinestation, ziekenhuis, bioscoop, drogist, supermarkt, parkeerplaats of wat dan ook? Around me vind het voor je!

Around-me-reisapp

iOS en Android

Hoe werkt Around me?

Kies in het beginscherm waar je naar op zoek bent en Around me laat direct zien wat er bij je in de buurt is, op volgorde van afstand natuurlijk. Klik op de gewenste locatie en het wordt getoond op de kaart. Vanuit daar kun je er middels Google maps naartoe navigeren. Ik zei het je, meer heb je niet nodig!

9. Trail Wallet – budgetteren op reis

Als je aan een budget vast zit en graag het overzicht bewaakt, dan is Trail Wallet een fijne reisapp die je hierbij helpt. Ja, je moet wel al je uitgaven invoeren, dus het vergt wel wat eigen inzet, maar als je dit iedere dag trouw doet, geeft deze app je heel veel inzicht in je uitgaven, of je op schema ligt en of je dus nog wat extra’s kan doen of juist even de rem erop moet zetten.

trail-wallet-budget-reisapp

Hoe werkt Trail Wallet?

Ook in deze reisapp maak je eerst je trip aan met reisperiode, valuta en eigen budget. Eenmaal op reis voer je jouw uitgaven eenvoudig in geef je ze een categorie mee. Vervolgens kun je in de samenvatting van je reis precies zien wat je gemiddelde uitgaven per dag zijn, hoeveel budget je nog over hebt en wat dat betekent voor je dagbudget voor de resterende tijd. Ook geeft maakt hij in een mooi grafiekje inzichtelijk waar nu je meeste kosten in gaan zitten. Transport, uitgaan, eten, tours, etc. Ideaal dus voor diegenen die graag de controle op hun uitgaven houden op reis.

iOS

10. Splitwise – eerlijk geld verdelen

Je kent dat wel, je bent met vrienden op vakantie en er wordt continu met geld heen en weer geschoven. Zij betaalde de taxi, jij betaalde de wijn, maar hij betaalde het eten. En oh, wacht… wie betaalde nu de boodschappen? Het wordt al snel een ingewikkeld rekensommetje waar uiteindelijk altijd wel iemand bij in schiet. Splitwise is hiervoor de oplossing.

splitwise-gratis-reisapp

Hoe werkt Splitwise?

Je maakt een trip aan en nodigt je vrienden hiervoor uit. Vervolgens kun je uitgaven snel en simpel invoeren en onderling verdelen. Splitwise houdt precies bij wie nog wat verschuldigd is aan wie. En wanneer je elkaar terugbetaald hebt, kun je de schuld weer vereffenen. Handig!

iOS en Android

5 Comments

Add yours
 1. Alex

  Goede selectie Annemarie, dank!

  Welke je nog mist? get10things.com is een leuke app als je graag de wat minder bekende plekjes wilt ontdekken in een stad. Toffe bars, restaurants en winkels geselecteerd door locals met verstand van zaken… Benieuwd wat je er van vindt!

  Ciao! x

 2. Henriette

  Gave lijst! Ik ga over een paar weken op vakantie, en ik ga die trail walleet uitproberen. Het geld vliegt eruit tijdens zo’n reis vind ik altijd. Misschien sta ik dan bij thuiskomst niet te huilen wanneer mijn creditcard afschrijving komt :-P

  • Annemarie

   Hoi Suzanne, ik kan gewoon het remaining bedrag van de hele trip zien bij summary. Daar zie ik ook het dagelijks bedrag. Ik weet niet precies waarom je dit niet kunt zien. Misschien vraag indienen bij de makers van de app?

+ Leave a Comment